Fellebbezés elbírálási ideje


Mentaa # 2006.12.15. 23:08

Guba!

Nekem nincs ilyen tapasztalatom. Nálunk nem csak helyben hagyó határozat születik. Sajna van rá alkalom, hogy új eljárásra utasítás, vagy megváltoztatás is születik. A sajnát azért írtam mert ez általában abból adódik, hogy az elsőfok nem járt el körültekintően. Ha alaposan dolgozik az első fok, és nincs olyan körülmény sem, ami indokolná a megváltoztatást, akkor tényleg helyben hagyó határozatok születnek. Az első foknak egyébként jogában áll saját hatáskörben változtatni a döntésén, amennyiben a fellebbezésben felhozottakkal egyetért.

Egyjogász!

Te tudod, próbálkozz akkor előbb az ügyintézőnél, vagy az illetékes főosztály vezetőjénél. De! Ammennyiben az írásos formulát választod, tök mindegy, hogy ki a címzett, minden levél átmegy a hivatalvezetőn, aki szortíroz főosztályokra, a főosztályvezetők meg osztják a beérkezett anyagokat ügyintézőkre.
Úgyhogy szerintem, akkor próbáld elérni az ügyintézőt, és ha nem kapsz kielégítő választ, hívd fel a figyelmét arra, hogy tovább fogsz lépni. A döntés csak a jogszabályoknak megfelelő lehet, nem befolyásolhatja az, hogy te mennyire vagy türelmetlen, vagy türelmes az amúgy is jócskán határidőn túl intézett ügyedben.

guba # 2006.12.15. 20:41

Nincs olyan tapasztalatotok a közig. határozatok megfellebbezésével kapcsolatban, hogy ez egy szinte felesleges jogorvoslati lehetőség, mert a másod fokon szinte mindig helybenhagyó határozat születik?
Lényegében, ha van esély valahol a jogorvoslatra, az inkább a közig. peres eljárás, nem?

Egyjogász # 2006.12.15. 10:33

Mentaa!

Köszönöm részletes válaszodat, megpróbálok az Általad tanácsoltak szerint eljárni. (Azért másodfokon megpróbálom először egy szinttel lejjebb kezdeni, nem tudom mennyire tanácsos a Hivatalvezetőnél azt "feldobni", aki jogerősen fog dönteni az ügyünkben.)

Mentaa # 2006.12.14. 14:51

Egyjogász!

Bocsáss meg, ebből a rengeteg ügyből azt gondoltam, hogy nem ügyfél minőségben írsz, hanem, mint elsőfok ügyintézője.
A 30 nap az adott, viszont építési ig.-ban, és a környezetvédelmi ügyekre nem nagoyn van rálátásom, bár úgy néz ki a helyzet, hogy januártól sikerül a területtel közelebbről is megismerkednem.

Na, szóval, én a következőket tenném. Nagyon szuper, és korunk hejde előrehaladott vívmánya a számítástechnika, de! És most hangsúlyozom, hogy mielőtt bárkit fellázítanék vele, nem becsmérelni akarom, mert valóban gyors, viszont az én párom informatikus, úgyhogy van némi rálátásom arra, hogy mit lehet vele megsemmisíteni is, szóval amit most leírok, az az én személyes véleményem.

Szóval szerintem első körben levelt írj, panaszt, tehát rendesen időpntokat feltüntetve panaszold el a kÖzigazgatási HIvatal VEZETÕJÉNEK, tehát vezetőjének, ne az illetékes főosztály vezetőjének, hogy hogy jártál, és nyugodtan pendítsd meg, hogy amennyiben záros határidőn belül nincs reagálás élsz az előző hozzászólások által felvázolt lehetőségekkel. Tértivevénnyel add fel, így meggyőződhetsz róla, hogy átvették, később bizonyítékul is szolgálhat arra, hogy te valóban végig jártad a kínálkozó lehetőségeket. Ezt a levelet kénytelenek iktatni, és tutti, hogy látni fogja a szerv vezetője, mivel ő szortíroz osztályokra ügyeket. Ha nem vezet belső ellenőrzést, előfordulhat, hogy meglepetésként éri majd a mulsztás, amit én az ő helyében nem jutalmaznék meg.
Egyébként a mélt is iktatni kell/lene, na de ha törlődik, akkor csak macerás felvert utánajárások alkalmával tudja ált.-ban az informatikus visszaállítani az adattartalmat.
Nem akarok én senkit arra buzdítani, hogy kerülje az elektronikus ügyintézést, de én személyszerint abban hiszek amit látok, amit kézzel foghatóan bizonyítani tudok, és én ált.-ban a munkám során is igyekszem védeni magam, és a szervet is az által, hogy mindent dokumentálok, Õsi, Guttenberg féle módon. :)

Szóval nem kell mindig türelmes ügyfélnek lenni, mert ez a mulasztás koránt sem jogszerű!
Próbáltál már személyesen bemenni, mert hogy iratbetekintési jogod is van!!!
Meg mondom őszintén telefonon én sem szívesen adok ki információt, vagy ha igen, akkor általában igyekszem maximálisan különböző kérdésekkel meggyőződni arról, hogy valóban az van a vonal végén, akit az információ megillet. Jogod van tájékozódni, és nem kell belenyugodni abba, hogy ügyintézés alatt áll, és ha csücsülnek rajta, akkor meg tényleg lépni kell!

