A hét vicce


kismukk # 2007.04.21. 06:54

Hát..., nem engem kellene emlékeztetni, miféle törvények voltak 15 évvel ezelőtt, hanem a földhivatalt. De, ott ugye hivatalnokok vannak, egészen másféle belső ügyrend szerint tevékenykednek. Legelőször biztos hogy nem a 15 évvel ezelőtti törvényt fogják lapozgatni...

De, én mégis a pénzbeli tartozás valószinűsitésére gondolnék, - és lehet a földhiv. szintén.

Ha pedig a bankot semmi NEM KÉNYSZERITI a jogutód nélküli cég számlájának megszüntetésére, akkor bizony lehet hogy az még létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.21. 06:32

De nem ez itt a kérdés. És a poén sem. Hanem az, hogy miért lenne megfelelőbb igazolás egy társaság jogutód nélküli megszűnésére az egykori bankszámla megszüntetése mint a hiteles cégkivonat?

Emlékeztetnék arra is, hogy a céget 15 évvel ezelőtt törölték, kéretik tehát az akkor hatályos törvények szerint gondolkodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.21. 06:29

Igen, olyan lehetetlen.

kismukk # 2007.04.20. 21:06

"a törvény nem véletlenül tartalmaz a bankszámla megszüntetéséről tételes rendelkezést"

Persze, persze...
Sok olyan tételes rendelkezést ismerünk, amit nem tartanak be, - és nincs, aki felelősségre vonná, szankcionálná a mulasztót. ("nincs törvényes felhatalmazásunk" - mondják. Lásd még: alkotmányjog témánál: "felhatalmazás" és laissez faire)

"bankszámlaszerződés"
Nem ÚJ szlaszerződésről van szó, hanem létezőnek a kötelező megszüntetéséről, ugye? Az induló eset alapján tegyük fel, a céget a CB papiron megszüntette, de senki nem intézkedett a szla megszüntetése iránt. A cég pedig bizonyos ügyleteket bizonyos ügyfeleknek továbbra is zavartalanul számlázgat és a pénz zavartalanul továbbra is befolyik a különben megszüntetendő szlájára. Ahonnan ő zavartalanul a pénzt továbbra is felveszi.

Olyan lehetetlen-e a feltételezés?

Egyjogász # 2007.04.20. 12:03

Nem tudom mi a gyakorlat, vagy a banknak küldi meg, vagy a felszámolónak kell intézkedni erről. Vélhetően a törvény nem véletlenül tartalmaz a bankszámla megszüntetéséről tételes rendelkezést.

Egyébként nem tudom, hogyan lehetne bankszámlaszerződés alanya egy már ténylegesen nem létező, jogi személyiséggel és jogképességgel nem bíró cég.

Zoltán György # 2007.04.19. 21:59

Dr. Köszegi Gábor elővette az ingatlannyilvántartási törvényt az adott passzusnál, ami velem kapcsolatos volt, és idézte;
"A földhivatal a tulajdonjogot bejegyezheti..."
Azaz, ha akarja bejegyzi, ha akarja nem. A törvény az adott esetben csak lehetőséget ad, nem kötelez. A korrekt és valós nyilvántartás csak utópisztikus álom!

kismukk # 2007.04.19. 21:43

Egyjogász:
"Biróság... végzéssel határoz...bankszámlák megszüntetéséről"
Tényleg?
És a végzést a banknak cimezi, azt kötelezi?

Mert ha nem, akkor a végzés cimzettje lehet hogy nem is foglalkozik a számlamegszüntetéssel.
És a számla a cég kimúlása után is élhet még.

De, a földhivatalnál kellene megnézni a belső rendelkezést (ha lehet...).

gitron # 2007.04.18. 13:01

Ez érdekes! Némelyik földhivatal mind egyforma?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.18. 10:22

A mucuskának ez esetben töke van. :) De a hivatalvezetőhöz fordulás jó ötlet. Mert mondanom sem kell, hogy az érintett tulajdonos messze nem szórakozik olyan jól, mint én.

