ajándékozási illeték


molnid # 2010.06.10. 16:04

Kedves fórumozók!

Véleményeket szeretnék hallani a jelenlegi ajándékozási illeték eltörléséről szóló hírekről.

Ha valóban megszűnik, akkor az elméletileg mikorra várható körülbelül? nyár, ősz, január?

Azért kérdezem, mert pont a jövő héten szerettem volna apámtól megvenni papíron is a lakásomat.

Dr.Attika # 2010.06.10. 16:30

Jelenleg nincs e tárgyban benyújtva törvény módosítási javaslat. E szerint jövő héten biztos nem lesz elfogadva.

monalisa1 # 2010.06.11. 09:24

molnid

Lakásingatlan adásvétele esetén 4 M Ft-ig 2% az illeték, az azon felüli érték után 4%.

Innentől neked kell tudnod hogy most veszel-e vagy megvárod a családtagok közti illetékfizetés eltörlését. (Szerintem a 4 év kormányzási ciklusban nem ez a legsürgetőbb gondjuk "a" fiuknak.)

Külön: ha esetleg egyetlen gyermeke lennél az édesapádnak akkor nem kellene megvenni azt a lakást - simán megöröklöd majd...

"Mona"
laikus hozzászóló

molnid # 2010.06.11. 09:40

Köszi a válaszokat.

Most már megvárom ezt a két hetet, mert azt mondják július 1.-én néhány dolgot azonnal megváltoztatnának.
Ha nem akkor csúsztam 2 hetet, bajom nem lehet belőle. :)

monalisa1 # 2010.06.11. 09:46

Oké, két hét valóban nem a világ. (Aztán amit jul. 1-én bejelentenek és mire abból kézzelfogható jogszabály lesz...)

Külön annyit: ha mégis mostanában a vásárlás, az APEH-től az illeték megfizetésére lehet kérni mérséklést ill. részletfizetést - indokolni kell. (Az ezen kérelem külön elbírálásáig meg kamatmentességet kell kérni - addig se ketyegjen.)

Hasznos ha valamiféle banki pénzmozgást fel tudsz majd mutatni a vételár eredetéről - kérhetik, vagyis egy fiktív szerződés mindig lutri.

ml.

ne1988 # 2010.06.11. 10:18

2 éve ajándékozási szerződéssel került a nevemre egy lakás, mely korábban édesapám tulajdonát képezte. Az APEH-nél (különböző bénázások miatt) meglehetősen döcögve halad az illeték ügye, a 2 éve alatt még nem sikerült döntést hozniuk.
Kérdésem az lenne, hogy mi történik, ha az ajándékozási illeték tekintetében törvénymódosítás lép életbe (pl eltörlik az egyenesági rokonok közti ajándékozás illetékét), azelőtt, hogy az APEH jogerős döntést hozna az illetékfizetésem ügyében?
(Kérdésem főként elméleti síkú, tehát ne abba menjünk bele, hogy milyen sok idő, mire az új kormány életbe lépteti az illetékkel kapcsolatos terveit.)

Válaszaitok előre is köszönö%

molnid # 2010.06.11. 10:23

Szia!

Ezzel kapcsolatban megkérdeztem az ügyvédemet, mert én is arra gondoltam, hogy ha most elindítom az ügyet, akkor esetleg addigra módosul, mire küldenek csekket az illeték befizetésére.
DE a szerződés megkötésének időpontjában érvényes jogszabály vonatkozik rá.

Mindenhol ilyenekről írnak:
"Kármán András (a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára) felsorolta azt a tíz adónemet, amelyeket az egyszerűsítés jegyében már ebben az évben megszüntet a kormány. Ezek közé tartozik a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén. Ezeknél az adóknál a beszedéssel járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel – hangsúlyozta az államtitkár."

"ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén" rám tökéletesen igaz lenne. Csak nem tudom, hogy ha tényleg történik ilyen, akkor az mikor történhet meg.

ne1988 # 2010.06.11. 12:18

Nyilvánvaló, hogy ha a vásárlás előtt állsz, én is azt a javasolnám, hogy várd meg a törvénymódosítást, mivel azután egy egyértelmű, jogilag tisztázott helyzet lesz.
Afelől sincsenek különösebb illúzióim, hogy az APEH hogyan fog dönteni (különösen annak fényében, hogy a javaslatok bejelentése utáni másnap telefonon keresett meg az Illeték Osztály, több hónapnyi szünet után (feltehetőleg véletlen egybeesés :) )

A kérdésem igazából arra irányult, hogy én szigorúan ELMÉLETI SÍKON nem értem a dolog jogi hátterét.
Az én (LAIKUS) olvasatomban "X" dátummal megváltozik(megszűnik) a vonatkozó szabályozás. Én "X" ELŐTT kötöttem egy szerződést, ajándékozás tárgyában, (nem az illetékfizetésről), ezen szerződés következtében megtörtént az ajándékozás, ennek következménye az illetékfizetési kötelezettség, amiről azonban KÉSŐBB születik döntés (miután megállapítják, hogy mekkora az illeték összege, erről értesítenek, én ezt elfogadom, majd ezt követően válik a döntés jogerőssé). Ha ez a döntés "X" UTÁN születik meg (vagy válik jogerőssé), akkor ez ügyben miért a szerződés dátuma a mérvadó? Vagy másképp: Milyen jogszabályra (vagy törvényre) hivatkozva fogja az illetéket kiszabni "X" UTÁN, mikor az erre alapot biztosító szabályozás "X" napon megváltozott(megszűnt)?
Vagy esetleg én az ajándékozási-szerződéssel automatikusan kötelezettséget vállaltam, hogy az akkor hatályos törvények szerint fogom megfizetni az illetéket?

monalisa1 # 2010.06.11. 12:18

Az államtitkár szerint a tervezett intézkedések bevezetése valamikor majd a második félévben...

ne1988

Nem hiszem hogy a jogszabálymódosítás visszamenőleges hatályu lesz, főleg nem több évre visszamenőleg.

ml.

Ataja # 2010.06.11. 19:49

Sziasztok!
Én épp ajándékozás előtt állok.Édesapám szeretné nekem ajándékozni a lakás rá eső tulajdonjogát.Már épp elkezdtük volna intézni a szerződést amikor hallottam a hírt a változtatásról. Nagyon megörültem , hiszen nem kell egy kisebb vagyont kifizetnem illetékként.
Szerintem a szerződés kiállításának dátuma számít , nem pedig az "illetékes csekken" található dátumozás. Így aki teheti mindenféleképpen várjon az intézéssel júli 1-ig. Én is így teszek!:D
Azt hogy visszamenőleg lehet e valamiben reménykedni nem hinném , de szerintem nem!
Üdv

molnid # 2010.07.01. 11:21

Sziasztok!

"Határoztak arról is, hogy eltörlik az örökösödési és ajándékozási illetéket az egyenes ági, vér szerinti leszármazottak esetében."

2010.07.01. MR1 Kossuth Rádió

Akkor már csak a közlönyben kell megjelennie és köthetem a szerződést?

köszi

nandy # 2010.07.01. 12:25

A parlament.hu oldalon sem a folyamatban lévő, sem az elfogadott törvényjavaslatok között nem találom.

nandy # 2010.07.01. 12:32

Még csak a kormány határozott róla, ez után fogják az ogy. elé vinni...

molnid # 2010.07.01. 13:07
nandy # 2010.07.01. 13:32

Nem biztos, hogy hazudik, mert kedvező törvényi változás lehet visszamenőleges hatályú is. Bár az nyilvánvaló, hogy a cikkben pontatlanul fogalmaznak.

De értsd meg, hogy a törvénymódosítás szövege még sehol sincs, nemhogy a Magyar Közlönyben... Amíg nincs közzé téve, addig nem lehet megmondani, hogy milyen átmeneti szabályok lesznek, kire vonatkozik stb...

Én a helyedben várnék még 2-3 hetet legalább.

molnid # 2010.07.01. 13:48

köszönöm a segítséget!

szbszb # 2010.07.01. 14:52

Sziasztok!

Én is pont ezt a hírt akartam megosztani, hogy a "a kabinet döntött az egyenes ági, vér szerinti leszármazottak esetében az örökösödési, ajándékozási illeték eltörléséről is." (kormanyszovivo.hu)

nagyon nem értek, hozzá de én is így gondolom, hogy ogy. elé kell vinni és még eltart egy ideig, míg hatályba lép... ezt hol tudnám nyomonkövetni? szerintetek mennyi idő?

