HITELEZÉSI CSALÁS BTK 297 / A


klúr # 2010.12.16. 11:17

Üdvözletem,

Cégem 2006-ban folyószámla hitlt kapot egy banktól, ezt évente felülvizsgálták és a megfelelő papírok benyújtása után meghosszabbították. Ez három évig tökéletesen működött, de 2009 márciusában a cégnek köztartozása volt, így nem kapot APEH nullás igazolást. "Véletlenül" bírtokomba került egy APEH nullás igazolás amit a bank észrevett és feljelentést tett.A hitelt elvette ezáltal a cégnek is befellegzett. Most kaptam a rendőrségről egy idézést büntetőügy, gyanusított, megalapozott gyanú, Btk. 297/A &-ba ütköző és aszerint minősülő hitelezési csalás címen. Tudom, hogy ez közokírat hamisítás és 3 év a büntetési tétele, de van esély felfüggesztetre.Vagy mire készüljek. Büntetlen előélet, jóhiszeműség, vagy valami hasonló, lehet enyhítő körülmény.

Előre is köszönöm a választ

KLÚR

Kacsa1111 # 2010.12.16. 12:40

Kedves klúr,

ez nem közokirat hamisítás, hanem - mint ahogy azt a topik címében is írtad - hitelezési csalás.
büntetési tétele 3 évig terjedő szab.vesztés.

A jóhiszeműség miképpen merülhetne fel ez esetben?


Kacsa11

Dr.Attika # 2010.12.16. 13:29

Idézet a Büntető Törvénykönyvből:

Közokirat-hamisítás
274. § (1) Aki

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
  3. közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő.
275. § (1) Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. lényeges tényt hamisan foglal közokiratba,

bűntettet követ el és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) E § rendelkezéseit a külföldi állam igazságszolgáltatási vagy bűnüldözési feladatot ellátó hatóságának a külön törvény alapján a Magyar Köztársaság területén eljáró tagjára is megfelelően kell alkalmazni.

Hitelezési csalás
297/A. § Aki gazdasági tevékenység gyakorlásához folyósítandó hitel nyújtásának, megszüntetésének vagy a hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása érdekében valótlan tartalmú okiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezen törvényi tényállásokból megállapítható, hogy a korábbi "nullás" APEH igazolás - ami a benyújtáskor valótlan adatokat tartalmazott- benyújtása megvalósítja a hitelezési csalás és halmazatban az intellektuális közökirathamisítás ( 274. § (1) c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
) bűncselekményét.

klúr # 2010.12.16. 13:30

Tisztelt Kacsa11,

Ha jól értem az, hogy nem valós tartalmú APEH igazolást adtam be az hitelezési csalás.De nem kaptam hitelt, sőt ami volt azt is visszavonták,tehát nem használtam fel.

klúr # 2010.12.16. 13:40

Tisztelt Dr.Attika

Van esélye, hogy ne letőltendő legyen, hanem valami enyhébb büntetés. Egyébként semmi hasznom nem származott belőle, csak az elkeseredetség és a kapkodás miatt történt.

Klúr

Főlökött # 2010.12.16. 13:46

Tisztelettel :

Ahogy Dr.Attika írta és azért is másolta be a Btk. releváns részeit.

Az utolsó megjegyzésre reflektálva /2010.12.16. 14:30/ :

Btk. 16. § Kísérlet miatt büntetendő, aki a szándékos bűncselekmény elkövetését megkezdi, de nem fejezi be.Kísérlet büntetojogi fogalma|3
Btk. 17. § (1) A kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni.
(2) A büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan tárgyon, alkalmatlan eszközzel vagy alkalmatlan módon követik el.15
(3) Nem büntethető kísérlet miatt, akinek önkéntes elállása folytán marad el a bűncselekmény befejezése, továbbá az sem, aki az eredmény bekövetkezését önként elhárítja.
(4) Ha a (2)-(3) bekezdés esetén a kísérlet már önmagában is megvalósít más bűncselekményt, az elkövető e bűncselekmény miatt büntetendő.

