jogok külön költözéskor bérlakásnál


matthiasi # 2008.04.12. 16:08

addig a férj nem küldhető el csak úgy.

Pedig hány maflát küldenek el csak úgy a menyecskék !

matthiasi # 2008.04.12. 16:06

A fórumoknak van egy sajátossága : mindenki hozzá szólhat.
A két irányú kérdezek - felelnek rá az arra illetékesek, arra vannak a fizetős jogi tanácsadások !

De a konkrétumokról is :

Nálunk Mo. -on jó negyven egynehány évig voltak bérlakások, igaz a keresletnek megfelelő számban soha nem léteztek. Főleg városi ember, kicsi és nagy - élte életét ezekben, élvezet áldását azaz a viszonylag, de inkább nevetséges lakbért fizetett ezért.
Soha nem részesült ezekből az ország egész lakossága. Voltak nem is kevesen akik a nyolc óra kemény munka után még újabban 8 órát dolgoztak még keményebben, hogy legyen egyáltalán hol lakniuk.
Az a " bő " bérlakás" állomány az államosítás (amit én a nagy rablásnak tartok még most is annak ellenére, hogy a felmenőimtől soha nem vettek el semmit, sőt a rabolt holmi áldásaiból mi is részesültünk, mint egy családi beszégetésen az egyik fivérem mondta a Papának ) után keletkezett. Mivel nem volt jelentős a lakbér - még a fenntartás költségeit se fedezte - a lakásállomány ebek harmincadjára jutott - pusztult.

Aztán a rendszerváltás legelején begazolt a magyari lakosságnak az a fele, aki kedvezményezett volt, megvette újra csak bagóért az addigi bérlakását – boldog lakástulaj lett.
Csak egyet felejtett el, ezután nem a társadalom fogja mások rovására kiegészíteni a lakhatási költségeit – mélyen a zsebbe kell nyúlni. Na ez újabb csalódást okozott.

„Ebben az esetben sok százezren fognak beköltözni az aluljárókba. Nem baj, majd elmennek cselédnek valamelyik uradalomba, ott kapnak egy ablak nélküli szobát.”

Azért nem biztos, hogy egy piaci lakbér esetén feltétlen csak az aluljáró lenne a választás.
Cseléd meg már anélkül is van elég.
Uradalmak meg már nincsenek abban az elképzelésben, ahogy sokan hiszik, de lesznek más színben, de a naivak ezt egyelőre nem tudják elképzelni.
Na, még ez :
Üdvözletét küldi egy panel proli, aki épp most törleszti a 21 évig a társadalom kedvezményezet¬tjeként élő, majd piaci árnál alacsonyabban megvevő lakását.

Panel proli: vannak még olyanok ?
Nem az a lényeg meddig törlesztünk, hanem mennyit fizetünk összességében, de ez akkor nem bérlakás ! Volt az valamikor ? Ja látom , ha piaci árnál alacsonyabban vették meg. De, hogy rosszüzlet volt-e ezt innen megitélni nem lehet.

„Amíg az emberek fizetése egyenlő egy piaci alapon működő bérlakás rezsi NÉLKÜLI díjával addig szerintem ezt nem kéne feszegetni”

Hát tényleg ma nem nagyok a fizetések. – már akinek -, de arra másutt kell reklamálni - pl. a munkáltatóknál.
Feszegetni mindig kell.
Drágák a szabadpiaci lakások , de azért nem egyenlő egy átlagbérrel, ha igen ki kell adni – meg kell próbálni !
És jó hétvégét mindenkinek !!

Goodwitch # 2008.04.12. 15:25

Amíg a házasság fennáll, addig a férj nem küldhető el csak úgy. Kivéve, ha erre magatartásával okot adott (rongál, zaklat, zajong, nem tartja be a társadalmi együttélés szabályait).

Ha meg válásra kerül a sor, akkor bizony a férj keres magának egy másik albérletet, esetleg egy másik asszonyt :-).


