December 5! Népszavazás


the big cat # 2004.12.16. 14:49

Ne vedd személyes megtámadtatásnak, de abból, hogy nem rajongtak az ötletért semmilyen módon nem lehet azt a logikus következtetést levonni, hogy ellenük irányult volna. És ők nem is vonták le ezt a következtetést. Volt idegenkedés, de ez kijár minden általuk magyar nacionalista fellángolásnak minősített eseményke, fejleménynek. A következményeket ők hozzánk hasonlóan képtelenek voltak belátni.

Law1 # 2004.12.16. 14:25

"Senkit nem bántott a kezdeményezés ..." (írta: igen?)

A románok, a szlovákok és a szerbek nem rajongtak az ötletért, sőt ...

the big cat # 2004.12.16. 14:06

Úgy gondolom jelezték, hiszen már hétfőn kedden beérkeztek a kifogások. Viszont a csalásban az bizottságok összetétele miatt én sem hiszek. Inkább csak utóvédharc, amit muszály megvívni, hogy Patrubány úr még egy ideig a hírekben lehessen.

dr.joci # 2004.12.16. 14:00

A Szavazatok újraszámolásával kapcsolatban lenne egy megjegyzésem!A Legfelsőbb Bíróság döntése annyiban engem is érint közvetlenül,hogy én is szavazatszámláló bizottságban dolgozom immár kb.6éve!Minden egyes választáson,népszavazáson a bizottság hivatalos öt tagján kívül ott vannak a pártok delegált személyei mintegy megfigyelőként,sőt ők is kötelesek tevékenyen részt venni a napi munkában.A két nagy párt delegáltja minden szavazökörben ott van,de általában a többi kisebb párt is delegál tagokat.Ami nagyon fontos az urnák felnyitásakor és a szavazatok összeszámolásakor is ott vannak és lehetőségük,sőt mivel ezért küldik őket,szinte kötelességük a számolásban részt venni.A mozgóurnás szavazásnál bevált gyakorlat,hogy a két ellenérdekü párt delegált tagjai mennek el az urnával,így egyikük sem tudja befolyásolni pl.az otthon szavazó idős beteg embert.A mostani népszavazáson sok szavazókörben a Magyarok Világszövetségének delegált tagjai is rész vettek!Akkor ők miért nem jelezték rögtön,ha bármilyen problémát észleltek?Minimális emberi tévedés nem kizárt 14 óra munka után,de statisztikailag ez kiegyenlíti egymást!Aki pedig "ukrajnai méretü" csalásról beszél az súlyosan megsérti azt a több tízezer embert aki önként részt vesz a népszavazás lebonyolításában!

the big cat # 2004.12.16. 13:54

Én sokkal földhözragadtabban közelíteném meg a problémát. nem hiszem, hogy a nemzet attól egyesülne, ha állampolgárságot adunk azoknak, akik a nemzethez tartozónak vallják magukat. Ez érzelmi kérdés, jogi megoldása szerintem nincs. A nemzethez tartpzást nem az útlevél fejezi ki, az egy államhoz tartozást fejez ki.

A kérdés sokkal inkább az, hogyan lehet azoknak akik a nemzethez tartozónak vallják magukat, megkönnyíteni, hogy az anyaországban való akadáyltalan bejutással is kiteljesíthessék identitásukat. Azok a nemzettársaink akik az EU-n belül élnek ezt akadálytalanul megtehetik, sőt ma már a letelepedésnek, munkavállalásnak sincs semmi akadálya számukra, esetükben a probléma úgy érzem megoldott. Románia akár akarjuk, akár nem (és megvallom, és csak félszívvel akarom), igen rövid időn belül az EU tagja lesz, a probléma tehát ott is megoldottá válik) Viszont tartósan fennmaradó probléma lesz, az ukrajnai, és szerbiai magyarok kapcsolattartása a vízumkényszer miatt, és valljuk meg, hogy minden egyéb megoldásnál egyszerűbb, ha egy EU-s útlevelet nyomunk a kezünkbe, és azzal szabadon utazhatnak.