Egyjogász # 2007.04.18. 09:06

Ja, ezt csak azért kérdezem, mert többrendbeli tapasztalataim szerint a földhivatali mucuskáknál nem alapvető elvárás a jogszabályok ismerete és a logikus gondolkodás. Én ilyen jellegű ügyekben helyből a hivatalvezetővel szoktam indítani.

Egyjogász # 2007.04.18. 09:04

Hát végül is úgy is lehet mondani, hogy "odaszól", persze egy végzéssel. A törvény szerint:

A bíróság a felszámolási zárómérleg és a vagyonfelosztási javaslat alapján végzéssel határoz a költségek viseléséről, a felszámoló díjazásáról, a hitelezők követelésének kielégítéséről, a bankszámlák megszüntetéséről és a központi értéktár megkeresésével az adós által kibocsátott értékpapírok érvénytelenítéséről, valamint kötelezi a felszámolót a még szükséges intézkedések megtételére. Ezzel egyidejűleg dönt a felszámolás befejezéséről és az adós megszüntetéséről.

Nem értem, ennek a földhivatali mucuskának nincs egy főnöke, aki esetleg ismeri a jogszabályokat és értelmesen tud gondolkodni????

chutzpah # 2007.04.18. 08:59

Ki az a marha, aki fizeti a kezelési költségét egy céges számlának, ha már nincs meg a cég???????????????

kismukk # 2007.04.18. 08:48

"a cégbírósági megszűnéssel a számla is megszűnik"

A CB odaszól a banknak, hogy konyec és stornó?!

Persze, meglehet...
"Több dolgok vagynak e világban, mintsem azt elmétek gondolni képes!"

chutzpah # 2007.04.18. 07:11

Kismukk, ugye ezt nem gondoltad komolyan, nincs az a bank, amelyik egy felszámolt/végelszámolt cégkivonattal szóba áll veled. Ez egy. Kettő: a cégbírósági megszűnéssel a számla is megszűnik.

Kála # 2007.04.18. 04:36

Eléggé... ha egyszer jogutód nélkül megszűnt, akkor se fia, se borja, se követelése - de a kreativitást értékelni kell!

kismukk # 2007.04.18. 01:00

Én érteni vélem a valós indokot:
a jelzálog pénzügyi háttér, jelesül pénzbeni tartozás miatt kerülhetett bejegyzésre.
A hivatal valószinűleg ezért meg akar győződni, hogy az adós nemcsak cégbiróságilag, hanem bankszámlailag is megszűnt.

Olyan lehetetlen ez a feltételezés?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.17. 21:29

Jogutód nélküliség - természetesen. Elnézést, remélem, nem rontottam el teljesen a viccet. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.17. 19:41

Ezt muszáj nektek is hallani. (Én folyamatosan röhög, ahányszor csak eszembe jut.)
Egy ingatlanon egy gazdasági társaság javára jelzálogjog van bejegyezve. A társaság 15 éve jogutód nélkül megszűnt. Vele természetesen a jelzálogjog is, de az ingatlan tulajdonosa csak most akarja töröltetni. A földhivatal azt mondja, pusztán a tulajdonos nyilatkozata alapján nem törölhet, szükség van a jelzálogjogosult hozzájárulására. Ha jogutód nélkül megszűnt, akkor ennek igazolására.
Ez eddig rendben is van. Csakhogy a tulajdonos hiába nyújtja be a hiteles cégkivonatot, amiből a megszűnés és a jogutód ténye világosan kiderül. A földhivatali ügyintéző szerint az nem jó. S hogy igazi poén is legyen, javaslatot tesz, mi lenne számára a bombabiztos, egyedül elfogadható bizonyíték: menjen el a tulajdonos a társaság egykori számlavezető bankjába, és hozzon onnan egy igazolást, hogy a társaságnak már nincs náluk számlája!