Hasznalati jog


Sztiv007 # 2010.05.03. 16:04

Használati joggal kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Pár évvel ezelőtt vásároltam egy hétvégi házat egy stéggel.
De a stéget nem tudtuk átíratni, mert csak cég nevére lehetett volna (nekem nem volt cégem).
Így a régi tulajdonossal abba egyeztünk meg, hogy marad az ő cég nevén, de használati jogát eladta nekem – határozatlan időre, ügyvéd ellenjegyezte.
Nemrég eladta tudtom nélkül és nem szüntette/vette vissza a használati jogomat. A vevő nevét nem árulta el. A vevő sem tudja, hogy nem lett igény mentesítve. Az önkormányzatnál csak tulajdonjogot rögzítenek, használati jogot nem. Mi tudok tenni, hogy visszaszerezem, vagy továbbra is használjam?
Amennyiben használati jogom van egy adott stégre, azt használhatom továbbra is, hiba van új tulajdonos?
Érvényteleníthetem az adásvételi szerződést, rendezetlen használati jogomra hivatkozva?

Dragon42 # 2010.03.23. 12:21

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, felhasználom.
Sajnos az a baj, hogy hiába perelünk nem nagyon jutunk semmire, hiszen eddig bérelték a pincénket és kiadták bérbe azokna kakik a tartozást csinálták. Öket már felszámolták, de mivel közüzemi tartozásuk is volt nekünk már nem maradt a felszámolás után semmi. Sajnos nem tudjuk másnak kiadni, mert a bérelt pincerész felet van az ő saját tulajdonú üzlete. Szóval eléggé bonyolult az ügy.
De köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2010.03.22. 20:43

Dragon42

Elnézést, egyben köszönöm a kiigazítást.

Abból a 7 M Ft tartozásból valamennyit is csak akkor láttok ha beperlitek a céget, illetve felszámolást lehet kezdeményezni ellene.

A pincehelyiséget meg ki lehet adni másnak is - akár.

MajorDomus # 2010.03.22. 20:23

Nehogy belemenjetek !

Az albérlővel szemben ugyanis nem vagytok jogviszonyban. Ha kocsmát nyit a házban csak az ügyvédekkel folytattok kilátástalan vitákat. Ne használati jogot,hanem bérleti szerződést kössetek az felmondható, a kizárólagos használati jog viszont nem.

De előbb fizesse ki a tartózást !

Dragon42 # 2010.03.22. 13:05

Kedves monlisa1!
Félreértettél. Nem én akarok bérbe vanni adni én a társasház egyik tulajdonosa - és egyébként SZVB tagja - vagyok. A cég aki használati jogot akar elérni nálunk -egyébkén tartozik 7millióval- és szeretném a ház tulajdonosait megkimélni a kellemetlenségektől amik felölük érhetnek minket. A tőlünk használati jogot kérő cég - mivel mind ügyvéd - fogja továbbadni valakinek aki tud vendéglátóipari tevékenységet végezni. A kérdésem erre irányult. Messze távol áll tőlem a nyerészkedés.

monalisa1 # 2010.03.22. 10:42
  • de ne abból nyerészkedj.
monalisa1 # 2010.03.22. 10:41

A díjfizetés megállapodás szerint akár havi összegben is történhet.

A bérleményt csakis a tulajdonos előzetes hozzájárulásával lehet bérbeadni harmadik személynek, ergo ha neked már nincs rá szükség add vissza - de abból nyerészkedj.

Dragon42 # 2010.03.22. 10:23

Köszönöm szépen a választ. Ez volt nekem a gyanús. Akkor ha jól értem ez egy egyszeri díjazást jelent és a társasház nem kérhet bérleti díjat tőlük. És még egy kérdés. Használati jog esetén a használati jogot élvező esetleg egy harmadik személyre átruházhatja e az üzemeltetés jogát?
Dragon42

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.22. 09:14

Amit kérdeztél, az itt alant van meghatározva, egy olyan vagyoni értékű jog, amely be van jegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára.

A pince kizárólagos használati joga azt jelenti, hogy a tulajdonos megállapodást köt a társasházzal, hogy meghatározott ideig, vagy visszavonásig díjazás ellenében kizárólagosan használhatja azt a területet. Ezt a társasház alapító okiratába jegyzik be.

Dragon42 # 2010.03.22. 08:49

Kedves Fórumozok!
Lenne egy kérdésem. Megmondanátok nekem, hogy pontosan mit jelent jogila a "használati jog" kifejezés?
Nem lakásról van szó, hanem egy társasház pincéjéről, tehát egy társasházi közös tulajdonról lenne szó.
Köszönöm vűálaszotokat.
Dragon42

Gabor1 # 2003.11.18. 13:26

Talaltam nemi leirast a hasznalati jogrol es az eleadasi aranak szamolasarol, aktualis ez szerintetek?

