Szoc.Pol.


Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 17:33

Éppen azt szeretném elkerülni, hogy egyáltalán ne is lehessen.
Ezt nevezik fedezetelvonásnak. Ha neked tartozna valaki, és amikor kérnél ellene, neki ajándékozná az egyetlen vagyontárgyat, amiből kielégítést kereshetnél, a kiskorú gyermekének, te is rögtön értenéd, miért.
Az empátia sok mindennek a megértésében hazsnos eszköz.

Annamarika # 2007.11.29. 15:06

Azt sem értem, miért ilyen nehéz az ilyen kis embernek megoldást találni a gondjára, mint esetemben is. Pedig biztos van megoldás, csak ilyenkor senki nem mer "jótanácsot" adni. Talán egy sztárügyvéd segítene ugye, csakhát őket nem nekem találták ki. Olyat viszont "büntetlenül" megtehetnek emberek, (saját környezetemben is ismerek nem egyet) hogy ott virít az APEH fekete listáján 10 millió fölötti adócsalással, és közben luxus autóval, luxus házban tengeti életét, közben semmit nem tudnak ellene tenni, mert ugye semmi nincs a nevén, mert alibiből elvált és minden a "volt" házastárs és gyerekek nevén...Hát ez már fedezet elvonás, mégis megússzák. Ez a felháborító, és nem az, hogy én próbálom menteni azt a nagy keservesen megszerzett kis 50 nm -es otthont, amit még fizetni is fogok 25 évig. renménykedem, hogy úgy lesz ahogy írta, és beéri a végrehajtó a további letiltásokkal a fizetésemből, de mi lesz ha nem? Már így is idegroncs vagyok, reménykedem csak van valaki, aki tud segíteni.

Annamarika # 2007.11.29. 14:55

Hát, ami a végrehajtót illeti, én is csak reménykedem, hogy így is tesz. De az ő jóindulatukban bízni...
Nem értem, milyen fedezetelvonásról lehetne szó? Ez az ingatlan tiszta, mármint végrehajtás nincs rajta. Éppen azt szeretném elkerülni, hogy egyáltalán ne is lehessen. Ami pedig rajta van (banki hitel és államkincstár javára) azt nem is akarom elvonni. Egyértelmű, hogy az maradna, csak én kerüljek le a tulajdoni lapról. Szóval nem értem...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 14:16

Sajnálom, de azt kell mondanom, hogy a vázolt célra az ilyen vagyonátruházás valószínűleg nem alkalmas. Esélyes, hogy adott esetben a bíróság megállapítaná az ügylet fedezetelvonó jellegét.
De ha a végrehajtó eddig beérte a fizetésből történő letiltással, akkor remélhető, hogy a továbbiakban sem fogja az ingatlan tulajdonrészét végrehajtás alá vonni.

Annamarika # 2007.11.29. 14:01

Kedves kbs, köszönöm a választ! Vagyinigazgatóság = álla,kincstár? Leírnám mire lenne ez jó, de most túl hosszú lenne...A lényeg, hogy hosszú keserves albérleti évek után sikerült az álmunkat valóra váltani, ezt a picike kis saját fészket. Csak sajnos így, hogy én is tulajdonos lettem (szocpol miatt elkerülhetetlen volt) veszélyben érzem és szeretném megmenteni. Röviden csak : volt házasságomból sajnos "rám maradt" egy hiteltartozás, mivel adóstárs voltam. Az adós, volt férjem lelépett külföldre, én pedig viselem a terhet. Most a fizumból tiltják, még jó néhány évig. Egy 600 ezer forintos hitel volt anno, amiből lett 1.3 M. Ft-nyi letiltás...Valahogy kibírom, ebbe már beletörődtem, hogy ezt nekem kell "kinyögni". De azt nem bírnám ki ha veszélybe kerülne az otthonunk miatta. Hát ezért keresem a megoldást. Léteznie kell valamilyen megoldásnak, hogy biztonságban tudjam a valóra vált álmunkat, az otthonunkat, hogy biztonságban élhessünk és ne nap mint azért kelljen rettegni, mikor csap le a végrehajtó a lakásra...Kérem aki még tud, segítsen! Olyan létezik, hogy tulajdoni részről való lemondás? Bármilyen megoldást aki tud kérem írjon, hogy lehetne megoldanom, hogy ne legyek semmilyen formában tulajdonos. 40 éves vagyok, lehet pár év múlva "lapátra" tesz a gyermekem (bár megjegyzem ettől egyáltalán nem félek), szóval én bármikor tető nélkül maradhatok erre nincs garancia, engem csak az aggazst, hogy a gyerekeimnek mindig legyen a fejük felett tető, és biztonságban élhessenek. Csak őket féltem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.28. 14:56

Akadálya, bár nem áthidalhatatlan akadálya. A Vagyonigazgatóság általában meggyőzhető, hogy járuljon hozzá az elidegenítéshez a teher fenntartása mellett.
De mire lenne ez jó?

Annamarika # 2007.11.28. 14:40

Először is üdvözlök mindenkit. Másik topikba is leírtam már, de sajna nem jó ajtón kopogtattam, nem jött segítség...Talán itt több sikerrel járok.
A segítségeteket szeretném kérni!