Másik kérdésem is lenne, épp lakásvásárlás előtt állok, amire a nagymamám biztosítja az anyagiakat tehát ajándékba vesz nekem egy lakást(ami még nincs a tulajdonában), ez, hogy néz ki jogilag? Ajándékozási szerződésbe lehet ezt foglalni egyből?
Vagy először saját nevére kell megvásárolnia és aztán ajándékoznia nekem? vagy egyéb módszer?

Júl. vége aug. elejére tervezem a vásárlást, ha esetleg addig nem törlik az illetéket, az szerintetek jó megoldás, hogy a nagymamám nevére lesz megéve és majd csak később lesz ajándékozva nekem, ha már hatályba lépett az illeték eltörlése?

előre is köszi a válaszokat

molnid # 2010.07.01. 20:40

sajnos én is teljesen laikus vagyok. viszont az közérthető nyelven van írva, hogy július elsejétől szűnik meg az illeték. Nekem fura, hogy itt egy állítás a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ami valamiért mégsem igaz. :

kori2323 # 2010.07.07. 14:29

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy termőföld eladása esetén birtokösszevonás akkor is megvalósul ha táblában már meglévő ingatlan-illetőség mellé vásárolok egy ingatlan illetőség részt? ekkor eladónak adómentes lesz ha nyilatkozok, hogy birtokösszevonású céllal vásároltam? de mi kell még hozzá? a terület osztatlan közös, nincs kiméretve, az kell az adómentességhez? mi van ha a kiméretést nem csinálom meg?
nekem kell adóznom utánna? kérlek segítsetek!
Kornél

Sitka # 2010.07.09. 17:41

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mi a helyzet az illetékmentességgel az alábbi esetben:

Adott egy ingatlan, melyen anyukám és apukám 1/2-1/2 arányú tulajdonosok, illetve én az anyukám tulajdonrészére haszonélvezeti joggal rendelkezem.

Namost, anyukám az ő tulajdonrészét, szeretné nekem ajándékozni.
Vagyis én és apukám leszünk az új tulajdonosok 1/2 1/2 arányban.

Megoldható ez illetékmentesen?

Éltbe is lépett már ez a dolog?

Előre is köszönöm, ha tudtok érdemben segíteni, nagyon fontos lenne.

Köszi szépen: Sitka

ronix # 2010.07.20. 04:26

Üdvözlök Mindenkit!

A közelmúltban egy adózással foglalkozó portálon a következőt olvastam:
Egyenes ági, vérrokoni kapcsolatokon belüli vagyonátruházás esetén sem ajándékozási, sem örökösödési illetéket nem kell fizetni. A házastársnak viszont többet kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2010. július 1-jével, azaz visszamenőleg szűnik meg az e típusú illeték fizetési kötelezettség.

Tudtok erről valami konkrétabbat?
A „kormány tervéből” született már valami törvény, rendelet?
Hol tudok e kérdésben érdemi információkhoz jutni?
Köszönettel: Ronix

julia77 # 2010.07.20. 08:21

Érdeklődnék a július 1-el állítólag érvényes ajándékozási illeték eltörlésével kapcsolatban. Mikor emelik törvényerőre? Nyilván addig amíg nem, a régi illeték van érvényben.
Bármit illetékmentesen lehet majd ajándékozni egyenes ágon? Pl. anyáról fiúra, férjről feleségre? Ingatlant és pl. garázst is akár?

Az ajándékozásnak milyen ügyvédi költsége van? Hitellel terhelt ingatlan ajándékozása történhet úgy is, hogy a hitel az eredeti hitelfelvevő nevén marad?Vagy esetleg hitelmódosítással átveheti az új tulaj is?

Az ingatlan ajándékozás után visszakövetelhető-e, akár az ajándékozó akár annak örökösei által?

