Ingyenes fogászati ellátás


Csuklósbusz # 2021.07.29. 09:03

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja szerint ha ideiglenes ha állandó akkor is köteles ellátni a területi...
Háziorvos is ilyen, csak ott annyi kikötés van hogy egyszerre csak az egyik. Gondolom fogászatnál is így lenne, ideiglenes vagy állandó cím szerinti körzetihez mehetsz de egyszerre csak egyhez tehát nem lehet ingázni állandóan.
http://www.neak.gov.hu/…vosi_ellatas

A területen kívüli válogathat de ha elvállal akkor annak is ingyen kellene csinálnia.

Az más dolog hogyha a kérdező befenyítené egy panasszal akkor lehet ingyen lenne, de hogy köszönet nem lenne benne az is biztos.
"Pláne ha december óta szabadon van a fog... "

"A társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető fogászati ellátások – főszabály szerint – annál a fogorvosi szolgálatnál vehetők igénybe, amely arra – a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint – területi ellátási kötelezettséggel rendelkezik. Az egészségbiztosító által finanszírozott fogorvosi szolgáltató köteles ellátni az ellátási területéhez tartozó körzetben lakó, ellátásra jogosultakat, továbbá a rendelési időben hozzá forduló olyan betegeket, akik ellátásának elmaradása egészségüket károsító, vagy gyógyulásukat lassító állapotromlásukhoz vezetne.

Lehetőség van a körzeti (területi ellátási kötelezettség alapján kijelölt) fogorvosi szolgálattól eltérően másik fogorvoshoz is fordulni, amennyiben a felkeresett másik fogorvos az ellátását elvállalja. Ebben az esetben ugyanolyan feltételekkel vehető igénybe a fogorvosi ellátás, mintha a saját körzetében látták volna el.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fogorvos a területi ellátási kötelezettségén, körzetén kívül lakó biztosított részére is térítésmentesen köteles nyújtani az egészségbiztosítás keretében járó fogászati szolgáltatásokat."

------------------------------

Csuklósbusz # 2021.07.29. 08:51

Ez engem is érdekelne:

Itt ezekszerint el kéne hogy lássanak:
"https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fog_es_szajapolas/cikkek/ingyen_fogorvosi_ellatas_onnek_is_jar/20160215121936#:~:text=Az%20ingyenes%2C%20t%C3%A1rsadalombiztos%C3%ADt%C3%A1si,sem%20kell%20fizetn%C3%BCnk.

"Az ingyenes, társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető ellátásokat a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes, területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fogorvosi szolgálatnál vehetjük igénybe, és ők kötelesek is ellátni a körzetbe tartozókat. Ugyanakkor lehetőség van másik, nem "körzetes" fogorvoshoz is fordulni, amennyiben ő a kezelésünket vállalja. Ebben az esetben sem kell fizetnünk."

Itt eszerint meg kényük-kedvük szerint:
https://www.veol.hu/…dok-1748632/

"A napokban azzal az indokkal utasították el, hogy ideiglenes címmel nem, csak állandó veszprémi lakcímmel rendelkező beteget láthatnak el.
Állandó lakcímmel a teljes körű fogászati ellátásra jogosult mindenki a körzeti fogorvosnál. Ha valakinek állandó nincs, de bejelentett ideiglenes lakcímmel rendelkezik az adott településen, és nincs elérhető közelségben az állandó lakcíme, akkor a kialakult gyakorlatnak megfelelően teljes körűen ellátják a beteget, mondta érdeklődésünkre Pozsgay Katalin Veszprém megyei fogászati szakfelügyelő főorvos."

"Abban az esetben, ha az állandó lakcím néhány kilométerre van az ideiglenesen bejelentett tartózkodási helytől, akkor jellemzően csak a sürgősségi ellátásba tartozó beavatkozásokat végzik el a fogorvosok, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól csupán az állandó lakcímmel rendelkező páciensek után jogosultak az ellátás alapdíjára."

Orvosnak kellett volna menni, ott mindent meglehet tenni.

