pénz kölcsönadási szerződés


Immaculata # 2016.04.19. 18:00

A jó munkához idő kell.

ius latratus # 2016.04.19. 05:15

:)

ius latratus # 2016.04.19. 05:14

Attika

Lackoo001 most biztos boldog a válaszodtól...

Dr.Attika # 2016.04.18. 19:34

lackoo01!
Ön tudja bizonyítani, hogy átutalta a pénzt. Bármilyen jogcímen vissza követelheti- kivéve az ajándékozás. A haverjának kell bizonyítani, hogy ajándékozás volt. Perelje be nyugodtan kölcsön visszafizetése jogcímen.

Lackoo001 # 2013.05.06. 15:29

Sziasztok
Egy olyan problémám van kolcsonadtam egy barátomnak egy nagyobb összeget. De nem írtunk szerződést csak szóban egyeztunk meg. Magán számláról magán számlára utaltam át a pénzt. Most ez a barát tagadja hogy kölcsön kért, aszt állítja magamtól utaltam neki át. Tudok valamit tenni hogy visza kaplyam a pénzem? Vagy a naivsagom áldozata lettem. Segítséget Köszönöm előre is.

segítsetek # 2011.01.26. 08:45

Segítsetek

Mi van abban az esetben, ha nagyobb összegű pénzt adok / kapok kölcsön magán bankszámláról, magán bankszámlára?
(ha nem jelentem be sehová sosem tudja meg az illetékes hatóság, mert magán számlát nem vizsgálnak a bank nem jelenti le a tranzakciót)
Kölcsönadási szerződés két tanu jelenlétében és kész?
Nagyon jó ismerősöm az illető.
Szja, illeték egyéb adókötelezettség illetve bejelentési kötelezettség terhel-e?
Hogyan érdemes ezt kivitelezni?
Természetesen a szerződésben az szerepelne, hogy a kölcsönadás meghatározatlan időre történt.

Köszönöm.

lawka1 # 2010.07.03. 14:41

Üdv Mindenkinek!
Egy elég összetett problémára szeretnék megoldást találni.
2009 októberében megbíztunk egy önálló hitelügyintézőt egy hitelkiváltással egybekötött jelzáloghitel ügyintézésére. Amit Ő 200e ft-ért elvállalt. Mivel ezt a pénzt csak az általa intézett hitelből tudtuk volna rendezni, ezért úgy eggyeztünk meg (szóban), hogy a banki utalás napján teljesítjük.
Belementünk a 200e ft-os "sikerdíj" kifizetésébe, mert egy végrehajtás miatt sürgős lett volna.
2010 januárjában azonban még mindig nem tartott sehol a hitelünk.
Március elején meglett a banki pozitív döntés a hitelről. Még ezen a napon aláíratott velünk egy megbízási szerződést 400e ft-ról. Aminek nem örültünk, de nagyon szépen megmagyarázta, hogy túl zűrös a hitelünk ahhoz, hogy ezt kevesebből meg tudja oldani.
Mivel ekkor már erősen zargatott a végrehajtó, így aláírtuk. De csak 1 példányt, másolatot sem kaptunk róla.
Ezután újabb problémák léptek fel a hitellel kapcsolatban. Nem részletezem, mert így is hosszúra sikeredtem. (felmondtuk a megállapodást a hitelügyintézővel bizalomvesztés miatt...stb.)
Lényeg, hogy áprilisban végre aláírtuk a bankkal a közjegyzői okiratot. A közjegyzőnél megjelent a hitelügyintéző is és az ügyvédje is, akik még ott helyszínen megfenyegettek és aláírattak velünk egy 419e ft-ról szóló sima kölcsönadási szerződést.
Sajnos kénytelenek voltunk aláírni, mert náluk volt a közjegyzői okirat a hitelről.
A továbbiakat sem részletezem. Legyen elég annyi, hogy a hitel azóta sem került folyósításra. Többször követelték már a pénzt, de most már kamatokkal. Mi már a pszáf-hez is fordultunk az ügy miatt...stb.

A továbbiakban már nem szeretnénk kifizetni ezt a 400e ft-ot a hitelügyintézőnek. Az érdekelne, hogy van-e rá valamilyen mód, vagy lehetőség, hogy esetleg peres úton érvényteleníttessem a szerződést?
Vagy akár (nem vagyoni) kártérítést követeljek Tőle, mivel az elhúzódó hitelügyintézése miatt kb. +600e ft kárt okozott nekünk. (banki kamatok, fellebbezési díjak, végrahajtási költség...stb. formájában)

Elnézést, hogy hosszú lettem.
A segítséget és a véleményeket előre is köszönöm!
lawka

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 07:24

Igen, igen, nem (igen).
De; nem is kötelező (de ő ért hozzá, te meg nem); tudja az Öregisten.

Barrow # 2010.05.26. 16:38

Tisztelt Szakértők!