Amennyiben bizonyíthatóan ugyanakkora értékű ingatlant kapott a szülőtől az egyik gyermek mint a másik sajnos az egyik ezt adás-vétellel tehermentesen és nem ajándékozással, míg a másik ajándékozással és hitellel terhelten, lehet-e jogos követelése még az adás-vételes ingatlant kapó gyereknek a másikkal szemben, és ha igen milyen mértékig?
Terhelt ingatlan ajándékozásánál
az ajándékozási érték az ingatlan piaci értéke – a tőketartozás lesz?
Jár-e még valamilyen hátránnyal az ajándékozás az adás-vétellel szemben?

Ha az ajándékozott később másik ingatlant szeretne vásárolni megteheti-e ezt úgy hogy ha marad ki pénze a régi ingatlanból amit nem fordít az újra azt ne adóztassák meg?
Illetve ilyenkor is gondolom a régi ingatlan szerzési értékénél levonják a hitelt.

Budaijozsef # 2010.07.25. 09:30

Sziasztok!

Pénteken már írtam ide, de úgy látom, hogy a rendszer valami miatt törölte az elmúlt néhány nap üzeneteit.

Megpróbálkozom most megint kérdésemmel.
(Próbálok csak a lényegre koncentrálni)

2008-ban édesapám és testvére nekem ajándékozta a néhai nagyszülők vidéki házát. (Édesapám tulajdoni hányada 3/4, testvére tulajdona 1/4). Apukám élethosszig tartó haszonélvezeti jogot kapott.

Az illetékről síri csend volt egészen július 22-ig, ekkor levelem érkezett az apeh-től.

  • július 22-én megjött a levél az adóhatóságtól.
  • július 22-én a parlament megszavazta az új illetéktörvényt, mely szerint egyenes ágon illetékmentes az ajándékozás. E passzus szerint az apukám után fizetendő illeték a későbbiekben már nem lenne... De mint tudjuk a törvény a kihirdetéskor lép életbe. Információim szerint legkorábban augusztus 6-án kerülhet az új elnökünk asztalára.

A levelet 23-án vettem át. A határozat dátuma: július 9.

Kérdésem: Meg kell-e fizetnem a teljes illetéket, vagy esetleg van arra valami mód, hogy az édesapám után keletkezett részt valami módon (az új törvényre hivatkozva) elkerüljem.

Válaszotokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.07.25. 20:42

NAGYON kicsi a valószínűsége annak hogy egy 2008. évi jogügyletre visszamenőleges hatályú legyen egy 2010. év nyarán hozott jogszabály.

(Aztán mire az Elnök úr aláírja, aztán mire a Magyar Közlönyben megjelenik...)

Részletfizetést kérhetsz - indokkal, de a fellebbezési határidőből ki ne fuss! (Kérd egyben azt is, hogy amíg ezen uj kérelmet elbírálják kamatot ne kelljen fizetned.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Lyonee # 2010.07.25. 22:15

A jogszabálytervezetből idézet:
"30. § Az Itv. a következő 98. §-sal egészül ki:
„98. § (1) A 12. § (1) bekezdés a) és b) pontjának, a 16. § (1) bekezdése i) pontjának, a
17. § (1) bekezdése p) pontjának, 26. § (1) bekezdése i) pontjának az egyes gazdasági és
pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi …. számú
törvény által megállapított rendelkezéseit a 2010. július 1. napján az állami adóhatóság által
jogerősen még el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell
. A 17. § (1) bekezdése p)
pontjában meghatározott személyek által 2010. július 1. napját követően
a 76. § (1)-(2)
bekezdése szerint megfizetett ajándékozási illetéket az állami adóhatóság kérelemre az
adóvisszatérítés szabályai szerint visszatéríti
."

"27.§ Az Itv. 17. §- ának (1) bekezdése a következő p) ponttal egészül ki:
/(1) Mentes az ajándékozási illeték alól:/
„p) az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni
kapcsolatot is) által megszerzett ajándék.”

Nem vagyok jogász, de én úgy értelmezem, hogy mivel július 1 után állapították meg az illetéket, ezért apukád ajándéka után nem kell illetéket fizetned, csak az 1/4 rész után. Ha a fizetési határidő lejártáig megjelenik a módosítás, akkor arra utalva kérd az új illetékkiszabást, ha nem jelenik meg, akkor meg visszaigényeled a 3/4 rész után befizetett illetéket.