Állami óvoda - speciális nevelés?


zsebi0202 # 2013.11.27. 11:39

Sajnos nem találom hol néztem meg.
Az legyen az én gondom ha eltanácsolják. Engem csak annyi érdekel mivel jogállamban élünk, meddig mehetnek el mások jogainak megcsorbításában. Mert a gyerekeknek is van élhető környezetben joguk közösségben lenni. Erről szólna ez a jogszabály. Különben egy apró szobába össze zsúfolnának 50 gyereket is mondván nincs pénz még egy pedagógust foglalkoztatni. A jegyző pedig nem járhat el törvénytelenül már ha úgy járt el. Ezt szeretném megtudni. Fölteszem főcímileg is a kérdést, lehet nem néz be jogász emiatt.

wers # 2013.11.27. 10:51

Én nem vagyok jogász, csak nemrég néztem utána ezeknek, mert segítettem bölcsit és ovit kajtatni az unokáknak.
Szerintem még egy csoport nyitásra nem kötelezhető, de a törvényes létszámkeret betartására igen. Ez esetben könnyen előforduéhat, hogy téged kérnek meg, hogy gyermekednek másik ovit keress, mert létszám feletti.

azt a +10%-ot hol találtad?

zsebi0202 # 2013.11.27. 10:31

Ez is igaz. De az SzK vezető kérdésére miért ilyen nagy a létszám a régióvezető! óvónéni azt válaszolta ehhez senkinek semmi köze, és minden törvényes kereteken belül hivatalosan folyik. Ezért kérdezném, a szülők kötelezhetik-e ilyen esetben az önkormányzatot nyissa meg a másik csoportot, illetve a jegyző ebben az esetben hogy még + főt engedélyezett a törvényben maximált fölött egy csoportszobára törvénytelenséget követett-e el vagy van erre lehetősége.

wers # 2013.11.27. 09:46

mivel a minimális létszám 13, jogszabályba nem ütközne két csoport indítása

zsebi0202 # 2013.11.27. 09:37

A törvény úgy szól, 25+ 20 % és indokolt esetben még ez emelhető 10 %-al. Az 33-ra jön ki. Ennek már utánanéztem. Az alapító okiratban minden faxni nélkül 33 szerepel max-nak. Most meg a jegyző még két gyereknek engedélyezte a felvételt, illetve három még várna. Lehetőség lenne két csoport indítására. Az anyagiakat nem tudom. Tehet-e ez ellen a szülő?

wers # 2013.11.26. 10:25

Honnan van az a 33 fő? Max. 25 fő, + max 20%, ha a képviselő testület megszavazza, és azt is nekik kell megszavazni, nyissanak-e a településen még egy csoportot, aminek ugyebár anyagi vonzata van, kérdés, bele fér-e a költségvetésbe.

zsebi0202 # 2013.11.26. 08:01

Kicsit eltérő a kérdésem a címben szereplő definíciótól, de óvodával kapcsolatos szintén.
Az iránt érdeklődnék, van-e a jegyzőnek lehetősége a törvényben meghatározott már 30%-al emelt létszám fölötti létszámot engedélyezni. Tehát a törvény alapból 33 fő/csoportot maximál, illetve az intézmény alapító okiratában szintúgy 33 fő/csoport maximumlétszám szerepel. Lehet-e olyan indok, ami azt eredményezheti hogy ezt a létszámot megnöveljék, illetve igaz az alapító okirat 1 helységet tartalmaz, de két helység van épületen belül csoportszobának kialakítva, lehet-e abban az esetben ha indokolt kötelezni az önkormányzatot nyissa meg a másik csoportot és szedje szét a nagy létszámmal működő vegyes gyermek csoportot két kisebb létszámúra. Előre is köszönöm válaszukat.

Gabicsek # 2011.11.17. 20:34

A vezetőnőnek kellene a gyereket elküldeni hivatalból a tanulási képességet vizsgáló bizottsághoz, a bizottság pedig a vizsgálat után kijelöli azt az intézményt a gyereknek, ahova járhat. Azt is leírják, milyen fejlesztés kell neki. Ha bármilyen vizsgálaton részt vett volna a gyerek, arról lenne papírja az óvodának. (persze nem kizárt, hogy a vizsgálat után is maradhat ebben az óvodában, ezt a bizottság dönti el)

Vivi01 # 2011.11.17. 12:10

Üdvözletem!
Következő probléma merült fel az állami óvodánkban, ahová járunk:
Már lassan másfél éve beírattak egy gyermeket a csoportunkba, akivel komoly gondok akadnak. Nemcsak a többi szülő, hanem az Óvónők is látják,hogy ez a gyerek speciális nevelést igényel. Lassan 5 éves és naponta 3x bekakál, pelenkában hozzák a szülők, nem nagyon kommunikál, utasításokat sem hajt végre, és folyamatosan meg akar szökni az Óvodából. Mivel kiszökni az épületből nem tud, ezért "csak házon belül" kísérletezik, pl. másik csoportba és egyéb helyekre próbál elbújni. A csoport, ahová jár a gyermek, maximális létszámú, 2 óvónő és 1 dadus foglalkozik a csoporttal, és az egyik óvónőt ez a gyermek 100%-ban lefoglalja, mivel csak úgy tudják a csoportban tartani, hogy fogják a kezét. Emiatt ha úgy adódik, hogy az egyik óvónő hiányzik (továbbképzésen, táppénzen van), a jelen lévő óvónő semmilyen foglalkozást nem tud csinálni a csoporttal, akik vegyes korosztályúak. Ezért-is kárt szenvednek gyermekeink, különösen, akik már nagycsoportosok, és iskolai felkészítő feladatokat, foglalkozásokat kellene nekik tartani, emiatt a gyermek miatt nagyon sokszor mindez lehetetlen. Nem beszélve arról, hogy ha bármi konfliktus vagy baleset történik, akkor az óvónő választhat, hogy vagy elengedi a gyerek kezét és a másik segítségére siet, de akkor elszökik a csoportból, vagy nem engedi el és a másiknak nem tud segíteni. Az egész csoport frusztrált, mert a kisfiú miatt háttérbe szorulnak. Mikor elengedik időnként az említett problémás gyermeket és épp nem szökik el, akkor rengeteg játékot lesöpör a polcról, kiborít a doboozból stb. Persze rendrakásra nem lehet ösztönözni és a többi gyereknek kell elpakolni helyette. Így nagyon ellenséges a gyerekkel az egész csoport. Mi, szülők már írtunk egy levelet a Vezetőnőnek (a kisfiú szülei is olvasták), aláírásokat is gyűjtöttünk, hogy a gyermeket helyezzék át speciális intézménybe, vagy valamilyen vizsgálatra ösztönözzék a szülőket, a gyerek érdekében. A Vezetőnő -és az Óvónők próbálnak a szülőkkel folyamatosan beszélni, de másfél év alatt SEMMI nem történt még. A szülő azt mondja, kivizsgáltatta, de papírt még nem mutatott róla. Kérdésem a következő:
Igaz-e, hogy a Vezetőnő nem tehet semmit?
Mi szülők, tehetünk-e bármit, és ha igen, mi az?
Nagyon köszönöm előre is válaszát az egész csoport nevében!