Felvet ez uygan egy követekző problémát, hogy vajon az elvándorlást nem segíti ez elő, és személy szerint komolyan félek tőle, hogy a vajdasági és kárpátaljai magyarság gyorsított felszámolása lesz a vége egy iylen intézkedésnek, de vajon megtagadhatjuk-e azt a jogot, tőlük, hogy olyan helyen folytassák az életüket, ahol nem könnyebben, jobban élhetnek, és nem teszik ki magukat üldözésnek a nemzetiségük miatt. És ugye itt az a probléma sem merül föl, hogy mi jár nekik és mi nem, mivel itt élnek, itt dolgoznak, itt fizetnek adót.

Viszont, ha ebből a nézőpontból vizsgálom, akkor a kérdés nagyon rossz volt, és még felelőtlenebb dolog volt arra kiélezni, hogy egyik oldalról ez a kérédés a nemzethez tartozásból való kitagadás/befogadás kérédése volt, más oldalról, hogy ez pusztán anyagi kérdés. Sajnálatos, hogy a talajt maga alól kicsúszni érző Patrubány Miklós iylen hebehurgya kérédésben kényszerítette állásfogalalásra a nemzetet és különösen a politikai erőket. Nem lehet véletlen, hogy eddig bárki is volt hatalmon, ezt a kérdést nem iagzán feszegették, hiszen előbb a problémát kellene azonosítani, aztán megoldási javaslatot tenni, miközben itt megoldási javaslatot kaptunk, és döntenünk kellett (volna), miközben a problémát elfelejtették velünk közölni. Egzakt jogi megoldásoknak uyganis egzakt problémára kell választ adni, vagy nem lesz jó semmire.

igen? # 2004.12.16. 13:37

Még csak annyit, hogy ugye nem az az etalon, hogy a tömegeket mi érdekli, illetve mit nem sz...nak le?

igen? # 2004.12.16. 13:35

Kedves Law 1 nemcsak a cinikus hozzáállásodat nem értem, hanem azt sem, hogy Te most ki/mi vagy? Korábban azt írtad, Te is határin túli magyar vagy, utóbb pedig úgy fogalmaztál, hogy "ti magyarok". Nem lehet, hogy Te voltaképpen csak sodródsz, és nem is tudod, hová tartozol?

Azt az értékrendet, amelyet Európaiként jellemeztél én is magaménak tekintem. Nem értem, mikor mondtam ennek ellent:

  • béke - az állampolgárság kedvezményes megadása békés, európai és civilizált útja a kérdés rendezésének
  • egy Európa határok nélkül - ez az aktus nem határokat építene, hanem éppen ellenkezőleg határokat bontana. Sok ember számára tenné szabadon átjárhatóvá azokat
  • minden európai nép együtt küzd és nem egymás ellen - éppen erről szólt az egész, hogy együtt küzdhessünk. Szerinted ki ellen irányult az egész? Senkit nem bántott a kezdeményezés annak ellenére, hogy az egyik tábor ilyen riadalmat keltett céljai elérése érdekében. De tényleg, szerinted ki ellen irányult?

Két dolgot kell végre felfogni. SENKI NEM EMLEGET TRIANONT. Az igaz, hogy az vezetett ide, de senki nem akarja visszacsinállni. SENKI NEM BESZÉL NAGY MAGYARORSZÁGRÓL, nem határokat vizsgálunk felül, hanem nemzetet egyesítenénk.

Ahhoz, hogy európaiak legyünk, elősször magyaroknak kell lennünk. Európa kultúrális gazdagságát az őt lakó nemzeteknek köszönheti. Ha ezt elveszted, az identitásodat is elveszted. Ha egybemosod a kultúrákat, a lényeget veszted el. Ha mi magyarok elutasítjuk egymást és nem fogunk össze, soha semmit nem fogunk elérni, és akkor Hegel jóslata is valóra vállhat.

the big cat # 2004.12.15. 14:46

Én nem járok postára...biztosan ezért vagyok nyugodtabb...

