utazás a metrón


mekkmester # 2005.09.28. 18:07

Ha a bemondásos esetben a saját adataid szerepelnek, és aláirod a feljelentő lapot, akkor azért is büntethetnek (az aláirással uis elismerted). Valójában az ellenőrök csak érvényes, fényképes személyazonositó irat alapján vehetik fel az adatokat. Erre lehet hivatkozni!

Sasfioka # 2005.09.28. 18:04

BKV nem büntet, ilyenre nem lenne joga. Pótdíjaz :)
Amikor pótdíjaznak, akkor a pótdíjazásra vonatkozóan aláíratnak veled egy papírt, melyet vagy bemondás vagy személyi ig. alapján töltenek ki. A végén a szokásos büntetőjogi felelősségem tudatában, stb... Õk bizonyítják, hogy te jegy nélkül utaztál azzal, ha ezen a papíron a te aláírásod szerepel. Mert ezzel ismerted el azt, hogy jegy nélkül utaztál.

SF

mirmurr # 2005.09.28. 16:57

köszi, akkor ez azt jelenti, h a bemondásos büntetések nem bizonyíthatók, csak a személyi ig-osok???

the big cat # 2005.09.28. 16:19

Ja és nem kötelesek levelet küldeni, te minden egyes esetben tudod, hogy fizetés nélkül utaztál, neked kell számítanod a pótdíjra az elévülési időn belül.

the big cat # 2005.09.28. 16:18

5 év a követelés elévülése, de minden egyes esetben bizonyítaniuk is kell, hogy jegy nélkül utaztál.

mirmurr # 2005.09.28. 15:00

Néhány hete kaptam egy felszólító levelet BKV Rt-től, hogy fizessem be 13.000 Ft-os tartozásomat. Én egy válaszlevélben kértem, hogy méltányosságból engedjenek el egy rész ebből a tartozásból. Ezt meg is tették így már csak 1000 Ft tartozás áll fenn arra az alkalomra. DE! Küldtek egy csekket, amelyben 89.000 Ft-ot (!) követelnek visszamenőleg egyéb be nem fizetett büntetések alapján. A probléma az, hogy:

  1. csak néhány esetben van meg nekik a személyi ig számom.
  2. nem tudhatják bizonyítani, hogy küldtek felszólító levelet, mivel én ilyet nem kaptam.

A kérdésem az lenne, hogy kötelesek-e ilyen felszólító levelet küldeni, és ebből következően, ha nem tudják bizoyítani, h az ajánlott levél kézbesítésre került, akkor jogosan követelhetnek-e tőlem ennyi idő elteltével visszamenőleg pénzt.

Köszönöm

Zoltán György # 2004.04.26. 17:33

Esetleg.
Nézd meg mennyi a tőkeköveteés és mennyi kamat.
A kamatot el szokták engedni, jobb helyeken.

Zoltán György # 2004.04.26. 17:33

Esetleg.
Nézd meg mennyi a tőkeköveteés és mennyi kamat.
A kamatot el szokták engedni, jobb helyeken.

qmarci # 2004.04.26. 16:58

Köszönöm a gyors választ
Ez eléggé lehangoló.
Büntetés csökkentésére van esélyem?

Zoltán György # 2004.04.26. 16:37

Ha a TE büntetésed, akkor ki kell fizetni.

Kérj részletfizetést!

Jegy- és Bérletellenőrzési Szakszolgálat vezetőjét, Bencze Ferencné Szakszolgálatvezetőt előzetes időpont-egyeztetést követően megkeresni. (Cím: XIV. kerület, Thököly út 173. II. emelet; telefon: 3-831-320.)

qmarci # 2004.04.26. 16:03

Segítség!!!
Kaptam a BKV-tól egy 8500 ft-os csekket, melyre írtam egy válaszlevelet, a büntetés mérséklését kérve. Erre ők 1999-ig visszamenőleg összegyűjtöttek mindent rólam, és küldtek egy 87000 ft-ról szóló csekket, nemfizetés esetére bírósági tárgyalással fenyegetve.
Mit tegyek. Diák vagyok, ezt egy év alatt sem tudom befizetni.