Használat
A használat jogánál fogva a jogosult a dolgot a saját, valamint együtt élo családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja, és hasznait szedheti. A használat jogának gyakorlása másnak nem engedheto át. A használat joga személyhez kötött, korlátozott jog. Korlátozott azért, mert a más tulajdonában lévo dolgot a jogosult kizárólag a saját, valamint együtt élo családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja, és mert annak gyakorlását másnak nem engedheti át. Egyebekben a használat jogára a haszonélvezet szabályait kell alkalmazni (korlátozott idore, legfeljebb a jogosult haláláig állhat fenn stb.).

Ar:
A haszonélvezeti, használati jog értékét az alábbi szabályok alkalmazásával kell kiszámítani. Ha a haszonélvezeti, használati jog a jogosult életének idejére terjed, annak értékét az illeto személy életkorához képest a következo módon kell megállapítani: ha a vagyoni értéku jog jogosultja 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese, ha 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa, ha 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa, ha 65 évnél idosebb, az egyévi érték 4-szerese. A vagyoni értéku jogok egyévi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni. A meghatározott idore szóló haszonélvezet, használati jog értéke az egyévi érték és a kikötött évek szorzata. A jog így számított értéke azonban nem haladhatja meg az egyévi érték 20-szorosát, illetve természetes személy javára kikötött haszonélvezet, használat joga esetén az egyévi értéknek a fentiek szerint meghatározott életkor szerinti többszörösét.

Forras: http://www.tavlatingatlan.hu/…ogalmak.html

Gabor1 # 2003.11.17. 12:28

Köszönöm szépen a választ, amit eddig megtudtam a használati jogról az az, hogy vagy határozott időre vagy a kedvezményezett élete végéig tart. Létezik olyan, hogy örökös használati jog? Gondolok itt arra, hogy ha egyszer majd itt kell hagyni ezt az árnyékvilágot, és örökül kell hagyni valakinek, az ne azzal bajlódjon, hogy az örökösödédi illeték után a használati jogot kelljen megváltania. illetve hol tudok utána nézni annak, hogy mi is az a használati jog? Ez más mint a haszonélvezeti jog? A complex jogtárban nem tudtam ennek utána nézni, van valami jogi fogalmi kézikönyv?
Kösznettel, Gábor

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2003.11.14. 12:13

Kedves Gábor!

Egy épületnek vannak elfogadott és engedélyezett tervei, ahhoz , ahogy Önnek mondták - vagy ahogy szerződött - nem lehet "hozzácsapni" semmit. Ha a lakás nagyobb lett 7-8 nm es szobával az a lakás része és az Ön tulajdona, a fenti használati szerződés pedig megtévesztés címén megtámadható.
A Társasház alapító okiratában is ezzel a szobával növelt lakásnak kell szerepelnie és majd a lakás tulajdoni lapján is. Ne hagyja magát. Szörnyű amig megengednek maguknak mostanában egy néhány lakásépítésbe "bonyolódott" vállalkozó.

Gabor1 # 2003.11.13. 11:10

Harom kerdessel fordulok a forum tagokhoz, hatha tud valaki segiteni ebben.
Belekezdtem felesegemmel egy tarsashazi lakas epitkezesbe (30 lakas). Az epitkezes a tervektol elteroen alakult, nevezetesen egy kb 7-8 nm-es kis szobat csaptak a lakasunkhoz. Az altalunk alairt szerzodesben ez nem volt benne. Folyamatosan kerdeztem, hogy mennyi plusz koltsegbe kerul ez majd nekunk. A valasz folyamatosan valtozo volt. 1. a felepitmeny nm aranak 70%, majd 60% vegul 50% ugy, hogy a hasznalati jogot kapjuk meg nem a tulajdonjogot a kis szobara.
1.)Ezek utan a kerdesem az, hogy ha netalan el szeretnenek adni a lakast (ez nem all fenn egyelore) a hasznalati jogot is el tudjuk adni? Van erre valami megkotes, hogy az eppen aktualis nm ar hany szazalekat lehet e celbol felszamitani?
2.)Illetve ebbol kovetkezik, hogy hasznalati jogert az 50%-os ar realis?
3.) Illetve milyen jogi vonzatai vannak a hasznalati jognak ilyen esetben?
Koszonettel
Gabor1