Börtön vagy felfüggesztett??


bigger # 2005.06.13. 11:47

Szia!

Na én is ettől félek! Ezek szerint a T bíróság ezt nem tartja hülyeségnek valakit fél évre kiszakítani a már újra felépített életéből.
Nem értem ezt. tele vannak a bőrtönök, iszonyú a túlzsúfoltság.
Persze megértem én, hogy büntetni kell aki nem jól viselkedett(magamat is beleértve) de azért ilyen rövid időszaknál mérlegelhetnék, az adunk még egy esélyt a bizonyításra a szerencsétlennek, című szituációt. Legalább is én nagyon szeretném, ha kaphatnék. Hol volt az ítélethozatal? A betegségét sem mérlegelték?
Mennyi van még hátra Neki a benti létből?
A munkahelyén tudják? Vissza tud menni? Vagy kezdheti megint előről?

marti # 2005.06.13. 11:35

Szia Bigger!

Igen, szabadlábon volt. Fél évre kellett visszamennie. Jó nagy marhaság. Kivágták az előzetesből, dolgozott, munkahelye volt, most mehetett vissza egy fél évre. Az ítélethozatal után két három héttel kellett volna bevonúlnia, de mivel különböző betegségei vannak, amihez be kellett állítani a gyógyszerét (pajzsmirígy operáció után van), ezért kapott orvosi igazolásokkal három hónap haladékot.

bigger # 2005.06.13. 11:07

Szia Marti!

Szabadlábon volt az ítélethozatalkor?
Ha igen, akkor Neki is most fél évre kellett visszamennie?
A 2 fok után mennyi idővel kellett bevonulnia?

Üdv,

Bigger

marti # 2005.06.13. 10:58

Kár, de azért köszönöm.

Nick Name # 2005.06.13. 10:55

Nem +udom, honnan terjedt el ez a hír - m
ostanság több helyről hallottam - de semmi alapja sincs. Még csak tervbe sincs véve.


Nick Name

marti # 2005.06.13. 10:15

Sziasztok.

A párom jelen pillanatban tölti börtönbüntetését, tiltott fegyverviselésért.
Az ítélet kettő év letöltendő, melyből már előzetesben letöltött egy évet. Most pedig a maradékot.
Állítólag januárban benyújtottak valami törvénymódosítást a kedvezménnyel kapcsolatban, amely szerint egy évre 4 hónap kedvezmény járna.
A kérdésem az lenne, hogy ez hatályba lépett-e már, illetve vonatkozik-e azokra is, akik már töltik a börtönbüntetésüket?

bigger # 2005.05.10. 06:41

Szia Nick!

Köszi a hasznos infókat!
17.-én lesz 2 hónapja az első foknak, most hívtam az ügyvédemet, de még mindig nem jött semmi. Egyébként az én ügyemnél ez jellemző. Az előzetesből való szabadulásom után kb 1,5 év múlva kaptam meg a vádiratot is.

Nick Name # 2005.05.09. 16:33

Ami pedig az egyéb kérdéseidet illeti:

Az ítélet írásba foglalására 30 nap, különösen bonyolult ügyben 60 nap áll rendelkezésre. Ha már ezen túl vagy, szerintem keressétek meg a bíróságot.

A kitűzési időt továbbra is 6-12 hónapra becsülöm. Mivel ebben is nagyon bő dömtési köre van az eljáró tanács elnökének, ennél pontosabban csak találgatni lehet.


Nick Name

Nick Name # 2005.05.09. 16:30

Kedves bigger, akkor egy-két hasznos infó:

Bv. tvr. 41. § (1) Az elítélt példamutató magatartásáért, a munkában elért eredményéért, a tanulásban tanúsított szorgalmáért, az elítéltek nevelésében való eredményes közreműködéséért, élet vagy jelentős anyagi érték megmentéséért vagy súlyos veszély elhárításáért jutalomban részesíthető.
(2) A jutalmak:

  1. dicséret,
  2. annak engedélyezése, hogy az elítélt soron kívül csomagot kapjon,
  3. látogató fogadása soron kívül, a látogatási idő meghosszabbítása,
  4. a személyes szükségletekre fordítható összeg növelése,
  5. tárgyjutalom,
  6. pénzjutalom,
  7. a fenyítés elengedése,
  8. a végrehajtott fenyítés nyilvántartásának törlése,
  9. rövid tartamú eltávozás,
  10. kimaradás.