--------------
  • Lökött
klúr # 2010.12.16. 13:48

Hitelezési csalás
297/A. § Aki gazdasági tevékenység gyakorlásához folyósítandó hitel nyújtásának, megszüntetésének vagy a hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása érdekében valótlan tartalmú okiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezen törvényi tényállásokból megállapítható, hogy a korábbi „nullás“ APEH igazolás – ami a benyújtáskor valótlan adatokat tartalmazott- benyújtása megvalósítja a hitelezési csalás és halmazatban az intellektuális közökirathamisítás ( 274. § (1) c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek közül egyik sem felel meg a tőrténteknek. Se folyósítandó hitel nyújtás,se megszüntetés, sem pedig hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása nem történt. Egyszerűen a meglévő hitelkeretet kellett volna tovább fentartani.

klúr # 2010.12.16. 14:10

Tiszteletem,

Nagyon szépen kérem, valaki modja meg legyenszíves, hogy ülni kell vagy sem,és mik a lehetőségeim mert fontos a családom miatt. Ügyvédre meg sajnos nincs pénz. (másra se)

Köszönettel

KLÚR

Főlökött # 2010.12.16. 14:11

Tisztelettel :

Miért is nem ?

Pénzintézetnél lejárt a hitelszerződés, melynek hosszabítására tett cselekményünk miatt keletkezett a feljelentés. Az nem további hitel nyújtást jelent ? Azaz megszűnt a hitelszerződés, és új hitelszerződés kötés miatt, pénzintézeti eljárás keretében került becsatolásra a valótlan tartalmú okirat.

---------------
  • Lökött
klúr # 2010.12.16. 14:14

Értem,

Főlökött # 2010.12.16. 14:20

Tisztelettel :

Arra, hogy ezen cselekménynek mi lesz a pontos elbírálása, senki nem fog vállalkozni, mert Ügyész, Bíró, tényállási elemek-minősítés-rendbeliség, korábbi tevékenység kérdése. "hogy ülni kell vagy sem" naív kérdés, számomra legalábbis, mivel minősítő körülmények nem ismertek. Általánosságokról lehet beszélni, vélelmezésekről, de ahhoz a konkrét ügyet, hátteret ismerni kellene.
Javaslom pedig Ügyvéd felkeresését, illetve megbízását, mert megérné, tudna javasolni 1-2 dolgot, már a nyomozati szakban is.

---------------
  • Lökött
Dr.Attika # 2010.12.16. 14:34

Pontosan erről van szó, amit írt Főlökött. Senki nem fog jósolni a bírósági döntést illetően. Az eddigi tapasztalataim alapján annyit írhatok,hogy első bűntényes ilyen bűncselekménye esetében nem valószínű a végrehajtandó szabadságvesztés. Pénzbüntetés az általánosabb. Ha okos védelem van, akkor kisösszegű pénzbüntetéssel megússza, Ha mégokosabb, akkor megrovás, próbárabocsátás vagy vád elhalasztás a szankció. A legokosabb védelem esetén felmentés a társadalomra veszélyességben tévedés címén. ( Ez utóbbi gazdasági bűncselekmény esetén eléggé valószínű.)

klúr # 2010.12.16. 14:41

Köszönöm az információkat.

KLÚR

Főlökött # 2010.12.16. 15:03

Tisztelettel :

Amúgy Kellemes Ünnepeket és BUÉK mindenkinek.

---------------
  • Lökött
Dr.Attika # 2010.12.16. 15:57

Kedves Főlökött!
Neked is Kellemes Karácsonyt és Boldog új esztendőt kívánok.