Asus # 2004.12.15. 11:56

Kedves Law1!

Úgy látom,hogy te egy tapasztalt oksos emberke vagy és nagyon is realista,kár ,hogy nem vagy szürrealista!
Az írod;
Az rendben van, hogy Te is szánalmasnak találsz valamit, csak azt nem értem, hogy mit? Milyen értékekröl beszélsz? Én Európai értékeket tekintek magaménak:
Nos figyelmedbe ajánlanám;
Az EU Alapjogi Kartája -t,amely arra a kérdésre is választ ad,hogy miért legyél te velem szolidáris;ha hiszel az európai értékekben a következőt is vallandod kell;

  • Szolidaritás-Amely az Eu alapjogi Kartájának alapeleme!Sajnálatos,hogy nem komplexen értelmezed az európai gondolatot.

Ha annyira támogatta volna a nagy tömeg az állampolgárság kedvezményes megadását, akkor vették volna a fáradtságot és elmentek volna szavazni. De a nagy tömeg nem így tett. És miért? Azért mert sz...tak az egészre.

Alapvetően egyetértek,ezáltal elismered,hogy hazugság az az állítás,ami pl.a Népszabadságban jelent meg miszerint 6,5 millióan mondtak nemet.(megjegyzem ezek a csíkhirdtések 750.Ezer Forintba kerülnek/nap,erre is van pénz úgy tűnik).

Nos,sarkosan fogalmazva tényleg nem "Nemmel",hanem quasi nemmel szavaztak ez pedig nem ugyanaz.

Az emberek nagy részének megvan a saját,szociális,egészségügyi problémája,nem is várható el,hogy az átlag ember szolidáris legyen,hiszen az ember vérében ott áramlik a harc a láz.Gondoljunk bele;100 ezrek depressziósak,1 millió alkoholista,daganatos betegségekben a férfiak elsők a nők harmadikak a világon.
Az utcán fellöknek,a postán tolakodnak stb...
Ezek után nem is várható más,mint az hogy
kiábrándulva a politikából,nem is mennek el.
Jól írtad le se sz.k.
Az egyetemen oktatni próbálók,nyírják a hallgatókat,megkeserítik az életet.

Remélni tudom,hogy rajtam soha nem fog eluralkodni a depresszó,aminek a jeleit már vélem felfedezni,de ha nem lesz munkám még fél évig,mint sokaknak,akkor előbb-utóbb én is az leszek!

Law1 # 2004.12.15. 08:36

A FIDESZ-nek biztos nagyon fáj, hogy a komcsikkal ellentétben nem küldhetnek a máshogy gondolkodókért fekete Volgát és nem deportálhatják őket valamelyik gulágba. ;-)

Law1 # 2004.12.15. 08:33

De úgy látszik, hogy a jobb oldaliak pont azt nem tudják lenyelni, hogy a magyarországi magyarok nagy része már nem őrlődik Trianon szörnyüségein, hanem inkább előre tekint egy békés, közös jövőbe.

A pro-állampolgárság hívei demagógiával és populizmussal vádolják a kormánypártiakat. De szerintem pont az a demagógia és populizmus, hogy kiállok és azt mondom, hogy többen szavaztak igennel mint nemmel. És akkor mi van? Ettől még az ország nagy része nem osztja az igen-szavazók véleményét. Ha annyira támogatta volna a nagy tömeg az állampolgárság kedvezményes megadását, akkor vették volna a fáradtságot és elmentek volna szavazni. De a nagy tömeg nem így tett. És miért? Azért mert sz...tak az egészre. Úgy látszik, hogy a nagy tömeget ebben az országban nem érdekli Erdély, a Felvidék, az Újvidék, stb.

