bizonyítékok mozgóképen


Foxtrott # 2004.08.12. 10:26

Köszönöm a lelkismeretes hozzáállást, tényleg izgalmas ellentmondásokat bolygat meg az Önök szakmáján belül is.
Az én szakmán az viszont, hogy hivatásos problémamegoldó vagyok....

Meg is kezdeném tehát esettanulmányaimat:

1. LECKE azokról akik tisztességtelen módon játszanak

Városunk kínai üzleteiben fogok próbavásárlásokat tenni úgy, ahogy azt egyéb televÍziós műsorokban láthattuk, a kamera meg veszi. Szabályos számlát nagy valószÍnőséggel sehol sem fogok kapni, de kérni fogok A felvételeket pedig beadom az
Adóhatósághoz, ill. Adónyomozókhoz, párhuzamosan megteszem a feljentésemet

Utána 1-2 hónap múlva a sajtó nyilvánossága előtt fogom kérni az Apeh főtisztviselőjét, hogy milyen haladást tud felmutatni a számlafegyelem terén.

Személyiségi jog nem sérül mert a felvételeket NEM TESZEM KÖZZÉ, és nem PRIVÁT helyzetekben készül a felvétel, ráadásul a hatóság munkájának segítése céljából, JÓHISZEMÚEN készült.

Nick Name # 2004.08.07. 04:01

Természetesen nem tudok, mint ahogy Te sem az ellenkezőjéről, már csak azért sem, mert az alig több mint egy éves új Be-vel kapcsolatban minimális számú BH született még.

Valahol írtad, hogy Te polgári jogász vagy. Én viszont büntetős, és 14 éves szakmai gyakorlatom alatt évente találkoztam 2-3 hasonló esettel.


Nick Name

szajbertattila # 2004.08.06. 21:59

Ha tudsz néhány Bh-t mondani a töretlen bírói gyakorlatból, azokat szívesen megnézném

Nick Name # 2004.08.06. 17:25

Nézd, Attila, akkor csupaszítsuk le a dolgot:

  1. Nem biztos, hogy a kezdő hozzászólásban leírt módon készült felvétel adatvédelmi szempontból jogsértő: lehet, hogy igen, lehet, hogy nem, ez tényállásfüggő.
  2. Azonban akár jogsértő adatvédelmi szempontból, akár nem, a büntetőeljárásban felhasználható lesz. Ezt a töretlen bírói gyakorlat alapján is mondom. A Te előző hozzászólásodban írtak nekem - tisztelettel - olyan spekulációnak, egyéni jogértelmezésnek tűnnek, aminek nincs jogszabályi alapja.
  3. Ami miatt mégsem tudom egyértelműen bíztatni a kérdezőt ilyen felvétel készítésére, az az, hogy nem tudom: amennyiben a felvétel a személyiségi jogokat sérti, emiatt eredményesen perelhető-e a felvételt készítő fél. Én a polgári joghoz olyan szinten nem értek, hogy ebben állást tudjak foglalni. Büntetőeljárási szempontból azonban határozott a véleményem: a felvétel felhasználható.

Nick Name

szajbertattila # 2004.08.05. 08:06

Az idézett rendelkezésből nekem az jön le, hogy a hatóságok által tiltott módon (namcsak az eljárási szabálysértés a tiltott mód) szerzett bizonyíték nem használható fel a büntető eljárás során - ebből nekem nem az következik, hogy a nem-hatóság(magánszemély) által tiltott módon szerzett bizonyíték viszont felhasználható, hanem éppen az, hogy a magánszemélyek sem szerezhetnek be tiltott módon bizonyítékot.

A bizonyítási rendszer szabadsága nem indok ebben az esetben - a szabad bizonyítási rendszer alapján elvileg a tiltott módon, bűncselekménnyel, lényeges eljérási szabálysértéssel szerzett bizonyíték is felhasználható lenne. Amiről mi beszélünk, az meg éppen ennek a korlátja.

A Be 77-hez pedig:

ez még a nyomozásra feljogosított hatóságoknak is felállítja a tiszteletben tartásra vonatkozó kötelezettséget - sima magán emberre, akinek még a nyomozásra sincs jogosítványa ez a kötelezettség méginkább vonatkozik.

Ami pedig a szükségességet illeti - az pont jelenti szerintem, hogy ha valami bizonyítható a személyi jogok sérelme nélkül is, akkor azt úgy kell bizonyítani: esetünkben a tanúskodással semmi gond nem lesz.

A mi pedig a közterültetet illeti - a térfigyelő kamerák sem használhatók feltétel nékül, önkényesen.

Nick Name # 2004.08.05. 04:17

Kérlek:

1. Be 78.§ (1) A büntetőeljárásban szabadon felhasználható a törvényben meghatározott minden bizonyítási eszköz, és szabadon alkalmazható minden bizonyítási eljárás. A törvény azonban elrendelheti egyes bizonyítási eszközök igénybevételét.

2. Be 78.§ (4) Nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság bűncselekmény útján, más tiltott módon vagy a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg.

Tehát az eljárásjog eleve a szabad bizonyítás elvén áll, abból - a beszerzés módjára figyelemmel - csak a /4/ bekezdésben írt módon szerzett bizonyítékokat zárja ki. Ennek a rendelkezésnek a címzettjei azonban a bíróság, az ügyész vagy a nyomozó hatóság, nem pedig magánszemély és nem is a bizonyíték keletkezésének módjára vonatkozik.

Van még egy idevágó rendelkezés:

Be 77.§ (2) A bizonyítási cselekmények végzésekor az emberi méltóságot, az érintettek személyiségi jogait és a kegyeleti jogot tiszteletben kell tartani, és biztosítani kell, hogy a magánéletre vonatkozó adatok szükségtelenül ne kerüljenek nyilvánosságra.

