Fórum segítségkérés régebbi elöl     új hozzászólás


Ingyenes fogászati ellátás

vera47 # e-mail 2015.01.21. 15:24

Azt szeretném kérdezni a férjem 75 én 68 éves vagyok,fogászati ellátásban szeretném kérdezni:
1,foghúzásért kell e fizetnünk?
2, ha kivehető fogsort csináltatunk akkor milyen költséggel kell számolnunk.

Várom válaszát

lippaiéva # e-mail 2014.07.29. 20:34

Édesanyám betöltötte az 59. évet, melldaganata miatt rokkantsági járadékban részesül.
Napokon belül , 40 év munka után öregségi nyugdíjas lesz.

Műfogsora van, de javításra szorul.

Kell e költséggel számolnia!

(már nem dolgozik)

Várom válaszát

Moncsi782 # e-mail 2014.05.07. 12:30

Érdeklődni szeretnék, tudja-e valaki, hogy a gyerekeknek, a fehér tömés ingyen van-e, mert a doki csak amalgánnal akarja a kisfiamnak betömni a fogát, mondván ez van ingyen a fehér tömés pénzbe kerűl a gyerekeknek is?
Köszönöm szíves válaszotokat, üdv. Moncsi

monalisa1 #   2013.11.19. 15:10

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján bizonyára megtalálható az egyes fogászati ellátások részletes listája, azonban tudni kell, hogy ma már szinte mindenért fizetni kell kevesebb-több összeget.

Az hogy ez évi kezdéssel már nem tudtak időpontot adni elfogadható, az orvosnak a napi munkaidején belül el kell látnia az "utcáról beeső" sűrgősségi pácienseket is. (Aztán nem ritka hogy az orvos ugyanott tartja a prívát rendelését is ahol az "államit" - a felszerelések ott állnak neki rendelkezésre -, de ezért bérleti stb. díjat fizet.)
Előfordulhat hogy akik az orvosra várnak már a magánrrendelésére jöttek - bármelyik körzetből is.

Anyukája kérjen időpontot 2014-re, jó esetben januárban már fogadni is tudják. (A "Jézuska" meghozhatja a mamának a kezelésre a pénz...)

BODRIÁN # e-mail 2013.11.19. 12:30

Üdvözletem!

Idős szülőm elment a lakhelyünkön a fogorvoshoz,
fogpótlási problémával. Eddig rendszeresen kezelte, illetve az előzőt is Ö készítette.
Most közölte az aszisztens nő hogy az idén már nincs időpont kezelésre. Anyám erősködött hogy a környékbeli emberek akik rendelésre várnak, nem ide
tartoznak. Közölték hogy szabad orvosválasztás van.

Miután a fogorvos megvizsgálta, közölte hogy a pótlás 120.000.- Ft, de ebből 60.000.-Ft a beteget terheli. Eddig ingyenes volt, most már nem az.
Megjegyzem nem teljes fogsorról lenne szó.
Ezzel megoldotta a problémát, hiszen kisnyugdíjas
valószinű nem fogja Öt zaklatni. Megjegyzem ennyi pénzért szalonban készítenek kivehető fogpótlást.

Tényleg nincs olcsóbb megoldás?

Üdvözlettel: Judit

Fannygirl #   2013.10.14. 10:29

Averiel,

úgy tudom van lehetőség, de érdemes kapcsolatba lépni a fogászattal.

Averiel # e-mail 2013.10.01. 22:35

Tisztelt jogi hozzáértők.

A kérdésem a következő lenne. Ha nem a lakóhelyem szerinti fogorvost szeretnék választani. Van rá lehetőség, hogy TB finanszírozásra kezeljen?

Tisztelettel

Averiel

Norby90th # e-mail 2013.10.01. 08:26

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy abban az esetben, ha már hosszabb ideje nem volt befizetve a TB (mivel nem volt hivatalos, bejelentett munkahelyem), milyen fogászati ellátást lehet ingyenesen igénybe venni? Konkrétan tömés, illetve talán húzás lenne.
A segítséget előre is köszönöm.

Leyla # e-mail 2013.09.18. 18:25

Üdvözletem
Az lenne a kérdésem
Budapesten hol lehet igénybe venni fogorvostan hallgatók
ingyenes ellátását? (próbababa szerepét)

Választ előre is köszönöm
János

Dina64 # e-mail 2013.08.27. 12:30

Elmentem a körzeti orvosomhoz fogmegtartó kezelésre, fogkiölő kezelés lett belőle. Fogaim a fogkő eltávolítás után repedezettek lettek,alsó fogaimat megskalpolta,s ráadásul a fogkővel ment a metszőfogam fele is.Tömőanyaggal pótolta a hiányosságot,de az nyomott és lüktetett a fogam.2 hét tűrés után kértem eltávolítását,akkor jöttem rá,hogy a fogam le lett metszve.Panaszomra az orvos "Felejtsük el egymást" szavakkal felkínálta,hogy keressek magamnak fogorvost.
Így is tettem,aki a metszés élen csiszolt és védőréteget tett rá,mert érzékeny volt hidegre-melegre,levegőre,nem kért érte pénzt.
Kértem ezt az orvost kérje át papírjaimat,hogy a jövőben hozzá tartozhassam,nincs már olyan-mondta,de azért jöjjön nyugodtan!
Tehát privát kellem neki,TB támogatottan nem?
Most ott tartok,ha húzásra kerül sor hiába fizetem a TB-t fizethetek érte.

