vizmű átiratása,


Majordomus # 2023.11.05. 21:56

Ez igy van. Sajnos.
Nem követelnek tőlrd semmit de nem köteles vizet adni mig tartozás van a mérőn.

oligaliga # 2023.11.05. 19:55

Attila

Hidd el, nem törvénytelen, amit a vízmű csinál. Amíg a víziközmű-törvényben ezek a rendelkezések vannak, addig akinek víz kell, fizet.

Attila 1965 # 2023.11.05. 17:32

Osztap a vízmű az egyedüli szolgáltató aki a régi tulaj adossagat az új tulajjal fizettetik ki alltalâban kifizetik mert szükségük van a vízre .hogy perre kell menni velük azt az ügyvéd mondta . és hogy törvenytelen amit csinâlnak .

osztap # 2023.11.05. 17:18

vizmüvet be lehet perelni ha vizet szeretnék az ingatlanba mert törvénytelen amit csinál
Te tudod. Majd meséld el, hogyan döntött a bíró.

Attila 1965 # 2023.11.05. 14:40

az államtol csak árverés utján lehet megvásárolni az ingatlant,nem akarom kifizetni a viz dijat és nem akarok ez ügyben peseskedni az államal.nem tudom ,hogy idáig miért nem terhelték rá az ingatlanra , 4 éve várok az árverésre de csak igérgetnek,. Az állam pedig nem azért árvereztetné az ingatlant, mert az eredeti adósnak sok adóssága volt." azért árverezteti mert sok volt az adossága,nagyobb nint az ingatlan értéke,a vizmüvet be lehet perelni ha vizet szeretnék az ingatlanba mert törvénytelen amit csinál, de most még nincs szükségem az ingatlanra,

gerbera317 # 2023.11.05. 13:46

Na, osztap talált még egy lehetőséget.

gerbera317 # 2023.11.05. 13:45

@Attila
az állam nem ados csak a jog elödje
Milyen jó, hogy oktatod a fórumot. De akkor tudd meg: ha az adós nem fizette meg életében a tartozását, akkor az örököse is adós. Az állam pedig nem azért árvereztetné az ingatlant, mert az eredeti adósnak sok adóssága volt. Na de akkor érdemben:
Nos, ha az elhunyt volt a szerződő, akkor az állam most az adósa a vízműnek (is). Annak, hogy a végrehajtó miért nem tűz ki árverést, nem tudjuk az okát, de az akár a tulajdoni lapból is kiolvasható. Az árverést csak végrehajtást kérő sürgetheti. Végrehajtást kérő te csak kétféleképpen lehetsz: valamelyik hitelező engedményeseként, vagy pedig közös tulajdon megszüntetésének kérőjeként.
De ha az árverési vételár nem fedez minden követelést, akkor vízműtartozás is fog fent maradni, és ezt mindenképpen meg kell fizetni ,ha vizet akarsz a házba.

osztap # 2023.11.05. 13:36

Attila 1965,

Ha kifizeted az elmaradt vízdíjakat, akkor azt követelheted a Magyar Államtól mint tulajdonostól, pl. fizetési meghagyással. Az állam nem fog fizetni (azt mondja majd, hogy mint örökös csak a hagyaték tárgyaival felel, azaz csak az ingatlannal). Ekkor a végrehajtó bejegyzi majd a végrehajtási jogodat az állam tulajdoni hányadára. Utána mint végrehajtást kérő kérheted a becsérték megállapítását és utána az árverés kitűzését. És árverésen megveheted, tiszta tulajdoni lappal.
A dolog egyik hátránya, hogy más is licitálhat. A másik, hogy ha nagyon sok az adósság, akkor csak a töredékét kapod vissza a befizetett elmaradt vízdíjnak. De már holnaptól lesz vized. És még a liciten is nyerhetsz.