(3) A rövid tartamú eltávozás tartama évente fegyházban legfeljebb öt nap, börtönben legfeljebb tíz nap, fogházban és az átmeneti csoportban legfeljebb tizenöt nap, amely a szabadságvesztésbe beszámít. Ha az elítélt fizetett szabadsággal rendelkezik, az eltávozást a fizetett szabadságba be kell számítani.
41/A. § (1) Kimaradás annak az elítéltnek engedélyezhető, aki a szabadságvesztésből fegyházban legalább a büntetés tartamának felét kitöltötte, börtönben legalább hat hónapot, fogházban legalább három hónapot kitöltött, illetőleg, akit átmeneti csoportba helyeztek.
(2) A kimaradás tartama huszonnégy órát nem haladhat meg. A kimaradás idejére - az elítélt letétben lévő pénze terhére - a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka költőpénz kiadását engedélyezheti.
(3) Kimaradás elsősorban az elítélt családi kapcsolatainak fenntartása, a szabadulása után a munkahelyről és a lakásról való gondoskodás elősegítése érdekében engedélyezhető.
(4) Nem engedélyezhető kimaradás, ha az elítélt

  1. ellen újabb büntető eljárás van folyamatban;
  2. a kimaradással kapcsolatos magatartási szabályokat ismételten vagy súlyosan megszegte.

(5) A kimaradás az elítéltek csoportja részére is engedélyezhető. A büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka dönti el, hogy a csoportos kimaradás kísérővel történik-e.

6/1996. (VII.12.) IM. r. 81/A. § Kimaradás és rövid tartamú eltávozás a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén is csak kivételesen engedélyezhető, ha további szabadságvesztést kell végrehajtani.
82. § (1) Nem engedélyezhető rövid tartamú eltávozás, ha

  1. az elítélttel szemben más ügyben újabb büntetőeljárás van folyamatban;
  2. az elítéltet a korábbi távolléte alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, az ítélet jogerőre emelkedésétől számított legalább három évig;
  3. az elítélt a korábbi távollétéről önhibájából nem tért vissza, az intézetbe való visszaszállítástól számított egy évig;
  4. az elítélt a korábbi távollétéről önhibájából késve tért vissza, illetve ittasan vagy bódult állapotban visszatérve az intézet rendjét megzavarta, a visszaérkezéstől számított hat hónapig.

(2) Rövid tartamú eltávozás nem engedélyezhető olyan helységbe, ahonnan az elítéltet kitiltották, kivéve, ha azt a rendőrség előzetesen engedélyezte.
(3) Rövid tartamú eltávozás - kivételesen - az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott feltételek fennállása esetén is engedélyezhető, ha az elítélt

  1. átmeneti csoportban van;
  2. a várható szabadulása négy hónapon belül esedékes;
  3. személyi vagy családi körülményei az eltávozást különösen indokolják.

83. § A kimaradás feltételeként a Bv. tvr. 41/A. §-ának (1) bekezdésében meghatározott időtartamnál a szabadságvesztésbe beszámított előzetes letartóztatásban töltött időt is figyelembe kell venni.


Nick Name

bigger # 2005.05.09. 08:11

Kedves Hercseg,

Köszi a választ. Én arra gondoltam, hogy mondjuk lehetőségem lesz e esetleg 1 hónapban 1 hétvégére haza menni, mert mintha ilyet is hallottam volna.
Igen ez az idő bizonyos szempontból rövid, persze nekem meg baromi hosszú lesz ha arra kerül a sor. Az nem számít, hogy az előzetesben mi volt a Nevelő tiszt véleménye?
Az 1 év alatt nem volt velem soha semmi probléma, tele voltam dícsérettel, sőt én voltam az, aki a zárkában ha néha adódott feszültség -oldani tudtam és a Nevelő tiszt adott a véleményemre, ha meg kellett oldani egy konfliktust.

bigger # 2005.05.09. 08:06

Köszönöm Nick a válaszokat és a biztatást.
Nem tudom hogy és mikor lesz vége, majd azért értesítelek ha érdekel.
Annak utána néztem, hogy Z.S-nak azért volt december után szeptemberben a 2 fok, mert áprilisban valaki nem jelent meg. ( Ott többen voltak).
Én és az ügyvéd még az első fokról nem kaptunk semmilyen írásos végzést. Nem tudom ez is mennyi idő?

