határozat megtámadása


ObudaFan # 2006.05.08. 18:33

Ha a feljelentés konkrét személy ellen irányult, akkor pótmagánváddal lehet élni a panasz elutasítása esetén.

gondok # 2006.05.08. 16:57

Hát tömören:
feljelentés tárgya: előzetesen leltárba vett teljes ingó vagyon elsikkasztása és-vagy lopása.
Az elutasítás nyilvánvaló hazugságokon alapul, mint pl. a leltár teljes ellenőrzése azzal a kijelentéssel, hogy minden megvan és rendben van.
A panaszt, hogy ez az elutasítás elfogadhatatlan, az ügyészi határozat elutasítha és helybenhagyja az eredeti elutasítást, valamint többek között letagadja a kétséget kizáró bizonyítékok létét, amik tételesen fel vannak sorolva mind a feljelentésben, mind a panaszban.

Szóval mit is lehetne csinálni?

JuKids # 2006.05.07. 09:05

Kösz ObudaFan,

bár őszintén szólva csodálkozom, hogy megalapozottnak találod azt, hogy nem történt bcs., illetve nem merül fel ennek gyanúja akkor, ha az ügyészek tényként állítja, hogy talán direkt (csak haszontalanul), talán abban a tudatban, hogy így kell, talán nem is aznap, hanem előző nap dátumoztak. Ennyi bizonytalanság esetén azt mondani, hogy biztos, hogy nem történt bcs., hogy nem merül fel ennek gyanúja, elég merész kijelentés. Mindehhez hozzávesszük azt, hogy tucatnyi ügyészi határozat született ennek ellenkezőjkéről, miszerint én gyerekpornó képeket csináltam, szó szerint írták a nyomozást meghosszabító határozat elleni panaszomra, hogy a nyomozás addigi (8 hónap során beszerzett) adatai alapján gyanúsítható vagyok a bcs. elkövetésével - aztán további fél év után kiderült, hogy nemcsak hogy én nem voltam gyanúsítható vele, hanem egyáltalán nem is történt bcs. Úgy látom, az egyszeri állampolgár és a rendőr, ügyész esetében valahogy mást jelent a bcs., illetve annak gyanújának fogalma. Még egyszer: az feljelentéseim okán született ügyészi határozatokat ugyan ügyesen csomaglották, de azért átlátszóak - nem hinném, hogy ilyen szakmai tudással és tapasztalattal ezt nem veszed észre, szerintem (ha időd engedi) olvasd át őket még egyszer, vesd össze őket a feljelentésemmel, a panaszaimmal - nem arra válaszoltak. Pl. háromszor írtam, hogy a rendőr jelentett fel, olvasható a rendőri jelentésben: „Nevezett személy ellen az általa elkövetett " Btk. 195/A. par. Tiltott pornográf felvétellel visszaélés " miatt feljelentést teszek.” (be is csatoltam, hogy ne kelljen keresgélniük, és ki is emeltem ezt a részt) - az ügyész szerint a rendőri jelentésben csak az olvasható, hogy elvette a fényképezőgépemet, így nem merül fel vele szemben a hamis vád gyanúja. Ühüm... Komolyan mondod, hogy ez egy megalapozott határozat?

JuK

ObudaFan # 2006.05.07. 08:09

A legfőbb ügyész minden egyes egyedi ügyészi határozatot felülbírálni aligha lesz képes. Azok az ügyészi határozatok, amiket tőled olvastam pedig megalapozottak voltak.

JuKids # 2006.05.07. 07:38

ObudaFan (és/vagy Nick),

a (leendő) legfőbb ügyészt nem lehet kérdőre vonni, hogy egyetért-e bizonyos ügyészek döntésével? Kell-e válaszolnia nekem, ha megkérdem tőle, hogy mégis mi értelme van annak, amit egyes ügyészek írnak? Gondolok pl. arra, hogy bár tény, hogy visszadátumozták a határozatot, ez nem közokirat-hamisítás, mert nem származott hasznuk belőle? Ugyebár ezt az LÜ is helyben hagyta, mondván, hogy terjedelmes volt a határozat indoklása, így a panaszom alaptalan. Van-e joga utasítani az ügyészeket arra, hogy korrekten bíráljanak el egy beadványt? Illetve van-e lehetősége (netán kötelessége), hogy amolyan különleges eljárás keretében megvizsgálja a helybenhagyott ügyészi határozatot?

Arra azért nem sok esélyt látok, hogy az Országgyűlés tegye fel neki ezt a kérdést. Vagy van ennek ülésen kívüli módja is? Felhívom az Országgyűlés figyelmét a konkrét esetre, és a Hivatal levélben kér választ a legfőbb ügyésztől? Netán az ombudsmanon keresztül?

Kösz,
JuK

ObudaFan # 2006.05.06. 22:46

Panasszal általában lehet, de ha ez megint az a nyomozó hatóság kizárásával kapcsolatos dolog, akkor az már jogorvoslati eljárásban keletkezett.

JuKids # 2006.05.05. 11:06

Úgy látszik, ez nem csak az én problémám...

JuK

gondok # 2006.05.05. 06:56

Lehet-e egy ügyész által kiadott határozatot - vagy magát az ügyészt - megtámadni azzal, hogy a kiadott indoklás egyszerűen mellébeszélés, jogi képtelenség önmagában is?