Ilegális e az MP3


Skeró # 2005.01.12. 14:09

Ha példáúl a netről letöltök egy Mp3-at és tiszta legálisan akkor ha kiirom CD-re, 1 re és csak egyszer szerepel a CD-ék között ,akkor követek e el büncslekményt ?(csak magán célra nem vagyon szerzés szempontjából teszem mind ezt), és mi van akkor ha a az albumot nem todom, hogy meg van ezért mégegyszer letöltöm netről és akkor több lemezen lesz meg és ez is csak magán célt szolgál akkor mi van? Kérem ha lehet válaszoljanak röviden.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.12. 14:36

Legálisan letöltött mp3-at kiirhatod cd-re saját felhasználásra, eredeti műsoros cd-ről is készíthető mp3 fájl. Sztem az se gáz, ha több példányod van belőle, bár ebben nem vagyok biztos.

pixel # 2005.01.21. 13:41

Igen, 1 példányod lehet, másolatként ha meg van az eredeti :)
Ez vonatkozik a szoftverre.
Jelen esetben az mp3, mp3, mp3, wav stb..
dokumentum.ami szerzői jogdíj köteles, de csak akkor ha azt nem saját célra használod fel.
Arra vonatkozóan, hogy egy dokumentum hány lemezeden van meg...
Nincs jogszabály.
Rádióból vettél már fel számot kétszer ugyanarról a "dokumentumról?"

fekete mamba # 2013.06.20. 17:55

Nem vagyok jogász, legjobb tudomásom szerint,ha Te hallgatod, akkor még csak nem is jogellenes(Ha odaadod valakinek, akkor már igen, de akkor sem foglalkozik a kutya sem ezzel, csak ha nagy tételben árulod pénzért. Nyugi, ennyi törvénysértés mindenki elkövet, nem fog a kutya sem lesittelni. Nekem is van egy csomó filmem, amit haver másolt, szívességből, na ez már lehet jogellenes, de az átlag magyar lesz@rja, én is, különben is, van ugye üreshordozós díj is...) Filmeket a youtube-ról szoktam amúgy nézni közvetlenül, letöltés nélkül.(Érdemes, vannak fenn jó teljes filmek!), zenét hallgatni meg úgy szoktam hogy amit a rádióban hallok számot, és tetszik, azt megkeresem youtube-on, és szoftverrel, vagy erre szánt ingyenes oldal segítségével letöltöm, és átkonvertálom MP3-ba, és úgy hallgatom. Az ilyesmiért, ha nem ebből akarsz üzletet csinálni, még ha nem is telejsen jogszerű, a kutya sem fog megbüntetni,ez inkább erkölcsi kérdéseket vet fel, nyilván ha egy film/zene nagyon tetszik, akkor szívesen hozzájárulok az elkészítése költségeihez. De hát erre van üreshordozó díj... ha meg nagyon nagyon tetszik, és van pénzem, akkor megveszem. Ami a szoftvert illeti, másolt windowst használni mindenképp illegális, szóval a fél országot le kéne csukni.:-) Nem vagyok álszent, engem is.:-)

fekete mamba # 2013.06.20. 17:57

A windows "lopás" is inkább erkölcsi kérdés lehet, ami engem illet, én hívő keresztény vagyok, de szerintem a milliárdos Bill gates megkároításáért nem fogok pokolra jutni, ennyi.:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 18:21

Neked bizonyára egy speciális kiadásod van a tízparancsolatból. Az egyémben kategorikusan annyi van: "Ne lopj". Semmi kivétel.

Kenderice # 2013.06.20. 20:33
Kenderice # 2013.06.20. 20:50
Könyv # 2013.06.21. 08:31

fekete mamba!

A lopás, az lopás! Teljesen egyetértek kbs-sel. Bármennyit is filozofálsz róla. Csak remélni tudom, hogy a barátaidat, és főleg a hozzátartozóidat (!) nem rángatod bele a filozófiáddal!