Üdv és köszönet az öszinte válaszokért!

Nick Name # 2005.05.08. 15:52

Bigger,

egyrészt ne veszítsd el a reményeidet, mert én nem azt mondtam, hogy nincsenek, hanem azt, hogy - így - kisebbek. Másrészt a cselekmény minősítésénél a megtérült kár valóban nem számít, tehát a büntetési tételt nem érinti. Viszont nagy súlyú enyhító körülmény.


Nick Name

hercseg # 2005.05.08. 13:02

kedves Bigger!

legutóbb azt hiszem azt kérdezted, hogy a fél éves büntetést meg lehet-e szakítani( bocs, ha roszul emlékszem!).
a megszakítás szabályait itt írom:
megszakíthatja a büntetés letöltését a börtönparancsnok saját döntési körében évi 10 napra, a bv országos parancsnoka 1 hónapra, az igazságügyminiszter 3 hónapra.a nevelőtiszt véleményét meg kell kérdeznie előtte. a véleményben döntő súllyal bírnak a jutalmazások és a fegyelmi büntetések.
továbbá:csak meghatározott indok esetén engedélyezhetik a megszakítást.ilyen pl:család megélhatésének biztosítása, szüret, aratás, házépítés.a kérelem indokát a parancsnok a helyi jegyző útján ellenőrizteti.(a megszakítás másik neve:ideiglenes szabadítás.)
a Te esetedben a gond a következő:a büntetési idő relativ rövidsége miatt a nevelőtiszt nem fog tudni megfelelő mértékben megismerni ahhoz, hogy a kérelmet alá tudja támasztani.ez van sajnos.

tisztelettel: hercseg

bigger # 2005.05.05. 06:11

Szia!

Köszi a véleményt, most már kevésbé bízom abban, hogy jól kijöhetek ebből , marad az, hogy felkészüljek a fél évre lelkileg és persze a jó kis munkahelyemmel is el kell majd válnunk egymástól és ez lesz a legszarabb.
Az, hogy a kár több, mint fele megtérül az nem számít ilyenkor? csak az eredeti érték?

Nick Name # 2005.05.04. 15:05

Az útlevél visszaadásából különösebb következtetést nem lehet levonni, az ilyen jelekre egyébként nem nagyon lehet adni.

Az Általad írt idővallum irányadó lehet, már csak azért is, mert az ügy jellegéből adódóan várhatóan (de nem biztosan) ugyanaz a tanács fogja tárgyalni a Te ügyedet is.

Függesztettet természetesen - elméletileg - kaphatsz, az előzetesben töltött idő ezt nem befolyásolja. Nekem ahhoz egy kicsit sok az az 50 millás kárérték, de ez az én egyéni meglátásom. A tárgyalásban azért ne bízz, mert ahhoz az, higy az ügyvéded kérni fogja meghallgatásod, nagyon kevés.


Nick Name

bigger # 2005.05.04. 07:00

Jó reggelt!
Köszönöm a válaszokat.
Persze tudom, hogy ezt nem lehet előre megjósolni és az 1 fokon is az volt a véleményünk, hogy ott abban a pillanatban találta ki a bíró, hogy mi legyen. Mert előtte totál olyan volt, mintha nem akarna már visszaküldeni. Vissza kaptam az útlevelemet, azzal a szöveggel, hogy azt a bíróság nem kívánja bevonni, elvenni tőlem, s jó sok idő is eltelt mire a tárgyalásig eljutottunk.
Aztán jött a szívás. sajnos.
Ha az enyhítő szakaszt nem is alkalmazza a bíróság, módosíthat felfüggesztettre?
Az én ügyvédem szerint aki már ennyit volt előzetesben, annál nem szívesen alkalmazzák a felfüggesztést. Mi erről a véleményed?