Szomorú örökös # 2021.07.29. 06:09

matthiasi

Az ingyenes fogászat még a pufajkásunk idején szűnt meg

Ez így, ebben a formában nem igaz. Úgy tudom, hogy az állandó lakhely szerinti körzeti fogászaton a fogmegtartó kezelés ingyen van. Csakis a fogpótllásért kell fizetni. Én csakis azért járok maszekhoz, mert egyrészt nagyon bunkó módon bánt velem az enyém, másrészt pedig ki tudom fizetni.

matthiasi # 2021.07.29. 04:15

Meli !
Szòval mit tudok tenni?

El kell menni és megcsináltatni !

Az ingyenes fogászat még a pufajkásunk idején szűnt meg.
Apropó a fogászaton voltam legtöbbször legalább 200 x , fogam még sincs egy se

Aztán az urológia bőven 150 felett.

Meli # 2021.07.28. 22:26

Üdv Mindenkinek!
Làtom sokan jàrtak ùgy mint èn decemberben.
Elmentem az sztk-ba , körzetis fogorvoshoz.
Mondtam neki , hogy pàr napja kezdett el fàjni a fogam, majd kiidegelte s ideiglenes tömést tett be.
Majd közölte, hogy ez ingyenes volt mert sürgôsnek minôsûlt DE, ha két hétre rà visszamegyek s a rendes tömést teszi/tennè be, az 23.000 ft!!!!!
MIVAAAN!!!!!
Kérdeztem tô’e , hogy ez hogy lehet!?
Azt mondta mert hogy nem egy és ugyanaz az àllandò s az ideiglenes cìmem!
Nem mentem vissza, nehogy mâr ennyit elkérjen...., ìgy december òta szabadon van a fogam!
Enni sem tudok rendesen mert kellemetlen s fèlek nehogy eltörjön az a fogam!
Szòval mit tudok tenni?
Àlljak le vitâzni a dokival, pont egy fogorvossal...?!
Vagy menjek maszek, de oda nem mostanság jutnék el.

vera47 # 2015.01.21. 14:24

Azt szeretném kérdezni a férjem 75 én 68 éves vagyok,fogászati ellátásban szeretném kérdezni:
1,foghúzásért kell e fizetnünk?
2, ha kivehető fogsort csináltatunk akkor milyen költséggel kell számolnunk.

Várom válaszát

lippaiéva # 2014.07.29. 18:34

Édesanyám betöltötte az 59. évet, melldaganata miatt rokkantsági járadékban részesül.
Napokon belül , 40 év munka után öregségi nyugdíjas lesz.

Műfogsora van, de javításra szorul.

Kell e költséggel számolnia!

(már nem dolgozik)

Várom válaszát

Moncsi782 # 2014.05.07. 10:30

Érdeklődni szeretnék, tudja-e valaki, hogy a gyerekeknek, a fehér tömés ingyen van-e, mert a doki csak amalgánnal akarja a kisfiamnak betömni a fogát, mondván ez van ingyen a fehér tömés pénzbe kerűl a gyerekeknek is?
Köszönöm szíves válaszotokat, üdv. Moncsi

monalisa1 # 2013.11.19. 14:10

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján bizonyára megtalálható az egyes fogászati ellátások részletes listája, azonban tudni kell, hogy ma már szinte mindenért fizetni kell kevesebb-több összeget.

Az hogy ez évi kezdéssel már nem tudtak időpontot adni elfogadható, az orvosnak a napi munkaidején belül el kell látnia az "utcáról beeső" sűrgősségi pácienseket is. (Aztán nem ritka hogy az orvos ugyanott tartja a prívát rendelését is ahol az "államit" - a felszerelések ott állnak neki rendelkezésre -, de ezért bérleti stb. díjat fizet.)
Előfordulhat hogy akik az orvosra várnak már a magánrrendelésére jöttek - bármelyik körzetből is.

Anyukája kérjen időpontot 2014-re, jó esetben januárban már fogadni is tudják. (A "Jézuska" meghozhatja a mamának a kezelésre a pénz...)

BODRIÁN # 2013.11.19. 11:30

Üdvözletem!

