lopásért kiszabható büntetés


Aishakolade # 2012.01.03. 11:03

Üdvözlöm, a férjemet rablással vádolták meg amikor az utcán egy lánynak azt mondta hogy szia, hogy vagy. angolul szólt hozzá mert nem beszél magyarul.A lány a táskájával felé csapott mikozben trágár szavakkal illette a férjemet.A táska a kezéből kiesett és a lány elesett.A férjem a trágár szavakat értette. A lány táskáját felvette és azt mondta neki hogy addig nem kapja vissza amíg nem kér tőle bocsánatot. Két rendőr érkezett oda akik a lánytól megkérdezték hogy a férjem rablást akart-e elkövetni ellene és a lány azt mondta igen. A férjem 7 hónapot töltött előzetesben mire végre kiengedték. Lopással vádolták meg és hét hónap szabadságvesztésre ítélték amit egy évre felföggesztettek.Megjegyzem a férjem semmit nem vett ki a táskából és a lány visszakapta.Szeretném tudni hogy ilyen esetben milyen büntetés jár egy embernek.A bírónő és mindenki tudta hogy a férjem ártatlan, csak azért rótta rá ki a hét hónap büntetést mert annyit töltött előzetesben.Szándékunkban állt feljelentést tenni a magyar állam ellen, de így nem tehettünk. Kérem tudassa velem hogy valójában ilyen esetben emnnyi azt a büntetés ami jogszerűen jár.Köszönöm, Aisha.

Véleményem # 2012.01.03. 17:04

Rablás

321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.
(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást

  1. felfegyverkezve,
  2. jelentős értékre,
  3. bűnszövetségben vagy csoportosan,
  4. hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során

követik el.
(4) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást

  1. fegyveresen,
  2. különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre,
  3. jelentős értékre hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során, illetőleg jelentős értékre felfegyverkezve, bűnszövetségben vagy csoportosan,
  4. felfegyverkezve vagy csoportosan hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladata teljesítése során

követik el.
(5) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást

  1. jelentős értékre fegyveresen,
  2. fegyveresen hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladata teljesítése során

követik el.
(6) Aki rablásra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Véleményem # 2012.01.03. 17:06

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

  1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,
  3. üzletszerűen,
  4. dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

e)

  1. helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve,
  2. hamis vagy lopott kulcs használatával,
  3. lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére,
  4. zsebtolvajlás útján,

j)
követik el.
(3)
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a lopást nagyobb értékre,
  2. a kisebb értékre elkövetett lopást
  1. a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon,
  2. kulturális javak körébe tartozó tárgyra,
  3. vallási tisztelet tárgyára, illetőleg vallási szertartásra vagy más egyházi célra rendelt helyiségből a vallási szertartás végzésére szolgáló tárgyra,
  4. temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt vagy holttesten lévő tárgyra,
  5. nemesfémre, nemesfém ötvözetére vagy fémkereskedelmi engedélyköteles anyagra,

követik el.
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a lopást jelentős értékre,
  2. a nagyobb értékre elkövetett lopást a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon

követik el.
(6) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a lopást különösen nagy értékre,
  2. a jelentős értékre elkövetett lopást a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon

c)
követik el.
(7) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a

  1. a lopást különösen jelentős értékre,
  2. a különösen nagy értékre elkövetett lopást a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon

c)
követik el.

Dr.Attika # 2012.01.03. 17:41

Gondolom a kérdező nem jogszabályi-helyekre kíváncsi.
Ha ez volt a történeti tényállás ( ami történt ) akkor nem valósult meg sem a lopás sem a rablás. De ez a történeti tényállás valószínűtlen.
Egy szembejövő személyről, hogyan döntötte el a férje, hogy érti az angol nyelvet? Bizonyosan nem ez történt csak Önnek ez lett "beadva" a férje által.

