társasházi tetőre kijutás biztosítása


Majordomus # 2023.11.02. 20:39

Hiszen a lehetőség biztosított....

Más kérdés hogy Mariska néni elhajt melegebb éghajlatra ha antennát akarok szerelni a tetőre.

De széles mosollyal fogad ha a lecsúszott cserepeket akarom visszarakatni hogy ne ázzon a lakása.

Bár...
Vagy 10 éve volt egy tulaj aki közölte hogy a melósok ne mászkálják össze a parkettáját bakancsban ,oldjuk meg kívűlről.

nanemaaa # 2023.11.02. 12:34

OTÉK
60. § (3) * A tetőre való kijutás vagy feljutás és karbantartás lehetőségét biztosítani kell.

Korábban volt a többszintes, többlakásos épületekre ennél sokkal értelmesebb, és konkrétabb szabály is, mely azt is kimondta, hogy ezt közös közlekedőből megközelíthetően kell megvalósítani, de Isten tudja miért, pont az ilyen épületekre vonatkozó korlátozó előírások "elvesztek".

Majordomus # 2023.10.29. 21:10

Teréz

A társasházban a tetőre való kijutást akkor köteles lehetővé tenni a lakótárs ha a közös tulajdon karbantartása vagy felújitása ezt szükségessé teszi!

Ha te antennát akasz szerelni a tetőre vagy kondenzációs kazánt akkor vagy megengedi vagy nem!
Más.
Minden gázfűtéses épületnél kötelező a kéményjárda,ahol szerelő megközelítheti. Ehhez kötelező a tetőkibúvó megléte. Ha ez lakásban van akkor az Alapító Okiratban ez rögzítve van s ezt a tulajdonosnak tudomásul kell vennie.

Minden társasházban kötelező kijelölni a menekülési útvonalat de (a ti esetetekben ) nem a tető felé.

Terez # 2023.10.29. 12:54

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.10.28. 10:53

Terez

Közös lónak túrós a háta! Szerintem ez esetben akár azt is ki lehetne valahogy harcolni, hogy közös területről - pl. lépcsőházból - lehessen felmenni a tetőre egy utólag kialakított tetőablakon keresztül. Valahogy ezt nem is tudom képzelni, miért nem eleve így oldották meg.

Anno az én udvarszomszédom a saját lakása bővítése-korszerűsítése céljából - amit velünk szóban meg is beszélt - egy közös padlásfeljárót épített be és helyette a saját lakásából készített padlásfeljárót. Volt neki néhány kellemetlen pillanata, amikor jeleztem, hogy márpedig én most szeretnék felmenni az antennámhoz. Később készült egy külső ajtó is általunk, oda viszont már nem kapott kulcsot, jelezvén hogy használja csak nyugodtan azt, amit csinált magának. :-)

A másik sztori is érdekes volt, amikor a társasházi tetőkijáró kulcsát az előző közös képviselő nem volt hajlandó odaadni a katasztrófavédelemnek, Igaz azok közölték vele, hogy akár le is verhetik a lakatot - joguk van hozzá - mert nekik oda ki kell menni, akkor sem volt hajlandó odaadni. :-D

Szóval mindent összefoglalva én a fenti irányba próbálnék elmozdulni, mert a tetőre néha-néha csak fel kell menni és így lesz még gondotok.

osztap # 2023.10.28. 10:32

Terez,

  1. Igen, mert a tető közös tulajdon. Ptk. 5:74. § és társasházi törvény 23. §, és a társasházatok SZMSZ-e és házirendje. Nyilván észszerű korlátozás lehet, pl. előre kell szólni, stb.
  2. Ennyiből nem lehet megmondani. De a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakóegységet magában foglaló épületben kötelező a tűzvédelmi házirend a 30/1996. BM rendelet 4/A. § szerint. Ha ilyen vagytok, kérd el a közös képviselőtől. Ha nem, bejelentést tehetsz a katasztrófavédelemnél, ők kiszállnak, megvizsgálják, és ha kell, megmondják, hogy mit kell csinálni.
Terez # 2023.10.27. 08:39

3 éve vásároltam lakást egy 16 lakásos társasházban, idén le kellett cserélnem a cirkót egy kondenzációs kazánra, ekkor derült ki, hogy a tetőre csak a felső szintem lévő lakások tetőtéri ablakán keresztül lehet kijutni. Tehát mind a kéménycsere, mind a többszöri kéményseprői vizsgálat során meg kellett kérnem valamelyik lakót, hogy legyen otthon az adott időpontokban, ez sok kellemetlenséggel járt.
Kérdéseim:
1. kötelesek-e a lakók biztosítani a feljutást a tetőre, és milyen jogszabályra tudok hivatkozni
2. tűzvédelmi szempontból kötelező-e a társasháznak menekülési útvonalat biztosítani a tető felé?
Kösznöm.