Mostanában vásároltam a nagyobbik gyermekemmel közösen lakást, aki jelenleg nappali tagozatos főiskolai hallgató (22 éves). A hitefelvevő (jövedelemigazolás nélküli lakásvásárlási hitellel) a gyermekem, a "szocpol" igénylő jómagam vagyok.
Így 1/2-ed, 1/2-ed tulajdoni hányadban lettünk a lakás tulajdonosai. Kisebbik gyermekem 15-ik éves.

Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem az én 1/2-ed
tulajdoni részemet a kisebbik gyermekemnek vagy akár nagyobbik gyermekem részére "átadni" elajándékozni, nem akadálya-e ennek az, hogy a "szocpol" miatt a lakás elidegenítési és terhelési tilalom alá került az Államkincstár javára? Közjegyzői beleegyezés elegendő lenne-e, hogy valamelyik gyermekemnek ajándékozhassam a tulajdoni részemet? Amennyiben az ajándékozási szándékom megoldható, akkor kb. milyen költségekkel (ügyvédi, közjegyzői, illeték) kell számolnom? A lakás
vételi ára 10.8 M. Ft volt. (7 M. Ft hitel+ 2,4 M. Ft. szocpol + önrész). Köszönök minden segítő választ!

AMiklos # 2007.11.27. 18:21

Kedves Liza! Köszönöm a választ. Időközben arra is választ kaptam, hogy igaz, a házastársak igénylik, de bankja válogatja, hogy 50-50% vagy más arányban is elfogadják a tulajdonjogokat a leendő házban. Ez számomra érthetetlen, hiszen az sehol nincs feltüntve hogy ennek fele-fele arányban kell lennie.
Másrészt, ha elváltak lennénk, az egyik fél simán igényelhetné egyedül és 100% tulajdonára. Elég joghézagos szerintem ez a tv.

Liza4080 # 2007.11.27. 15:22

AMiklós, lehet kicsit későn, de ez a jogszabályi szöveg a problémádra:
közvetlen támogatás akkor is igényelhető, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának

  1. együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy
  2. a tulajdonában lévő lakása lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy engedélyezte, vagy
  3. a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Véleményem szerint az nem működik, hogy csak az egyik fél lesz az igénylő, a jogszabály szerint a jogosultak köre: a házastársak, így a lakást is felesbe kell építeni, venni.

C a s a b l a n c a # 2007.11.14. 06:55

Kedves AMiklós!

Mindegy, hogy mi mit hiszünk...

Javaslom, hogy valamely pénzintézetnél érdeklődjél a feltételekről.

AMiklos # 2007.11.14. 05:59

Én pedig úgy tudom, hogy az együttköltözőknek max. 50%-os tulajdonuk lehet egy olyan házban, amely x évvel ezelőtt öröklés v. ajándékozás útján haszonélvezettel került a tulajdonába, és a haszonélvező bent lakik.
Ezzel az egyik fél már ki is merítette a keretet (ez fennáll).
Ezért kérdeztem, hogyha a másik fél eladja a 100%-os lakását (vételár az új házba menne, így adózni sem kell), valamint lemond az épp öröklendő 25%-ról. Tehát nem lesz lakástulajdona.
De mindezt csak akkor, ha működik az, hogy csak egyik fél tulajdona az épülendő ház 100%-ban, vagy 90-10%-os tulajdoni hányadnál max.

Senkinek semmi ötlete? :(

C a s a b l a n c a # 2007.11.12. 13:57

Kedves AMiklós!

Úgy tudom, hogy szoc.pol esetén egyik érintett félnek, de még a hozzátartozóknak sem lehet semmilyen ingatlantulajdon a nevén...

AMiklos # 2007.11.09. 18:32

Sziasztok! Szakértők véleményét, segítségét kérném.
Házastársak, 1 gyermek.
Egyik fél tulajdona:

  • telek
  • 100% lakás
  • 25% haszonélvezettel öröklött házrész (melyről van 1-2 hét lemondani, ha szükséges, még nem volt hagyatéki tárgyalás)

Másik fél:

  • 50%-ban 95-ben ajándékozás útján haszonélvezettel kapott házrész (haszonélvező azóta is bent lakik)

Kérdés1.: le kell-e mondani a 25% öröklésről, hogy az együttköltözők együttes lakástulajdona ne legyen 50%-nál több? (100%-os lakás eladásra kerül, és beépül a házba)
Kérdés2.: házastársak esetén a szocpol csak együttesen igényelhető? Csak az egyik fél nem igényelheti? (még mindegyik 35 év alatti, nem emiatt :)
Ugyanis, mint a fenti listában látható, az egyik félnek több a tulajdona, és valójában ebből épülne a ház (az ő telkére, és az ő lakásának értékesítéséből) Gyakorlatilag a közös "vagyon" csupán a szocpol mértéke lenne, ami a házba megy.
Ha nem igényelhető úgy, hogy az egyik fél igényli, és a tulajdon 100%-ban a övé az új házban, akkor olyan lehetséges, hogy a másik fél csak minimális tulajdoni hányadot kap (pl. 90-10 arányban)? Vagy feltétlen muszáj az 50-50%-nak meglennie ez esetben szocpol igényléshez?
Tudom, hülyén hangzik, de az egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő az felveheti ebben a konstrukcióban. Elválni emiatt persze nem szeretnénk, de a házasság előtt meglévő vagyont igazságosan szeretnénk elosztani a leendő házban is.