23145 # 2012.01.03. 17:59

Pár évvel ezelőtt egy ismerősöm megőrzésre nálam hagyott pár dolgot.Mivel nem jelentkezett ,és már útban volt,mi ezeket a dolgokat el raktuk a padlásra.
Ennek pár éve már,és elfelejtődött a dolog.Aztán tavaly megjelent az illető a dolgaiért,és mivel mi sajnos úgy emlékeztünk,hogy ő azt már elvitte,nem is kerestük.
Feljelentett a rendőrségen,ott megjelentünk a meghallgatáson,mint tanú.
Aztán eszünkbe jutott,hogy esetleg elraktuk valahova.Szerencsénkre meglettek a dolgai,és a rendőrség által visszaszolgáltattuk neki.Most újból felhívtak a rendőrségtől,hogy 2012 01.11 én menjünk be,mert már gyanúsítottként kell kihallgassanak,mert állítólag hiányzik 2 dolog.Én mindent vissza szolgáltattam neki ami nálunk volt.Nem tudom miért keres olyat rajtam amit fogalmam sincs hol lehet.hiszen ha nálam lett volna, már akkor mikor a többit vissza adtam ,akkor ezeket is vissza adtam volna neki.Hiszen nekem nincs rá szükségem,és eddig sem volt.Semmilyen szerződést nem kötöttünk,tehát nincs róla semmilyen szerződés,hogy ő ezeket átadta volna nekem.
Most nagyon félek ettől,hogy mi lesz az ügy kimenetele.Sajnos mivel munkanélküli vagyok,még ügyvédet sem tudok fogadni,pedig ha tehetném megtenném.
Kérem ha tud segítsen nekem ebben az ügyben,hiszen jövőhéten szerdán 2012 01.11-én Rendőrkapitányságon meg kell jelennem , gyanúsított ként.Kérdésem még,hogy gyanúsítottként beidézhet e a rendőrség telefonon???Nem kell erről hivatalos idézést küldeniük???kérem mielőbbi válaszát.Nagyon el vagyok keseredve.soha semmilyen ügyem nem volt a rendőrséggel.

Véleményem # 2012.01.03. 20:22

A lopásról meg a rablásról ír a kérdező. Igaz amit leírt az értelmetlen. Gondoltam ennyit segítek, mert az írására jobbat nem tudok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.03. 21:18

Most nagyon félek ettől,hogy mi lesz az ügy kimenetele
Ne félj!

Gabicsek # 2012.01.03. 21:22

Kérdésem még,hogy gyanúsítottként beidézhet e a rendőrség telefonon???

Beidézhet. A Be. lehetővé teszi.

Omlás # 2012.01.08. 16:00

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben lopásért a bíróság pénzbírsággal súlytotta az elkövetőt, és jogerős, akkor az erkölcsi bizonyítványban ez már úgy szerepel, hogy büntetett előéletű az illető?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.08. 17:00

Nem. (Ha pénzbüntetés, akkor se.)

nusi123 # 2012.01.10. 19:51

Üdv.!

Tegnap a C&A-ban "sikeresen" magamnál felejtettem egy 3600 ft értékű pulóvert, (amit nem fizettem ki) és így távoztam.
Be is csipogtam, majd hátravittek, elkérték a személyimet, a lakcímkártyámat és jegyzőkönyvet vettek fel. Együttműködtem, értelmetlennek találtam azt, ha elkezdtem volna arról magyarázni, hogy véletlenül maradt nálam..
Nem kaptam semmilyen tájékoztatást ennek következményeiről. Megszólalni sem mertem..
Ez az első eset hogy ilyen előfordult velem. 18 éves vagyok, tanuló, jövedelmem nincs.
Az lenne a kérdésem hogy milyen eljárást von ez maga után? Pénzbüntetés? Behívnak valamilyen kihallgatásra?
Továbbtanulásnál, esetleg később munkahelynél figyelembe veszik az ilyet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Zsófi18 # 2012.07.27. 19:02

