kettős állampolgár idéglenes bejelentése


espm # 2005.07.24. 03:54

Ha elutasították a kérelmét, akkor kell lennie egy elutasító államigazgatási határozatnak. Ha ezt nem adták ki, akkor kérni lehetne az alakszerü határozat kiállítását, ebböl meg lehetne tudni, hogy miért utasították el.

espm # 2005.07.24. 03:51

a külföldi állampolgárként való bejelentkezés problémás lenne, mert

  • a normál bejelentkezéshez elöször is EGT tartózkodási engedélyt kellene beszereznie, viszont magyar állampolgárként nem lehet idegenrendészeti eljárás alanya;
  • a külföldiként való szálláshely bejelentés önmagában egy idegenrendészeti eljárás.
espm # 2005.07.24. 03:43

Külföldön élö magyar állampolgár nyilvántartásba vételére, ha hazatér (vagyis "állandó" lakóhelyet létesít): a jegyzö, ha nem tér haza: a központi nyilvántartó illetékes.

Külföldön élő magyar állampolgár a külképviseletnél vagy a központi hivatalnál kérheti az adatai nyilvántartásba vételét.

A nyilvántartási eljárásban a külföldön élő személy magyar állampolgársága érvényes útlevéllel, illetve egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvánnyal igazolható.

Az állampolgársági bizonyítvány kiadására a belügyminiszter illetékes, aki ezt az illetékességet a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra delegálta.

A külföldön élö állampolgár a külképviseleten terjesztheti elö az állampolgársági bizonyítvány iránti kérelmet.

Az állampolgársági bizonyítvány iránti kérelemhez hasznos lenne a születési és házassági anyakönyvi kivonat, a felmenöké is.

dr. Bubo # 2005.07.21. 20:19

Ha kettős állampolgár, kell rendelkeznie valamilyen okirattal, ami ezt tanúsítja. Ha ilyen nincs, akkor a BM központi adatnyilvántartója bizonyára nyilvántartóját kellene megkeresni, ott bizotans van róla is valami adat, és igazolni tudják a magyar állampolgárságát is.

zuzmara # 2005.07.21. 11:00

Kérem segítsen valaki! Az élettársam osztrák-magyar állampolgár, aki Bécsben él. Oszták iratokkal rendelkezik. Szeretnénk hozzám idéglenesen bejelenteni. Itt a polgármesteri hivatalban elutasítottak. Lehetséges ez? Van megoldás?