Csalás ügyében kérdések


Norbi8509 # 2015.09.15. 18:59

Bocsánat, ezt nem ide kellett volna.

Norbi8509 # 2015.09.15. 18:58

Üdvözlök minden fórumtagot!

A következő kérdésem lenne. Egy kollégám abban a gondban van , hogy volt élettársától lopott kb. 3.5 millió forint értékében. Állítólag zsarolták valamivel, és a zsarolóknak adta a pénzt. Aztán ez ügyben feljelentést is tett a rendőrségen, bár inkább előbb kellett volna.
Most azon gondolkozik, hogy feljelenti saját magát és minden bizonyítékot bevisz a rendőrségre.
Viszont nagyon fél attól, hogy előzetesbe helyezik, mert amíg dolgozik addig részletekben vissza is tudja fizetni a pénzt.
Én ma azt tanácsoltam neki, hogy minél hamarabb menjen be a rendőrségre, mert jó pont ha beismerő vallomást tesz.
Kérdésem az lenne, hogy előzetesbe helyezhetik-e ? Illetve milyen bírság várható, nem jóslást, csak úgy körülbelül? Állítólag régen volt valami szabálysértése, de semmi több.

Válaszukat köszönöm!
Norbert

bimbus # 2015.09.14. 12:44

Ma a rendőrségi nyilvántartás alapján a három elkövetőből kettőt azonosítottam. Ezzel azt is akarom mondani, hogy rá bíztam mindent a rendőrökre, én mindenben együttműködő vagyok velük. Remélem lekapcsolják őket.
Köszönöm a tanácsaitokat, a figyelmeteket.

Bea1 # 2015.09.11. 20:00

jó gondolat, álruhás rendőrök jelenlétével,vagy rejtett kamerás felvétellel, vagy mindkettővel le is buktathatod őket.

bimbus # 2015.09.11. 17:24

Azt mondták a rendőrök, ha jelentkeznek, azonnal szóljak nekik. De még nem reagáltak.
Egyébként ugyanazzal a tartalommal, fényképpel, de más telefonszámmal megjelent egy másik hirdetés. Gyanítom, hogy ugyan arról a társaságról van szó. Kacérkodom vele, hogy más telefonszámról felhívom őket. Hátha ismerős lesz a hang, a szöveg.

Bea1 # 2015.09.11. 04:39

Jó napot az állampolgárnak, személyigazolványt, forgalmit kérek!

groszfater@gmail.com # 2015.09.10. 18:15

.„ A rendőrségi feljelentést megtettem. Üzenetrögzítőjére rámondtam, hogy milyen feltétellel vonom vissza.

Hát, ez hiba volt, nem kellett volna...

bimbus # 2015.09.10. 17:53

Business Law!
Telefonon egyeztettünk időpontot. Nem jött, nem telefonált. Most már csak az üzenetrögzítő működik. Hirdetését levette. De tudom, honnan jött és az egyik munkás nevét. A rendőrségi feljelentést megtettem. Üzenetrögzítőjére rámondtam, hogy milyen feltétellel vonom vissza.

bimbus # 2015.09.07. 16:59

Köszönöm az aggódást, jól esik. Én is szívesen elkerülném a találkozást a szállítóval, nem vágyom rá. De a becsületem azt diktálja ne nézzem tétlenül amit művel.
Még egyszer köszönöm.

bimbus # 2015.09.07. 16:24

Business Law!
A rendőr (nyomozó) azt mondta, tehetek feljelentést, de úgy sem lesz meg a szállító. Akkor hogyan buktassam le? (Ma is él a telefonja, naponta frissíti a hirdetését, azt a látszatot keltve, hogy új hirdetés, van telefonos híváslista, a szállító gépkocsiról, a rakodókról személyleírás) Hagyjam hogy másokat is becsapjon? Ha odajön és segítséget kérek a rendőröktől, kell hogy intézkedjenek. Különben él mint Marci Hevesen, hogy én is egy mondással éljek. Vagy tévedek?

Dr.Attika # 2015.09.07. 15:39

Döntse el. Van egy mondás:saját kárán tanul az okos, más kárán sem a buta.

bimbus # 2015.09.07. 15:31

Rendben, most már én is tudom hogyan kellett volna. És most? Hagyjam a fenébe? Had csinálja mással is meg a maga disznóságát? Csak le lehet buktatni.

