Illeték visszaigénylése


piz314 # 2024.03.17. 13:08

Köszönöm a kedves elismerő szavakat kedves Majordomus, jól esik szívemnek. :)
Tőled, aki évtizedek óta követed munkásságomat, jó érzés hallani, hogy még számodra is látszódik fejlődésem. :P Igyekszem az Általad kijelölt úton haladni tovább, szakmai alázattal.

Majordomus # 2024.03.16. 21:08

Dicséretes fejlődés...

piz314 # 2024.03.16. 14:45

Azt hiszem, megtaláltam a választ, de válaszolok magamnak, hátha hasznos lesz másnak is. :-)

  • elektronikusan nem e-papíron kell benyújtani, hanem ÁNyK segítségével
  • igen, van erre űrlap: ELNOKIU02 nyomtatvány
  • ki a címzett: a kérelmet ha a visszatéríteni kért illeték hozzá van rendelve bírósági ügyhöz, akkor az ügyben eljáró bíróságon a bírósági ügyszámra hivatkozással, ha a visszatéríteni kért illeték nincs hozzárendelve bírósági ügyhöz, akkor az adott Törvényszék Elnöki Kezelőirodáján lehet előterjeszteni.
piz314 # 2024.03.14. 10:29

Kedves Fórum,

tévesen befizetett bírósági illeték visszaigénylésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egy bírósági ügyben tévesen fizettem meg a fellebbezés illetékét (nem a megfelelő törvényszék számlaszámára utaltam), amit szeretnék visszaigényelni.
Azt találtam az interneten, hogy "a bíróságnál az adóhatóságnak címzett kérelmet kell előterjesztenie, amely kérelem megküldésével együtt a bíróság tájékoztatja az állami adóhatóságot, hogy a kérelemben megjelölt befizetésre hivatkozással nem indult eljárás, a befizetett összeget a bírósági eljárásban nem használták fel".

A kérelem előterjesztésére van valamilyen űrlap, vagy szabad szövegesen megfogalmazva, e-papíron nyújtsam be? Ilyen esetben mely bíróságnál kell a kérelmet előterjeszteni? A törvényszéknél (az ő kezelésében lévő számlára lett átutalva), vagy ahhoz a járásbírósághoz, akinek be akartam nyújtani a fellebbezést?

Előre is köszönöm!