csendháborítás


monalisa1 # 2007.04.13. 20:39

Lehet hogy hülyeségek írok, de az írásod alján hivatkozott "Szomszédjogok" alcímű írásban találsz-e külön utalást arra, hogy külterület és/vagy belterület.

Mert vélem egész más elbírálás alá esik a városban/községben a zajongás és más a "prérin" történő bömböltetés...

Persze, ettől függetlenül a szomszédod lehetne akár normális hangerejű zenehallgató is.

Bocs.

tiberius49 # 2007.04.11. 19:26

ZAJOS SZOMSZÉD – II. VARIÁCIÓ
S az én vergődésem enyhítésére-ami ugyan csak egy zajos szomszéddal kapcsolatos- tudna-e valaki valamilyen gyógyírt ajánlani ?
JNSZ megyében, Szolnok közelében, a Tiszapüspöki Községi Önkormányzat közigazgatásába tartozó /ezért annak adózó/-holt Tisza-parti zártkert tulajdonosa vagyok. Szalag parcella jellegű /20 m széles/ 6-800 négyzetméteres területek találhatók a tó partján, melyeken –foghíjasan-hétvégi házak állnak. Az én portámon is van, mint az egyik irányba tőlem kettő, illetve három portányira egy-egy lakóház. A távolabbi kb. 55-60, a közelebbi kb. 35 méterre van az enyémtől.
A távolabbi tulajdonosa keseríti meg az életem.
Jó idő esetén, hétvégeken, ünnepnapok alkalmával szeretném családommal kikapcsolódásként a kevés szabad időmet eltölteni a kertben, házban. Feltételezem, távolabbi szomszédomnak /családostól/ hasonló igényei vannak az enyémtől annyiban eltérően, hogy ő a kint léte során számomra elviselhetetlen hangerővel állandóan zenét hallgat, pontosabban bömböltet. /A jelenséget csak „cizellálja” az a szokása, hogy egy kazetta szól immár négy éve, adott napon egy-egy szám 6-8-10 alkalommal./
Tény: a tóra merőlegesen lefutó parcellák másik végén egy kő zúzalékos út jelenti a térségben az urbanizációt, + a villany a portán. Úgy is lehet mondani, hogy a határban vannak kint ezek a hétvégi telkek, a legközelebbi településtől egyik irányba Tiszapüspökitől, a másik irányba Szajoltól 2-2 km-nyire.
A kertben a feleségemmel csak kiabálva tudunk beszélgetni, estére, éjszakára képtelenség a házunkban kint aludni, mert késő éjszakáig szól a zenéje, nem lehet tőle saját rádiót, tv-t nézni, hallgatni, s megfelelően pihenni. (A holt Tisza partján bérletes horgászok áztatják botjukat, akikről köztudomású, hogy a csendet igénylik ezen ténykedésük alkalmával. A térség tele van számos énekes és egyéb madarakkal, -ezekre a nem vicc, a Tiszapüspöki székhelyű Hofi Géza Vadásztársaság vadászai idényben vadásznak is-, a természet hangja csodálatos-lenne-.)
Többszöri udvarias kérésemnek nem sok hozadéka volt, van, nincs tekintettel senkire és semmire. Igaz, hogy rajtam kívül nincs a közelében az estek többségében szinte –a horgászok kivételével-senki. A közelebbi szomszédom, aki ennek a hangoskodónak a közvetlen szomszédja, egy idős házaspár. A férfi egészségét féltve-elmondta nekünk-már ki sem jön, fél, hogy infarktust kap ettől az őrült személy zene-hallgatási szokása miatt. Inkább elmenekül a saját portájáról, mint veszekedjen a kezelhetetlen szomszéddal. A hangos szomszéd fel- és alvégi szomszédjai már évek óta árulják a telküket, szeretnének megszabadulni, de egyiküknek sem sikerült eddig.
Akik hétvégi portát, házat vettünk, ezt azért tettük, hogy legyen hol kikapcsolódnunk a zajos városi lét után. Kint tartózkodásunkkal senkit sem zavarunk, nem törünk be senki magán szférájába, de ez az említett személy igen agresszíven ezt teszi velünk.
Ennyire kiszolgáltatott lehet az ember egy másik gátlástalannak ?
Van-e valamilyen megoldás ennek a helyzetnek a megoldására, s mi lehet az ?
„Építkezzünk, de …” című könyvben, amit az Építésügyi Tájékoztatási Kft. Adott ki 1998-ban a „Szomszédjogok” alcímű írásban ez olvasható: „ A polgári jogban szomszédjogok alatt azokat a szabályokat foglalják össze, amelyek a szomszédos ingatlantulajdonosok egymáshoz való viszonyát rendezik a használat és a hasznok szedése tekintetében. Az alapvető szabály az, hogy az ingatlantulajdonos az ingatlan használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, de különösen a szomszédjait zavarná.”
Ezek figyelembe vétele mellett vajon milyen esélyekkel lehet fellépni az ilyen hangoskodó, zajongó személyekkel szemben ?