Kenderice # 2013.06.21. 10:38

Jónási:
"Ha nem lehetne másolni/letölteni zenéket, akkor mindenki megvenné, mint 10 éve, és azelőtt."
Megmondanád, hogy mire alapozod ezt a kijelentésedet?
Én is szoktam néha filmet és zenét letölteni de ha ez nem lenne lehetséges, NEM mennék el moziba hogy megnézzem és NEM venném meg azért az egy számért az egész CD-t.
A sok filmletöltőnek szerintem a 10%-a SEM menne el moziba, ha nem tudná letölteni.
Úgyhogy fenntartással kell venni azon híreket/statisztikákat is, melyek a jogvédelem alatt álló művek szerzői "bevételkiesésének" mértékét tényként közlik.

ttip # 2013.06.21. 10:42

A kalózmásolás ugyan illegális, az erkölcsi megítélése azonban korántsem egyértelmű.

Ezeket a műalkotásokat a technika jelenlegi állása szerint gyakorlatilag költségmentesen, az eredetivel megegyező minőségben lehet másolni. A szerzőnek méltányolható érdeke fűződik ahhoz, hogy fáradozásai számára is gyümölcsözőek legyenek, csakhogy jelen állás szerint éppenhogy nem a fáradozásaival, hanem az eladott (jószerével ingyen létrehozható) másolatok számával arányos a bevétele.

Az alkotás végső célja, hogy a közösség számára hasznos legyen (nyilván nem halhat éhen az alkotó sem, lásd fent). A közösség számára akkor a leghasznosabb az alkotás, ha az a lehető legszélesebb körben hozzáférhető. A mai technikával akár az is lehetséges, hogy az alkotás egyes kópiáit az egész társadalomhoz gyakorlatilag költségmentesen eljuttassuk. Ellenben ha az alkotást élvezők körét korlátozzuk, akár úgy, hogy példányonként pénzt kérünk a műért, amiért néhányan inkább lemondanak a mű élvezetéről, akkor ezzel csökken a mű társadalmi hasznossága. (Ha a zeneműveknél nem egyértelmű az összefüggés, akkor gondoljunk csak a szoftverek gazdasági hasznára.) Az alkotó azonban esetenként úgy gondolja, hogy így maximalizálhatja a saját profitját.

Az alkotónak tehát magánérdeke az, hogy a lehető legnagyobb profitot zsebelje be a műalkotásáért, még ha ezzel a művének társadalmi hasznát csökkenti is. Én ezen a ponton az erkölcsösséget már vitathatónak látom, de belátom, hogy a marketing még nem tart ott, hogy az alkotás korlátlan hozzáférhetősége mellett a szerző méltányolható profitját is minden esetben biztosítani tudja. Már ma is vannak azonban olyan zeneművek és szoftverek is, melyek alkotói nem a példányonkénti eladásból élnek. Ezek az alkotók kifejezetten a másolhatóságból profitálnak, és ezért találkozik a saját érdekük a társadalom érdekével.

A profitorientált szerzők ravasz trükkjeit, például hogy a piacot szegmensekre felosztva más-más árat kérnek ugyanazért a kópiáért (régiókódos DVD és a többi), nyilvánvalóan a profitjuk maximalizálása érdekében, még aggályosabbnak tartom. Ha a kalózmásolás lopás, akkor ez mi?

fekete mamba # 2013.06.21. 11:23

Kbs, a kérdés innentől kezdve, hogy mit értünk lopás alatt. Szerintem ellopni kézzel-fogható dolgokat lehet, agyszüleményeket nem. Azokkal legfeljebb visszaélni lehet jogtalan, és adott esetben erkölcstelen módon, de nem lehet a szó szoros értelmében ellopni őket. A barátaimnak, és hozzátartozóimnak is másold windows-uk van, mint minden épelméjű embernek az országban, szerintem a lelkészeknek is. Mózes korában úgy gondolom, hogy senkinek eszébe nem jutott, hogy az emberiség el fog jutni odáig, hogy ennyire absztrakt módon fogják értelmezni a "lopás" fogalmát. Szerintem az, ami az embernek az agyában megszületik(Jelen esetben egy szoftver.), az addig az övé, amíg az agyában van, onnantól kezdve, hogy megosztja másokkal, az emberiség közkincse. Ahogy egy Shakespeare dráma is. Persze, az jogilag, és erkölcsileg is helyes, hogy más ne keressen pénzt belőle, olyan szellemi termékek esetében, amelyeknek még él a szerzőjük. De másolt woindowst használni erkölcsileg kb. annyira bűn, mint a házibulin haverok részegen énekelni egy mai számot...