Idős szülőm elment a lakhelyünkön a fogorvoshoz,
fogpótlási problémával. Eddig rendszeresen kezelte, illetve az előzőt is Ö készítette.
Most közölte az aszisztens nő hogy az idén már nincs időpont kezelésre. Anyám erősködött hogy a környékbeli emberek akik rendelésre várnak, nem ide
tartoznak. Közölték hogy szabad orvosválasztás van.

Miután a fogorvos megvizsgálta, közölte hogy a pótlás 120.000.- Ft, de ebből 60.000.-Ft a beteget terheli. Eddig ingyenes volt, most már nem az.
Megjegyzem nem teljes fogsorról lenne szó.
Ezzel megoldotta a problémát, hiszen kisnyugdíjas
valószinű nem fogja Öt zaklatni. Megjegyzem ennyi pénzért szalonban készítenek kivehető fogpótlást.

Tényleg nincs olcsóbb megoldás?

Üdvözlettel: Judit

Fannygirl # 2013.10.14. 08:29

Averiel,

úgy tudom van lehetőség, de érdemes kapcsolatba lépni a fogászattal.

Averiel # 2013.10.01. 20:35

Tisztelt jogi hozzáértők.

A kérdésem a következő lenne. Ha nem a lakóhelyem szerinti fogorvost szeretnék választani. Van rá lehetőség, hogy TB finanszírozásra kezeljen?

Tisztelettel

Averiel

Norby90th # 2013.10.01. 06:26

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy abban az esetben, ha már hosszabb ideje nem volt befizetve a TB (mivel nem volt hivatalos, bejelentett munkahelyem), milyen fogászati ellátást lehet ingyenesen igénybe venni? Konkrétan tömés, illetve talán húzás lenne.
A segítséget előre is köszönöm.

Leyla # 2013.09.18. 16:25

Üdvözletem
Az lenne a kérdésem
Budapesten hol lehet igénybe venni fogorvostan hallgatók
ingyenes ellátását? (próbababa szerepét)

Választ előre is köszönöm
János

Dina64 # 2013.08.27. 10:30

Elmentem a körzeti orvosomhoz fogmegtartó kezelésre, fogkiölő kezelés lett belőle. Fogaim a fogkő eltávolítás után repedezettek lettek,alsó fogaimat megskalpolta,s ráadásul a fogkővel ment a metszőfogam fele is.Tömőanyaggal pótolta a hiányosságot,de az nyomott és lüktetett a fogam.2 hét tűrés után kértem eltávolítását,akkor jöttem rá,hogy a fogam le lett metszve.Panaszomra az orvos "Felejtsük el egymást" szavakkal felkínálta,hogy keressek magamnak fogorvost.
Így is tettem,aki a metszés élen csiszolt és védőréteget tett rá,mert érzékeny volt hidegre-melegre,levegőre,nem kért érte pénzt.
Kértem ezt az orvost kérje át papírjaimat,hogy a jövőben hozzá tartozhassam,nincs már olyan-mondta,de azért jöjjön nyugodtan!
Tehát privát kellem neki,TB támogatottan nem?
Most ott tartok,ha húzásra kerül sor hiába fizetem a TB-t fizethetek érte.

kiwimango # 2013.08.05. 15:52

Érdeklődöm, hogy hogyan lehet az, hogy pár éve fehér, esztétikai tömésekre kicseréltetett amalgám töméseim visszaváltoztak amalgám színűre, Hogyan lehetséges ez?
Milyen anyagot használnak a fogorvosok? Biztos, hogy megvan ennek a jogi szabályzója. Minden le van szabályozva!
A következő megnevezéseket találtam itt a fórumban:

  • amalgám tömés
  • esztétikai, fehér tömés
  • cementes tömés
  • alpaka tömés

Melyik micsoda?
Most újra fáj a fogam, elmegyek a fogorvoshoz, mert valószínű biztos, hogy kilyukadt. De ha fizetnem kell, ha nem, milyen típusú tömést kérjek, ami tényleg a fog színéhez igazodik, nem fog elváltozni semmilyen színűre? Az anyag is jó, megbízható. Fémalergiám is van (kontakt).
Jó lenne, ha valami szakember tudna itt válaszolni.
Mert az, hogy én beszélgessek el a fogorvossal vagy kezdjek el reklamálni, hogy most ilyet kérnék meg olyat, nem hiszem, hogy célravezető. Kb. 40 év van közöttünk és nem biztos, hogy úgy tolerálja a nyávogást egy fiataltól mint egy idősebbtől.
Nekem célravezető, egymondatos tömés megnevezés kell!!!

