társasház közös tulajdon eladás, sok csavarral


Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 21:21

Pardon. Én a szerződésről beszéltem. Az alapító okirat módosítását ugyanúgy alá kell írnia mindenkinek, ahogyan az elfogadásakor alá kellett.

zzoli # 2007.10.24. 18:24

hú, köszi a választ.
akkor ez tulajdonképpen egy jó hír.

csak amiatt akadékoskodom, hogy az ugyan szerepel a szövegben, hogy aláírhatja a közös képviselő az adásvételit, az viszont nem, hogy az alapító okiratot is. remélem, azért nem lesz baj.

köszi mégegyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 18:15

Nem kell külön meghatalmazás.

zzoli # 2007.10.24. 17:25

kedves kbs,

egészen pontosan mi nem ?

nem lesz elég a földhivatalnak ?
vagy nem kellene-e egy külön meghatalmazás ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 17:20

Nem.

zzoli # 2007.10.24. 17:04

sziasztok !

köszi a sok segítséget. még van pár kérdésem, ezekkel zaklatnálak titeket.

tehát, azóta beszéltem a földhivatallal is, ott is azt mondták, hogy kell egy közgyűlési határozat, egy alapító okirat módosítás, egy adásvételi szerződés, meg egy alaprajz. ezeket együtt be kell adni, plusz kifizetni a zsozsót és akkor rendben lesz.

kérdéseim:

1. - én is úgy hallottam, hogy meg lehet oldani meghatalmazással az ügyet. az irásbeli szavazólapon, amit kiküldött a közös képviselő szerepel olyan mondat, hogy
"a tulajdonosok meghatalmazzák a közös képviselőt és a Számvizsgáló Bizottságot a megkötendő adásvételi szerződés aláírására"
illetve az is, hogy
"A tulajdonosok hozzájárulnak a társasház alapító okiratának módosításához., amely szerint a .... ingatlan a közös tulajdonok közül törlésre, és ... alszám alatt önálló albetétéként bejegyzésre kerül."

a szavazólapon viszont csak az albetét tulajdonosok nevei szerepelnek, ők írták alá, de nincs feltüntetve se születési dátum, se az anyjuk neve, se egyéb adatok.

szerintetek ez így elég lesz a földhivatalnak ?

nem kellene egy külön meghatalmazást aláíratni újra mindenkivel, amelyben már szerepelnek az egyéb adatok és konkrétan az, hogy meghatalamazzák a közös képviselőt, hogy írja alá az adásvételit és az alapító okirat módosítást ?

előre is köszönöm a tippeket, stb.

ObudaFan # 2007.10.09. 18:43

Ha sok tulajdonostárs van, akkor a szavazatokkal egyidejűleg az sem ártana, ha már most elkezdenétek tőlük gyűjteni az ügyvédi okiratba foglalt meghatalmazásokat valaki harmadik személy részére az alapító okirat módosításának aláírására.

zzoli # 2007.10.09. 11:49

kedves laci, nagyon köszönöm a választ. még van pár apró kérdésem, csak most nem leszek netközelben, majd fekteszem őket csütörtökön.

josalaci # 2007.10.09. 06:34

Kedves Zoli!

Közös tulajdon elidegenítéséhez, így az alapító okirat módosításához is minden tulajdonosnak a hozzájárulása, aláírása szükséges.
Habár ténylegesen tartalmazza a Társasházi Tv. a 4/5-ös szabályozást az alapító okirat "kijavítására", de ezt ebben az esetben, amikor közös tulajdon elidegenítéséről is szó van, a földhivatal már nem fogadja el. Az új törvény hatályba lépése után úgy 2-3 évig bármit be lehetett tuszkolni a 4/5 alá, de azóta ezt eléggé megszigorították és a földhivatal vissza fogja dobni hiánypótlásra, ha nincs meg az összes aláírás.
Véleményem szerint a úgy kell hozni a határozatot, hogy "a tulajdonosok a közös tulajdonban lévő szolgálati lakás elidegenítéséhez és az ezzel együtt járó alapító okirat módosításához hozzájárulnak.....ezen az áron stb..,..ezért felkérik a közös képviselőt, hogy az ehhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot minden tulajdonostól szerezze be."
Ugyanis az biztos, hogy olyan közgyűlés nem lesz, ahol mindenki ott lenne.
Szerintem egyidejűleg kell csinálni az egészet, és egyszerre kell benyújtani. Kgy. határozat, mindenki által aláírt nyilatkozat, mindenki által aláírt alapító módosítás, és adásvételi szerződés. A földhivatal így biztosan bejegyzi.

