Komplex a dolog


ObudaFan # 2007.06.15. 20:00

Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.
Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.
A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani.
Az a fél, aki a jegyző határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását.

A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését egy év eltelte után közvetlenül a bíróságtól kérheti. A birtokos közvetlenül a bírósághoz fordulhat akkor is, ha az ügyben a birtokláshoz való jogosultság is vitás.

A bíróság a birtokperben a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt; a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell.

Türelmes # 2007.06.15. 11:33

gondolom a jegyzőhöz.
T

Hektik # 2007.06.15. 11:28

Nem tudom mennyire vagy otthon a kémiában de alapfelkészültséggel is be lehet látni hogy a mészkő az egy olyan dolog ami viz hatására jelentősen málik és biológiai alapfelkészültséggel hogy a borostyán még a betonba is utat tör magának. A békés út tekintetében pedig nem tudok több megoldást miután hetenre van szólva a dolog miatt. Ám azt végképp nem értem hogy miért örülnél annak ha a szomszéd növényt ültet a kerítésedre hiszen mégegyszer: ez nem áttört kerítést ez tömör amit te magad húztál fel és neked is kell rendbe raknod. Azt pedig felejtsük már el hogy a kerítést károsíthatja az esö vagy a vakond megtúrhatja az alapot mert ennek semmi relevanciája nincs a dolog tekintetében akkor amikor elkerülhető plusz amortizációról beszélünk. Egyébként új fejlemény hogy az önkormányzat megszüntette a növények telepítésének távolságára vonatkozó rendeletét ami azt is jelenti hogy diófát például 10 centiméterre is beültethetünk vagy legalább elméleti szinten önkormányzati jogforrás hijján. Annyit mondanak az önkormányzatnál hogy lehet polgári útra terelni a dolog és más lehetőség nincs. Mondja már meg valaki legyen szives hogy kinek van kedve éveket várni a dologgal kapcsolatban egy olyan ügynél ahol elég nagy problémákat vet fel például a dolog bizonyítása a rongálás kapcsán. Kihez fordulhatnék még ha az önkormányzat elrendeli keritést építését de aztán semmit nem szabályoz?Vagyis mindenki tehet amit akar anélkül hogy az önkormányzat bírságot szabna ki

Pillangókisasszony # 2007.06.15. 10:47

Kedves Hektik!

Békés úton kellene megtárgyalni a szomszéddal.
Amennyiben kárt okoz, természetesen érvényesítheted jogaidat.

Privát megjegyzés: én örülnék, ha növényzettel ültetné be a kerítésemet a szomszéd, az pedig a természetes amortizációhoz tartozik, hogy a kerítést javítani kell...

Hektik # 2007.06.15. 09:53

No sziasztok! Egy kis segítségre volna szükségem. A helyzet röviden a következő. A hátsó szomszédét és a mi telkünket elválasztandó kerítést húztunk fel olyan 8 éve. Szomszéd a rendeletet megszegve közvetlen a kerítés mellé ültet az ő oldalán. Ez egy tömör mészkő kerítés amelyre apácarácsokat is szerelt arra futatt borostyánt és a mindenféle növényeket persze locsolja is. A bosortyán belefurakszik a mészkőbe átnő a kerítésen és az öntözéstől mindig vizes a kerítés. A kerítés telekhatáron belülre épült. A kérdések a következők: ha ö forgólocsolóval locsolja a ház falát is az minek minősül? Rongálásnak? Ha ő futtat a kerítésre közvetlen melléültet a kutyája kikaparja az alapot az minek minősül? Egyáltalán mi a kerítés állása? Ha kötelező volt megépíteni Önkormányzat szerint és telekhatáron belülre teljesen önerőből épült akkor én mint tulajdonos vagy kezelő vagyok feltüntetve? Ha csak kezelő megillet annak a joga hogy felszólitsam fejezze be a kerítés álagának rombolását? Nem kell magyarázni hogy a mészkő mennyire szereti a vizet...

Előre is köszi