fekete mamba # 2013.06.21. 11:27

Ami a zenét illeti, ugye a youtube videók alatt újabban reklám is van... És ezzel semmi gond. Ez jó bevételi forrás lehet az zenészeknek, és hirdetési lehetőség cégeknek. Én a magam részéről azt csinálom, hogy ha otthon vagyok, akkor letöltés nélkül hallgatom őket.

Könyv # 2013.06.21. 11:45

fekete mamba!

Szerinted nem vagyok épeszű, vásárolt windowsom van.

Szerintem viszont igen, mert törvénytisztelő ember vagyok. És nem a saját törvényeimet akarom ráerőltetni másokra.

Bármennyire is magyarázod a bizonyítványodat, abszolúte nincs igazad.

Veszélyes is a gondolkodásod. Ezzel magadra is és másokra is bajt fogsz hozni.

A törvények nem attól függenek, hogy te mit gondolsz róluk. (Más kérdés, ha egy törvényt meg kell változtatni, mert valami miatt tarthatatlan. Akkor viszont azt kell elérni, hogy a parlamentben változtassák meg!. De addig igenis ahhoz kell tartani magadat!).

Nem vagyok vallásos, veled ellentétben. De hogy nem akarok káoszt teremteni, az is biztos. Igyekszem tisztességes és törvénytisztelő lenni. Ezzel sokkal jobban megfelelek a tízparancsolat által előírtaknak, mint te.

Könyv # 2013.06.21. 11:50

fekete mamba!

Számomra roppant mulatságos, hogy egy elismert ügyvédtől kérdezed, mit értünk lopás alatt.

Talán kicsit több szerénység előbbre vinne.

Egyébként a plágium is lopás. És büntetendő. Pedig ott sem kézzel fogható az ellopott dolog.

wers # 2013.06.21. 11:52

nálunk minden szoftver legális, ennek több oka van, pl. amit könyv ír, de továbbá ezeket már úgy csinálják, hogy az első frissítéskor megbukik, ha meg nem frissít egy idő után használhatatlan

Könyv # 2013.06.21. 17:21

"Szerintem ellopni kézzel fogható dolgokat lehet" - akkor leemelem a bankszámládról a pénzt és a logikád szerint az nem lesz lopás.

fekete mamba # 2013.06.21. 17:54

Nincs kétségem afelől, hogy az Ügyvéd úr tájékozottabb nálam az ügyben, hogy a hatályos írott magyar jog szerint mit értünk lopás alatt. Ettől még lehet véleményem arról, hogy erkölcsileg mi számít annak. A windows például szerintem nem, de aki eredeti windows-t használ, annak egészségére, nem akartam megbántani senkit.:-) Senkire nem akarom ráerőltetni, hogy másoljon windows-t, de elvárom, hogy erkölcsi alapon más se erőltesse rám, az ő erkölcsi nézeteit arról, hogy szerinte ez erkölcsileg bűn. Hogy a hatályos írott magyar jog szerint illegális, azt tudom, ezt lesz@rom, lévén azt is tudom, hogy a gyakorlatban az otthon, böngszésre, családi filmnézésre, zenehallgatásra , és politikai kommentek irogatáásra használt windows jogtiszaságával a lőtéri kutya sem foglalkozik, és ez így tök jól van.:-) Pénzt szerezni más szellemi alkotásával az erkölcstelen. Ha otthon, arra használom a windows alapú gépet, hogy a barátnőmmel/haverjaimmal lógjak facen, vagy megnézek egy filmet youtube-on a caláddal, az nem ez a kategória. Még akkor is, ha elvileg szabálysértési, vagy ne adj'j Isten büntető eljárást lehetne indítani miatta, és 20 nap elzárást, ne adj'Isen felfüggesztettet kiszabni, amit nyilván a kutya sem fog megtenni, mert a fél ország a fogdán lenne. A pénz szerintem elég kézzelfogható dolog, még akkor is, ha az ATM-ben, vagy a bankban van...