Zoltán György # 2004.04.06. 16:28

Levelezést küldöm!

Zoltán György # 2004.04.06. 16:26

Kedves Ági!

BKV-val való kapcsolatfelvétel során az alábbi levél érkezett a mai nap.

"Társaságunkhoz ismételten érkezett levelét köszönjük.

A korábbi válaszunkban elmondtuk, hogy a kedvezményes tanuló bérletszelvény igénybevételéhez érvényes állandó vagy ideiglenes diákigazolvány szükséges.

Az utas felel azért, hogy a kedvezmény igénybevétele esetén a kedvezmény igénybevételére jogosító érvényes diákigazolvánnyal rendelkezzen.

Kérjük, hogy barátnője a pótdíjazási ügy megnyugtató rendezése érdekében szíveskedjék a Jegy- és Bérletellenőrzési Szakszolgálat vezetőjét, Bencze Ferencné Szakszolgálatvezetőt előzetes időpont-egyeztetést követően megkeresni. (Cím: XIV. kerület, Thököly út 173. II. emelet; telefon: 3-831-320.)

Üdvözlettel:

Szüts Katalin

Ügyfélszolgálat-vezető"

hkaty # 2004.04.06. 15:23

Azért nem olyan egyszerű azt mondani, hogy fizesd be a pénzt. Egy nappali tagozatos hallgatónak meg pláne. Fél évente 30000 a tankönyv, emellett rendszeresen megveszem a bérletem (volánra is) és még elvárják tőlem, hogy fél évig az ideiglenes diákkal is szórakozzam. Egyébként rengeteg diák volt ilyen helyzetben. Az egyiket azért bűntették meg, mert lejárt az id.diákja (januárban) és elfelejtette újra érvényesíteni. Sok helyen az id. diák is elfogyott. Akkor felnőtt bérletet kellett volna vennem, vagymi? Így tanuljon tovább az ember!!!
Mert ha nem lett volna bérletem vagy tényleg ne diák lettem volna, de olyan nehéz elhinni hogy diák vagyok, amikor a kezemben egy iskolalátogatási. És még azzal jönnek, hogy azt lehet FÉNYMÁSOLNI, ez tiszta röhej. Ennyire nem lehet pénzéhes ez a világ, mert itt már nem arról van szó, hogy jaj nem szabályszerűen használtam a metrót, hanem a pénzről. Nekik mi az a 10000 Ft, de nekem 2 havi bérletem, ők azt a pénzt két nap alatt megkeresik a bérletek eladásával, amit én is megvettem. Vagy azt akarják állítani, hogy hazudtam és nem is voltam akkor diák.
Egyébként már megpróbáltam beszélni vmi főbb személlyel, aki azt válaszolta, hogy NEM Õ AKART DIÁK LENNI. Most erre mit mondjak. Sajnálom, hogy nekem nincs annyi pénzem, hogy ilyen dolgokat ki tudjak fizetni. És azt is sajnálom, hogy ebben az országban kell élnem. Csak a szüleimet sajnálom mert: azért, hogy én tanulhassak éjjel nappal dolgozniuk kell és még ilyen emberek is le akarják húzni, mint a BKV dolgozói.

Tisztelettel az érintett: Ági

Mr Ness # 2004.04.06. 13:54

Én is csak februárban kaptam meg a diákot, pedig nem a suli hibázott. Azt mondták, hogy a minisztériumtól igényelték, de nem érkezett meg időben. Állítólag a diákigazolvány "hiánycikk" volt tavaly.
Nekünk mondták a suliban, hogy készítsünk ideiglenest, ami asszem 2 hónapig jó...