Na de ettől szép a demokrácia, hogy mindenki maga döntheti el, hogy mi fontos számára és mi nem. A FIDESZ nem jobb mint a komcsik, azok is mindenkinek a szájába rágták, hogy mi a jó és, hogy mit gondoljon. A különbség csupán az, hogy régen, ha mégsem úgy gondolkoztál, akkor rendszer ellenes voltál, ma meg rádhuzzák, hogy hazaáruló vagy. Egy kutya csak máshogy hívják.

dr Zákányi Csaba # 2004.12.14. 21:13

Egyébként nem kell, hogy a magyarok szeressék egymást, sem határon belül, sem határokon át. Az kell csak, hogy elviseljék egymást akkor is, ha különbözőképpen gondolkodnak. Mert különbözőek vagyunk mi is mint minden más nemzet, a világról különféle véleményeket alkotunk. És ez így van jól. Ha mondjuk az Erdélyi magyarok teljesen egységesek lennének, az azt jelentené, hogy elnyomják őket hazájukban.
Szerintem kifejezetten jó jel a határon túli magyarok politikai megosztottsága, mert azt jelenti, hogy nemzetiségként nem bántják őket. Egyébként Romániai utazásaim alkalmával is ezt tapasztaltam. Továbbá ezért nem tudom mire gondol az, aki a népszavazás eredményén azért busong, mert a magyarországiak nem voltak úm."szolidárisak" a határontúliakkal, mert ők csak 2-3 évvel utánunk lesznek az EU polgárai és életszinvonaluk is alacsonyabb a miénknél. Szerintem igazándiból azt sajnálják, hogy a mai Magyarország lakossága már nem Trianon szörnyűségén őrlődik, számukra az ország határa már rég nem a Kárpátok vonala. De mint már említettem ezeket a honfitársaimat is el tudom fogadni még akkor is ha lehazaárulóznak pl.

Law1 # 2004.12.14. 16:35

... szerintem ti magyarok totális identitászavarban éltek és azt hiszitek, hogy ha a határon túl dobálóztok magyar útlevelekkel mint ha meleg zsemle lenne, akkor rendbe jönnek a dolgok. Nevetséges.

Law1 # 2004.12.14. 16:30

..... amúgy meg nem is értem, hogy hirtelen mi is ez a nagy honfitárs-szeretet? Itt rajongtok a határon túli magyarokért, de egymást (magyarországi magyarok) meg utáljátok és nem bírjátok egymás szagát.

Aki nyáron járt már Trogirban, Görögországban, Parndorfban vagy a bécsi Karácsonyi Vásárban az tudja miről beszélek. Nem ritkán tapasztaltam ilyen elhangzásokat, hogy: "pfui, lépjünk innen, itt is tele van minden magyarokkal".

Ha már magatokat nem tudjátok elviselni, akkor mit akartok az "erdélyi testvérektöl"? :-)))))))))))))))))

Asus # 2004.12.14. 13:11

KI VÉLETLENÜL ERRE JÁR ,EGY FURCSA ORSZÁGOT TALÁL
A SZÉP MAGYAROSZÁG, NEM VITÁS A TÖBBINÉL EGY KICSIT MÁS
KI ÖSSZEVISSZA UTAZOTT,ÉS MINDENT VÉGIG OLVASOTT
NEM SEGÍTI A SOK TUDÁS,A MI ORSZÁGUNK MÁS:
MERT EZ A NÉP ITT NEM OLYAN,HOGY BÉKÉBEN ÉLJEN, BOLDOGAN
A VÉRÉBEN A HARC, A LÁZ A MI ORSZÁGUNK MÁS
Az ORSZÁG ITT KETTÉSZAKADT TÖRVÉNY, AZ NINCS CSAK AKARAT
KÉT OLDAL FOLYTON HARCBAN ÁLL KÖZÉPÚT NINCSEN, EZ SZABÁLY
HOGY LEGYEK BÖLCS ÉS JÓZAN ÉN EGY HORDÓ LÕPOR TETEJÉN???
EGY ÕRÜLT VILÁG!EGY SZÉDÜLT VILÁG!
A SZÉP ERDÉLY ÍGY KÖSZÖNT:VIGYÁZZ, A BOSSZÚVÁGY ELÖNT!
SZÉPEK A LÁNYOK, ASSZONYOK A KERTEK, PARKOK GAZDAGOK
LEHETNÉNK FÖLDI MENYORSZÁG!HÁT BELÛL MIÉRT A POKOL RÁG?
EGY ÕRÜLT VILÁG!HIÁBA KÉRÉS, KÖNYÖRGÉS
HIÁBA SÚLYOS BÜNTETÉS MINDENT MEGTESZEK, DE ITT
MÁR SEMMI NEM SEGÍT HÁT, AKKOR JÖJJÖN VASSZIGOR
JÖJJÖN AZ OSTOR, SZOLGASOR A SZÉP SZÓRA A SOK LATOR
MÁR RÁ SEM HEDERÍT...
MERT EZ A NÉP ITT NEM OLYAN,HOGY BÉKÉBEN ÉLJEN, BOLDOGAN
AZ EMBER MEDDIG TÛRHETI, HOGY FOLYTON FÉLELEMBEN ÉL
HOGY ITT A TÖRVÉNY ENNYIT ÉR MIÉRT VAN, HOGY EREIKBEN ITT
VÉR HELYETT GYÛLÖLET ÉS PÉNZ FOLYIK?
EGY ÕRÜLT VILÁG!