monalisa1 # 2013.07.08. 18:21

Ha hivatalos tájékoztatás kell a kérdésről e-mailban érdeklődj az Országos Egészségbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatánál.
http://www.onyf.hu

monalisa1 # 2013.07.08. 18:16

Javítva: ... vagy magánorvos igénybevétele az állandó lakhelyen.

monalisa1 # 2013.07.08. 18:14

A lakcímkártyán szereplő tartózkodási helyen, ahol életszerűen élsz., a fogdoki majd hivatalból megkéri a betegkártyádat az állandó lakcímed szerinti fogorvos kollegától. (A gáz akkor van ha "otthon" vagy rövid ideig és eközben lenne szükséged fogászati ellátásra, nos akkor irány a tartózkodási helyre vagy magánorvos igénybevétele az ideiglenes helyen.)

Javasolt előzetesen bejelentkezni az ideiglenes lakcímű orvosnál, h legyen ideje átkérni a kártyádat, aztán 2-3 hét és kell h fogadjon.

monalisa1 # 2013.07.04. 13:54

Javaslom a gugliba beírni az "időskorúak ingyenes fogászati ellátása" kifejezést és a megjelenő x számú találat közül a második- az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatóját elolvasni., a vonatkozó jogszabályok annak alján vannak felsorolva.

Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy időközben a jogszabály nem-e szűkítette a kört a 62 évesekre - lehet hogy az asszisztenső mondta jól...

Zöldövezeti11 # 2013.07.04. 13:15

A fogaidat ingyen kihúzzák, leszedik a fogkövet, a többit megmondják majd ha a fogorvosi székben ülsz !!

Titta # 2013.07.03. 18:28

Szeretnék egy átlátható törvényt látni..
Pl arról is, mi jogon kérne el kapásból a fogorvos 10.000.-Ft-ot csak a kezelésre, arra hivatkozva, hogy a TB alul finanszirozza őket és mindegyik orvos ennyit kér.
Szóval még zsebre is dolgoznak és ha nem fizet a TB..fizessen meg az, aki amúgy sem tud elmenni maszekhoz?
Nem ismerem ki magam a törvények rengetegében.
Deee...ez kissé furcsa.

Titta # 2013.07.02. 10:50

Üdvözletem!
Szeretném tudni, hogy 60 feletti nyugdíjasként jogosult vagyok-e ingyenes ellátásra + a fogtechnikai anyagok 50%-os igénybevételére.
Vagy már nekem is 62 éves koromtól jár csak?
Elmentem a rendelőbe érdeklődni, ahol a nővér közölte, hogy változott a törvény, 62-re emelték a korhatárt.
Igaz csak azt kérdezte, hogy elmúltam e 62.
Mielőtt visszamennék szeretnék tisztában lenni, hogy mi jár nekem, mint 60 év feletti nyugdíjasnak.
Válaszukat köszönöm.

klinikai fogászati higién # 2012.12.17. 06:50

A fogpótlások ingyenessége soha nem létezett. A Bokros csomag elvette a TB támogatás jelentős részét annak idején a kivehetős fogpótlásokra. Utána még volt a kivehetős fogpótlásra egy darabig TB támogatás, de az utolsó szocialista kormány azt is elvette. Tehát jelenleg a kivehetős fogpótlásokra nincs támogatás, vagyis teljes árat kell fizetni. Az ár orvosfüggő. teljes alsó-felső kivehetős fogsorról 100.000 alatt még nem hallottam. A TB 18 év alatt támogatja a fogszabályozó kezeléseket,(multiband és lemezek) illetve a fogmegtartó kezeléseket ( tömés, tasakkezelés, fogkőleszedés)

Tivor # 2012.12.07. 13:54

Azzal kezded a mondatod amit én direkt beleírtam az előző hozzászólásomban... "A helyi TB nél voltam bent és ott mondták, hogy TÚLZÁSSAL szinte minden ingyenes"