Könyv # 2013.06.21. 18:04

Hogyan gondolkodsz, az a te ügyed. A magam részéről aggályosnak tartom és nem bíznék rád semmit, ha rajtam múlna.

Viszont ez egy jogi fórum, ahol a jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról és jogi problémák megoldásáról kérünk a szakértőktől véleményt, többnyire.

Nem arról, hogy ki mit szeretne.

efi99 # 2013.06.21. 19:45

Jonási
Nagyvonalúan megfeledkezel arról, hogy az üres CD-kre - és más írható médiákra is - sarcot vetnek ki, melyek egy része eleve a szerzőkhöz csorog. Ez pontosan azt a célt szolgálja, aminek látszik: magáncélra nyugodtan (értsd: jogszerűen) lehet letölteni és kiírni zenét rájuk.
/Ha esetleg reagálni méltóztatsz erre, egy füst alatt ki is fejtheted, hogy arra a memóriakártyára/cd-re/pendrivera miért kell ezt kifizetnem, amire a maszek fényképeim mennek?/.

Könyv # 2013.06.21. 20:17

fekete mamba!

A bajom a mentalitásod. Nagyon sokan követnek/követünk el stikliket, de az a minimum, hogy legalább mi magunk sem tartjuk azt helyesnek és követendőnek.

Te meg meg akarsz győzni bennünket, hogy a jogszabályoktól el kell térni. Mert te lesz@rod, mint írod.

Amúgy meg nem is tudhatod, hogy mikor fogják üldözni az ilyesmit. Lehet, hogy nagyon hamar. És akkor nekilátsz majd vitatkozni a hatóságokkal?

fekete mamba # 2013.06.22. 11:13

Jól van könyv, egészségedre.:-) Nem hiszem, hogy nekem bármiről megkéne a fél országot győzni, mert ezt senki sem tartja erkölcsleg bűnnek a jogászokon kívül. Bár szerintem otthon, magáncélra még a bírók is másolnak.:-)

"Tégy, amit akarsz, de ne árts!"

/A wicca boszorkányok alaptörvénye/

Én ehhez tartom magam, főleg otthon.:-)

fekete mamba # 2013.06.22. 11:15

Még akkor is, ha nem wicca, hanem keresztény vagyok, de érdekes, hogy a kereszténységben is mintha valami hasonló alapelv lenne. Meg szinte minden vallásban. Olyat viszont semmilyen vallás szent iratában nem találsz, hogy bűn lenne otthon, magáncélra nem eredeti windowst használni...:-) Na minden jót mindenkinek!

Könyv # 2013.06.22. 14:02

Nem tudom, csak sejtem, hogy miért jössz mindig a kereszténységeddel.

Aminek a világon semmi köze nincs az illegális szofverhasználathoz.

Mintha a keresztények magasabb rendűek volnának.

A boszorkánysággal meg végképp nem foglalkozom.

Viszont most mondta az általam nagyra becsült Vámosi Nagy Szabolcs, hogy az adó nem fizetése, és a hasonló csalások a társadalom megkárosítása, meglopása.

Jobban tennéd, ha a jogszabályokra koncentrálnál.

A lejtőn egy lépéssel lehet elindulni. Az az egy lépés lehet egészen kicsi, bár abba is belebukhatsz. Azhtán természetedé válik a szabályok megkerülése, az öntörvényűség. Amivel nem csupán magadnak ártasz.

Könyv # 2013.06.22. 14:03

természeteddé... véletlenül kihagytam egy d betűt