kiwimango # e-mail 2013.08.05. 17:52

Érdeklődöm, hogy hogyan lehet az, hogy pár éve fehér, esztétikai tömésekre kicseréltetett amalgám töméseim visszaváltoztak amalgám színűre, Hogyan lehetséges ez?
Milyen anyagot használnak a fogorvosok? Biztos, hogy megvan ennek a jogi szabályzója. Minden le van szabályozva!
A következő megnevezéseket találtam itt a fórumban:

  • amalgám tömés
  • esztétikai, fehér tömés
  • cementes tömés
  • alpaka tömés

Melyik micsoda?
Most újra fáj a fogam, elmegyek a fogorvoshoz, mert valószínű biztos, hogy kilyukadt. De ha fizetnem kell, ha nem, milyen típusú tömést kérjek, ami tényleg a fog színéhez igazodik, nem fog elváltozni semmilyen színűre? Az anyag is jó, megbízható. Fémalergiám is van (kontakt).
Jó lenne, ha valami szakember tudna itt válaszolni.
Mert az, hogy én beszélgessek el a fogorvossal vagy kezdjek el reklamálni, hogy most ilyet kérnék meg olyat, nem hiszem, hogy célravezető. Kb. 40 év van közöttünk és nem biztos, hogy úgy tolerálja a nyávogást egy fiataltól mint egy idősebbtől.
Nekem célravezető, egymondatos tömés megnevezés kell!!!

monalisa1 #   2013.07.08. 20:21

Ha hivatalos tájékoztatás kell a kérdésről e-mailban érdeklődj az Országos Egészségbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatánál.
http://www.onyf.hu

monalisa1 #   2013.07.08. 20:16

Javítva: ... vagy magánorvos igénybevétele az állandó lakhelyen.

monalisa1 #   2013.07.08. 20:14

A lakcímkártyán szereplő tartózkodási helyen, ahol életszerűen élsz., a fogdoki majd hivatalból megkéri a betegkártyádat az állandó lakcímed szerinti fogorvos kollegától. (A gáz akkor van ha "otthon" vagy rövid ideig és eközben lenne szükséged fogászati ellátásra, nos akkor irány a tartózkodási helyre vagy magánorvos igénybevétele az ideiglenes helyen.)

Javasolt előzetesen bejelentkezni az ideiglenes lakcímű orvosnál, h legyen ideje átkérni a kártyádat, aztán 2-3 hét és kell h fogadjon.

monalisa1 #   2013.07.04. 15:54

Javaslom a gugliba beírni az "időskorúak ingyenes fogászati ellátása" kifejezést és a megjelenő x számú találat közül a második- az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatóját elolvasni., a vonatkozó jogszabályok annak alján vannak felsorolva.

Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy időközben a jogszabály nem-e szűkítette a kört a 62 évesekre - lehet hogy az asszisztenső mondta jól...

Zöldövezeti11 # e-mail 2013.07.04. 15:15

A fogaidat ingyen kihúzzák, leszedik a fogkövet, a többit megmondják majd ha a fogorvosi székben ülsz !!

Titta # e-mail 2013.07.03. 20:28

Szeretnék egy átlátható törvényt látni..
Pl arról is, mi jogon kérne el kapásból a fogorvos 10.000.-Ft-ot csak a kezelésre, arra hivatkozva, hogy a TB alul finanszirozza őket és mindegyik orvos ennyit kér.
Szóval még zsebre is dolgoznak és ha nem fizet a TB..fizessen meg az, aki amúgy sem tud elmenni maszekhoz?
Nem ismerem ki magam a törvények rengetegében.
Deee...ez kissé furcsa.

Titta # e-mail 2013.07.02. 12:50

Üdvözletem!
Szeretném tudni, hogy 60 feletti nyugdíjasként jogosult vagyok-e ingyenes ellátásra + a fogtechnikai anyagok 50%-os igénybevételére.
Vagy már nekem is 62 éves koromtól jár csak?
Elmentem a rendelőbe érdeklődni, ahol a nővér közölte, hogy változott a törvény, 62-re emelték a korhatárt.
Igaz csak azt kérdezte, hogy elmúltam e 62.
Mielőtt visszamennék szeretnék tisztában lenni, hogy mi jár nekem, mint 60 év feletti nyugdíjasnak.
Válaszukat köszönöm.

