Földhivatal


panika # 2007.07.25. 19:06

Elolvasva az összes hozzászólást, a következőket mondhatom:
A Budafoki úti földhivatalban MINDENFÉLE ügyrend ki van függesztve/ragasztva/plakátolva. Azaz a tulajdoni lapba való betekintésé, a helyrajzi szám keresésé, az iratbeadásé, a tulajdonilap-másolat megrendelésé, a TAKARNETES-lapmásolatok kiváltásáé, az iratbetekintésé egyaránt. Nem kell rámenősnek lenni, csupán olvasni kell tudni.
A tulajdoni lapokba a betekintés INGYENES akkor, ha

  1. a kérelmező tudja az ingatlan helyrajzi számát
  2. az ingatlan a földhivatal illetékességi területén található.

A Budafoki úton (is) ki lehet váltani a nem az illetékességi területen található ingatlan tulajdoni lapjáról nem hiteles másolatot 2510,- FT-ért, hiteleset 4510,-Ft-ért.
Az iratbetekintés ott magánszemélyeknek minden szerdán, ügyvédeknek csütörtökön is lehetséges. Ügyfél az, akinek jogát, jogos érdekét, jogi helyzetét [...] az ügy érinti. Mindenki más csak meghatalmazással tekinthet be iratba.
Első blikkre ennyi.

swift # 2007.07.25. 18:43

Nem tudom, hogy merre járt ica13, de amikor lemegy az alagsorba a lépcsőn, rögtön ott találja az információs ajtót (ki van írva bazi nagy betükkel, hogy információ!). Itt elég hosszú sor is szokott lenni. Pont ott szoktak állni a biztonsági őrök is, akik készségesen segítennek az ügyfeleknek.
A nagy társasházak kiírására is van lehetőség az információs irodában a fiúk mögötti számítógépen, amit az ügyfél is kezelhet!
A bejárati ajtónál a hirdetőtáblán minden ki van írva!
A tulajdoni lap tartalmát nem a nagyteremben kell körmölni, ezért nem is értem, hogy az ott dolgozó ügyintéző mér nem hívta fel a figyelmét.

ObudaFan # 2007.06.12. 18:52

Elérhető a Budafoki úton, az Információ feliratú helyiségben egyébiránt.

Roni04 # 2007.06.12. 16:29

De van betekintési lehetőség, amely díjmentes.
Külön a betekintésre is van egy formanyomtatvány nem csak a tulajdoni lap másolat szolgáltatására. Amennyiben ez nem érhető el a földhivatal ügyfélfogadó helyiségében nyugodtan lehet szólni, és kérni.
Inytv. 67. § (1) bekezdése szerint az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában kell megjeleníteni. A betekintést saját számítástechnikai eszközével az ingatlanügyi hatóság kérelemre biztosítja. A betekintés iránti kérelemben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, anyja születési nevét, születési helyét és idejét. A kérelemben szereplő adatokat az ingatlanügyi hatóság a személyazonosság igazolására szolgáló okmányból ellenőrzi. A betekintés magában foglalja a feljegyzés készítésének lehetőségét is.

ica13 # 2007.06.08. 08:26

Bocs, elfelejtettem beírni, hogy az egyik -vagy a legnagyobb - földhivatal gyakorlatáról van, szó, a budafoki útiról.

Nagyon várom hozzászólásaitokat.
Tényleg szó sincs betekintési lehetőségről, csak a pénzért tulajdoni lap elérhető szolgáltatás!!

ica13 # 2007.05.19. 04:37

Aki erre a témára érdemben tudna reagálni, talán sokezer embernek segítene. A földhivatal ugyan ebben az esetben nem örülne, jelentős bevételtől esne el.

Társasházi, itt most nem részletezett zűrös helyzet miatt saját lakás tulajdoni lapjába és a közös tulajdonú teremgarázs tulajdoni lapjába is be akartam tekinteti (budafoki úti fh) - de a "betekintés" ott azt jelenti, hogy nem hitelesített tulajdoni lapot kinyomtatnak, pénzért.. más, egyszerű megtekintés (ingyen) nem lehetséges. A monitor üvegkalitkán túl, és befelé van fordítva, azon böngészgetni ügyfélnek nem lehetséges, meg nem is várható el a többi sorbanállótól, hogy türelmesen kivárja, amíg mondjuk körmölgetem az adatokat.
Ki sincs írva, és meg sem említették, hogy csak úgy betekinteni is lehet. (Azt nem zárom ki, hogy ha egy nagyon öntudatos, minden jogát ismerő polgár mégis elkezd szívóskodni rendelettel a kezében, valahogy lehetővé teszik a sima, nem fizetős betekintést.)

Előfordulhat, hogy az iratbetekintési rend ebben a fh-ban törvényellenes?

Sajnos lehet, hogy a házban levő 100 feletti többi lakás tulajdoni lapjából is szükségem lenne információkra , és akkor már nem 2x2000 Ft
lenne egy "betekintés" sem, hanem többszázezer..

Roni04 # 2007.02.19. 16:54

Dr. Attika.

A kérdésed arra irányul, hogy miért kell kérnie a földhivatalnak az okiratokba való betekintéshez illetve ha azokról másolatot akar kérni valaki a jogosultságot?

Dr.Attika # 2007.02.16. 16:45

Igy van. Sajnos egyébként kérik, hogy miért is?

Roni04 # 2007.02.15. 16:41

Sziasztok!