Itt a szükségtelenül szóra hívnám fel a figyelmet: ha ez a bűncselekmény bizonyítása szempontjából releváns, bizony a személyiségi jogok "sérelmére" sor kerülhet. Ugyanezt az álláspontot foglalja el egyébként a Be kommentár is a CD Jogtárban, nem akarom idézni, mert hosszú, de ellenőrizhető.

Ki kell azonban emelni azt is, hogy az "engedély nélküli" lefilmezés még korántsem jelenti szükségképpen a személyiségi jogok sérelmét is, főképp nem közterületen történő lefilmezés esetén.


Nick Name

szajbertattila # 2004.08.04. 21:12

Az alapján, hogy a felvétel készítéséhez is és a felhasználásához is engedély kell - a Ptk alapján. Ha a felvétel készítése jogellenes, akkor nem használahtó fel a büntető eljásárban sem.

Jelöld meg Te, hogy mi alapján tartod felhasználhatónak: melyik az a törvényi kivétel, amelyik lehetővé teszi az engedély nélkül készült felvétel felhasznlását a büntető eljárásban? Hol a törvényi felhatalmazás?

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy egy esemény megtörténte sokféleképpen bizonyítható, és nem egyetlen módja a jogellenesen szerzett bizonyíték felhasználása. És ebből a szempontból az is fontos, hogy ki és milyen felhatalmazás alapján készíti a felvételt. Aki látja, hallja a dolgot - menjen tanúskodni.

És az is fontos, hogy a személyhez fűződő jogokat tiszteletben kell tartani - különösen a büntető eljárásban.

Nick Name # 2004.08.04. 18:37

Akkor légy szíves jelöld meg azt a jogszabályhelyet, ami alapján a felvétel a BÜNTETÕELJÁRÁSBAN nem használható fel. Mert - már bocsáss meg - de az, hogy Te ezt nem tartod jónak, szvsz kevés. :)


Nick Name

szajbertattila # 2004.08.04. 17:43

Nem tartom jónak, ha elszaporodnak azok az esetek, amikor az emberek véletlenül (vagy nem véletlenül) felvételeket készítenek olyan helyzetekről, amikről úgy gondolják, hogy a másik bűncseleményt követ el. Ha ilyet észlenek, ki kell hívni a rendőrséget, és lehet tanúskodni is.

Vannak olyan állami szervek, amelyek szabályozott eljárás keretében nyomozhatnak, meghatározott feltételek és kontroll mellett ezt titokban is megtehetik, és felvételeket is készíthetnek a gyanusított engedélye nélkül - az úgy oké lesz. A korlátozások célja a visszaélések elkerülése.

Úgyhogy csak úgy általánosságban - mivel a kérdés is így volt feltéve - szerintem nem használható fel a felvétel, még akkor sem ha bűncselekményt rögzít.

Nick Name # 2004.08.04. 15:56

Az nyilvánvaló, hogy a bizonyíték a büntetőeljárásban felhasználható lesz, hiszen nem a Be sérelmével keletkezett.

Azt sem hiszem, hogy ott tartanánk, hogy pl. egy bankrabló személyiségi jogi pert indíthatna (eredményesen), azért, mert a cselekményéről felvételt készítettek.

Bár a polgári joghoz nem nagyon értek, de azt hiszem, ez a nyilvános szerepléshez hasonló kategória, mint ahogy azért sem perelhetsz sikerrel, ha mondjuk csak úgy az utcán sétálgatás közben felvesznek.


Nick Name

szajbertattila # 2004.08.04. 15:21

szerintem sérülnek a személyiségi jogok - elutasítanám a felvétel felhasználhatóságát, mert felvétel csak engedéllyel készíthető és használható fel.

Annak azonban semmi akadálya nincs, hogy tanúként elmond, hogy mit láttál, és az hogy és mint történt

Foxtrott # 2004.08.04. 13:13

szajbertattilának:
Mondom a kérdés csupán elméleti, tehát semmilyen valós ügy nem áll a hátterében.

Nick Name-nek:
A kérdés máshogy:
És mi van ha jelentkezem a rendőrséggel, ami mondjuk: küzóti vezélyeztetést, környezetszennyezést, hivatali vesztegetést, lopást, rablást, veszélyes fenyegetést, adócsalást stb. ábrázol a vétkest jól azonosÍtó forában mutatva, esetleg time code-dal (dátum, idő). Mi a helyzet a személyisági jogokkal?

Nick Name # 2004.08.04. 11:48

Ha a hatóság kéri, akkor igen.

Ha a hatóság nem tud arról, hogy te ezzel a bizonyítási eszközzel - persze elméletben - rendelkezel, akkor csak akkor vagy köteles átadni, ha feljelentési kötelezettséged van: azaz hivatalos személy vagy és a bűncselekményt az ügykörödben észlelted, illetve ha olyan cselekményről van szó, melyre a törvény feljelentési kötelezettséget ír elő.


Nick Name

szajbertattila # 2004.08.04. 11:43

Hogy történt az eset, és mit vettél fel?

Foxtrott # 2004.08.04. 11:26

A kérdésem elméleti:

súlyos vagy nem súlyos bűncselekményt vettem fel digitális videór véletlenül vagy nem véletlenül. Jogszerű-e vagy egyenesen kötelessségem a végatlan anyagot, vagy a CD-re konvettált változatát a rendőrségnek, bÍróságnak stb. átadni.
A nyomozá érdekei előbbre valóak-e az elkövető személyiségi jogainál.
Kérem, csak tapasztalt jogász válaszoljon.