jelzáloghitel - több tulajdonos


Petyeka # 2008.04.08. 14:12

Egyáltalán a kölcsönről szóló dolgokat át lehet írni másra? Pl. a tesómról az anyósára. ugyanis nekik vette fel a kölcsönt az előző hajcihő miatt az ő házukra.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.08. 13:56

Ha az ingatlanon van zálogjog, akkor teljesen mindegy, hogy az most a testvér nevén van-e, vagy az anyós nevén

Neked legyen mondva, hogy mindegy. Ha nem önálló zálogjog - márpedig nem az - akkor a végrehajtó nem csupán a zálogtárgyból hajthatja be a követelést, hanem az adós egyéb vagyontárgyaiból, jövedelméből is. S még csak nem is kötelezhető rá, hogy az ingatlannal kezdje.

Petyeka # 2008.04.08. 13:40

Abból a hejzetből, hogy a rákényszerített kölcsönfelvételektől hogyan lehet megszabadulni, mert amint írtam becsapták a tesómat, hogy a nevéröl lekerült házzal a kölcsönöket is átvállalják. Csak ugyanis ez egy nagy kamu volt hogy a jóhiszemű gyerek kisegítse őket az árverezés alól. Erre kellene a megoldás hogy ezeket a kölcsönfelvételeket meg e lehet támadni, és kikényszeríteni az adásvételi szerződést az anyósáéktól, mert 100%, hogy visszatartanak információkat, ugyanis több adócsalási ügyleteik vannak. Szóval elég zűrös az a család. Nekem csak annyi az érdekem ebben, hogy hogyan rángathatnám ki a testvéremet ebből.
Az még tény, hogy a jogi kiskapuk kijátszásában egy jogász is segít nekik, ezért nem értjük hogy mit lehet egyáltalán tenni.

Sasfioka # 2008.04.08. 13:33

Ha az ingatlanon van zálogjog, akkor teljesen mindegy, hogy az most a testvér nevén van-e, vagy az anyós nevén... A zálogjogosult érvényesítheti a zálogjogát.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.08. 13:25

hogyan lehet ebből a helyzetből elindulni

Hiszen ez az! Milyen helyzetből?

Petyeka # 2008.04.08. 13:22

Nem tudunk mi sem többet az a baj, annál amit leírtam. De mindenképp segítséget szertnék kérni, hogy hogyan lehet ebből a helyzetből elindulni, úgy, hogy mi jöjjünk ki nyertesként valamilyen szinten.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.08. 12:39

Nem éppen egzakt tényállás.

Petyeka # 2008.04.08. 11:16

Tiszteletem!

Szeretném a segítségét kérni, mert az öcsémet, aki még csak 20 éves és fél éves munkaviszonnyal rendelkezik, az anyósjelöltjéék rákényszerítették arra, hogy ráíratták az árverezett házukat, és kölcsönöket vetettek fel vele. Ezután tettek neki ígéreteket, hogy majd visszaíratják a házat saját nevükre, a kölcsönökkel együtt. Az ingatlant vissza is írták, a kölcsönöket nem. Mit lehet tenni, hogy végleg kiszállhasson az öcsém ebből? Jogi úton mit és hogyan lehet tenni? ( Sajnos, a mi családunk csak utólag tudta meg az egészet, ugyanis ezt is kikötötték, hogy nekünk nem szólhat erről, csak utólag... Az adásvételi szerződést is többször megkísérelte tőlük elkérni, amiből neki is járna egy példány, de ők nem adják oda)
Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 11:47

Ja, értem. :)
Szívesen.

diamant # 2008.04.04. 11:20

Igen, de én nem tartózkodom Magyarországon. Hétfőn elviszik szüleim ügyvédhez az iratot, csak addig szerettem volna iránymutatást kapni. Még egyszer köszönöm Neked a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 11:03

Tulajdoni lapot az ország bármelyik földhivatalában, sőt az általában bevásárlóközpontokban nyitott kirendeltségeken is kaphatsz.

diamant # 2008.04.04. 10:19

Köszönöm a segítséget! Az irat 2000 km távolságra van tőlem egyelőre. Jelentkezem, ha többet tudok.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 10:04

következtetésem szerint csak az ő részén lehet a jelzálog
Ez nem következtetés kérdése. Mit ír a tulajdoni lap? A III. rész.