Dr.Attika # 2015.09.07. 15:02

Erre a csalási módra már több éve felhívta a figyelmet a sajtó. Alapszabály: tűzifáért vagy elmegyünk és a felrakott fa minőségét, mennyiségét megvizsgálva fizetünk vagy a tárolóhelyre berakottan fizetünk. Ott ugyanúgy tudjuk ellenőrizni.

bimbus # 2015.09.07. 14:36

Tűzifát szerettem volna venni már hónapokkal ezelőtt. Aki korábban hozta, most szólt, hogy nem tud hozni. Az interneten utána néztem, és találtam jó árban ajánlatot. Telefonon beszéltünk, megállapodtunk a szombati napban. Előtte csütörtökön felhívott, hogy most tudna szállítani, mert egy vevője nem tudja átvenni betegsége miatt a fát. Hozta is három embere. Mérleget is hoztak magukkal. Beállították, én ráálltam, jól mért a mázsa. Ezután egy műanyag hordóba(?) rakták a fát. 5 próbaméréssel megállapítottuk, hogy hány kiló van egy hordóban. Ezután megrakták a hordót, kiborították és húztuk a strigulát. A végén összeszoroztuk a hordók számát a telehordó súlyával és e szerint fizettem. (63 hordó volt.) Csomóját tekintve, a fa kevesebbnek tűnt. Felhívtam a hirdetőt, elmondtam neki a kétségeimet. Azt mondta, semmi gond, eljön két emberével és ott mérjük meg ahol én mondom. Ha kevesebb, korrigálja, ha nem én fizetem a költségeit. Korrektnek tűnt az ajánlat. A szomszéd is látta a mennyiséget, ő is kevésnek találta . Úgy döntöttünk, próba mérést végzünk. A mérés eredménye lesújtó, jelentős az eltérés a leszállított mennyiség és a kifizetett mennyiség között. (Kb. 80 ezer a károm.) A feleségem félt, mert a csalás nyilvánvaló és ezt a szállító is tudja, hogyha idejön az embereivel bántódásom esik és semmi nem fog változni. A rendőr ismerősömhöz fordultam, mit tegyek. Azt tanácsolta, hogy ne engedjem be a portára, ha eljön és ne egyedül beszéljek vele. De szerinte nem fog eljönni. Ha akarom, tegyek feljelentést, de nem lesz meg az elkövető. Ti mit tanácsoltok?

Virag46 # 2015.08.28. 09:32

Köszönöm szépen a segítséget!

folyami géb # 2015.08.28. 09:25

Ingyenes jogi segítséghez úgy juthat, ha költségmentességet kér (és kap). Ezt már a nyomozás során is megteheti, de elég szigorúak a feltételei.

Ezzel együtt nem kell megijedni, amit a leírt, a legrosszabb eshetőségekkel kalkulálva is, bár akár három éves büntetési tételű is lehet, de a gyakorlatban maximum pénzbüntetéssel kell reálisan számolnia. Emellett - például közvetítői eljárásban, tevékeny megbánással - akár el is kerülheti a büntetést.