A 2 fok Bp-en lesz. Ha jól emlékszem Z. Saroltának decemberben volt 1 foku és következő év szeptemberében volt 2 fok. jellemző ez az intervallum ? Vagy ez egyedi?
Az ügyvédem kérni fogja, hogy engem hallgason meg a bíróság, tehát tárgyalás lesz -ha jól gondolom.

Nick Name # 2005.05.04. 06:38

Nézd, bigger, így már annyit lehet mondani, hogy ugye 2 évnél rövidebb büntetést csak az ún. enyhítő szakasz alkalmazásával kaphatsz, ez pedig csökkenti, de nem zárja ki az esélyeidet. További adatok tovább szűkíthetik a kört, de, még megközelítő saccoláshoz is a teljes iratanyag ismerete kellene. Biztos választ meg senki nem tudna adni, még az eljáró bírók is sokszor csak az ítélethozatal pillanatában.

A második kérdésedet illeően ugyanaz a helyzet: alapvetően meghatározza pl. az, hogy melyik megyében lesz a másodfokú eljárás, illetve, hogy milyen eljárási formában (tanácsülés, nyilvános ülés, tárgyalás) fogják-e azt elbírálni.


Nick Name

bigger # 2005.05.03. 13:29

Szia!
Még az is érdekelne, hogy a II fok, kb mennyi idő mulva várható az első fok után. ?? Lehet, hogy ez is véltozó és bugyuta kérdés, de az én mindennapjaimat sajnos most ezek foglalkoztatják.

bigger # 2005.05.03. 12:55

Szia Nick !
Igen, tudom eléggé hülye a kérdés, de jó
volna több véleményt tudnom , hogy van e esély arra, hogy ne kelljen visszamennem.
Az ügyvédem totál azon a véleményen volt, hogy szerinte azt kapom, amit előzetesben voltam, de nem így történt.
Szám.gépes csalás a kár nagyon kicsivel több , mint 50 M így 2-8 évig ment a tétel.
A lefoglalásból kb megtérül 30M biztosan.
Kereken 2 évet mondott, ami a börtön kedvezményét figyelembe véve ugye 6 hónap a kedvezmény így 1,5 év a letöltendő, abból már 1 megvolt. Az ügyész nem fellebbezett csak én. Tudom , hogy ez nem túl sok, csak ahhoz elég, hogy az azóta felépített életem tönkre menjen újból.
Várom válaszod!

Nick Name # 2005.05.03. 12:45

Kedves bigger,

ez a kérdés kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy van két futballcsapat, melyik fog nyerni. Minimum tudni kellene, hány rendbeli és milyen bűncselekményben mondtak ki bűnösnek, milyen büntetési tételből indult ki a bíróság (nem mindegy, hogy a másfél évet mondjuk két hó - 3 év büntetési tételnél kaptad, vagy 2-8 évesnél, enyhítő szakasszal). De ez még mindig csak az alap, a saccoláshoz is jóval többet kellene tudni.


Nick Name

bigger # 2005.05.03. 12:36

Egy nagyon fontos dologban kérnék segítséget, attól , aki tud.

Évekkel ezelőtt elkövettem egy hülyeséget, minek következtében 1 évet előzetesben töltöttem.
Diplomásként, borzasztó volt ott az élet, persze , aki rosszat tesz, az bünhödjön is ! De kb 3 év szabadláb és újra rendezett élet után kaptam elsőfokon egy olyan ítéletet, hogy fél évre még menjek vissza. Persze fellebbeztem, nem tudom mi lesz majd a vége, az biztos, hogy ennél több nem lehet.
Tudom ez nem olyan nagy idő, de amikor már az ember újra visszarendeződött az életbe, segítette a rendőrség munkáját, segít a kártérítésben akkor nem látom túl sok értelmét ennek az időnek, már csak ha azt vesszük 1 rab 1 napja több,mint 4000 ft-ba kerül az államnak/adófizetőknek.
Szerintetek van esély az enyhítésre? Bennt is kinnt is azóta is példamutatóan élek és 1000x megbántam amit tettem. Az egészségem és a lelkem, azért ráment :-(((
Várom a hozzáértők és a laikusok véleményét is, akkor is ha fájni fog!
Köszi.