kutyadolog


v e s z p r é m i # 2008.03.30. 19:44

Tarthatsz kutyát szabadon a bekerített telkeden, és nem leszel felelős érte, ha a figyelmeztetés ellenére bemegy valaki, és a kutya megharapja. A gyerek esetében a szülő feladata, hogy felügyeljen rá. Kivételt képez a veszélyes eb, arra a fokozott veszéllyel járó tevékenységre vonatkozó felelősség érvényes.

kaméleon # 2008.03.30. 16:05

Mindig az a kolleganőm jut eszembe, amikor a Zoltánuss-hoz hasonló véleményeket hallom, aki elmondása szerint imádja az állatos meséket, kedvence a cica és nyuszi, van is a hálószobájukban legalább 80 db plüss állat, de amikor a szomszéd hófehér perzsa cicája az udvarukba és a nyitott előszobájukba tévedt, a felmosófával üldözte, mert hosszabb nyelű alkalmatosságot nem talált. Hozzáérni? Legyen csak minden állat ketrecben. Ott meg lehet csodálni. Szeretik ők a kutyát is. Jó vastag láncon, a fa, és a házaként szolgáló hordója mellett.

Na és milyen kedves ötlet ez a kisherceges szelídített róka is, olvassák a gyereknek minden nap. Azért, ha egy is eléjük kerül, remélem, nem akad a közelben vasvilla.

Pjotr # 2008.03.30. 12:07

A tv-ken is kötelező lesz kicserélni a hálózati kábelt olyanra amit ki lehet húzni, mert amikor viszi el a betörő nehogy megbotoljon benne és ha ráesik a tv, akkor megsérüljön.

Zoltanuss # 2008.03.30. 12:00

nandy !
bizony nem ártana jól megadóztatni az ebtulajdonosokat.
Lenne forrás - gyorsabb lenne az konvergencia - ha már az ágnessnek nem sikerült a forrás bővítés !

Goodwitch # 2008.03.30. 09:36

Nem arról van szó, hogy tarthatsz-e kutyát, hanem arról, hogy felelős vagy a "magatartásáért", és köteles vagy mindent megtenni, (no már ami általában egy kutyatartótól elvárható, ha tudja, hogy a kutyája 'farkasölő'), hogy ebből senkinek kára ne származzon. Ha mégis, felelős leszel az okozott kárért.

A birtokvédelem egy nagyon nemes cél, de áramot sem vezethetsz a házad kilincsébe, pedig az is a zárt kapun belül van.

Egyébként sem igaz, hogy bárkit kizárhatsz a telkedről, mert ha ég a szomszéd ház, és csak a te telkedről tudják oltani, a tűzoltó gondolkodás (és csengetés)nélkül fog behatolni a telkedre teljesen jogszerűen. No akkor is elég nehéz lesz kimagyarázni, hogy miért van szabadon a kutya.


Goodwitch

nandy # 2008.03.29. 22:40

Zoltanuss: Ilyen alapon senki nem tarthatna kutyát. Még barátságosat sem...

Goodwitch # 2008.03.29. 22:39

Kiara9!

Ha állatot tartasz (pl. kutyát) felelsz azért a kárért, amit az állat másnak okoz. Függetlenül attól, hogy hol történik mindez.

A károsult természetesen nem követelheti kára megtérítését, ha a kárt felróhatóan ő is okozta, illetve nem tett meg mindent, hogy a kár ne következzen be.

Ezek szerint, ha értelmes felnőtt ember, aki látja, hogy van nagy állat az udvaron, plusz tudja, hogy neki ott semmi keresnivalója nincsen, és mégis bemegy az udvarra, akkor kártérítés nemigen jár neki.

De ha egy gyerek, akinek behullik a labdája az udvarodba, bemászik érte, és közben találkozik a kutyáddal, azért bizony felelős leszel.


Goodwitch

monalisa1 # 2008.03.29. 21:59

Jut még eszembe: kizárólag te vagy az ingatlan tulajdonosa, vagy tulajdonostársad is van (?), mert lehet hogy ő ad(ott) kulcsot a "nem szeretem" látogatódnak.

monalisa1 # 2008.03.29. 21:18

Kiara9

Szerintem cseréltesd ki a zárat (...) és akkor nem megy be a kapun senki.

Zárt kapun nem megy be az az illető - szerintem, hanem bizonyára van neki kulcsa (...) csak te nem akarod, hogy ő bemászkáljon...

Ha ez a tényleges helyzet, akkor a kutya jogosan védi a portát - ezért házőrző.

Az önkormányzatnál feljelentheted birtokháborítás miatt a kéretlen személyt.

Zoltanuss # 2008.03.29. 20:15

Természetesen birságolhatnak, sőt ha rajtam múlna keményen.
Pl. egy gyerek beugorhat különféle céllal - játékból, brahiból stb.
A kutya feladata a jelzés és nem a betolakodó megsebesítése szb.
Úgyhogy jó lesz vigyázni !

Kiara9 # 2008.03.29. 15:38

A kapum természetesen zárva van, nem szaladgál az kutya az utcán. Szintén kemény fajta, jugoszláv farkasölő.

A kérdés még mindig az, hogy ha valaki ennek ellenére bejön a kertembe(tehát én nem engedem be, de ő ennek ellenére kinyitja a kaput, és besétál), a kutyám megtámadja, akkor bírságolhatnak-e?

A kutyatartásom megfelelő, szintén van kenel, és csak éjszakára engedem ki. Amikor nappal is kint van, akkor ha olyan jön, akit be akarok engedni, akkor viszont természetesen előbb bezárom.

De mi van, ha valaki az engedélyem ellenére jön be, és a kutya megharapja?

monalisa1 # 2008.03.29. 14:27

Ahol kutya van ott kötelesek a kaput mindig zárva tartani, különben bárki bemehet és esetlegesen kész a galiba...

Egyébként a mi kutyánk SOHA nincs megkötve, pedig elég "kemény" fajta. (Ha valaki jön, előbb bezárjuk a a keneljébe, és csakis azt követően nyítjuk kulccsal a kiskaput.)

Bizony a nem megfelelő kutyatartás okán pénzbírságolhatnak.

Kiara9 # 2008.03.29. 07:41

Van egy családi házam nagy kerttel, amely körbe van kerítve. Tartok egy házőrző kutyát, amely többször szabadon is van engedve. A telek bejáratán a kapura ki van helyezve a tábla, hogy vigyázz a kutya harap. Ha valaki ennek ellenére bejön, és a kutyám megtámadja, akkor mi a helyzet? Főleg abban az esetben, ha ezt az embert én nem engedtem be az ingatlanom területére.
Felelősségre vonhatnak-e engem emiatt?