Virag46 # 2015.08.28. 05:38

Tisztelt Fórum!
Egy roppant nagy bajba hoztam.magammal szeretnék segitseget kérni.
Anno 2011-2014 októbere között a Tesconál dolgoztam de gerinc problémák miatt el kellett jönnöm. A Tesco clubkártyát mindenki ismeri,dolgozóként elhelyeztek nekem egy matricát amit fizetéskor beszkennelve 10% kedvezményt adunk. Anno akkor én is minden vagy legalábbis nagyon sokan lefényképeztem.Kilépéskor a matricát leszedték.De egy idő elteltével valahonnan előkerült a felhőbők a fénykép fizetéskor megpróbáltam beszkennelni mondván úgy is letiltották(sajnos nem mert müködött) Tudom amit most írok az lajbinak tűnik de beleestem abba a hibába hogy alkalmanként használtam.3 gyereket nevelünk a betegségem miatt nem tudok.elhelyezkedni semmilyen munkahelyet nem.tudtak nekem ajánlani de még árképzést sem
A lényeg tegnap délután használtam.Utána 2 őr oda jött hozzám meg 8 éves gyerekekhez
Megkérdezték hogy én használtam és telefont mondtam igen.Természetesen együtt működő voltám mondtam igen.Szánom bánom.Megtérítem a kárt.Tegnap 187 Ft -kedvezményt vettem igénybe.De az egyik őr akkor tuti van más is elkezded visszamenőleg nézni a tranzakciót s mivel augusztusra talált 4500 Ft használatot.Rendőrt hívtak akik rögtön egy kocsival az egyik rabszállitó megjelentek. Halálra rémitették a gyerekem aki zokogott.A rendőr néni megpróbáltatások megvigasztalni úgy hogy megmutatása neki a rendőr autót.Természetesen a rabszállitó s mondta hogy ebbe visszük anyát.Ettől kész lett a gyerek.Közben öt levitte a párom engem bevették aázik autóval a kapitányságra.Ott elvettek mindent tőlem mondták várjak vetették egy cellába ott voltam mint utólag kimerült 2 órát.Utána az ügyeletes kiengedett visszautazás a dolgaimat mondta hogy még egy úr beszél velem aztán mehetek addig ott volt velem hogy ne kel8bezárva lennem.Közben a rendőrök akik behoztak Megkérdezték mi lett a vége mondtam nem tudom.Aztán meg jött az úr mondta hogy nem tud meghallgatni mert a Tesco nem tudja megondani mennyi a kár.S hogy a 10%-a kár vagy valami àrrés.Ezt nem értettem.Azt mondta ez 2-3 nap mire kiszámolják.S akkor majd postán kapok egy idézést hogy mikorra kell bemennem.Kérdeztem mire számítsak azt mondta bírósági ügy lesz belőle akkor 2 felfüggesztett börtön amivel hogy ez üzletszerű cselekedett volt.Az összes tescom vásárlás 10 % -a maximálisan 140 ezer Ft, ezt culbcard pontok alapján néztem de azt nem tudom ebből mennyi volt az ajándékpont ami mögött nem volt vásárlás.Ugyanis ennyit nem költöttem mert nem keresünk annyit.Kérdésem az lenne mire számítsak hova forduljak jogi segítségért. Jó e ha ügyvédhez fordulok s kérem hogy kísérjen el majd az idézésre illetve az okozott kárt hogy tudom rendezni a Tescoval s ez számít e valamit az ügyben.Bocsánat hogy ilyen körülményes vagyok de teljesen kétségbe vagyok esve.Egyébként 46 éves vagyok s sosem voltam büntette. Előre is köszönöm a segítséget!

Rchk # 2015.07.30. 08:18

Kedves fórumozó! Olyan problémám van hogy 2015.03.13-án lejárt a pártfogó felügyeletem egy teljesen más ügyből kifolyólag (Facebook feltörés) Az interneten eladtam egy telefont 26ezer ftért de nem azt a telefont küldtem el hanem egy másikat. 2015.03.13-án megtudtam hogy ez miatt feljelentést tettek ellenem. Tegnap vissza utaltam a pénzt annak a személynek akit átvertem. Idézést még nem kaptam. A kérdésem az lenne hogy mire számíthatok? Mivel védekezhetnék? Milyen büntetést kaphatok ez miatt? Bár meggondolatlan ostobaságot tettem de börtönbe nem szeretnék kerülni.

bolka # 2015.07.26. 22:21

Ami még nehezíti a dolgunkat, az az, hogy ahol alap esetben volt az ügy, oda adtunk be közvetítői eljárásra indítványt, amire a bíró azt írta, hogy a későbbiekben döntenek róla, továbbá az ügyész is indítványozta, erre ahol egyesítették az ügyet, ezt az indítványt el sem bírálták a mai napig. Mivel az egyesítő végzés pervezető, fogalmunk sincs kihez lehetne fordulni

folyami géb # 2015.07.26. 11:09

Hm. Azt mondjuk kevéssé hiszem, hogy a panasznapon a bírósági fogalmazó/titkár majd érdemben megindokolja, miért döntött a konkrét ügyben a bíró úgy, ahogy döntött.

Szerintem egyébként ezzel a saját dolgát nehezítette meg, mert egy eljárásban nem szerepelhet valaki terheltként és sértettént is, tehát a kérdezőt csak terheltként hallgathatja ki, igazmondási küötelezettség nélkül.

lincoln85 # 2015.07.25. 13:55

Tisztelt Hozzáértők!

Én a következő esettel kapcsolatban kérném a segítségüket.Egy interneten működő weboldalra való megjelenésre indítottunk internetes reklámkampányt.Postai Direktmarketing segítségével kiküldtünk x darab ajánlatot.Ez az ajánlat egy Pro Forma számla formájában került kiküldésre ami ugye mindenki tudja,hogy fizetési kötelezettséget nem jelent.Az ajánlat tartalmazta,hogy semmiféle kötelezettsége nincsen a fizetés önkéntes alapon működik illetve,hogy az ÁSZF a weboldalunkon található!Ügyünket vizsgálta a Magyar Fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal is.De még csak pénzbüntetést sem róttak ki ránk.A Fogyasztóvédelem felszólított,hogy hagyjuk abba az efféle postai küldemények kiküldését.
Szolgáltatás az volt,hogy amikor befizettek akkor 24 órán belül felkerültek weboldalunkra egy reklámfelületen.
És a jött a feketeleves: jött a rendőrség,házkutatás,rabosítás.Szabálysértési értéket meg nem haladó üzletszerűen elkövetett csalás vétsége!
Kérdésem,hogy ha volt szolgáltatás tartalmazott minden fontos infot az ÁSZF akkor ebből lehet bármiféle bajom?Ha igen akkor mi?