Ez egy elég összetett dolog lesz!

Egyik eset egy kölcsönadási szerződés amit a kölcsön vevő és kölcsön adó írt alá. Ez alapján követelhető e az összeg? 300e Ft ról van szó a szerződésben feltüntetve anyja neve, szülidő, szemigszám és felek neve. Valamint szóbeli megállapodás történt kamat fizetésről de ennek se tett eleget az egyén. Ezt lehet valahogy követelni? Vagy csak ha papír lenne róla? (Erre az összegre kell kamatadót fizetni?)

A másik eset 4,6m Ft amiről kölcsönadási szerződés szintén köttetett és ebben a kamatról is szó van! Két tanúval aláíratva. Ez ha jól gondolom már megfelelő a bíróságra.

A bírósági perhez nem elég ezeknek a szerződéseknek a bemutatása? Miért kell ügyvéd a dologhoz? Kézenfekvő (nekem) hogy én kölcsön adtam a pénzt és ő megkapta valamint fizetési kötelezettsége van felém.

Ha az utolsó esetet nézzük az egyénnek nincs túl nagy vagyona (nem fedi a kölcsönt) hogy tudják rajta behajtani a tartozást?

Válaszukat nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Zoltán

Fecikem # 2010.04.12. 14:54

Köszönöm szépen! A széleshátú haverokkal nem lesz gond :D

monalisa1 # 2010.04.10. 16:13

Lehet hogy "a" genszter csak mese (...) vagyis az ismerősöd téged akart a szerződésbeli kamaton kívül még lenyúlni és ezért kért havi 20 ezer forintokat külön.

Azt hogy mikor és főleg miből tudod megadni a hamarosan lejáró tartozást az a te gondod, problémád, azonban a bíróság előtt nyugodtan mondjad: a havi 20 ezer forintok részteljesítések voltak - bizonyítsa be az ellenkezőjét.

Ha a genszter mégis valós, akkor néhány széleshátú haverral jó ha rendelkezel...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.10. 15:54

ööööööööőőőőőőőőő

Nem vagyok félős de a családom féltem!

Minden okod megvan rá. Egy ilyen árnyékában, mint te, teljesen ki vannak szolgáltatva.

Fecikem # 2010.04.10. 15:29

Helló!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz(önökhöz) hogy 2008 novemberébe kölcsön kértem egy ismerősömtől 400 000 Ft-ot! Aminek átadásáról közjegyző által hitelesített kölcsönadási szerződés készült! Amin fel van tüntetve a kölcsönadott összeg és a dátum amikorra azt a pénzt egyben vissza kell fizetni! De a szerződés megírása után a kölcsönadó fél szóban közölte velem, hogy a pénzt egy "gengszter" ismerőse adta neki és amíg nem adom vissza addig havonta fizessek 20 000 Ft-ot kamatként! Fizettem is neki havonta 20 000-ével szépen a pénzt! És már csak egy hónap volt a határidőig! Nem is lett volna semmi gond a visszafizetéssel. Csak egy nem várt dolog miatt teljesen tönkre mentem! Próbálok talpra állni azóta! De az illető türelmetlen és fenyegetőzik telefonba sms-be! Meg, hogy a "gengszter" barátja ideges és meg fog keresni és elintéz meg ilyenek! A havonta küldött 20 000 Ft kamat utalásokat bankon keresztül intéztem már az utolsó pár alkalommal! Mit tudok tenni? Nem vagyok félős de a családom féltem!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 21:32

A fizetési meghagyásos eljárásnak nincs értékhatára. Se felső, se alsó.

OFF
Rád férne egy kis pihenés, lisa...
ON

monalisa1 # 2010.02.07. 22:27

1.000.000 Ft pénzkövetelés esetén fizetési meghagyás már nem lehetséges hanem pert kell indítani az adóssal szemben. (A per illetéke a követelt összeg 6%-a melyet előre be kell fizetni., a per megnyerése esetén az alperessel ezt is megfizettetik.)

A lakhely szerinti városi bíróságon megérdeklődni melyik nap van "panasznap" - azon segítenek a keresetlevelet megfogalmazni. Vinni kell a kölcsönadási szerződést - csatolják a keresetlevélhez, de előtte tanácsos több másolati példányt otthon gondosan eltenni.

Ha jó a saját beszélőke nem okvetlenül szükséges ügyvédet fogadni.

sppilu # 2010.02.07. 21:10

Tisztelt Mona! (és esetleg későbbi hozzászólók)
Sajnos az összeget elírtam....
nem 100 ezer Ft, hanem 1 millió.
Egyébként hozzászólását köszönöm, mindjárt utána is járok.

monalisa1 # 2010.02.07. 20:52

Nem valószínű hogy az adós önként hozzájárulna hogy a tartozás ellenében a házára 100e Ft + költségei jelzálogot tegyenek.

