Pótlásra kötelezés jogerős használatbavételi után


gitron # 2007.05.03. 11:57

Nagyon szívesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.03. 11:06

Mégegyszer nagyon köszönöm.

gitron # 2007.05.03. 10:42

Nem kizárólag. A kialakult gyakorlat szerint a tervek vizsgálata jogszabály mélységig történik. (Sajnos sokszor az is elég felületesen.) Tehát Étv, OTÉK, helyi építési szabályzat, stb. 1998 előtt az OTÉK elődje, az OÉSZ sokkal részletesebb volt, míg a jelen szabály inkább keretjellegű.
Egy csomó dolog csak szabványban található. (Általában a hatóságok nem rendelkeznek szabványokkal. Igen sok van, igen drágák.)
Vagy például bizonyos esetekben csatolni kell a dokumentációhoz statikai számítást, energetikai méretezést, talajmechanikai szakvéleményt. Ezek tartalmát sem ellenőrzi a hatóság, konstatálja, hogy darabra megvan.
Ez a kialakult gyakorlat. Ugyanakkor az is levezethető lenne a jogszabályokból, hogy a hatóságnak mindent ellenőriznie kell. (Ez viszont - legalábbis az adott feltételek, körülmények mellett - egyszerűen lehetetlen.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.03. 09:46

Így már kicsit biztatóbb a dolog. (Már látom az alagutat. :))
Nagyon szépen köszönöm, és elnézésedet kérem, hogy tovább zaklatlak. Szeretnék felkészült lenni, te pedig szakember vagy építésigazgatásban.
Tehát - ha jól értettelek - akkor a hatóság az építési engedély kiadásakor nem vizsgálja, hogy a tervben szereplő megoldások megfelelnek-e a szabványoknak, előírásoknak? Kizárólag a tervező megfelelőségi nyilatkozatára hagyatkozik?

gitron # 2007.05.03. 09:12

Az építésügyi hatóság egy csomó dolgot nem közvetlenül vizsgál. Jogszabály előírja, hogy a tervezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az általa tervezett megoldások megfelelnek a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági előírásoknak. Az ép. hatóság ellenőrzi, hogy csatolták-e ezt a nyilatkozatot.
Abban viszont igazad van, hogy a tervek tartalmi követelményeiről szóló jogszabály felsorolja, hogy a műszaki leírásban ismertetni kell többek között a zaj- és rezgés elleni védelmi megoldásokat. Ha ilyen van a műszaki leírásban, akkor a hatóságnak annyi a dolga, hogy meggyőződik a használatbavételi engedély megadása előtt, hogy a szerint építették-e meg az épületet?
Az alkalmazott megoldások megfelelőségéért a tervező tartozik felelősséggel.
Persze, ha a tervdokumentáció nem terjed kia a fentiekre, akkor felmerül a hatóság felelőssége.
Ha pedig nincs életet, egészséget, köz-, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot, akkor tényleg nem volt jogszerű a döntés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.02. 18:09

Köszönöm, de nem vagyok meggyőzve.
Az építési hatóság ugyanis a terveket engedélyezte - vagyis úgy ítélte meg, hogy a terv szerint megépülő fal eleget fog tenni a hangszigetelési követelményeknek. (A terven részletesen szerepelt a rétegszerkezet, vagy mi.)
A konkrét esetben ráadásul szó sincs zajártalomról. A kibocsátó helyiségben nem folytatnak fokozott zajterheléssel járó tevékenységet. A védett helyiségben a helyszíni vizsgálat alkalmával nem mértek a hatértéknél nagyobb erősségű zajt - a határozatot az ún. hangnyomáskülöbségre alapozva hozták meg.
Számomr egy kicsit az egyszer már megadott használatbavételi engedély burkolt visszavonásának tűnik a dolog. Az meg vastagon sérti a szerzett jogokat.

Arról nem is beszélve, hogy az utólagos hangszigetelés - a beépített berendezések miatt - sokkal költségesebb, mintha a hatóság a terveket javíttatta volna ki, vagy legalább a használatbavételi engedély kiadása előtt felébred.

gitron # 2007.05.02. 14:27

Elfelejtettem, hogy a zajártalom egészségre káros voltára gondoltam.

gitron # 2007.05.02. 14:25

Az Étv 47. §-a szerint bizony jogos.
(2) Az építésügyi hatóságnak el kell rendelnie:

  1. az építmény, építményrész állékonyságát, az életet, egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, valamint az engedély nélküli használat megszüntetését,
  2. az építmény, építményrész hibáinak, hiányosságainak megszüntetését, ha azt rendeltetésszerű és biztonságos használatra nem alkalmas módon építették meg, vagy ezáltal idegen ingatlanban az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot keletkezett,
  3. az építmény jókarbantartására vonatkozó kötelezettség teljesítését, illetőleg az építmény felülvizsgálatát, szükség szerinti átalakítását, felújítását, helyreállítását vagy lebontását, ha annak állapota az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyezteti.

(Egyébként végső soron pedig ez a tervező felelőssége. Olyan anyagot, szerkezetet kell betervezni, ami mindenféle előírást kielégít.
Erről pedig tervezői nyilatkozatot is ki kell állítania.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.02. 10:46

Jogszerű-e az, ha egy, az építési engedélynek mindenben megfelelően megépített ingatlanon a jogerős használatba vételi engedély megadása után majd két évvel pótmunkák elvégzésére kötelezzék az ügyfelet? Mondjuk azért, mert egy utólag elvégzett mérés szerint a fal hangszigetelő képessége rosszabb a szabványban előírtnál.