A 30 nap, az 30 nap, nem 40, nem 50, nem stb. Ezt a ket. is szigorúan veszi, és ennél csak rövidebb idő jöhet szóba, hosszabb csak nagyon kivételes esetekben, akkor is ha jól emlékszem csak törvény felhatalmazása alapján.

Egyjogász # 2006.12.14. 06:17

Mentaa!

Én is úgy véltem, hogy a 30 nap a másodfokú hatóságra is vonatkozik, azonban ebben az alábbi konkrét példák megingattak.

Környzetevédelmi ügyben 2002. januári fellebbezést 2004-ben (nem tévedés, kettőezernégyben) bíráltak el.

Jelenleg két ügyem van építésügyi hatósági eljárásban fellebbezés alatt (kötelezeések elleni), az egyik 2006. júniusi, a másik októbei beadású. (Határidőhosszabbításról nenm tudok.)

A júniusi ügyben már kétszer is maileztem a Közig. HIv. illetékes osztálya vezetőjének, hogy mikorra várható a fellebbezés elbírálása, a fülük botját sem mozdították.

Egyébként mi "egyszerű ügyfelek" vagyunk, így sem az első- sem a másodfokú közig. szervekkel nem vagyunk közvetlen kapcsolatban. Tapasztalataim szerint a telefonálás az első fokú hatóságoknál még működik, másodfokon az "ügyintézés alatt van" válaszon túl nem sikerült mást elintéznem.

Mentaa # 2006.12.13. 21:57

Egyjogász!
Egy nagyon primitív kérdés, de ez a fél év annyira ireális, hogy muszáj feltennem. Ha minden olyan dolgot beleszámolok, amivel hosszabbodhat a 30 napos határidő, (pl. hatidő hosszabbítás, szakhatóság megkeresés, és azokat az eseteket, melyekre Obuda Fan is utalt, és nem számítanak bele az ügyintézési határidőbe) akkor sem érheti el a fél évet a közigszerv hallgatása, vagy ott valami nagy bibis lehet.

Szóval egyeltalán felkerült hozzájuk az ügy?

A másodfok ügyintézési határideje is 30 nap, ez biztos. Amennyiben a közigszerv nem teljesíti határidőre döntéshozatali kötelezettségét, Obuda Fan által felvázolt esetek jöhetnek számításba, továbbá a közig szervnek az elintézési határidő túllépésében kifejeződő mulasztása miatt az illetékes ügyész az 1972. évi V. tv. 16. §-a alapján felszólalással élhet.

Nem ártana persze tudni azt sem, hogy miféle ügyről van szó, mert a Ket. 71. §-ának (2) bekezdése kimondja, hogy jogszabály rendelkezhet úgy, ha az ügyfél kérelme jog megszerzésére irányul és a hatóság az előírt határidőn belül nem hoz határzatot - feltéve, hogy nincs az ügyben ellenérdekű ügyfél - az ügyfelet megilleti a kérelmezett jog gyakorlása.

Persze hozzáteszem, hogy ez utóbbival kapcsolatban én személy szerint még nem találkoztam olyan jogszabállyal, amely lehetőséget adott volna eme gyönyörű rendelkezés alklmazására.

És itt kérek mindekit, hogy ha valaki tud ilyenről, szívesen venném a tájékoztatást, már csak azért is mert kíváncsi vagyok e díszes szakasz gyakrolati lecsapódására. :)

És még valami, azt írod, "nekem több ügyem van, ahol..."
Ti nem vagytok kollegális kapcsolatban a felsőbb szervekkel? Még sose jutott eszedbe, hogy felvedd a telefont és megkérdezd tőlük, hogy kedveskéim mit csináltok már ennyi ideig?
Ne vedd sértésnek ezeket a sorokat, de másodfok ide, vagy oda, én tutti rákérdeznék.

ObudaFan # 2006.12.07. 20:17

Szerintem - és az az Áe-nél is így volt - ha a Ket. máshogy nem rendelkezik, akkor a másodfokú eljárásra az elsőfokú eljárás szabályait kell alkalmazni. Így tehát - ellenkező rendelkezés hiányában - irányadó a 30 nap, persze irányadóak azok a szabályok is, hogy ebbe mi minden nem számítható be.
És szerintem a másodfok hallgatása esetén is ugyanazt lehet tenni, mint ha az elsőfok hallgatna: felügyeleti szerv, ennek hiányában bíróság nemperes eljárásban.

Egyjogász # 2006.12.07. 06:58

Nekem több ügyem van, ahol az elsőfokú közig. határozat elleni fellebbezésre a másodfokú hatóság hónapok óta semmit nem csinál.
Nekem a KET-ből úgy tűnik, hogy a 30 napos ügyintézési határidő az alapeljárásra vonatkozik, amit alá látszik támasztani, hogy különböző másodfokú közig hatóságok nem veszik figyelembe ezt a határidőt.
Szerintetek is így van ez, vagy a 30 nap a másodfokú hatóságra is irányadó?
Mit lehet tenni, ha már több mint fél éve nem történik semmi az ügyekben?