SZJA - csak a bevallás számít?


Rexor # 2007.01.05. 12:07

Traven!Nem az a gond, hogy nem lett megfizetve az adó, hanem az, hogy a bevallás rosszul lett kitöltve, ezért kellett az önellenőrzés.

T r a v e n # 2007.01.03. 13:37

Kedves Jalos!

Ténylegesen a Munkáltatód/Kifizetőd felel az adók, járulékok illetékes hatóság felé történő megfizetéséről.
Azaz, amennyiben Tőled levonást eszközölt ezen a címen, viszont nem fizette meg a szükséges járulékot, adót, akkor nem Te vagy a felelős.
Neked azt kell az APEH felé igazolnod - bérjegyzékkel - , hogy a kötelező levonások megtörténtek. A tartozást a Munkáltatódtól/Kifizetődtől követleje.

Rexor # 2007.01.02. 08:20

Meg van fizetve az adód, ha benyújtottad az önellenőrzést akkor részedről rendeztél mindent (gondolom feladóvevénnyel adtad fel).

Jalos # 2006.12.29. 13:27

Elrontottam a 2005 évi adóbevallásom, nem tüntettem fel a munkahely által levont adóelőleget. Nemrég véletlenül értesültem róla, mert az APEH jelezte hogy érvénytelen az 1% rendelkező nyilatkozatom adóhátralék miatt. Kiderült hogy Én tévedtem, ok. -> Önrevízió.
Most az ünnepek előtt kaptam egy papírt hogy 15 napon belül fizetek, vagy megy a végreahtókhoz a dolog. A levélben semmilyen fellebezési lehetőség stb. nincs megemlítve csak a 15 nap, és hogy küldjem be a csekket vagy banki kivonatot.

Az APEH szerint (3 nap alatt sikerült valakit elérni telefonion a 2 Ünnep között), ez így normális:
1. Az adóhátralék szerintük a bevallásom miatt van, és azt mondták hogy NEM FIZETTEM BE AZ ADÓT, hiába vonta le azt a kifizető. És hiába írok levélben bármit (tértivevénnyel), azért nem vállalnak felelősséget, mert lehet hogy nem is azt adom fel (akkor rajtam miért követelik hogy a tértivevényes levelükre válaszoljak?). Ha pedig átadják végrehajtásra, akkor annak a költségeit is fizethetem.
2. Szerintük az is normális hogy semmilyen tájékoztatást, figyelmeztetést nem kellett volna előtte tenniük, mielőtt ezt a levelet kiküldik (akkor vajon miért kérnek telefonszámokat az adóbevalláson?).

Ezek szerint a kifizető által levont adóelőleg (amit Õ személyre szabottan von le), az APEH-nál nem az Én személyes ADÓszámlámra folyik be.

Remélem Január 2.-n elérek valakit az APEH-nál (ma még Ügyfélszolgálat sincsen, mert az APEH megteheti hogy PÉNTEKEN SEHOL AZ ORSZÁGBAN NINCS ÜGYFÉLSZOLGÁLAT!).

A legfontosabb kérdésem az, hogy a fentiek szerint aakor az ÉN ADÓM most meg van fizetve, vagy nincs amig az Önrevíziót nem okézzák le?