Hamvasztás / lopás


Majordomus # 2023.10.23. 19:30

Hát akkor indíts egy kártéritési pert...

Azt kell megnézned hogy mit ír elő a temetkezési vállalat protokollja a hamvasztási eljárásra.
Osztrák ügyvédre szükséged lesz.

AnyaAnya # 2023.10.23. 06:47

Majordomus
Nem én állítom, hogy elégették a holmikat, hanem maga a temetkezési vállalkozó, ezt mondta a rendőrségnek is, amiket ők el is fogadtak, így adták át, fogalmam sincs milyen szakmai kifejezésekkel az ügyészségnek. Szóval nekem nem kell ezeket bizinyítanom már. A holmikról (amiknek az elégetését "bevallották" ) pedig megvannak a számlák. :)
Lehet, hogy én fogalmazok rosszul.
Esetleg privátban konkrétabb is tudnék lenni. :)
És most is épp Ausztriába tartok sajnos. :/

Majordomus # 2023.10.21. 19:59

Biztosan.
Csak az alapja az,hogy aki állit valamit,az bizonyitson.

Az osztrák jog alapján kell elindulni. Ott ezt végigvinni többe kerül mint az értékek amiket keresel.
Minimum egy kiutazás és helyszíni adatgyüjtés után kellene eldöntened hogy mit lépsz.

AnyaAnya # 2023.10.21. 06:17

Majordomus
Tudom, a lopás egyértelműen bűncselekmény. És igen, tudom, itt csak "véletlenül" elégettek értéktárgyakat. Ezért indítottam azzal, hogy ez pl.nem minősül-e (tudom, itthon) foglalkozás körében elkövetett gondatlan károkozásnak vagy vmi ilyen cselekménynek. Amiért gondolom, nem csuknak le valakit, de minimum kártérítésre kötelezik. (tudom, az meg majd lehet egy külön polgári per :)
A magyar jogban csak volt már hasonlóra példa.

AnyaAnya # 2023.10.21. 06:17

Majordomus
Tudom, a lopás egyértelműen bűncselekmény. És igen, tudom, itt csak "véletlenül" elégettek értéktárgyakat. Ezért indítottam azzal, hogy ez pl.nem minősül-e (tudom, itthon) foglalkozás körében elkövetett gondatlan károkozásnak vagy vmi ilyen cselekménynek. Amiért gondolom, nem csuknak le valakit, de minimum kártérítésre kötelezik. (tudom, az meg majd lehet egy külön polgári per :)
A magyar jogban csak volt már hasonlóra példa.

AnyaAnya # 2023.10.21. 06:11

Szomorú örökös
Folyik Ausztriában az ügy, de attól még érdekelhet, hogy pl. itthon ezt hogy minősítik. Tudod, nem gügye vagyok, hanem kíváncsi.

Szomorú örökös # 2023.10.21. 05:02

AnyaAnya

Nyilván az osztrák temetkezési vállalkozó egyszerűen leszedte fiamról a szép aranyláncot, karórát......talán tényleg nem vette észre a telefont, ami valóban kb a zsebében lehetett......Ezért lettem volna kíváncsi, hogy ez így megáll-e mondjuk vmi munkakörben elkövetett gondatlan károkozásnak vagy mi ilyesminek. Szóval, hogy ez így lehet-e bűncselekmény?

Erre a kérdésre ne magyar jogban, magyar jogászoktól keresd a választ, mert az osztrák jog fogja eldönteni, ugyanis ott történt.

Majordomus # 2023.10.20. 19:57

A lopás bűncselekmény.

Akkor ha tudod bizonyítani. Sajnos ez nehéz lesz.

AnyaAnya # 2023.10.19. 23:18

Majordomus
Az ember mindig tud meg valamit. Ma mondta egy ilyen helyen dolgozó, hogy kifejezett kérés, hogy az elhunyton nem lehetnek fém dolgok, így pl ha vki visz másik ruhát, övet, cipőt sem lehet. Nyilván az osztrák temetkezési vállalkozó egyszerűen leszedte fiamról a szép aranyláncot, karórát. Mivel azonban a minimális kegyeleti ellátásban sem részesítette, talán tényleg nem vette észre a telefont, ami valóban kb a zsebében lehetett. De az osztrák rendőrség elfogadta azt, hogy "sajnálatos módon" az értékek elégtek. Az ügyet továbbadta a helyi ügyészségnek. Itt tart az ügy. Ezért lettem volna kíváncsi, hogy ez így megáll-e mondjuk vmi munkakörben elkövetett gondatlan károkozásnak vagy mi ilyesminek. Szóval, hogy ez így lehet-e bűncselekmény?

