tartozás behajtás


Dr.Petz # 2008.12.03. 17:20

Sziasztok!

Szeretném tudni, hogy mi van akkor, ha van a kezemben, egy II fokú jogerős ítélet, hogy a követelésem jogos, de mégsem akar fizetni az adós.
Ingatlanja, ingósága nincs, fekete munka, az van!
ugye nem mondjátok, hogy gyűrjem pohára, és használjam másra?

madamhooch # 2008.12.01. 20:30

Kacsa 1111

Szia!
Köszi a választ!Novemberben szólították fel,hogy fizessen,ennek eleget is tett.A bizonylatot én mutattam be a rendőrségen.Ezt múlt hét szerdán volt,a rendőrség így le is zárta az ügyet,de tegnap reggel azt mondta a volt felesége a barátomnak,hogy már vádat emeltek ellene.Mi még a mai napig nem kaptunk egy levelet sem és amúgy is azt mondták a rendőrségen,hogyha fizet,akkor ejtik a vádat.Csak már én sem értem,nem tudom,mi lehet így a folytatás.Na és a láthatásról szóló határozat?Nem látta fél éve a lányát.Ez ellen mit lehet tenni?Ez nem törvénybe ütköző?

Köszi!

Kacsa1111 # 2008.11.30. 10:46

Kedves madamhooch,

Tartás elmulasztása
196. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2)
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a tartás elmulasztása a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki.
(4) Az (1) és (2) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (3) bekezdés esetén pedig büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

a rendőrség felé is igazold, hogy már megfizette az elmaradt tartásdíjat...ha már a jóindulatú ex nem tette meg...


Kacsa11

madamhooch # 2008.11.30. 09:43

Sziasztok!

A barátom elvált,rendszeresen fizetett gyerektartást a lánya után.Idén januárban kiment Svédországba dolgozni,hátha jobb lesz az anyagi helyzetünk,de sajnos nem így lett.Január óta most novemberben érte el azt,hogy tényleg fel tudjon mutatni valamit.Elmaradt a tartásdíjjal és a volt felesége feljelentette.Ez azért is érdekes nekem,mert sokszor hallok olyan dolgokat,hogy nem fizet az illető évekig,mégsem tesznek vele semmit.Barátom március óta nem látta a lányát,pedig akkor még javában fizetett.Októberben meg kellett volna jelennie,de az anyja,aki átvette itthon a leveleit,nem szólt.Novemberben hazajött,96000 forint volt a követelés,ebből 50000-t befizetett,plusz a rendőrségen kihallgatták.Azóta a maradék összeget is elküldte,én adtam fel,meg is kapta a címzett.Ma reggel hívott a barátom,hívta a volt felesége,hogy mégis vádat emelnek ellene és még az idén meg akarják tartani a tárgyalást,(mi még nem kaptunk semmiféle értesítést)de ő nem tud semmiképpen hazajönni dec.20.-a előtt,mert így szól a munkaszerződése,kirúgják,ha mégis eljön.
A kérdéseim:
1.Lehet-e kérni,hogy tegyék át a tárgyalást pár nappal későbbre?
2.Jogos-e,hogy bűnözőként bánnak vele,holott rendezte a tartozást?
3.A levél kézhezvételétől számítva minimum hány napon belül kérhetik,hogy jelenjen meg?
4.Ezek után mi a teendő annak érdekében,hogy lássa is a lányát,erre nincs törvény?

speki # 2008.11.29. 11:24

köszönöm szépen

Kacsa1111 # 2008.11.28. 19:25

Kedves kbs,

azért nem teljesen világos...;)

Kedves speki,

az USA-ból jövő hírek után inkább shortolni kellett volna az OTP-t, mint long pozíciót felvenni...de ez már eső után köpönyeg...az ötszörös tőkeáttétel meg önmagában is nagyon kockázatos, pláne, ha egy fedezettel nem rendelkező magánszemély csinálja...

de, azért mert leesett, még nem kellett volna eladni, és realizálni a veszteséget...inkább tarottad volna meg, akkor legalább részvényeid lennének, amik esetleg 1 éven belül felmennek...(bár azt meg valszeg véh alá vonták volna - lásd lentebb)

a kérdéseidre a válaszok:

  • nyugi, nincs adósok börtöne
  • a bank nyilván megpróbál pénzéhez jutni: FMH, esetleg per, aztán vh - mivel nincs végrehajtható vagyonod, ezért addig fognak várni, amíg lesz valamid, legalább munkád, és akkor abérből fognak letiltani (ha jól tévedek max. az egyharmadát)

szóval nem hiszem, hogy megúszod fizetés nélkül...