Law1 # 2004.12.14. 12:56

Kedves igen?

  1. Azt irod, hogy az állampolgárság kedvezményes megadása a határon túli magyarok részére éppen határrevízió nélkül nyújt megoldást. Kérdésem: milyen megoldásról beszélsz? Jobban fog ezáltal Romániában érvényesülni magyarként mint eddig? A válasz egyértelmüen az, hogy NEM! Emelkedni fog ezáltal az életszinvonala? A válasz egyértelmüen az, hogy NEM!
  2. Azt irod, hogy sértö, hogy ha ezeket az embereket "lerománállampolgározom". Most akkor román állampolgárok vagy nem? A válasz egyértelmüen az, hogy IGEN!
  3. Dánia nem Románia, ebben teljesen igazad van. De ha Románia tagja szeretne lenni az EU-nak - már pedig 2 éven belül nagyon úgy fest a helyzet, ha esetleg elkerülte volna a figyelmedet - akkor biztosítania kell ugyan azokat a körülményeket a kisebbségei számára, mint Dánia, Németo., Franciao., Lengyelország, stb. Tehát akkor miröl is beszélünk?
  4. "Ezek nem politikai jelszavak. Ez egy jellemvonás, ami vagy jellemez egy embert, vagy nem" (írta: igen?)

Kicsit összefüggéstelen ez a mondatod! Elmagyaráznád?!

5. Az rendben van, hogy Te is szánalmasnak találsz valamit, csak azt nem értem, hogy mit? Milyen értékekröl beszélsz? Én Európai értékeket tekintek magaménak:

  • béke
  • egy Európa határok nélkül
  • minden európai nép együtt küzd, és nem egymás ellen.

De ha valaki azt hiszi, hogy "Nagy-Magyarországosdit" játszani manapság még idöszerü, akkor annak azt mondom, hogy ez a balf....ság nem tartozik az én értékrendemhez.

igen? # 2004.12.14. 12:34

Kedves Andreas!

Szerintem meg az szánalmas, aki ezeket az értékeket nem tekintheti magáénak.
Gyökerek nélkül nincs jövő.

igen? # 2004.12.14. 12:31

Ad1
Ezek nem politikai jelszavak. Ez egy jellemvonás, ami vagy jellemez egy embert, vagy nem. A politikát ne keverjük ide, elég baj az, hogy ide keveredett.

Ad2
Egyetértek azzal, hogy sokan nem élnének a lehetőséggel, de ez a saját döntésük lenne, és nem a lehetőség hiánya. Azt viszont VISSZAUTASÍTOM és ALJAS RÁGALOM, hogy pusztán gyakorlati érdekek vezérelnék azokat, akik élnének a lehetőséggel. Én szégyellem magam az ehhez hasonló kijelentések miatt.

