Sohasem lesz ennek vége?!


cincinnatus # 2017.08.23. 05:45

Nagyon szívesen, de nem mindegy, hogy a kérelmét azért utasították el,

  • mert a fellebbezése késve érkezett be, "jött egy levél hogy lekéstem a 15 napot mert 4 nappal később érkezett meg a postával"
  • vagy pedig azért, mert " nem tekintették indokoltnak a késését".

Mindkét esetben más-más módon szükséges vitatni a döntést és az is lényeges, hogy tájékoztató levelet, vagy közigazgatási végzést/határozatot kapott.

És az sem mindegy, hogy a fenti döntést az elsőfokú, vagy a másodfokú hatóság hozta, illetve pontosan mely jogi normára hivatkozva, mivel indokolta...

DinahRose # 2017.08.22. 22:11

Elsősorban Köszönöm a Segítséget!

A válasz a kpérdésére:

"T. Kérdező!

Mindenekelőtt az alábbi ellentmondást találtam a kérdésében:

„És most megint kaptam egy levelet melyben "érdemben elutasítják" mert nem tekintették indokoltnak a késésem.”
oké.
Fellebbezhetek”

Ha elutasították, akkor miből vonta le azt a következtetést, hogy mégis fellebbezhet?"

Elsősorban abból, hogy a határozatban benne volt hogy fellebbezhetek szerencsére.

cincinnatus # 2017.08.22. 08:47

DinahRose 2017.08.21. 22:30
Szép estét!
Úgy érzem eléggé komplex az én történetem, és eljutottam arra a pontra mikor a Google nem elég.
Körvonalakban:
Van egy mostmár 2 és fél éves gyermek, aki bíróségi határozattal közös megegyezés alapján az édesapánál lett elhelyezve.
Még az egész előtt lemondtam minden fajta jogosultságomról az apa javára (gyed ami itt fontos lesz). Ez volt 2015.08.30.Ezt követően az apa annak rendje és módja szerint a munkahelyén meg ahogy azt kell megigényelte a GYED-et és folyósították is neki szépen.
Majd 1-2 hónapja elindult a kálváriám.

Engem köteleznek 643.000.- ft megfizetésére mondván hogy az elmúlt 2 évben én jogosulatlanul vettem fel a gyedet.

Fellebbeztem.
Elmagyaráztam hogy még csak a fasorban sem voltam miután az apukánál lett elhelyezve a gyermek. Ügyvédi segítség nuku mindemellett és bevallom őszintén nem tudtam mi hogy működik a jogi világban.
Az egyetlen ügyvéd a közelemben aki még fogadott is közölte hogy nem foglalkozik ilyen ügyekkel, majd szépen kiszámoltuk hogy ha másnap is adom fel a saját magam által megfogalmazott fellebbezésemet is benne leszek a 15 napos határidőben.

Másnap megírtam-nyomtattam-elküldtem.

Majd jött egy levél hogy lekéstem a 15 napot mert 4 nappal később érkezett meg a postával.
Hozzáteszem a jogerőre emelkedés napja: jún.15 fellebbezésem postára adásának napja: jún. 15. szóval nem értem.
Sebaj. Írtam kérelmet a késés miatt.
És most megint kaptam egy levelet melyben "érdemben elutasítják" mert nem tekintették indokoltnak a késésem.
oké.
Fellebbezhetek.
De már azt sem tudom hogyan fogjak hozzá. Bújom a paragrafusokat és a törvényrendeleteket meg mindent azóta is, és teljesen el vagyok keseredve.
Segítsen rajtam valaki!
Köszönöm.

T. Kérdező!

Mindenekelőtt az alábbi ellentmondást találtam a kérdésében:

„És most megint kaptam egy levelet melyben "érdemben elutasítják" mert nem tekintették indokoltnak a késésem.”
oké.
Fellebbezhetek”

Ha elutasították, akkor miből vonta le azt a következtetést, hogy mégis fellebbezhet?