Főlökött # 2010.12.16. 16:38

Tisztelettel :

Köszönöm szépen. Megyek is vadpörit kreálni, mert holnap névnapi bulimon lesz előétel :-) ( vicceltem - főétel, nokedlivel, kovászos uborkával )
Kis kóstolót ? :-)))))))

ui.: küldöm vírtuálisan....../neten keresztül/

----------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.12.16. 20:43

Főlökött!
Sok boldog névnapot a holnapi napra! Gyanítom, nem Olimpiának hívnak:)
És akkor megragadom az alkalmat, hogy a többi rendszeresen jelenlévőnek is Kellemes Karácsonyt, és Boldog Új Évet Kívánok!

Főlökött # 2010.12.17. 08:03

Tisztelettel :

Gabicsek - Köszönöm, viszont kívánom.

Baráti társaságom, s ilyenkor összejövünk egy lightos dorbézdára, 4-ünknek van névnapja a környéken. 2009 ben motoroztunk a nappaliban :) Most mi lesz, még nem tudom, de mindenre fel vagyok készülve.
Majd viszek 5 karikát is :-)

--------------
  • Lökött
leslie30 # 2012.11.08. 10:46

Tiszteletem,

Magánszemélyként vettem fel fogyasztási hitelt,
amelynél a hiteligénylőlapon nem vallottam be, hogy rendelkezek más hitellel is /hamis okirat nem került benyújtásra/. A hitel kb 1 évig fizetve volt.
A kérdésem hogy ez hitelezési csalásnak minősülhet-e?

Köszönettel,
leslie30

ObudaFan # 2012.11.08. 17:21

Igen.

leslie30 # 2012.11.09. 10:09

Köszönöm a gyors választ.

Dr.Attika # 2012.11.10. 06:42

Nem hitelezési csalás. Nem gazdasági tevékenységhez vette fel a kölcsönt. Márpedig a törvényi tényállás ezt szankcionálja.
Hitelezési csalás
297/A. § Aki gazdasági tevékenység gyakorlásához folyósítandó hitel nyújtásának, megszüntetésének vagy a hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása érdekében valótlan tartalmú okiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Dr.Attika # 2012.11.10. 07:14

Aki gazdasági tevékenység gyakorlásához folyósítandó hitel nyújtásának, megszüntetésének vagy a hitelfeltételek megváltoztatásának kedvező elbírálása érdekében valótlan tartalmú okiratot használ fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." (Btk. 297/A. §)

A bűncselekményt bárki elkövetheti, aki egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság tagjaként gazdasági tevékenységet folytat. Az elkövetési magatartás a valótlan tartalmú okirat felhasználása. A hitelezők védelmének erősítése érdekében a magánokirat-hamisítás speciális esetét szabályozza ez a törvényi tényállás, amikor súlyosabb büntetéssel fenyegeti azt, aki a hitel felvételénél valótlan okiratot használ fel azért, hogy hitelt kapjon, illetve, hogy a hitelnyújtó kedvezőbb feltételeket állapítson meg. A bírósági gyakorlat szerint a felhasználás körébe tartozik minden olyan cselekmény, amelynek a révén a valótlan tartalmú okiratról tudomást szerez a hitelnyújtó.

A bűncselekmény a valótlan okirat felhasználásával, vagyis a hitelező tudomásszerzésével befejezetté válik, nem szükséges, hogy maga a megtévesztés is eredményes legyen. A magánokirat meghamisítása ebben az esetben olyan büntetlen eszközcselekmény, amely a hitelezési csalásba beolvad. Az okirat bemutatása, megküldése a tudomásszerzés előtt csak a kísérlet megállapítására lehet alkalmas.

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el. Az elkövető azért cselekszik, hogy hitelkérelmét kedvezőbben bírálják el. Tisztában van azzal, hogy valótlan tartalmú okiratot használ fel, és ezt annak érdekében teszi, hogy célját, a hitelfeltételek kedvezőbb elbírálását elérje.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.10. 07:19

S ha nem hitelezési, de csalás, akkor mi van? Attól a kérdezőnek jobb lesz?

Dr.Attika # 2012.11.10. 07:36

Még csalást sem követett el. Így biztos jobb lesz neki.