Valaki segítsen! 2 hónapja egy étterem teraszán az asztalon felejtettek egy mobil telefont. Örültem, hogy végre szerencsés vagyok találtam egy telefont és haza vittem. A Sim kártyát eltörtem, az adatokat letöröltem. Pár óra telt el kiderült, hogy a teló a tulajé, a legnagyobb bökkenő, hogy a kert helységben videó kamera van. Valahonnan ismert, kis nyomozó munka során megtalált. A Faterom visszaadta a telót, kifizette a Sim kártya árát.Bocsánatot kért a nevemben, a tulaj örült, hogy nincs gond meg van a teló. Megnyugodtam, hogy ezzel lezárult az ügy. Soha nem csináltam ilyet, többet soha nem is fogok. Most derült ki, hogy miután megtérült a kára, visszakapta a telót feljelentést tett a rendőrségen.Valaki írjon valami okosat ezzel kapcsolatban!

machina # 2013.10.10. 02:58

üdvözlöm!
sajnos tegnap lopáson értek a munkahelyemen!autó ellenörzéskor 9000ft értékű terméket találtak a kocsimban,nem is tudom hogy mért csináltam!?mikor elöre jeleztem hogy nekem van egy termék a kocsimban de nem innen vettem azt mondták hogy bizonyitsam a számlával természetessen ezt nem tudtam bizonyitani,igy jegyzőkönyv készült!az igazgató azt mondta hogy kettö verzió van :1.közös bele eggyezéssel felmondok vagy a biztonsági szolgálat kinyomozza ls feljelentenek!amit tudni kell hogy a termék rengeteg apró darabol álló törmelék jellegü falburkolo,ami jelen pillanatban is a gépi m2 állástól is több!tehát ha le kellene leltározni sokkal többet találnánk még igy is mint amit a gépi készlet mutat!Én kértem hogy leltározzuk le a terméket.de ezt nem teték meg!biztonsági szolgálat jegyzökönyvet készittet majd nekem is kellet irnom egy A4 lapra hogy mmi történt amiben én azt kértem hogy nyomozzák ki az ügyet a bizt.szolgálat emberei!A kérdésem ha az áruháznak megvan az a raktár készlete ami a gépi készlet is de én továbbra sem tudom bizonyitani a termék eredetét akkor vádolhatnak e?vagy ha kiderül hogy ludas vagyok akkor 9000ftnyi termék esetén mit kaphatok!magamról 31éves vagyok büntetlen elöéletü!

válaszukat e-mailban várom!

Agent Cooper # 2013.10.11. 05:22

Kedves machina!

Az ártatlanságot soha nem szükséges bizonyítani, mindig a vádlónak kell a bűnösséget igazolnia. Azonban gondoljon bele a helyzetébe, komolyan el tudja képzelni azt, hogy bárki is hinni fog Ön az ártatlanságában? Hogy arról ne is beszéljünk, hogy ha büntetőjogilag (illetve a lopás szabálysértése miatt) nem vonható felelősségre a bizonyítottság hiánya miatt, attól még elképzelhető, hogy olyan belső szabálysértést követett el, amely alapján fegyelmi úton Önnel szemben felléphetnek. Egyébiránt nem látom annak a lehetőségét, hogy hosszú távon is Ön ennél a cégnél dolgozzon, hiszen idő kérdése csak, hogy megtalálják a módját az eltávolításának.

Ha bűnössége bebizonyosodik, és szabálysértési eljárás indul tulajdon elleni szabálysértés miatt, akkor pénzbírságra számíthat.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Morning.glory # 2013.11.28. 06:21

Üdvözletem!
A segítségüket szeretném kérni. 2 hónappal ezelőtt - sajnos - az egyik Tesco áruházban lopást követtem el, mely miatt a helyszínen jegyzőkönyv lett felvéve. A tegnapi napon kaptam egy levelet, melyben megadták a szabálysértési ügy adatai, mivel áthelyezték az eljáró rendőrségre az ügyet. Ebben az szerepel, hogy tulajdon elleni szabálysértés körébe tartozó lopást követtem el (értéke: 9.990,-Ft). Külön írják, hogy az elkövetés dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, mivel a kemény áruvédelmi eszközt, valamint a vonalkódot eltávolítottam a termékről, ezért bűncselekmény gyanúja merült fel.
A helyszínen - miután egyértelművé vált, hogy lebuktam - elismertem a lopást, együttműködő voltam a biztonsági őrökkel, a felvett jegyzőkönyvet aláírtam. Még soha nem követtem el semmilyen vétséget, büntetlen előéletű vagyok. Most se tudom, hogy miért követtem el ezt a nagy hibát, rettenetesen megbántam. Családom van, kis gyermekem, munkahelyem.
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az ügyben számíthatok-e tárgyalásra? Milyen büntetésre számíthatok? Olvastam, hogy ilyen esetben elzárás is lehetséges, ezért vagyok megilyedve.
Figyelembe veszik-e azt, hogy büntetlen előéletű vagyok, megbántam a tettemet, és, hogy kis gyermekem van?
A választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel: SZH