Ad3
Azért mondtam kedves Andreas, hogy nézz utána ezeknek a fogalmaknak, mert látszik, hogy távol állnak tőled. Egy erdélyi magyarnak még sértő is lehet, hogy "lerománállampolgározod", az meg hogy nem tesz semmit, egyenesen gyomorforgató. Valószínűnek tartom, hogy többet tesz a magyar kultúra ápolása érdekében, mint az átlag "magyarállampolgármagyar". Vagy szerinted ami "csak" a magyarság érdeke, az nem Magyarország érdeke?
Mégegyszer mondom, nagy baj, ha idegen állampolgárt látsz és nem erdélyi, felvidéki, stb. magyart. Ezt úgy sem fogod felfogni.

Ad4.
Dánia nem Románia.

Ad5.
Senki nem emlegetett trianont. Ez éppen határrevízió nélkül nyújthatna megoldást/vigaszt, azoknak akik elvitték a balhét Magyarország világháborúkban történő szerepvállalásáért. Tudod, nem ők rosszalkodtak, hogy oda kerülhessenek.

Ad6.
Bár "degenerált fideszeseket" emlegetsz - tudtommal egyik sem vagyok - akkor sem választom ezt a stílust, és nem nevezem meg, kik azok, akiknek eszébe jut nacionalista indulatokat emlegetni, ha a nemzeti érzések megnyilvánulnak. Kevés annyira önzetlen és felemelő érzés van, mint ez. De erről is hiába mesélnék.

Law1 # 2004.12.14. 11:55

Nem egy ilyen nevetséges kérdésért kellett volna százmilliókért v. akár milliárdokért népszavazást rendezni, akkor amikor sokkal marginálisabb problémákal küzdünk itt Magyarországon és Romániában is: a szegénységgel, a gazdasági lemaradással és az ezzel járó jóval alacsonyabb életszinvonallal a nyugateurópai országokhoz képest. Ezek az életminöség szempontjából meghatározó kérdések és Európa szempontjából relevánsok, de az semmi kép nem lehet ennél fontosabb, hogy milyen útleelem van - föleg akkor nem, hogy ha néhány év múlva ez semmi szerepet nem fog játszani. De az, hogy miböl fogok megélni, az hogy lesz-e munkám és hogy egészséges maradok az még 40 év múlva is lényeges lesz.

Megmondom öszintén, hogy akik a kettösállampolgárságot támogatják, azok a szememben a múltba tekintö, Nagy-Magyarországról álmodozó, szánalmas emberek, akik agyilag nem értek meg ahhoz, hogy felfogják Európa valódi céljait, és azt, hogy az embereknek valóban mi fontos.

Law1 # 2004.12.14. 11:46

Sajnos a történelem újra és újra igazolja, hogy ott, ahol nagy szegénység van, ott az emberek nem rendelkeznek kifórt politikai kultúrával, hanem a nacionalista indulatok, a nacionalista tendenciák uralják az emberek hozzáállását. Pedig a magyaroknak nem kellene vissza tekinteni a múltba, mert látom, hogy rengeteg degenerált fideszesnek már csorog a nyála, hogy nemsokára nemcsak 10 millió magyar fölött, hanem akár már 15 millió magyar fölött lehetne uralkodni. De ezeket az embereket ki kell, hogy ábrándítsam. Euróap nem erröl szól. Itt nem a trianon elötti határok visszaállítása a cél, nem egy újabb Nagy-Magyarország probagálása, hanem itt néhány éven belül eltünnek a határok és Lyontól Csikszeredáig az emberek le...ják, hogy milyen útlevelük van. Németo.-ból is leszakítottak rengeteg területet, de mégsem nyavajog a Dániában, Franciao.-ban élö német kisebbség, hogy nekik német útlevél kell. Azért nem nyavajognak, mert ugyan úgy élhetnek a Rajna bal partján mint a másik oldalon. És nem az számít, hogy milyen szinü az útleelem, hanem az számít, hogy holnap is lesz-e munkám, holnap is meg fogok tudni adni mindent a családomnak.