Szerintem a legegyszerűbb lenne befizetni a bírságot, ki akar pereskedni... Esetleg lehetne kérni részletfizetést.

hkaty # 2004.04.06. 08:19

Látom már eléggé körbe van járva ez a téma,de tegyük fel, hogy ott vannak a bíróságon és azt mondja a bíró/bírónő, hogy a diák megvehette volna az ideiglenes diákigazolványt, ezért jogos a büntetés.Ez esetben mit csinálnak vele? Fizetni nem tud, mert nincs jövedelme (esetleg az ösztöndíj, már ha az annak számít), a szülei nem fizetik ki, mert már nagykorú a lányuk, közmunka(?) és mikor végzi el, ha nappali tagozatos hallgató. Majd 3 év múlva befogják dolgozni vagy majd ha dolgozni kezd kifizettetik vele? Vajon mi lesz? Megéri a BKV-nak beperelnie? Mivan ha nem hárítja át a ktgeket a diákig. készítőjére?

the big cat # 2004.04.05. 10:07

Kedves Gyula, ez a jogi lehetőség. Az hogy életszerű-e vagy hogy valaki akar-e a jogaival élni, vagy megéri-e neki a jogaival élni, már jogon kívüli mérlegelés kérdése.

És ez valójában így van minden jogérvényesítés előtt, és állítom, hogy ajogsértések töredéke jut a jogvita szakaszába, mert iylen vagy olyan, vélt vagy valós megfontolások alapján az aki a jogát érvényesíthetné eláll ettől.

Legislator # 2004.04.04. 21:02

Szerintetek életszerű Magyarországon, hogy az érettségiért remegő diák bepereli a saját iskoláját:)? /Már ha középiskoláról van szó, de legyen ált. isk, végül is mindegy./
Én 1996-ban érettségiztem, és egy, az iskolai lapba írt (valós tényeket közlő)cikkemet az igazgatónő KICENZÚRÁZTA, egy sor sem jelenhetett meg belőle. Ilyen hozzáállásúkat beperelni:), persze, nem minden iskola egyforma.


Sunshine after the rain.

Zoltán György # 2004.03.31. 11:40

Erre gondoltam én is!
Jól esik a megerősítés!
Remélem olvassa az érintett is!

the big cat # 2004.03.31. 10:41

Hmmm...

Szűts Katalin osztályvezető bizonyára nem tudja, vagy csak fenyegetőzni akar, hogy fizetési meghagyással csak elismert követelést van módjuk beszedni, márpedig ez itt nyilvánvalóan nem elismert köbetelés, így amennyiben a FMH ellen felszólaltok az eljárás perré alakul.

A kérdés valójában az, hogy mi is a dolog menete. Ugyanis abban igaza van, hogyha nincs ideiglenes diákigazolvány, akkor ő jogosan követeli a büntetést, Szabál az szabál.

Véleményem szerint előfordulhat az, hogy a BKV számára ki kell fizetneket a büntetést, de a telejs károtokkal fordulhattok az ellen, aki késedelmesen adta ki a diákigazolványt vagy nem adta ki az ideiglenes diákigazolványt. Ezt rövidre élehet zárni úgy, hogy az FMH nyomán idult perbe behívjátok azt aki hibázott (iskola, stb.)

Zoltán György # 2004.03.31. 10:26

A BKV álláspontja:

Társaságunkhoz érkezett, pótdíjazással kapcsolatos levelét köszönjük.

A tanuló bérletszelvények használatát csak érvényes állandó vagy ideiglenes diákigazolvánnyal együtt fogadhatjuk el. Az érvényben lévő rendeletek értelmében ugyanis a kedvezményes tanuló bérletszelvény igénybevételére csak az adott tanévre, a felsőfokú oktatási intézmények tanulói esetében, pedig az adott félévre szóló hologramos matricával érvényesített állandó vagy ideiglenes diákigazolvány jogosít. Az értékszelvényre a diákigazolvány sorszámát tintával, olvashatóan fel kell tüntetni.

Az állandó diákigazolvány elkészültéig az oktatási intézménynek a tanulót ideiglenes diákigazolvánnyal kell ellátnia, iskolalátogatási igazolással nem vehető igénybe a kedvezmény. Az ideiglenes diákigazolvánnyal ugyanazok a kedvezmények vehetők igénybe, mint az állandó diákigazolvánnyal. Állandó diákigazolvány hiányában tehát érvényes ideiglenes diákigazolvány szükséges a kedvezmény igénybevételéhez.

A jegyellenőrök munkájuk során nem alkalmazhatnak méltányosságot, nem mérlegelhetik az utasok jó- vagy rosszhiszeműségét, kizárólag az utazás jogosultságát kell vizsgálniuk.

