"A 22 - es csapdája" AO módosítás


ObudaFan # 2007.12.17. 18:25

Mondom, csak bejegyzésre alkalmatlan. :)

Dr. Lee # 2007.12.17. 08:16

Van erre egy BH,hogy az érvényes,de az ingatlannyilvántartásra alkalmatlan(jelen esetben ügyvédi ellenjegyzés nélküli)szerződés alapján lehet kérni a bíróságtól a jognyilatkozat pótlását.
Azt hisztem BDT 2004:1001 vagy vmi ilyesmire emlékszem fejből.

Ritucci # 2007.12.17. 07:58

Kedves Dr. Attika!
A lakás megépült, a tulajdonosok 1/9 része hozzájárul a bejegyzéshez. A magyar jog szerint, így ez az egy tulajdonostárs megakadályozhatja, hogy lezárják végre az ügyet, vagy van valamilyen magoldás? Így mégsem maradhat. Van javaslatod?

Dr.Attika # 2007.12.06. 21:05

ObudaFan! Az okirat nem érvénytelen, hanem a tartalma nem keletkeztet ingatlan tulajdonjogát átruházására vonatkozó kötelemet. Ha ez nincs meg akkor nyilván a bejegyzés sem kérhető.

ObudaFan # 2007.12.03. 17:27

Az az okirat nem érvénytelen, csak földhivatali bejegyzésre alkalmatlan. Ebben a helyzetben a többi lakó járuljon hozzá ehhez ügyvédi okiratban, az építő tulajdonostárs pedig pert indíthat a jognyilatkozat pótlása iránt a megtagadó tulajdonostárs ellen.

Ritucci # 2007.12.03. 14:15

Mi a megoldás? Hogyan lapátoljuk vissza?
Felajánlották az "új" tulajnak - aki megtagadja az aláírást -, hogy fizetnének, de neki nem pénz kell, hanem a padlástér ingyen. Ezt viszont az építtető nem ruházhatja át, ugyanis nincsenek tulajdonosi jogai, a tulajdonosok pedig nem ruházzák át ingyen (főleg, miután zsarolással próbálkozik a szóban forgó tulaj). A kör bezárult. Itt senki nem jár rosszul, csak az építtetők. A többieknek édes mindegy. A nem aláíró pedig max. nem szerzi meg a padlásteret, de végül is neki is mindegy. Itt egyedül az építtetőknek nem mindegy, akik annak tudatában költöttek sok milliót az építkezésre, hogy rendben lesznek a dolgok. Mit tudnak tenni?
Ha meg is szab a társasház egy piaci árat így utólag, egyáltalán nem biztos, hogy a szóban forgó tulajdonost meggyőzi arról, hogy alá kéne írnia az AO módosítást. Azt mondja ugyanis, hogy Ő már kényszerítve van valamire (átruházás), amit nem akar megtenni, mert a lakás áll.

Ha megszabnának egy piaci árat így utólag, akkor a 2007-es piaci árakat kell figyelembe venni? Ha igen, miért?

monalisa1 # 2007.12.03. 13:39

Szóval, akkor vagy az ellenző lakótárs is ingyen megkapja a lakása fölötti padlástér-rész beépítési lehetőségét a lakóközöségtől - és akkor aláír -, vagy a 11 éve tetőtéri lakást magának építtetett fiatalember aktuális piaci áron most megvásárolja azt a területet a társasháztól - és akkor lesz a lakásának külön tulajdoni lapja.

Dr.Attika # 2007.12.03. 13:07

Mindenre van megoldás. Egy csúnya szóhasználattal élve, itt " a szart kell visszalapátolni a lóba". Építkezni, beépíteni, ráépíteni lehet. A lakhatási engedélyt is megadják, de a polgári jog irányadó szabályai szerint ebben az esetben a beépítőnek nem kelettkezett tulajdonjoga. Mindez azért, mert anno a társasház nem ruházta át a közös tulajdoni hányadból a ráépít megillető jogot. Az új tulaj rafkós, hasznot szagolt ezen hibából.