Szerintem nem érdemes várni, hogy majd valamelyik jelenlegi vh. kérő kéri az árverés kiírását. Az évekbe telhet. Időközben a vízmű követelése csak nőni fog, és amint drbjozsef írta, a vízművek nem köteles levenni a szűkítőt, amíg van tartozás. A leírásod alapján pedig a vízműnek az állam tulajdoni hányadának árverése után is marad majd követelése. Akkor meg úgyis Neked kéne azt fizetned.

Attila 1965 # 2023.11.05. 10:36

nem árverésen vásároltam az ingatlant az örököstöl ,nekem nincs tartozásom mivel lakatlan az ingatlan és nincs használva ott semmi sem, a szerzödö az akitöl az állam örökölte az ingatlant, az állam nem ados csak a jog elödje az állam azért árverezné az ingatlant ,mert sok adossága volt ,

gerbera317 # 2023.11.05. 09:55

A kérdezőtől eddig csak ezeket nem tudtuk meg
- Árverésen vásárolta az ingatlant? És kérdésre sem árulja el.
- Csak az előző szerződőnek van ott tartozása, vagy pedig a vásárlás óta már neki is van?
- Ki a szerződő? Akitől ő szerezte a fél ingatlant, vagy akitől az állam örökölte az ingatlan másik felét?
- Az állam jogelődje is adós volt, és így most az állam is? Ugyan utal rá, de az lehet véletlen is, és jobb volna, ha konkrétan leírná. Mert ha az állam nem adós, akkor ugyan miért árverezne a végrehajtó?
- Meg még amiket oligaliga felvet.

oligaliga # 2023.11.05. 09:29

drbjozsef
Pedig pont a vízdíj tartozás szempontjából mindegy, hogy árverésen vagy adás-vétellel szerez-e tulajdonjogot valaki. Ha tulajdonos vagy, a felhasználó mellett felelsz.

A kérdező leírásából számomra az derül ki, hogy van egy tartozás, ami miatt felhelyezték a szűkítőt 0015-ben, vagyis még lehet utána fogyasztás az elmúlt 8 évben, amiről viszont nem szól. Az állam örökölte a másik fél tulajdoni részt, azaz az előző tulajdonos (felhasználó) még bőven ott lakhatott, lehetett fogyasztása, amit nem fizetett ki. Még akár meg is kerülhette a korlátozást, amiért kötbért követeltek tőle, nem tudjuk, de nem elképzelhetetlen.

Az állam az örökölt ingatlanok tartozásait nem fizeti ki, inkább árverésre íratja ki, mert úgysincs más, amiből az örökölt tartozást be lehet hajtani.

drbjozsef # 2023.11.05. 08:25

oligaliga,
Szerintem nem mindegy, mert árverés esetén eredeti szerzésmód, és semmilyen szempontból nem jogutódja az előző tulajdonosnak.

Attila 1965,
Jól értelek akkor, hogy a teljes követelése a vízműnek a tulajdonszerzésed ELŐTT keletkezett?

ha nincs velük szerzödesem akkor küldhetnek nekem közjegyzöi fizetési felszolitást? le tudják vonni a fizetésemböl?
Igen, küldhet, mert azt nem tilos. A fontos hogy vedd át, és ha szerinted nem jogos a fentiek alapján, akkor ellentmondást kell beadni. Majd a vízmű eldönti, hogy pereskedik-e veled.

Attila 1965 # 2023.11.05. 07:50

ha nincs velük szerzödesem akkor küldhetnek nekem közjegyzöi fizetési felszolitást? le tudják vonni a fizetésemböl?vásárlás elött felkerestem a vizmüvet mennyi adosság van az ingatlanon?nem adnak felvilágositást harmadik felnek ,most meg velem akarják kifizattetni.

Attila 1965 # 2023.11.05. 07:44

a másik tuajdonos a magyar állam, az örökösöknek nem kelett az ingatlan annyi adosság volt rajta több mint az ingatlan értéke, 2015 ota szükitö van beépitve lakatlan az ingatlan, még mindig fél ingatlan az enyém,,nekem igy jo ahogy van mert nem használom az ingatlant ,majd ha megveszem a másik felét akkor lenne szükségem a vizre de a végrehajto nem irja ki az ingatlant árverésre,irtam levelet a vizmünek hogy terheljék az adosságot az ingatlan másik felére aki felhalmozta azt.