Üdv,

J.L.

zzoli # 2007.10.09. 05:38

Kedves Óbudafan, köszi a választ. nekem azért még sajnos továbbra sem világos minden.

Van ugye olyan szabály, miszerint, ha az alapító okirat módosítására közgyűlési határozattal kerül sor, és a tulajdonosok négyötöde egyetért a módosítással, a módosítás hatályba lép, ha a kisebbségben maradt tulajdonostársak a szavazás napjától, illetve írásbeli szavazás esetén a négyötödös szavazási arány elérésétől számított 30 napon belül nem élnek keresetindítási jogukkal.

ezt nem lehet itt alkalmazni ? Vagy a földhivatal így is-úgy is csak akkor jegyzi be a módosítást, ha mindenki alírta ?

  • tehát akkor meg kell várni, hogy a közös képviselő írásbeli szavazásos papírját mindenki alírja, aztán születik egy közgyűlési határozat és ezután egy adásvételi szerződés és egy módosított alapító okirat - ez megint végigmegy az össze lakón és ezután mehet csak be a földhivatalhoz ?

az adásvételi szerződésen ki lesz az eladó ? az összes lakó nevét, születési adatait stb. stb. ki kell írni ?

és akkor nem kell előtte egy lépésben albetétesíteni, aztán másik lépésben eladni ?

köszi szépen.

ObudaFan # 2007.10.08. 19:33

Nem elég a 2/3, mert az csak akkor lenne elég, ha az alapító okirat így rendelkezne, hogy elég. Márpedig, ha jól értem, itt nem rendelkezik így.

Meg lehet oldani az egészet két okiratban, csak mindegyiket minden lakónak alá kell írnia. Az egyik az adásvételi szerződés, a másik az új alapító okirat.

Emellett még a módosított alaprajzot sem árt benyújtani.

zzoli # 2007.10.08. 18:29

sziasztok, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra. ahogy nézem, sok tapasztalt meber van itt, remélem, nekem is tud valaki segíteni. társasházi kérdésekben nem túlzottan (ill. egyáltalán nem) járatos jogász vagyok és felmerült egy ügy, amit nem igazán látok át.

adott egy társasház. az alapító okirat 1991-ben készült, azóta persze 0 módosítás történt. szmsz szerintem nincs is.

a helyzet az, hogy közös tulajdonban van a korábbi szolgálati lakás. a benne lakó meg akarja vásárolni, a társasház szívesen eladja neki. eddig ez rendben is volna.

a közös képviselő elkészített egy írásbeli szavazást, amelyen szerepel a határozati javaslat, miszerint a lakást eladják a bentlakóknak x összegért, és a tulajdonosok hozzájárulnak ahhoz, hogy az alapító okirat módosításra kerüljön, hogy az ingatlan a közös tulajdonok közül törlésre és xy sorszám alatt önálló albetétként bejegyzésr kerüljön.

kérdéseim, hogy

  • ha ezt a lakók 2/3-ada aláírja, az elég a földhivatalnak ? vagy mindenkinek alá kell írnia ?
  • ha az aláírások megvannak, mi a további teendő ?
  • kell egy közgyűlési határozat, azt ellenjegyzi az ügyvéd és kell egy külön adásvételi szerződés ? aztán ezeket, meg a módosított alapító okiratot + a vázrajzot kell beadni a földhivatalhoz ?
  • nem az lenne a logikus, hogy előbb önálló albetétet kell kialakítani, aztán egy másik szavazással ezt eladni ? vagy meg lehet oldani ezt az egészet mind egy szavazással, egy okiratban ?

előre is nagyon köszi a válaszokat és bocs, ha túl zavaros volt, ha valakit érdekel, szívesen részletezem.