ÉPÍTKEZÉS LEÁLLÍTÁS VAGY NEM?


gitron # 2007.06.19. 10:43

Elvileg igen, de sajnos a rendőrség messze nem áll a helyzet magaslatán ilyen esetben, fogalmuk sincs, hogy mi lenne a dolguk.
Ráadásul képzeld el, hogyan történhet egy ilyen eset. Õrt áll a rendőr az építési területen? (Elvileg elképzelhető, gyakorlatilag ez még sosem valósult meg.)

Gyakorlatilag az volna a járható út, ha a hatóság igen sűrűn bírságolna. Akár hetente is megteheti, cég esetén egymillió Ft alkalmanként, az már mégis valami. De melyik hatóságnak van erre elegendő erőforrása?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.19. 08:40

A hatóság szükség esetén rendőrség segítségével is érvényt szerezhet a határozatának.

domezs # 2007.06.19. 07:37

Az ügy továbbhaladt és az első fokú hatóság visszavonta az építési engedély jogerőre emelkedését és felszólította az építettőt hogy azonnali hatállyal állítsa le az építkezést.
Ez 2007. május első felében történt.
Azóta az építkezés rendületlenül folyik. Az építési osztály eddig 2-szer szabott ki pénzbírságot összesen 550 ezer forint értékben, de nem hiszem hogy egy körübellüli 600-700 milliós beruházásnál kikiényszerítő tényező lenne.
A kérdésem az hogy ebben az esetben mit lehet tenni?

gitron # 2007.05.05. 06:19

A közigazgatási hivatal arra utasíthatja az első fokú hatóságot, hogy egy adott ügyben járjon el, hozzon döntést. Arra, hogy konkrétan milyen döntést hozzon semmiképpen sem, mert ez hatáskörelvonás lenne. Az építkezés leállítása ráadásul mérlegelési jogkörbe tartozik. Vagyis nem úgy rendelkezik a jogszabály, hogy le kell állítani a kivitelezést bizonyos esetekben, hanem úgy, hogy a hatóság leállíthatja. Több szempontot kell figyelembe venni, kár származhat a leállításból is, illetőleg az ellenkezőjéből is.
A kereset benyújtásának automatikusan valóban nincs halasztó hatálya, ám az ügyfél kérheti a bíróságtól, hogy fügessze fel a közigazgatási határozat végrehajtását.

domezs # 2007.05.04. 18:02

Ha a megyei Közigazgatási hivatal hoz egy olyan határozatot, melyben utasítja a város építési hatóságát, hogy egy most folyó társasház építkezését állítsa le, és még sem teszi meg, mi a teendő? A határozat ellen lehet fellebezni a megyei bíróságon, de annak halasztó hatálya nincs. Az Önkormányzatban azzal takaróznak, hogy "szerintük", a közig hivatal nem is hoszhatot t volna ilyen döntést. Várom válaszukat.
Köszönettel: D.Zs.

domezs # 2007.05.04. 17:55