bolka # 2015.07.23. 18:46

Az egyesítésre a fellebbezés jogát is elvetették, mivel tárgyalás megkezdése után nem lehet fellebbezni, de kérdem én, be sem hívott és még tárgyalás sem volt nekem, csak annak aki abban az ügyben volt vádlott amiben én a tanú....

Dr.Attika # 2015.07.23. 18:23

Nem tudhatjuk az ügy teljes ismerete nélkül.Be kell menni az adott bíróság panasznapján. Ott elő kell adni a problémát. Meg fogják válaszolni teljeskörűen a kérdését.

bolka # 2015.07.23. 16:59

Üdvözlet

Lenne egy komplikált kérdésem
Volt egy csalási ügy, amiben sértettként lettem megidézve. Megjelentem a tárgyaláson, ahol a bíró közölte, hogy nem hallgat ki tanúként, mivel egyesíteni fog több ügyet, amelyikben vádlott vagyok. A tárgyalás megkezdése előtt kiküldött a tárgyalásról, és a tárgyalás után egyesítette az ügyeket. A kérdésem az lenne, hogy ki kellett e volna hallgatnia mint tanút, és akkor nem egyesíthette volna az ügyeket, vagy marasztalnia kellett volna mint vádlott, viszont az meg még egyesítés nélkül nem történhetett volna meg. Jogilag ez így rendben van?

Greentee # 2015.07.22. 09:37

Tisztelt Tanácsadók!

Banki csalással és egyéb bűncselekménnyel kapcsolatos a kérdésem: 2007-ben szerződtem a bankkal "deviza alapú" forintban folyósított kölcsönre, 2010-ben végtörlesztettem, mert már nem bírtam az állandóan növekvő havi kötelezettséget fizetni. A végtörlesztés során a bank több mint 2 millió forinttal többet követelt a 3 évig tartó mindig pontosan befizetett törlesztőrészletek mellett. Akkor a bank nem tűrt ellentmondást, sajnos ki kellett fizetnem a követelt összeget, mert már eladtam a lakásomat, illetve az adásvételit kötöttük meg foglaló megfizetése mellett, a teljes vételár megfizetéséig kellett a tulajdoni lapot megszereznem. Azóta nagyon sok levelet küldtem a banknak, hogy számoljon el, miért fizettem olyan sokat, de csak süket válaszok érkeztek, meg hogy ők mindent a jogszabályoknak megfelelően csináltak. Majd most 2015. áprilisában kaptam meg az "elszámoló levelüket", melyben elismerték, hogy tisztességtelenül szedtek el tőlem pénz, így visszautalják azt.(Megjegyzem, ez a töredéke annak, amit én már kértem tőlük és többször leírtam levélben nekik.
Ezt megelégelve büntető feljelentést tettem a rendőrségen megtévesztés, csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, tőkebefektetési csalás, mely cselekményeket előre megfontoltan, üzletszerűen és folytatólagosan követtek el velem szemben a végtörlesztésem időpontjáig 2010.09. hóig bezárólag.
A rendőrség elutasította a feljelentést, mondván, hogy elévült a 2007-hez képest.
Kérdéseim: 1./ ha folytatólagos volt a bűncselekmény és csak a végtörlesztéssel szűnt meg, akkor miért nem azt az időpontot veszik figyelembe, hiszem bevégzetté a bűncselekmény csak a végtörlesztéssel vált. 2./ A régi és az úk Btk.ban is az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény súlyosbító körülménynek számít, tehát 1-5 év vagy 2-8 év a kiszabható büntetés, tehát az elévülés is 5 vagy 8 év? 3./ A fent leírt esetben mitől számít az elévülés? 4./A rendőrség a nem vagyoni kárigényt nem akarja fogadni, és 2,5-3,5 millió forintig jelentékeny az összeg is. Csak 8 napon van megfellebbezni a határozatot, a rendőrség azonban több, mint 30 napig ült rajtaés meg voltak lepődve, hogy valaki bank ellen feljelentést tesz.
Előre is nagyon-nagyon köszönöm a szakértői válaszokat