A bejelentésben leírtak szerint 2003 novemberében történt a pótdíjazás, amelyet konkrét adatok hiányában beazonosítani nem állt módunkban. A pótdíjazással kapcsolatosan általánosságban a következőket tudjuk elmondani:

A pótdíjazási eljárásrend szerint a pótdíjfizetés lehet a helyszínen fizetett, vagy utólag rendezendő.

A pótdíj összege a helyszínen kifizetve 1.500 Ft volt, ez évtől 2.000 Ft, de ez esetben utólagos bérletbemutatásra nincs lehetőség, a pótdíjfizetés adatfelvétel nélkül, elismervény ellenében történik.

Ha az utas a helyszínen nem fizeti meg a pótdíjat, munkatársaink a pótdíjazás időpontjában érvényes bérletszelvény érvényes diákigazolvánnyal 8 naptári napon belül 500 Ft, ez évtől 600 Ft bérletbemutatási díj megfizetése mellett történő bemutatásához, annak elmaradása esetén a pótdíj befizetéséhez felveszik az adatokat és csekket adnak át. A csekkhez tartozó tájékoztatón részletes felvilágosítást adunk a bérletbemutatás és a pótdíjbefizetés módjáról, határidejéről, és azok elmulasztásának következményeiről.

A pótdíjazási eljárásrend szerint az utas a pótdíjazása időpontjára érvényes bérletét az érvényes diákigazolványával a VII. kerület, Akácfa u. 22. szám alatti irodánkban a pótdíjazást követő 8 naptári napon belül mutathatja be a bérletbemutatási díj megfizetése mellett. Ha azonban a bérletbemutatási feltételeknek nem tesz eleget, úgy 30 napon belül a csekken szereplő összeget kell befizetnie.

Tájékoztatjuk, hogy bírósághoz abban az esetben fordulunk, ha a pótdíjazás rendezése nem történik meg: az utas a rendelkezésére álló határidők alatt a befizetést elmulasztja, felszólításunk ellenére sem rendezi a tartozását. Ezekben az esetekben a bíróság által kibocsátott ún. fizetési meghagyás alapján kerül beszedésre a pótdíj és az egyéb költségek összege, mely a befizetés elmulasztása esetén akár végrehajtás útján is behajtható.

A bírósági eljárás mellőzése érdekében kérjük, hogy barátnője a pótdíjazást szíveskedjék mielőbb rendezni, illetve a rendezés érdekében Pótdíjazási szakszolgálatunkat (VII. kerület, Akácfa utca 22.) megkeresni.

Üdvözlettel:

Szüts Katalin

Ügyfélszolgálat-vezető

the big cat # 2004.03.23. 15:11

Kösz, Rexor, jobban magam sem foglalhattam volna össze.

Rexor # 2004.03.23. 14:27

Kedves Katy,

Bár látom a kérdésed Big Catnak szól, ha megengeded én is beleszólok. Amiatt nem kell aggódnod, hogy bárki börtönbe kerül, mert ha per lesz, ez maximum egy polgár jogi per, tehát nincs se vád, se ügyész, se amerikai filmekben megjelenő esküdtszék. Max egyik oldalon a BKV másik oldalon a barátnőd, persze ez a legrosszabb eset. Jó estben ha írtok a BKV-nek, és elkülditek az iskolalátogatási másolatát, szerintem gyorsan pontot lehet tenni az ügy végére. Ha nem, akkor a bíróság fogja lezárni az ügyet, de ebben a szituban szerintem eléggé valószinű hogy nyerni fogtok, mert szerintem nem volt jogos a büntetés (a diákigazolvány késedelmes átadásáról nem a diák tehet).

hkaty # 2004.03.23. 14:15

Egyébként: egyáltalán perre viszik az ügyet? Mindig azzal nyugtat minket, hogy úgysem viszik a bíróság elé. Meg mindenki azt mondja neki, hogy ne fizessen, ő sem szokta befizetni és még nem történt semmi.

hkaty # 2004.03.23. 14:10

Szia!
Megint én vagyok? a többi feltett kérdésemre nem válaszolnál? Szerinted meg fogják bűntetni? Én nem szeretném, ha börtönbe kerül abba bele fog halni.