cserbenhagyásos gázolás


domboldal # 2004.11.24. 08:04

Rendőrség értesítésére valóban gondolnék, ezt jól meg is jegyzem magamnak.

Pesze nagyon-nagyon remélem, hogy nem lesz soha szükségem rá.

Köszönöm a gyors választ.

Csontoszs # 2004.11.24. 07:47

domboldal

A probléma nagyon sokszor felmerül. Először is fontos tisztázni, hogy itt nem cserbenhagyásról van szó, hanem segítségnyújtás elmulasztásáról. Büntetőjogi értelemben, a köznyelvben ez a két fogalom összemosódik.

Itt mindig azt kell vizsgálni, hogy mi az ELVÁRHATÓ segítségnyújtás a járművezetőtől, és mindig az eset összes körülményének vizsgálata után lehet ebben dönteni. Pl. nem mindegy, hogy milyen intenzitású volt a baleset, éppen, hogy csak eldőlt a kerékpáros, vagy repült 7 métert, stb.stb.

A gyakorlat - helyesen - az, hogy önmagában a sértett elutasító gesztusa nem elegendő. Elvárható a járművezetőtől, hogy az esetről értesítse legalább a rendőrséget, ha a sértett elment a helyszínről, az esetet jelentse be, értesítse a mentőket.

Tehát ha egyszerűen hagyja, hogy a sértett elmenjen, még akkor is ha az elutasította a segítségét, akkor elmarasztalható. Ugyanis ekkor a sértett sajátos pszichikai állapotban lehet, az adrenalin miatt nem biztos, hogy érzékeli a sérülését, fájdalmat, és még sorolhatnám.

Tehát: nagyon könnyen előfordulhat, hogy ilyen esetben megállapításra kerül a büntetőjogi felelősség. A szankció kiszabásánál pedig majd értékelik a sértetti közrehatás mértékét.


Csontos Zsolt

domboldal # 2004.11.24. 07:23

Kedves hozzáértők,

a probléma nem a sajátom, hanem egy újsághír kapcsán gondolkodtam el rajta.

Eset: autó enyhén meglök egy biciklistát. Biciklista a felajánlott segítséget nem fogadja el, saját lábán távozik, laikus szemmel jó egészségi állapotban. Másnapra meghal (újságcikk nem írta, de pl. lehet ez lépvérzés is.)

Mi egy ilyen esetnek a jogi megítélése? Hogyan tud egy autós ilyennel szemben védekezni? Hogyan kell eljárnia, ha balesetet okozott és a sérült/vagy nem sérült elhagyja a helyszínt?

Kérem szépen, okosítson ki valaki.