klinikai fogászati higién # e-mail 2012.12.17. 07:50

A fogpótlások ingyenessége soha nem létezett. A Bokros csomag elvette a TB támogatás jelentős részét annak idején a kivehetős fogpótlásokra. Utána még volt a kivehetős fogpótlásra egy darabig TB támogatás, de az utolsó szocialista kormány azt is elvette. Tehát jelenleg a kivehetős fogpótlásokra nincs támogatás, vagyis teljes árat kell fizetni. Az ár orvosfüggő. teljes alsó-felső kivehetős fogsorról 100.000 alatt még nem hallottam. A TB 18 év alatt támogatja a fogszabályozó kezeléseket,(multiband és lemezek) illetve a fogmegtartó kezeléseket ( tömés, tasakkezelés, fogkőleszedés)

Tivor # e-mail 2012.12.07. 14:54

Azzal kezded a mondatod amit én direkt beleírtam az előző hozzászólásomban... "A helyi TB nél voltam bent és ott mondták, hogy TÚLZÁSSAL szinte minden ingyenes"

Tivor # e-mail 2012.12.07. 14:13

Gyökér kezelte az egyik fogam a fogorvosom és még az első alkalommal elmondtam, hogy fehér tömést kérnék erre meg most mondja, hogy amalgámmal tömte a felső jobb 4 es fogam mert azt téríti a tb. Nekem is most nagyon sokat fog segíteni ez a táblázat. Ezen a linken találjátok kinek és mit térít a TB ergo mik az ingyenes fogászati kezelések. Letölthető pdf formátum. A helyi TB nél voltam bent és ott mondták, hogy túlzással szinte minden ingyenes, és honnan töltsem le a tételes táblázatot.

http://www.oep.hu/…3%8DTETT.PDF

kunyhó #   2012.11.27. 21:50

Sógoromnál rosszindulatú daganatot találtak a szájában és gégéjében. El se kezdték a kezelést, míg minden fogát ki nem húzatta.
Most szeretne kivehető fogpótlást csináltatni.(fogorvos szerint 70.e. Ft lesz)
Egyébként saját jogon nyugdíjas.
Próbáltam utánanézni: fogorvosi munka ingyen, fogtechnikai ksg. nincs ingyen, ezt támogatja a tb.
Tényleg kell ilyen estben is fizetni? Mennyit támogat a tb?

kokecIldi # e-mail 2012.11.22. 08:47

Nemrég én is töméssel kapcsolatban kérdeztem itt, azóta elmentem a TB-hez és megkérdeztem, A körzetinél INGYENES! A fogorvosom megpróbált lehúzni azzal a kijelentéssel,hogy az nem számít, hogy az ideiglenes lakcímem szerint hozzá tartozom, mert csak az állandó lakcímem szerinti körzetinél ingyenes számomra az ellátás, 7000 Ft-ot akart elkérni. Megígértem, hogy később behozom (már ez is gyanús, hogy így megcsinálta, a "tartozásomról" hivatalos papírt nem kaptam, számla, csekk stb...), majd inkább elmentem a TB-hez rákérdezni. Ott szépen elkérték az orvos nevét, hogy kicsit elbeszélgessenek vele. Én meg nem fizettem, és azt gondolom legközelebb már nem kell ezt a kört lefutnom :).

klinikai fogászati higién # e-mail 2012.11.13. 07:53

Jó napot!
A fogmegtartó kezelések ingyenesek. Azaz fizetjük a TB járulékot és az fedezi. Vagyis az orvos nem kérhet érte pénzt, ha ezt teszi, akkor törvényt sért és fel lehet jelenteni. Ide tartozik a fogkőleszedés,az ínykezelések,fogtömések. Bele értve a fehér fényrekötő fogtöméseket és az amalgámot is. A köznyelvben fehér tömésként emlegetett fényrekötő kompozit tömések élettartama kevesebb mint az amlgámé. A fehér tömés anyaga idővel zsugorodik, falállósága nem tart több évig, ezért fél évenként ellenőriztetni kell. Ha a falállósága nem jó már, vagyis elválik a fogba csiszolt üreg falától, akkor másodlagos fogszuvasodás léphet fel. Az amalgám tömés ezzel szemben 10-15 évig is falálló, mivel rásimítható, rápolírozható az üreg falára és szélére és szuper pontosan zár, továbbá tartja a méretét. Az amalgám tömés nem egészségkárosító ha már szájban van. Egészségkárosító hatása azon műveletek végzésekor lehet , amikor szájba helyezik, illetve eltávolítják , de ez is kiküszöbölhető kofferdam ( nyálrekesz) használatával. Üdvözlettel: klinikai fogászati higiénikus

Freddi # e-mail 2012.10.18. 17:55

Ezt találtam:

"1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
...
Térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások
...
12. § (1) A biztosított … a fogászati ellátás keretében jogosult
...

  1. a külön jogszabály szerinti fogmegtartó kezelésre."

Azt a bizonyos külön jogszabályt viszont sehol sem találom. Tudna valaki segíteni?