Fizetési meghagyást kell kezdeményezni ellene -a kettőjük közti papír alapján azt símán megnyeri a bíróságon-, az itélettel a kezében kérje a végrehajtót hogy a földhivatalban az ingatlanra ezt a zálogot tegye rá.

Az nem baj hogy a ház hiteles., ha netán árverezésere kerülne sor a vételárból valószínűleg jut az Ön követelésének kielégítésére is.

Pénztartozás esetén nincs haverság, vagyis ez ne okozzon önnek szívfájdalmat.

A szükséges nyomtatvány letölthető:

http://www.birosag.hu honlap bal oldalán tartálható menűpontból.

"Mona"
laikus hozzászóló

sppilu # 2010.02.07. 20:05

Tisztelt ügyvéd úr/asszony!
Kérdésem, esetem a következő lenne:
Tavalyi év őszén egy barátomnak segítettem házvásárlásban 100000 Ft készpénz kölcsönadásával(melyről magunk által megfogalmazott szerződést írtunk egymás között a szükséges adatokkal, illetve tanúkkal) amit mai napig nem tudott visszafizetni. Közben sajnos ő maga munkanélküli lett, és így még kevésbé valószínű, hogy fizetni tudna.
Így kérdésem az lenne van e rá mód, hogy az általa megvásárolt(sajnos hitel terheli a házat) ingatlanból én valahogy fedezetet, biztosítékot kapjak?
Lehetséges e erről valamilyen írásos megállapodást kötni eggyátalán, illetve ha igen mi annak a módja?
Vagy pedig milyen lehetőségem lehet még arra, hogy ne veszítsem el azt a pénzt?
Én csak az ingatlanban tudok gondolkodni, de mivel az is hiteles, így félek az elképzelésem kivitelezhetetlen.
Kérem adjanak nekem tanácsot ez ügyben,mert én magam már nem tudom mit tehetnék...

Válaszukat, tanácsukat előre is köszönöm!

nandy # 2009.08.17. 13:42

Szerintem először tértis levélben fel kell szólítani a "barátot" a fizetésre, mondjuk 8 napos fizetési határidővel.
Ha ez eredménytelen, akkor az adós lakhelye szerint illetékes Bíróságtól kell kérni a fizetési meghagyás kibocsátását (illetékként a követelés 3%-át be kell fizetni).

hege21 # 2009.08.17. 13:31

Tiszteletem!

Segítséget szeretnék kérni,egy barátomnak más-félmillió forintot adtam amit szerződésben le is írtunk ,tanukkal alá van íratva,de sajnos fizetni nem tud én pedig nem tudok várni mert már lassan fél éve igéri,hogy fizet.
Hová fordulja először, szerződésbe belevettük,hogy ha nem fizet a városi bíróságnál végrehajtás kezdeményezhetek????

Tutoris # 2009.07.17. 20:27

Köszi Lisa!
Érdemes elgondolkodni mindezen és a következő lépésen!

monalisa1 # 2009.07.16. 20:59

Minden olyan szerződés mely nem valós - színlelt szerződés, vagyis semmis.

Egyébként nagyon furcsa - mondhatni hihetetlen -, hogy egy tök idegen embernek a markába nyomnak egy szép nagy summát - "kölcsönadás" címszó alatt...

Vélelmezem lopás/csalás/okirathamísítás történt, rendőrségi ügy lesz a dologból.

Én az ilyen Bt ügyekhez nem értek, de nagyon oda kell figyelni, hogy az elkövető nehogy kilopja a többi vagyonrészt is a cégből...

Javaslom sürgősen ügyvédet megbízni az üggyel.

Tutoris # 2009.07.16. 20:46

Az a baj, hogy nincs meg a pénzt átvevő személy. Külföldi. Mi van akkor (az okirathamisítástól eltekintve), ha a szerződés gyakorlatilag egy nem létező emberrel "kötődött" meg csak azért, hogy a pénztári hiányt leplezze? Ez is színlelt szerződés???

monalisa1 # 2009.07.16. 20:41

Én másként látom a dolgot, mégpedig aki azon a papírkánt aláírásával elismerte, hogy x összeget kölcsönként átvett, nos bizonyítsa ő hogy színlelt szerződés történt - különben kamatával együtt meg kell fizetnie az összeget.

Meglásd kézzel-lábbal fog tiltakozni a fizetési kötelezettség ellen és "dalolni" fog csakhogy mossa magát.

Onnantól pedig már Bt-én belüli az ügy!...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Tutoris # 2009.07.16. 19:31

Segítség!
A Bt. beltagja a vállalkozás vagyonából kölcsön adott egy igen jelentős összeget egy idegen magánszemélynek. Se tanúk, se közjegyző, se ügyvéd, se záradék, se taggyűlési határozat, se biztosíték kikötése, csak egy papírka a felek aláírásával.
Mára több mint valószínű, hogy színlelt szerződésről van szó!
Mivel lehetne ezt bizonyítani?