bontás - átépítés


gitron # 2006.11.24. 17:23

Lala!
Szerintem félreértetted a dolgot! A bontás kérdésében nem engedély, hanem kötelező határozat született. (Én legalábbis így értettem.) Időközben olyan építési engedélyt kértek az épület átalakítására, amely tartalmazza a bontani rendelt rész elbontását is. Ebben az esetben vélelmezhető az önkéntes végrehajtás szándéka, viszont az elrendelt bontási munkára nyilván volt határidő megállapítva. Ha ez eltelik, a hatóság végrehajtási lépéseket tesz (pl. bírságol). Az érdekelt akkor járna el (vagy járt volna el9 helyesen, ha az átépítési szándékával indokolva a bontás teljesítésére határidő hosszabbítást kér. Ezt a hatóság valószínűleg teljesítette volna, látva, hogy az átépítési szándék komoly, hisz tervet készítettek, engedélyt kértek rá. De önmagában az engedély nem garancia az elrendelt munka végrehajtására, mert azzal vagy él valaki vagy nem.
Ha az ügy még az Áe hatálya alá tartozik lehet esély határidő hosszabbítására, ha Ket-es, akkor már nem. (Ket szerint hosszabbítást csak a határidő lejárta előtt lehet - általában - kérni, utána csak igazolási kérelemmel. Vagyis bizonyítani kell, hogy az elrendelt kötelezettség végrehajtása a kötelezetten kívül álló okból nem történt meg.)

_Lala_ # 2006.11.21. 19:01

A bontás és az átépítés két külön dolog, ha két külön engedélyt adtak ki rá.

Ez azt jelenti, hogy a következőkből válaszhat az engedély jogosultja:

  • csak bont, és nem épít semmit (az eredmény az építmény hiánya)
  • részben bont és átépít egyszerre (az eredmény az építési engedélyben rögzített építmény)
  • részben bont, majd vár, aztán átépít (az eredmény az építési engedélyben rögzített építmény)

A jogszabály alapján amire engedélyt adtak, azt szabad csinálni. Ha két engedély van, akkor akármelyikkel lehet élni, de nem kötelező!

szklári # 2006.11.21. 18:46

Tisztelt Hölgyek,Urak !
Kérném a véleményüket az alábbi esetben. Önkormányzattól egy épület teraszára jogerős bontási határozat van érvényben. Az építési hatóságtól azt a tájékoztatást adták, hogy a bontást abban az esetben, ha időközben ugyanerre az épületre átépítési tervek vannak beadva, akkor a bontás együtt megy a továbbiakban, tehát bontás, majd átépítés a folyamat lényege. Most birságot szabtak ki, hogy a két dolog teljesen különálló, nem kezelhető egyben. a birsággal együtt határidőt adtak, de az átépítési tervek engedélyezése, amelynek szerves része a bontás folyamatban van. Kérdésem van-e olyan jogszabály, amely szerint külön kell kezelni ebben az esetben a dolgokat. Köszönöm!