Majordomus # 2023.10.19. 19:38

Hát azt én sem hiszem el hogy a tárgyaival együtt hamvasztották el.

drbjozsef # 2023.10.19. 07:24

(az csak a hozzászólás közvetlen linkje, nem érdekes)

AnyaAnya # 2023.10.19. 06:00

Bocsánat, a # jel mire jó? Csak mert véletlenül rákattintottam... Nem szeretnék senkit tiltani, vagy jelenteni vagy akármi is az...

AnyaAnya # 2023.10.19. 05:23

Szomorú örökös, maradjunk annyiban, hogy már bizonyítottam, hogy rajta voltak, ez TÉNY, nem feltételezés. A telefont pedig nem kell lekövetni, mert maga a temetkezési vállalkozó közölte lazán, hogy az az égető koporsóban maradt.

Szomorú örökös # 2023.10.19. 04:35

AnyaAnya

semmiféle kérdés/nyilatkozat nem volt pl. a nemesfémről, pedig volt a fiamon egy aranylánc, karóra és volt nála egy iPhone.....megdöbbentő, hogy az értéktárgyakról AKKOR senki egy szót sem szólt.....valami elemi erkölcsi minimum normákat elvárnék, pláne tőlünk nyugatabbra

És vajon ezeket mivel is tudnád bizonyítani, hogy valóban rajta voltak a fiadon?
Az, hogy mondod, még nem jelent semmit. Egyedül a telefon az, ami lekövethető, ha még működik valamerre,
de ahhoz is nagyon pontos apple azonosító vagy IMEI szám kellene, azt meg kétlem, hogy a fiad kiadta bárkinek is.

AnyaAnya # 2023.10.19. 03:09

Tudtam a halálesetről. Én intéztem egy helyi magyar hölgy segítségével a kinti hamvasztást, a hamvakat hazahoztam (én személyesen), és itthon temettük el a fiamat. Épp ezért megdöbbentő, hogy az értéktárgyakról AKKOR senki egy szót sem szólt.
Szívesen leírom a teljes esetet, ha adsz egy email-címet.

Majordomus # 2023.10.18. 20:21

Ausztria egy jó köpésre van tőlünk.

Hogy létezik hogy nem tudtál a halálesetről és nem voltál ott a temetésen?

Ugyanakkor a költségekkel viszont megtaláltak?

AnyaAnya # 2023.10.18. 19:46

Nem ragaszkodom én a magyarhoz, de valami elemi erkölcsi minimum normákat elvárnék, pláne tőlünk nyugatabbra. :/

groszfater@gmail.com # 2023.10.18. 19:10

"Nagyon zavaros a mi történetünk."
És-ha a magyar jogszabályok alapján vizsgálod az esetet még zavarosabb lesz!

AnyaAnya # 2023.10.18. 19:08

Groszfater, küldtem emailt.

AnyaAnya # 2023.10.18. 18:37

Kedves Groszfater!
Nagyon zavaros a mi történetünk. Egyrészt semmiféle kérdés/nyilatkozat nem volt pl. a nemesfémről. Pedig volt a fiamon egy aranylánc, karóra és volt nála egy iPhone.
Amit még furcsállok, a halottvizsgálati bizonyítványról a rendőrség, az illetékes jegyző nem tud. Ez meglehet a temetkezési vállalkozónál? Vagy kimondottan nála kellene, hogy legyen. Tudom, a hivatkozásban Magyarországról van szó, ez Ausztriában történt.

groszfater@gmail.com # 2023.10.18. 17:19

AnyaAnya!
Ez Magyarországra vonatkozik!
https://www.gyaszhuszar.hu/…ztas-menete/

AnyaAnya # 2023.10.18. 14:23

Tisztelt Hölgyek/Urak!
Fiam nemrég elhunyt külföldön. A rajta levő mintegy 5000 Euro értékű holmiknak nyoma veszett. Később a temetkezési vállalkozó elismerte, hogy az egyik "véletlenül" a hamvasztóban maradt, elégett. Bizonyítékot szereztünk, hogy az általunk még keresett tárgyak is a holttesten voltak, de állította, nem tud róluk semmit. Most ott tart a történet, hogy sajnálatos módon azok is elégtek. Szerintem egyszerűen ellopták, mert azt hitték a külföldi rokon holmijairól úgysem tudunk ilyen részletességgel. A helyi ügyészségen már adott le "jelentést" a rendőrség az ügyről. Mire számíthatok? Sajnálatos balesetnek minősítik, vagy munkaköri gondatlanságból bekövetkezett károkozásért felelősségre vonják? Arról nem beszélve, hogy minden jel arra utal, hogy a végső tiszteletet sem adták meg az elhunytnak, hisz az egyik tárgyról azt állították, hogy biztos a zsebében volt. (????) Nem mosdatták le pl? Eközben felszámoltak mindenféle díszpárnát, dísztakarót. A szívem szakad meg, hogy ilyen bánásmódban részesült a szeretett fiam. Nyilvánvalóan kegyeletsértően bántak vele mind a szertartásra fel nem készítés és a meglopása miatt is. Mit mond erre a jog?