Kacsa11

speki # 2008.11.28. 18:49

Nem ez a lényeg,hanem,hogy mit tesz ilyenkor a bank,semmit nem tud? leírja egy idő után ?...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.28. 18:42

Kacsa biztos érti...

speki # 2008.11.28. 18:39

1.,OTP-m volt, 11 ezerről zuhant 2300-ig,eladtam,az volt a baj,hogy 5-szörös tőkeáttétellel voltam benne,így a százalékos bukásom is többszörös,végig vettem a az eséseket,mélyebbre nem mehet,azt hittem,így mindent buktam.

2.,Köszi Limma

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.28. 18:34

Melyik részvény volt az, amely az utóbbi néhány hónapban elveszítette a teljes értékét, és kivezették a tőzsdéről?

limma # 2008.11.28. 17:21

Szerintem menj el a bankhoz, őszintén tárd fel a helyzetedet, lehet, hogy meg tudtok egyezni, akár a futamidő kitolásával - és hogy egy darabig csak a kamatokat fizeted.

speki # 2008.11.28. 15:50

A kérdésem a következő: személyi kölcsönöm van egy banknál 2,5 millió ft.Harmadik hónapja nem tudom fizetni a törlesztő részleteket-nem nem akarom,hanem nem tudom,mivel munkanélküli vagyok .Eladtam a lakásomat,sajnos a pénzt befektettem részvénybe-hátha meggazdagszom-mindent elbuktam. Jelenleg se munkám,se lakásom,se pénzem,egy barátnál szerencsére lakhatok,hajléktalanná még nem váltam. Munkát keresek,de még nem találtam. A bank írja a felszólító leveleket,hívogat...nem tudok mit tenni,nem tudok fizetni.Behajtani nincs mit,mivel már semmim sincs,bírósági ügy lehet belőle? Adósok börtöne létezik-kicsit naivan és cinikusan,de komolyan kérdezem.Mit tegyek? Mit tehetek? Ui.Érdekesség,hogy a banknál álltam 14 évig munkaviszonyban,de kiléptem a tőzsde a meggazdagodás"ígérete" miatt. köszönöm előre is válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.28. 08:17

Nincs különösebb jelentősége, hogy mi van a felszólító levélben, az a lényeg, hogy a felszólítás meg határidő benne legyen.
De ha már kérdezted:

  • ha tegezed, akkor tegezd - nem kell önözésre váltani.
  • töröld, hogy milyen okból került a számlájára a pénzed, elég a tény. (Ti. az "adminisztrációs hiba" nem is igaz.)
  • Töröld a behajtóval vagy mivel való fenyegetőzést; írd helyette, hogy egyéb jogi eszközöket fogsz igénybe venni, és azok minden költsége - plusz a kamat - őt fogja terhelni.
g.abelovszky # 2008.11.27. 23:50

Kdeves kbs,
nagyon köszönöm, nekem is ez a trió fordult meg a fejemben amit írtál (csak azért nem mertem leírni,mert ha mégse jó megoldás, jogászok előtt nem akartam égőzni egy sort).
Ha megkérhetnélek, átolvasnád az alább leírt, a lánynak szánt levelet, hogy minden rendben van -e vele, és elküldhető -e így, vagy ha van rajta javítanivaló, azt is szivesen fogadom.
előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.26. 11:22

Mondtam: az örökösök egyetemlegesen felelnek a hagyatéki tartozásokért. Kit érdekel, ha az egyiknek nincs vagyona? Ott a többi.
Megjegyzem, a tulajdonostársak felelőssége szintén egyetemleges a tulajdon tárgyát illetően, ezért a dédunoka akkor járt el helyesen, ha nem csak az örökösöket, hanem a társtulajdonost is beperelte.

(Hozzáteszem: nem állítottam, nem állítok semmit a felperes perbéli esélyeiről. Mindössze aróól beszéltem, pernyertessége esetén kivel szemben érvényesítheti az igényt.)

Virág1965 # 2008.11.26. 10:47

Kedves kbs,

van egy ingatlan. 2 tulajdonosa volt az ingatlannak (házastársak). Az egyik tulajdonos elhunyt. Így a ház felét,- tehát az elhunyt tulajdonrészét,- megörökölték az elhunyt gyermekei. Viszont még az öröklés előtt,- még az örökhagyó életében,- az örökhagyó egyik dédunokája újítatta fel az ingatlant. Tehát a dolog ezen része ott tart, hogy mivel az örökösök nem fizették ki, és nem ismerték el a felújítás összegét a dédunoka felé, így a dédunoka beperelte az örökösöket.
A dolog másik része viszont az, hogy a per közben az egyik örökös miatt annak a megörökölt része végrehajtás alá került (hatalmas banki tartozás miatt). Az említett örökösnek valószínűleg nincs a nevén más ingatlan,- csak ez a megörökölt tulajdonrész,- de egyébként jól él, csak éppen nincs a nevén sem ingó sem ingatlan, sőt talán éppen munkanélküli segélyt kap.
A kérdés az, hogy ebben a helyzetben mire számíthat a dédunoka, akinek a pénze benne van a felújított ingatlanban.

Köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.26. 07:32

Virág, valamit nem ártana tisztázni. Először örökösökről beszélsz többes számban, aztán meg adósról egyes számban. Márpedig ha több örökös van, azok a hagyatéki tartozásokért egyetemlegesen felelnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.26. 07:24

Kedves G-pont!

Felszólítás, fizetési meghagyás, per...

Virág1965 # 2008.11.25. 23:37

Kedves Ügyvédek,

a következőt szeretném megkérdezni: szülő halála miatt az elhunyt házrésze a gyermekeire szállt. Viszont az elhunyt dédunokája újítatta fel a házat (még az örökhagyó életében). A felújítás miatt az elhunyt gyermekei (az örökösök) nem fizetnek a dédunokának. Dédunoka pert indított. Közben az egyik örökös tartozása miatt végrehajtják az örökölt házrészét. De a házrész nem fogja fedezni az adósságot. Amennyiben az unoka megnyeri a pert, fogja látni valaha is a pénzét, ha az adósnak már semmije sincs? Az adós gyermekei tartoznak-e majd az összeggel az adós halála után, (örökölni nem lesz mit nekik), vagy csak az örökségük erejéig tartoznának, ami valószínűleg nem lesz (adós már korábban néhány ingatlanát a gyermekeire iratta, így az adósnak semmi sem maradt a nevén) Az adós jól él, mindene megvan, nagy házban lakik, szép autója van, csak éppen semmi nem az ő nevén van.

Köszönöm a választ

g.abelovszky # 2008.11.25. 21:44

Köszönöm a hozzászólásokat, a következő volt a helyzet: amíg együtt voltunk addig közös kasszánk volt és közös számlára gyűjtöttük a pénzünket,hogy majd kihasználjuk az előnyét (pl részletre nagyobb dolgot könnyebben megkapjunk stb.).Miután szakítottunk, felhívtam a főnökséget és módosítottam a bankszámlaszámot a sajátomra,igaz csak szóban és nem írásban (na lehet h itt követtem el a hibát).Mondjuk a főnökség javára legyen mondva, hogy megpróbálta felhívni a lányt, az meg pofátlan módon a főnökre is rácsapta a telefont. Viszont az a gond, hogy azzal a munkáltatómmal (alvállalkozó) már szerződést bontott a fővállalkozó,sőt talán meg is szűnt a cég. Így nem tudom, hogy láthatok -e még belőle valamit amit a csaj felmarkolt. Az utalás közleményében biztos h benne van a nevem meg h munkabér jogcímen jött,innen esetleg visszakereshető lenne a dolog (esetleg egészítsem még ki ezzel a levelemet?)
Tisztelettel várok még építő hozzászólásokat,az eddigieket is nagyon köszönöm

kerekferko # 2008.11.25. 20:25

T. Kincsikém!

Itt több információhoz jutsz. :)

http://www.jogiforum.hu/forum/35/6668

kincsikém # 2008.11.25. 17:31

Bocsánat 2005-ben irtuk a papirt!

kincsikém # 2008.11.25. 17:30

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne hová tunék a volt élettársammal 2055-ben aláirtunk egy papírt melyben a gyerektartásról ugy nyilatkozott hogy minden hónap 15-ig ugynevezett rózsaszín csekken a gyeretartástfeladja.De ez nem igy történt és mostmár elegem van a civakodából!Hova tudnék fordulni ez ügyben??Köszönöm a segitséget előre is!

kerekferko # 2008.11.25. 12:11

Persze ha valamilyen csalafintaságról lenne szó, például arról, hogy az egyikük nevére érkezik a végzett munka ellenértéke, s ők azt megelőzően megegyeztek, hogy a barátnő majd átadja neki a rá eső részt, akkor elképzelhető, hogy nem véletlen az átutalás. De akkor sokkal bonyolultabb az ügy. :)

kerekferko # 2008.11.25. 12:00

Gondolom, ez a "barátnő" egyben a kolleganője volt, különben hogyan lett volna módjuk összekeverni a két számlaszámot. :)