Egyebekben:

Az Ön által előadottak szerint az első fokon eljáró szerv jogszerűtlenül járt el akkor, amikor a fellebbezési határidő utolsó napján igazolt módon feladott jogorvoslati kérelmét elutasította, mivel nem a fellebbezés beérkezésének, hanem feladásának a napját kell nézni. A közigazgatásban ugyanis un. eljárásjogi határidő van.

Az elsőfokú szerv döntésével szemben –jogszabálysértésre hivatkozva - közvetlenül a másodfokú szervhez nyújthat be panaszt.

Lehetősége van továbbá a nyilvánvalóan jogsértő gyakorlatot a törvényességet felügyelő ügyészségnek is jelezni.

Ebben kérje a jogsértés megállapítását és a fellebbezésének a másodfokú közigazgatási szerv általi haladéktalan érdemi elbírálását és a jogsértő ügyintéző, valamint vezetője felelősségre vonását.

(Mellékelje hozzá az összes releváns (fontos) iratot, különösen a feladás dátumát igazoló postai ajánlási feladóvevényt.+a határozatot+az elutasító levelet….)

(Azt, hogy kinek kell eljárni másodfokon az elsőfokú határozat rendelkező részében (általában az első oldalon, a döntés közelében találja.)

Esetleges elutasítás esetén ezt követően panaszával az ombudsmanhoz fordulhat.

Kifejtheti, hogy a jelen esetben a közigazgatási szerv alaptörvényben biztosított jogorvoslati jog gyakorlásától fosztotta meg, azaz alapvető jogai sérültek, amely indokolja az ombudsman eljárását.

Néhány fontos szakaszt kimásoltam a Ket-ből.
A leglényegesebb, amire most hivatkoznék az Ön helyében:

65. § (4) A postán küldött beadvány és megkeresés előterjesztési ideje a postára adás napja.

Mindenekelőtt azt kell tudnia hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a nyitva álló határidőn belül a jogorvoslati kérelmét postára adta, azt érdemben nem vizsgálták, így pedig jogszabálysértést követtek el, amelynek reparálása szükséges és amelyre a lehetőséget a jogszabályok lehetőséget adnak. Lásd lent:

2004. évi CXL.törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól1

4. § (1) Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog ...

65. § (4) A postán küldött beadvány és megkeresés előterjesztési ideje a postára adás napja.

98. § (1) Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet.
(1a) A fellebbezést indokolni kell.

102. §551 (1) A fellebbezést annál a hatóságnál kell előterjeszteni, amely a megtámadott döntést hozta. Ha a fellebbezést a fellebbezés elbírálására jogosult hatóságnál nyújtják be, a fellebbezés elbírálására jogosult hatóság a fellebbezést megküldi az első fokú döntést hozó hatóság részére.

Elkésettség címén a fellebbezés nem utasítható el, ha a fellebbezésre jogosult a fellebbezési határidőben a fellebbezést az elbírálására jogosult hatóságnál terjeszti elő.

(2) A fellebbezésben új tények és bizonyítékok is felhozhatók.

103. § (1) Ha a fellebbezés alapján a hatóság megállapítja, hogy döntése jogszabályt sért, a döntését módosítja vagy visszavonja.

(2) A hatóság a fellebbezés esetén a nem jogszabálysértő döntést akkor is visszavonhatja, illetve a fellebbezésben foglaltaknak megfelelően módosíthatja, ha a kérelemben foglaltakkal egyetért, feltéve, hogy az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

104. § (1) Ha a fellebbezésnek megfelelően a hatósági döntést a 103. §-ban foglaltak szerint nem módosítják vagy nem vonják vissza, a fellebbezésről az annak elbírálására jogosult hatóság dönt.

114. § (1) Ha a hatóság megállapítja, hogy a fellebbezés elbírálására jogosult hatóság, a felügyeleti szerv vagy a közigazgatási ügyekben eljáró bíróság által el nem bírált döntése jogszabályt sért, a döntését módosítja vagy visszavonja.

A döntést közölni kell azzal, akivel a módosított vagy visszavont döntést közölték.

Felügyeleti eljárás

115. § (1) A felügyeleti szerv jogosult hivatalból megvizsgálni az ügyben eljáró hatóság eljárását, illetve döntését, és ennek alapján

  1. megteszi a szükséges intézkedést a jogszabálysértő mulasztás felszámolására,

b) gyakorolja – ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik – a (2) bekezdésben szabályozott felügyeleti jogkört.