Ha csak az ő tulajdoni részét terheli a jelzálog, akkor azt árverezhetik el. Nem szoktak tolongani a vevők - de te is megveheted.

diamant # 2008.04.04. 09:49

Nem hiszem, hogy az egész ingatlanra jegyezték be, a szemle folyó év februárt ír, az öröklés 2003-ban történt. A fenti ingatlanon a munkáltatói hitel nem szerepelt hagyatéki teherként, sőt ilyen jelzálog nem volt rajta a hagyatéki jegyzőkönyv szerint sem. Ergo most kellet valamikor rávezetni.
Volt rajta másik, azt letörlesztette. Nem értem, hogy a munkahelyi hitel, hogyan került a „zöld pontos” bank tulajdonába és utána a pedig a bank saját behajtói részlegéhez. A szemlén fel van tüntetve a két tulajdonos, az özvegyi haszonélvezet és a behajtó a tartozás és kamatok erejéig.
Mivel ez az idén történt, a hitel csak az egyik tulajnak a nevén volt, így következtetésem szerint csak az ő részén lehet a jelzálog.
A hitel összeg, nem volt túl magas, azonban mostanra 6 jegyűről 7 jegyűre változott....
Tanácstalan vagyok, hogy egyáltalán mit tudok csinálni a másik tulajjal. Eddig már annyi pénzt vitt el a rosszindulata és felelőtlensége...
Amennyiben a felén van a hitel, mi lesz az ingatlannal, ha ő nem rendezi a tartozását?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:28

Biztos vagy benne, hogy a jelzálog az egész ingatlant terheli? Mert ha úgy van, akkor természetesen elúszhat. Úgy lehet, az örökös ezzel a teherrel kapta meg a tulajdonrészt.

(Mellékes, de: az az elidegenítési tilalom valószínűleg nem most "került" oda, hanem a jelzálogot biztosító teherként eleve bejegyezték.)

diamant # 2008.04.04. 09:22

Mi a helyzet olyankor, ha egy ingatlanra, melynek két tulajdonosa van az egyik tulaj tartozásai miatt – melyet a munkáltatójától kapott 10 évvel ezelőtt – jelzáloggal terhelik meg az ingatlant. A másik tulajdonosra az ingatlan tulajdonjogának fele évekkel később a hitel felvétele után szállt öröklés útján.
Egy egyszerűsített szemle című földhivatali iratból értesült a jelzálog bejegyzéséről, mely felett egy behajtó lett a tulajdonos. Az ingatlan elidegenítési tilalom alá került. Mi történik, ha a hiteles továbbra sem fizeti meg adósságát és nem tudják behajtani rajta, illetve haláláig nem rendeződik az ügy?

tommy # 2008.04.02. 09:52

Nem tudom, miféle hitelről lenne szó, de valószínűleg a részterhelésért nem lelkendezik egyik hitelt nyújtó pénzintézet sem. Gondolom ezért kellene az egészre terhelni. Ez meg pl. nekem nem tetszik nyilván. Ha minden rendben van a fizetéssel, akkor is lekötöm 20 évre a részemet. Ennyi erővel le is mondhatok róla :|

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 17:07

Nem kell. Ha a bank valami hozzájárulást kér a tulajdonostársaktól, az nem arról fog szólni, hogy az illető tulajdonrészére jelzálogot lehessen bejegyezni. A banki jogász sem hülye, tudja, hogy a jelzálog anélkül is bejegyezhető - de tudja azt is, hogy egy ilyen tulajdoni hányadra bejegyzett jelzálog lófüttyöt ér.

bigdady # 2008.04.01. 14:58

Ha a bank azt mondja hogy kell akkor kell. neki legalábbis hogy adja a hitelt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 12:41

egyik jelzálog alapú hitelt kíván felvenni az ingatlanra, amelyhez a többi tulaj beleegyezése is kell.
Nem kell. Legalábbis ahhoz, hogy a tulajdonrészét megterhelje, ahhoz nem kell. Azt meg nem kellene megengedni, hogy az egész ingatlant terhelje meg. Mert adóstárs attól ugyan még nem leszel, de az ingatlan nagyon könnyen elúszhat.

tommy # 2008.04.01. 11:01

Üdvözlet!
Érdeklődni szeretnék a következő ügyben. Egy olyan ingatlanban van részem, amelynek összesen

  • 7 tulajdonosa van
  • ebből 2-nek haszonélvezete.

(Ez egy öröklés által kialakult állapot.) A tulajok közül ténylegesen 3 használja az ingatlant. Ebből az egyik jelzálog alapú hitelt kíván felvenni az ingatlanra, amelyhez a többi tulaj beleegyezése is kell. Kérdésem, hogy beleegyezés esetén válhatok-e adóstárssá, ha a hitel felvevője vmilyen oknál fogva nem fizeti a részleteket? Ha igen, ki lehet-e ezt kerülni?
A választ előre is köszönöm!