Egyébiránt a betekintés iránti kérelem megtalálható egyrészt az Inytv. végrehajtási rendelet 4 számú mellékletében, ahogy azt Lala is írta. Azon pontosan meg van adva, mire van szükség mit kell kitölteni. ÁLtalában ezek a nyomtatványok rendelkezésre állnak a földhivatal hivatalos helyiségeiben. Bárki betekinthet az ingatlan nyilvántartásba, hiszen az nyilvános, de csak hrsz birtokában, ami a térképtárban az ingatlan azonosítása során szintén megszerezhető. Nincs ilyen korlátozás, hogy igazoni kell a jogosultságot. Bárki kérhet bármilyen ingatlanról tulajdoni lapot, abba betekinthet. Csak fizesse meg a díjat. EGyedül az okiratokba való betekintés, azok tartalmának megismerése korlátozható. Akkor a jogosultság, de akkor sem kell igazolni, elég erről nyilatkozni, hogy milyen jogos érdeke fűződik az okiratokba való betekintéshez.

T r a v e n # 2007.02.15. 10:49

Kedves Hozzászólók!

Elképzelhető, hogy Földhivatala válogatja - legalábbis az eddig leírtak alapján.

Akkor most megosztom az én információimat, amelyek Szegedre vonatkoznak:

  • az ingatlan-nyilvántartásba a betekintés térítésmentes. Ez azonban csak az ingatlan általános adataira, azaz az I. rész egy részére vonatkozóan állnak fenn. Tehát megtekinthető, hogy egy ingatlannak ki a tulajdonosa, milyen tulajdoni hányadban, vagy éppen, hogy egy adott helyrajzi számhoz mely ingatlan rendeltetik, továbbá a tulajdonos, haszonélvező stb. személyi adatai,
  • a betekintés egyéb vonatkozásában (II-III.), illetve az ingatlan terheire vonatkozóan igazolni szükséges az érintettséget, érdekeltséget.

Mindezek végén az adatokat ellenőrzik, a személyazonossági igazolvány számát rávezetik a kérelemre. Azt hiszem, hogy a 4. számú melléklete "az elfelejtettemhanyasrendeletnek"...

De már Földhivatalban a bejegyzett terhekre vonatkozóan is készségesen, ingyenesen válaszoltak.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.13. 18:32

az iratbetekintés nem ugyanaz, amiről Lala linkelte a törvényhelyet. Ki kell tölteni a kérelmet, amin term. hrsz kell, meg jó ha van ügyiratszám. Továbbá igazolnod kell a jogosultságodat, mivel az iratokba nem tekinthet be akárki. Legalábbis amikor én voltam utoljára akkor nem lehetett.

hadami # 2006.12.13. 17:17

Nekem is ezzel lenne kérdésem de nekem az ügyrendi eljárást tekintve.

Iratbetekintéskor mi az ügyrendi eljárás?

Kitöltik az előrenyomott űrlapot, betekint a tulajdonos a tulajdoni lapjában és kész?
Bizonylatot nem kap , hogy ott járt
vagy miért akart betekinteni?

Ilyen ügyviteli rend jó lenne, ha ki lenne függesztve a hivatalok folyosóján, de már minimum lenne az is, hogy a hivatalos honlapjukon tájékoztatnák az ügyfeleket.
Nem mindenki jár be naponta ilyen helyekre.

Válaszát megköszönve előre is aki nekem ebben segítséget és tájékoztatást nyújt.

phori # 2006.11.08. 14:21

Köszönöm a segítséget!

_Lala_ # 2006.11.07. 16:08

Inytv. 4. § (1) Az ingatlan-nyilvántartás - az e törvényben meghatározottak szerint - nyilvános.
(2) Az ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap tartalma korlátozás nélkül megismerhető: azt bárki megtekintheti, arról feljegyzést készíthet, hiteles vagy nem hiteles másolatot kérhet.

Inytv. 67. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában kell megjeleníteni. A betekintést saját számítástechnikai eszközével a körzeti földhivatal kérelemre biztosítja. A betekintés iránti kérelemben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, anyja születési nevét, születési helyét és idejét. A kérelemben szereplő adatokat a körzeti földhivatal a személyazonosság igazolására szolgáló okmányból ellenőrzi. A betekintés magában foglalja a feljegyzés készítésének lehetőségét is.

Azt ugye nyilvánvaló, hogy a kihelyezett ügyfélszolgálatokon (pl. Lurdy-ház) nincs betekintés, mivel az csak a nyilvántartás helyén lehetséges...

phori # 2006.11.07. 14:43

Hol lehetne találni erről valami hivatalosat, hogy az ügyintézőt is "fel tudjuk világosítani"

phori # 2006.11.07. 14:35

Akkor ez minden Hivatalra érvényes? Ugyanis én is így tudtam, de közelmúltban egy munkatársamat elutasították és kivetettek vele kb 13 db tulajdoni lapot.

_Lala_ # 2006.11.07. 14:33

Ja, és

  • csak az illetékesség helye szerinti földhivatalnál lehet ilyet tenni,
  • hrsz alapján lehet az ingatlan adatait kikeresni (tehát a természetes cím szerinti keresés más tészta).
_Lala_ # 2006.11.07. 14:31

Létezik.
Az 'Információ' nevű helyen lehet ilyet tenni, és ehhez ugyanúgy egy kérelmet kell kitölteni hozzá, mivel jan. 1-től rögzíteni kell, hogy ki mibe tekintett be.

phori # 2006.11.07. 14:24

Szeretném kikérni hozzáértők véleményét .
Létezik-e még a Földhivataloknál az úgynevezett betekintés, mely nem egyenlő a sem a hitelesítés nélküli, sem a hiteles tulajdoni lappal? Egyszerűen meg lehet kérdezni az ügyintézőtől az adott ingatlan bejegyzett adatait, vagy ezt vissza utasíthatják a hivatalok?
Választ előre is köszönöm.