(2)Ha a hatóság döntése jogszabályt sért, a felügyeleti szerv azt megváltoztatja vagy megsemmisíti. Szükség esetén a felügyeleti szerv a jogszabálysértő döntést végzésben megsemmisíti, és új eljárásra utasítja az ügyben eljárt hatóságot. A döntést közölni kell azzal, akivel a jogszabálysértő döntést közölték.

120. § Ha az ügyész az e törvény hatálya alá tartozó ügyben lép fel a törvénysértés orvoslása érdekében, annak elbírálására az ügyészségről szóló törvénynek az ügyészség közérdekvédelmi feladatairól szóló fejezetében foglaltak az irányadók.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.
Dr. Bogdán Zsuzsanna főosztályvezető szintén a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen érhető el.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail , ajánlott, tértivevényes levélben pedig a 1081 Budapest Fiumei út 19/A címre, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Főigazgatójának címezve küldheti meg.

( Mintákat itt talál: http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22 )

Az igénylő panasszal fordulhat az Alapvető Jogok Biztosához is (ombudsman).

Elérhetőségei:

WEB: http://www.ajbh.hu/…90E21FABCD75

E-mail: panasz@ajbh.hu

Postai úton/levélcím: 1387 Budapest, Pf. 40.

Alaptörvény XXIV. cikk. (1) bekezdés: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék.

Alaptörvény 30. cikk. (1)-(2) bekezdés: Az alapvető jogok biztosa alapjogvédelmi tevékenységet lát el, eljárását bárki kezdeményezheti. Az alapvető jogok biztosa az alapvető jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltatja, orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez.

Panasz M I N T A a GYED hiányos és késedelmes utalása miatt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Természetesen ezek csak minták. Igazítsa a konkrét esethez, illetve ha teheti kérje TB szakember segítségét.

DinahRose # 2017.08.21. 20:30

Szép estét!

Úgy érzem eléggé komplex az én történetem, és eljutottam arra a pontra mikor a Google nem elég.

Körvonalakban:

Van egy mostmár 2 és fél éves gyermek, aki bíróségi határozattal közös megegyezés alapján az édesapánál lett elhelyezve.
Még az egész előtt lemondtam minden fajta jogosultságomról az apa javára (gyed ami itt fontos lesz). Ez volt 2015.08.30.Ezt követően az apa annak rendje és módja szerint a munkahelyén meg ahogy azt kell megigényelte a GYED-et és folyósították is neki szépren. Majd 1-2 hónapja elindult a kálváriám.
Engem köteleznek 643.000.- ft megfizetésére mondván hogy az elmült 2 évben én jogosulatlanul vettem fel a gyedet.
fellebbeztem. Elmagyaráztam hogy még csak a fasorban sem voltam miután az apukánál lett elhelyezve a gyermek. Ügyvédi segítség nuku mindemellett és bevallom őszintén nem tudtam mi hogy működik a jogi világban.Az egyetlen ügyvéd a közelemben aki még fogadott is közölte hogy nem foglalkozik ilyen ügyekkel, majd szépen kiszámoltuk hogy ha másnap is adom fel a saját magam által megfogalmazott fellebbezésemet is benne leszek a 15 napos határidőben.
Másnap megírtam-nyomtattam-elküldtem.
Majd jött egy levél hogy lekéstem a 15 napot mert 4 nappal később érkezett meg a postával. Hozzáteszem a jogerőre emelkedés napja: jún.15 fellebbezésem postára adásának napja: jún. 15. szóval nem értem.
Sebaj. Írtam kérelmet a késés miatt.
És most megint kaptam egy levelet melyben "érdemben elutasítják" mrt nem tekintették indokoltnak a késésem.
oké.
Fellebbezhetek.
De már azt sem tudom hogyan fogjak hozzá. Bújom a paragrafusokat és a törvényrendeleteket meg mindent azóta is, és teljesen el vagyok keseredve.

Segítsen rajtam valaki!
Köszönöm.