Ritucci # 2007.12.03. 11:26

Az átruházás mit jelent? Bocs, ha butaságokat kérdezek, de nem vagyok jogász.
Ha a nyilatkozatokban az átruházás szó szerepel a lemondás szó helyett, úgy már ok lett volna?
A padlástér van osztatlan közös tulajdonban nem? A lakás az osztatlan közös tulajdonban lévő padlástérben épült meg, de a tulajdonjog... kié is?
Szóval, ha az új tulajdonos nem járul hozzá, akkor ennek a lakásnak soha nem lesz bejegyezve a tulajdonjoga?
Ha az építtetőt mondjuk holnap elüti a villamos, akkor mi lesz a sorsa az ingatlannak jogi szempontból?
Bíróságtól sem lehet kérvényezni az aláírás pótlását?
Az első közreműködő ügyvédnek - mint utóbb kiderült - alapvető jogi ismeretkeben voltak hiányosságai (pl. ingatlan tuljogáról lemondás). Az építtetők jóhiszeműen, a tulajdonosok hozzájárulásával építkeztek, beruháztak sok millió Ft-ot a lakás kialakításába. Az építési engedélyt, a használatba vételi engedélyt senki nem fellebezte meg, az aláírást megtagadó sem, sőt végigasszisztálta az építkezést. Az AO módosítás aláírásának megtagadásával azonban megakadályozza, hogy a tulajdonjogot bejegyezzék. Tényleg nincs erre valami megoldás?

Dr.Attika # 2007.12.03. 11:04

Itt az a fő probléma, hogy tulajdonjogról nem lehet érvényesen lemondani. Azt csak átruházni lehet. jelen pillanatban ez az "új lakás" osztatlan közös tulajdonban van. Ezért nem jegyzi be a földhivatal. Itt tényleg az a helyzet, hogy csak akkor lehet átruházni a tulajdonjogot, ha az új tulajdonostárs is hozzájárúl.

Ritucci # 2007.12.03. 08:23

Adott egy társasház, melynek tulajdonosi közössége 11 évvel ezelőtt ellenszolgáltatás nélkül – értsd ingyen – hozzájárulását adta ahhoz, hogy az osztatlan közös tulajdonában lévő padlástérből 28 négyzetméternyi területen a padlástér alatt lakó tulajdonostárs gyermekei különálló lakást építsenek. A hozzájárulásukat közgyűlésen is megerősítették, úgy fogalmazva, hogy hozzájárulásukat adják az AO módosításhoz is, valamint minden tulajdonos egyenként nyilatkozott, hogy a közös tulajdoni illetőségég x részéről lemond építtetők javára. A közgyűlési határozaton nincs ügyvédi ellenjegyzés – ha jól tudom 1996-ban még nem volt előírás – a hozzájáruló nyilatkozatokon azonban van.
Az eltelt 11 év alatt három esetben nyújtottak be AO módosítási kérelmet, melyet mindhárom esetben elutasított a földhivatal, alaki és eljárási hibákra hivatkozva. Az ügyben eddig három ügyvéd működött közre, egyik sem jutott előbbre egy tapodtat sem. A legutolsó esetben az volt a „főbenjáró” hiba, hogy nem minden tulajdonos írta alá az AO módosítást.
A lakás megépült, használatba vételi engedély is van, de a tulajdonjog máig nincs bejegyezve.
Az AO módosítást egy időközben tulajdonosváltás miatt bekapcsolódó tulajdonostárs nem hajlandó aláírni. Jogszerűtlennek tartja az egész eljárást, de leginkább azzal van a probléma, hogy annak idején a 28 m2 padlástérért az építtetőktől nem kértek ellenszolgáltatást az akkori tulajdonosok. Állítólag nem akar pereskedni, különben is semmi személyes problémája nincs az építtetőkkel, de akkor sem írja alá, ergo megakadályozza a tulajdonjog bejegyzést. A háttérben az a szándék áll, hogy a saját lakása feletti padlástér tulajdonjogát szeretné megszerezni szintén ellenszolgáltatás nélkül. Ehhez azonban a mostani tulajdonosok nem járulnak hozzá. Az építtetők így nem tudnak kikerülni az ördögi körből.
Tisztelt Jogtudor Fórumozók! Kérlek adjatok tanácsot, hogyan tudnánk előremozdítani ezt az ügyet!