istvanlor # 2007.04.08. 16:09

Igen, nagyon megköszönném ha elküldenéd.

xita # 2007.04.06. 06:00

Az, hogy adott esetben mi minősül zavarónak, azt Te magad döntheted el, helyetted senki más, erről például nekem bírósági határozatom van.

Azt tenném, hogy:

  1. Valamilyen kép és hangrögzítő eszközzel több alkalommal bizonyíthatóan rögzíteném a zavarást, mondjuk video-kamerával. Vidd a tévét egy teletext oldalra, amelyen pontosan látni lehet a dátumot és az időt, és rögzítsd a zajt.
  2. Aztán beszélj a feletted lakóval, hogy téged ez zavar, kérd meg, hogy figyeljen oda a gyerekre. Lehetőleg írásban tegyed, hogy ez is bizonyítható legyen. mondd meg neki, hogy ellenkező esetben az önkormányzatnál már a felvett anyaggal kérsz birtokháborítási eljárást. Ha akarod, az idevágó megfelelő bírósági ítéletet küldöm.
monalisa1 # 2007.04.05. 20:24

Hát valóban nem rendőrségi ügy...

Az önkormányzatnál kell ill. lehet panaszt tenni és majd kivizsgálják a vélt vagy valós szabálysértést.

Abban igazad van, hogy éjszaka pihenni/aludni akarnak az emberek, és hogy az állandó dübörgés ezt ellehetetlenitti.

Valahogy a cserkőc szüleivel kellene szót érteni (...), bár alapvetően gyereknevelési problémával álltok szemben.

Egyébként kell hogy legyen a helyi rendeletben egy bizonyos zajvédelmi rendelkezésnek, és van szakhatóság mely ezt mérni is tudja - már ahol van ilyen intézmény.

istvanlor # 2007.04.05. 14:36

sziasztok!

A problémám az, hogy a felettünk lakó szomszéd folyamatosan lehetetlenné teszi a pihenésünket, éjszaka nem tudunk aludni, hisz a gyermekük rendszeresen rohangál, dübörög, akár hajnali 2-ig is és szinte leszakad a mennyezet.

Milyen jogi lépésekre van lehetőség?

Tudom, hogy számos csendháborítási topic indult, de minden eset egyedi. Az a probléma, hogy nem bömböltetik a zenét, nincs nagy mérhető hangerő, csak iszonyú dübögés hajnalig, ahogy a gyerek ugrál.
Ha kihivnám a rendőrséget, kinevetnének, vagy mégsem?

Hogy mérhető, hogy mi tekinthető zavarónak , mi az, ami ellen már fel lehet lépni?

Mindenkinek más az ingerküszöbe. Ha éjszaka én ettöl nem tudok aludni, hogy dübögnek, akkor ez felérhet azzal, ahogy zavarna a hangos zene is.

Mi a véleményetek? mit tehetek?

egy gyermek dübögése kimeritheti a csendháboriítást?