Majordomus # 2023.11.04. 20:40

Ki a másik tulajdonos?
Miért nem oldottátok meg 4 éve?

oligaliga # 2023.11.04. 20:38

drbjozsef

Az 55.§ szerinti felszólítást és szerződéskötést erre az esetre nem lehet alkalmazni, mert már van bekötés, hisz az azon fogyasztott vizet követeli.

Itt a kérdező problémja a közös ló esete: bevásárolta magát egy ingatlanba anélkül, hogy a következményeket mérlegelte volna, és pont a víz szempontjából mindegy, hogy a tulajdonostól vagy árverésen.

drbjozsef # 2023.11.04. 20:33

Egy javítás : ha a szolgáltató a 2019 UTÁNI fogyasztást követeli tőled, akkor az viszont lehet, hogy szabályos, hiszen tulajdonostársként EGYETEMLEGESEN terhel téged és a szerződő tulajdonostársadat a víz- és csatornadíj fizetési kötelezettség. Ha ő nem fizette, neked kell.
Még mindig csak 1/2 tulajdonos vagy? Árverésen vetted?

drbjozsef # 2023.11.04. 20:31

Attila 1965,

Az előző tulajdonos tartozásaiért nem felelsz, azt nem követelheti a szolgáltató, de a vízközmű törvény szerint korlátozhatja vagy felfüggesztheti a szolgáltatást, amíg a felhasználói helyen tartozás áll fent.
(Lásd : 2011.évi CCIX. törvény, 51.§(5), 58.§(1) és (3))

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Nem kell kifizetned, de ha nem teszed meg, nem köteles veled szerződni a szolgáltató.
Ha kéred a szerződést, és elutasítja a szolgáltató, akkor nem kötelezhet semmire, késedelmi díjra, kötbérre, vagy ilyesmire.
Ha van 300 méteren belül közkút (58.§(11) pont), akkor teljesen szüneteltetheti a vízszolgáltatást (vagy más módon biztosítja a minimális ellátást).

Sajnos ez ilyen. Kicsit ex lex állapot. Nem vagy köteles fizetni, de ha nem fizetsz, nincs vized. Ha kifizeted az előző tulaj helyett, akkor persze követelheted tőle ezt, de ha a szolgáltató sem tudta rajta behajtani, akkor valszeg neked sem fog sikerülni.

Ha neked jó így, hogy nincs víz, akkor szerintem nincs teendőd. Hiába számlázták ki neked. Az nem terhel téged.
Habár az 55.§(1) szerint köteles lennél rákötni a rendszerre. Kérd a szolgáltatót, hogy igazolja, hogy az 55.§(2) szerinti felszólítást megtette. Egyben kérd, hogy a szolgáltató az 55.§(3) szerint kössön veled szerződést. Mindezt írásban, tértivevényes levélben. Természetesen beleírhatod, hogy az előző tulaj tartozását nem áll módodban megfizetni, azt felejtsék el. Aztán majd meglátod mit válaszolnak.

Attila 1965 # 2023.11.04. 12:29

üdvözlöm!
2019 ben vásároltam egy fél ingatlant,a viz szolgáltatást akkor szeretem volna átiratni a nevemre ,de a szolgáltato nem irta át mert adosság volt feléjük,most enyi év után akarják hogy irasam a nevemre a szolgáltatást és kiszámlázták nekem a másik tulajdonosnak a régi számláját,büntetéssel együtt mert 2019 ben nem irattam át a nevemre, utolag megtudtam ,hogy egy ingatlanon csak egy tulajdonossal lehet szerződest kötni,az ingatlan lakatlan,nincs szerzödesem a vizmüvel és nem is tudok kötni velük szerzödest,a másik féltöl nem tudták behajtani a tartozást köszönöm a segitséget!