Law1 # 2004.12.14. 11:34

..... és még mielött valamelyik nagy okos a fejemhez vágná, hogy Németo. állampolgárságot biztosít pl a sziléziai németeknek, akkor annak azt mondom, hogy ez így ebben a formában nem igaz. Németország csak azt honosítja kedvezményesen, aki

  1. Németo.-ban született 1945-ig az 1945-ig fennálló német területeken;
  2. német nemzetiségü, de honosítási kérelme elött áttelepült Németo.-ba.

Ez számomra egy teljesen elfogadható gyakorlat. De lengyel falvakban élö sziléziaiaknak német útlevelet osztogatni hatalmas nagy baromság lenne - MERT NEM OLDANA MEG SEMMIT!

Law1 # 2004.12.14. 11:27

Rexor, teljes mértékben egyet értek Veled! De sajnos vannak em´berek ebben az országban, akik ezt nem értik, ilyen pl "igen?" is. Mondtam már, jogász vagyok és nem politikus. Innentöl kezdve felteszem a kérdést, hogy miért vállaljak szolidarítást egy román vagy egy szlovák állampolgárért, akiért elsösorban nem Magyarország a felelös, hanem Románia, stb. Miért vállaljak szolidarítást egy román állampolgárért, aki SEMMIT nem tesz Magyarországért, nem fizet adót, nem szolgál a magyar hadseregben, egyszóval semmit nem tesz azért, hogy Magyarország elöre jusson.

Én úgy gondolom, hogy akkor fogunk itt Európában békében élni egymás mellett, hogy ha elöre nézünk és közösen összefogunk. De Európa soha nem fog megvalósulni akkor, ha az emberek újra és újra visszanéznek a múltba, felidéznek régi sebeket és reakcióként állampolgárságot osztogatnak határon kívül élö idegen állampolgároknak.

Hova jutnánk, hogy ha Dánia állampolgárságot osztana a Németo.-ban élö dánoknak? Mémeto. állampolg.-ot osztana a Rajna bal bartján, Sziléziában,stb?

Ezzel a hozzáállással soha nem jutnánk el abba az Európába, melyet már 50 éve el akarunk érni.

Rexor # 2004.12.14. 10:57

Kedves igen. Pont ez a fő probléma, hogy alapvetően az egész kérdés nem könnyitett volna semmit sem a határon túl élő magyarok helyzetén. Elég sok embert megkérdeztek, kb. 80%-uk akkor sem élt volna az államoplgárság megszerzésének lehetőségével, a maradék pedig csak azért szerezte volna meg, mert gyakorlati érdeke fűződött volna hozzá (pl. Magyarországon akar dolgozni). Tehát kinek is jelentett volna ez sokat? Szolidaritás, nemzeti öntudat: igen remek politikai jelszavak, de ezeket hagyjuk meg szerintem a politikusoknak.

igen? # 2004.12.14. 10:07

Még csak annyit, hogy nem kell, hogy értelmét lásd. (azt írod: "nem látom értelmét") Azt is elhiszem, hogy"SEMMIT SEM változtat", ha befejezed a mondatot, és hozzáteszed, hogy a saját életeden. Kérdezd meg inkább azokat, akiknek ez sokat jelentett volna.
Egyébként meg nézz utána a szótárban, mit jelent, hogy "szolidalitás", valamint "nemzeti öntudat" és gondolkozz el rajta, mi következik a kettőből.

igen? # 2004.12.14. 10:02

Szóval innen fúj a szél... Ahhoz képest, hogy a saját bőrödön tapasztaltad a honosítás minden nyűgét, érdekes, hogy másoknak is ezt kívánod. Persze érthető, ha neked át kellett esned rajta, miért legyen másoknak könnyebb... Ez amolyan szomszéd tehene dolog...
Egyébként pedig csak erről szólt (volna) a dolog, hogy a honosítás kedvezményesen történjék. Hogy ne kelljen a sokszor megalázó, kétes, hosszadalmas, költséges eljárásnak kitenniük magukat a kérelmezőknek.