vadász1971 # 2013.11.28. 19:04

Üdv!

Elzárást biztos nem fogsz kapni pénzbüntetés lesz belőle ez ami biztos.Énszerintem mivel elismerted elképzelhető hogy nem lesz tárgyalás az ügyész saját hatáskörén belül dönthet a bírságról.

ObudaFan # 2013.11.29. 15:00

Az ügyész nem dönthet. Ettől függetlenül tárgyalás mellőzésével a bíróság dönthet, és ha az neked is meg az ügyésznek is megfelel, akkor nem lesz tárgyalás.

pappcs # 2013.11.29. 21:41

törvény szerint 2 évig terjedő fogház szabható ki maximum. Gyakorlatilag maximum egy pénzbüntetésre lehet számítani...

az ügyész nem ítélheti el, de megrovást alkalmazhat. Még talán így járna a legjobban a gyanúsított.

ObudaFan # 2013.11.30. 08:11

Azért ügyészi megrovásra nem számítanék.

Morning.glory # 2013.12.02. 05:54

Tisztelt Válaszadók!
Köszönöm a válaszokat,valamelyest megnyugtatóak.Bízom benne,hogy tényleg ennyivel megúszom ezt a nagy botlásomat.
Üdv.SZH

BurgerKing # 2014.02.10. 16:11

Tisztelt kérdező!
Érdeklődnék, hogy haladt-e az ügy azóta. Önhöz hasonló cipőben járok. Egy ruházati üzletből egy 9990 Ft értékű terméket tulajdonítottam el és rongálást is megállapítottak. Olvastam hogy ezért 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiróható. Előéletem büntetlen, tettemet beismertem és együttműködtem a hatósággal. A kérdésem az volna az efféle ügyekben jártasabbaktól, esetleg olyanoktól, akik a jog területén dolgoznak, netán volt is már részük hasonló ügy lebonyolításában, hogy ilyen esetben nagyjából mire számíthatok, mi a tapasztalat. Számíthatok-e pénzbírságra, közmunkára, vagy bármi egyébre a szabadságvesztésen kívül.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Agent Cooper # 2014.02.11. 21:43

Kedves BurgerKing!

Ha korábban még nem követett el bűncselekményt, akkor valószínű, hogy nem kerül sor szabadságvesztés kiszabására.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

BurgerKing # 2014.02.11. 22:07

Kedves Agent Cooper!
Köszönöm a választ! Nem követtem még el soha semmit. Remélm igaza lesz!
Üdv!

RZSL # 2014.02.12. 13:48

Tiszteletem!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Igazából inkább véleményekre, arról, hogy mi vár rám?
21 éves vagyok, nagyobb értékű lopást követtem el. (690000 HUF.) Büntetlen előéletű vagyok, nem volt még hasonló ügy sem a környezetemben.
A kihallgatáson vallomást tettem, beismertem bűnösségem.
Ma az utolsó papírokat is aláírtam a nyomózónál, aki azt mondta, hogy most már minden az ügyészségen múlik.
Milyen büntetésre számíthatok az enyhítő körülményeket figyelembe véve? Lesz-e egyáltalán bírósági tárgyalás, vagy az ügyészség is eldöntheti a büntetésem formáját?
A válaszokat előre is köszönöm!

BurgerKing # 2014.02.12. 16:22

Igazából én is erre lennék kíváncsi, hogy az ügyész dönthet-e a tárgyalás mellőzése mellett.