Gyámhivatal "felettese"


rigoz # 2020.03.07. 15:40

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 51. § b) pontja szerint, amennyiben a hatóság az ügyintézési határidőt túllépi, az eljárásért fizetendő illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget, ennek hiányában 10.000Ft-ot megfizet az ügyfél részére, aki mentesül az eljárási költségek viselése alól is.

Ezen túl az ügyintézési határidő túllépésének érdemi közvetlen következménye nincs.

Panasszal fordulhat az illetékes megyei kormányhivatal kormánymegbízottjához, illetve a Miniszterlenökséghez, ami legfeljebb felelősségrevonását eredményezheti az ügyintézőnek, de ezen túl sok mindent nem lehet kezdeni, amennyiben a hatóság az eljárást határozattal befejezte már.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.07. 15:59

De a kérdésben megint van egy hamis állítás, ami sose vezet jóra.

Burn Out # 2020.03.07. 19:52

Van rá közig bírósági döntés, hogy kapcsolattartás végrehajtása iránti eljárásban nincs ügyintézési határidő, illetve nem kell 10 ezer forintot fizetnie a gyámhatóságnak, mivel nem Ákr. szerinti "alapeljárásról" van szó, hanem egy döntés végrehajtásáról és végrehajtási eljárásban nincs 10 ezer forintos szankció.

hollipop # 2020.08.25. 20:39

Van itt olyan esetleg, aki gyámügyi ügyintézőként dolgozik?

rigoz # 2020.08.26. 04:12

Nem feltétlen, de mi lenne a gond? A többség ennek ellenére azért van itt, hogy segítsen. :)

alfateam # 2020.08.26. 04:39

hollipop!
A gondodat, gondjaidat le-ne írd, inkább kérdezz, talán akad aki válaszol a kérdésedre!

Bagoly17 # 2021.05.24. 16:07

Üdvözlük Mindenkit!
Tanácsot szeretnék kérni másodfokú gyámahtósági eljárással kapcsolatban. Jelen állás a következő: gyermekemmel elmaradt telefonos kapcsolattartás miatt még 2018-ban fordultam az elsőfokú gyámhatósághoz, ahol kapcsolattartás pótlása iránti kérelmemet elutasította a hivatal. Ezért a másodfokú gyámhatóság segítségét kértem a fellebbezésemben. Egy héttel ezelőtt a másodfok kipostázta a végzést, melyben megváltoztatta az elsőfok döntését. Most néhány év elteltével saját háztartásomban él gyermekem, így okafogyottá vált véleményem szerint, hogy a többi ugyan ilyen jellegű ügyben döntsön a másodfokú gyámhatóság. A kérdésem: Kérhetem-e a másodfokú gyámhatóságot, hogy szüntesse meg az általam megfellebbezet, még döntéshozatalra váró ügyeket? Válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel Bagoly17

Oxi2019 # 2021.08.01. 17:32

Üdvözlet!
2019-ben peren kívüli jogi segítségnyújtás szolgáltatást vettem igénybe állami előlegezéssel jogosult félként, nemperes eljárásban. Az igénybe vett szolgáltatás díját az 1 éves határidő alatt nem tudtam visszafizetni, a visszatérítési kötelezettségem elmulasztottam.
A határidő lejárta után a végrehajtást még nem indították meg, fizetési felszólítást még nem kaptam, a visszafizetési határidő lejártát követően pár napon belül fizetési kedvezményt kértem, mivel rajtam kívül álló okok lehetetlenné tették a határidőre való teljesítést, és az számomra még jelenleg is aránytalan nehézséget jelentene.
A visszafizetési határidő idő letelte után nyújtottam be a jogi segítségnyújtó szolgálatnál kérelmet – indoklással, és az ezt alátámasztó dokumentumok, iratok, igazolások csatolásával, mely a kérelem elbírálhatósága érdekében csatolni szükséges, – , melyben kértem egy alkalommal legfeljebb hat hónapra terjedő halasztást a teljesítésre.
Kérelmemnek az indoklás alapján helyt adtak, hat hónapra terjedő halasztást adtak a teljesítésre.
Jelenleg szükségem volna folyamatban lévő polgári perben pártfogó ügyvédi képviselet igénybevételére. 2020-ban három gyermekemnek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt állapítottak meg, így talán állami előlegezéssel jogosult félnek is számítok már.
Ha most pártfogó ügyvédi képviselet iránti kérelmet adok be, az elfogadásra kerülhet, mert halasztást kaptam korábbi nem peres ügyben a szoláltatás díjának a visszafizetésére vagy mindenképp elutasításra kerül – mert korábban a visszafizetésnek határidőre nem tettem eleget, még akkor is, ha az 1 éves visszafizetési határidő utáni kérelmemnek helyt adva 6 havi halasztást engedélyeztek?
Mentesültem a halasztás engedélyezéssel a kizáró oknak számító visszafizetési kötelezettségem elmulasztása alól?

Salata zsolt # 2021.10.26. 16:55

Problémám a gyámügyel a lányom elhagyta az életársát aki rendör a lányom haza költözöt a két gyerekkel az életársa elvetette töle a gyerekeket egy család barát gyámügyessel minden féle hazugságokkal hozta meg a döntést a biroságon a gyermek elhejezési perbe elsö fokon és másod fokonis az apának itélték a gyerekeket hol tudnák feljelentést tenni a gyámügyes ellen mert a biroság arra hivatkozott elöreis köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.26. 18:02

Nem kéne fokozni.

Rozália* # 2022.06.20. 08:54

Kedves Jogászok!
Intézetben tartósan elhelyezett gondnokolt esetén melyik gyámhivatal az illetékes? Az állandó lakcím szerinti (ahol a gondnok is él), vagy a tartózkodási cím, ahol életvitelszerűen tartózkodik? Köszönöm.