Goodwitch

Corvus Corax # 2008.04.12. 11:40

Tisztelt Matthiasi!

"legnagyobb részük egyszerű rabolt holmi volt"

Nem értem az indulatát. Ilyet azok írnak, akiknek nem jutott, vagy más módon, például tanári, takarítói, bolti eladói, stb. állásuk jövedelméből vettek egy 15-25 millós lakást. Mert ezek meg tudják fizetni. Meg tudják fizetni?

"ár alatti bérleten vannak"

Mármint piaci ár alatt. Ebben egyetértek. Emeljék meg az önkormányzatok piaci mértékűre a bérleti díjakat? Ebben az esetben sok százezren fognak beköltözni az aluljárókba. Nem baj, majd elmennek cselédnek valamelyik uradalomba, ott kapnak egy ablak nélküli szobát. Amíg az emberek fizetése egyenlő egy piaci alapon működő bérlakás rezsi NÉLKÜLI díjával addig szerintem ezt nem kéne feszegetni.

"A jogi dolgokat majd megmondják a specialisták !"

A szavaiban nem érzem a segítő és a hozzáértő szándékot. Én egy hozzáértőtől vártam választ. Elvégre nem valamelyik bulvárlap fórumára regisztráltam. Valamelyikünk rossz fórumot választott.

"formális logika"
A formális logikai levezetéséből arra következtetek, hogy semmit nem tehet a férj, csak azt, hogy keres egy bérlakást, a fizetéséhez illőt.

Nem baj. Bízom benne, hogy lesz olyan hozzászóló, aki nem a keserűségének és az indulatainak a levezetésére használja ezt a fórumot.

Üdvözletét küldi egy panel proli, aki épp most törleszti a 21 évig a társadalom kedvezményezettjeként élő, majd piaci árnál alacsonyabban megvevő lakását.

Corvus Corax

matthiasi # 2008.04.12. 10:09

Kb 20 év után egy közös már
Ennyi idő alatt nem volt lehetőség ennek a tisztázására ?

hogy ne kerüljön az utcára?
Miért az utcára ? Bérelni kell valamilyen az igényének és a jövedelmének megfelelő bérleményt.
Azok az un. önkormányzati bérlakások - legnagyobb részük egyszerű rabolt holmi volt - mélyen a reális ár alatti bérleten vannak. Úgy kell felfogni - 20 évig a társadalom kedvezményezettje volt , ennek most vége - nem jutott mindenkinek olcsó bérlakás.

Azért a formális logika alapján is ki lehet következtetni - mi van ha az asszony nemes egyszerűséggel feladja a bérleményét , elmegy csövezni, visszamegy a mamához, összeáll valakivel stb. mit csinál a férj ?
Most látom a gyerek se pelenkás már. Megy mindenki a maga dolgára.
A jogi dolgokat majd megmondják a specialisták !

Corvus Corax # 2008.04.12. 08:31

Üdvözlök Mindenkit!

A következő kérdésem lenne.

Adott egy önkormányzati bérlakás melyben egy házaspár lakik közös gyermekükkel. Az önkormányzati lakás bérleti jogát a házaspár női tagja szerezte a házasság előtt. A férj oda költözött a házasságkötéskor. A lakás bérlése továbbra is a feleség nevén maradt. A férj csak bejelentkezett az ingatlanba, mint állandó lakcím tekintetében. Kb 20 év után egy közös már nagykorú gyemekkel a feleség úgy döntött, hogy elküldi a férjét, ő maga pedig az 1+2 fél szobás lakást elcseréli egy 1 szobásra, mely szintén önkormányzati. A kérdésem a következő. Van-e bármiféle joga, követelése a férjnek a lakásra vonatkozóan? Kell-e a férj írásos beleegyezése? Eleget kell e tenni a feleség utasításának, mint bérlőnek, hogy hagyja el a lakást, vagy van-e valami lehetősége, hogy ne kerüljön az utcára?

A segítséget előre is köszönöm.

Üdv: Corvus Corax