Szocpol visszafizetése válás esetén.


MajorDomus # 2010.11.18. 21:20

Reggel megnézem

vellake # 2010.11.20. 18:12

Kiderült az igazság?Félszocpol v. egész vihető át? Köszönöm!

MajorDomus # 2010.11.20. 19:36

Használt lakásra a fele vihető igénybe, de korabbi folyósított szocpol átviheto második lakásra is, ami lehet használt is.

vellake # 2010.11.21. 16:44

Köszönöm a válaszokat. Lenne még egy újabb kérdésem. Ha válás után nem adnánk el a házat, albérletbe mennénk, ezt kiadnánk, és biztosítani szeretnénk, hogy a ház majdan a jelenlegi gyerekek öröksége maradjon (ha vki még bevállal egy új kapcsolatban 6 gyereket, ne ússzon el a mostani gyerekek öröksége), az hogyan biztosítható? Az ajándékozás, úgy olvastam egy helyen, nem elég, a köteles rész megilletné az újabb gyerekeket. Van ennek módja? Szocpol is van rajta, az elidegenítési tilalom vonatkozik a gyerekekre is, akikre felvettük? Köszönöm.

MajorDomus # 2010.11.21. 21:07

Hülyeség. A meg nem született gyerekeket nem illeti meg koteles rész.
Ha ajándékozásssl tulajdonos lesz a gyereked.onnan mar nincs miről beszélni.

MajorDomus # 2010.11.21. 21:07

Hülyeség. A meg nem született gyerekeket nem illeti meg koteles rész.
Ha ajándékozásssl tulajdonos lesz a gyereked.onnan mar nincs miről beszélni.

lewho # 2010.11.22. 07:21

Nem tudod neki ajándékozni, mert az állam javára be van jegyezve az elidegenítési tilalom, és nem fog hozzájárulni.

Ha kiadod bérbe, és rájön a hatóság, kamatostól vissza kell fizetned a támogatást....

vellake # 2010.11.22. 09:26

Van valami lehetőség arra, hogy biztosítsuk, hogy a jelenlegi gyerekeké legyen az ingatlan felnőttkorukban?Esetleg szerződés? Vagy azt felülírja az örökösödési jog?Ha erre nem kellene félretenni, vehetnék fel hitelt, de ha nincs biztosítva, nem fog menni. Férjem esetleg még több gyereket tehet az örökösök sorába, úgy semmire nem lesz elég. A ház meg egyenlőre eladhatatlan (itt nagyon alacsonyak most az ingatlanárak, és ott a szocpol is)Megoldható valahogy?
Elidegenítés az is, ha azokra íratjuk, akikre felvettük a szocpolt? Köszönöm!

lewho # 2010.11.22. 09:35

Fizessétek vissza a szocpolt. Utána azt tesztek az ingatlannal, amit akartok. Ha odaajándékozzátok a gyerekeiteknek, az "új" gyermekeknek nem jár köteles rész, amennyiben 15 évet még éltek(hajrá!).

De nem egyszerűbb másik ingatlant venni (2-őt) és arra átjegyeztetni a szocpolt?

Vagy vártuk 8 évet...

MajorDomus # 2010.11.22. 20:36

Kérdés van-e pénzük ra ?

vellake # 2010.11.23. 12:53

Nincs jelenleg semmi pénzünk,minden a házban van, és ez nem nagyon fog változni.

MajorDomus # 2010.11.23. 22:05

Vedd fel a hitelt, fizess vissza a szocpolt, azután illetekmentesen ajándékozás a gyerekeidnek, de a haszonélvezeti jogod fenntartásával.
Ezutan mar ,kiadhatód, s mehetsz albérletbe.

lamoni # 2010.12.14. 07:42

Mi nem válunk, de kérdésemre máshol idáig nem találtam egyértelmű választ.
2 gyermekre vettük fel a megelőlegező kölcsönt, de már 6 év eltelt, és nem született gyerekünk. Meddőségibe járunk, most volt az első lombikunk, ami nem sikerült.
Nem egyértelmű, hogy mit jelent a max. IVF kezelés, ami a feltételben le van írva, hogy pontosan hányat takar. Mi az elsőt magánklinikán csináltuk, hogy előbb bejussunk, ez beszámít e egyáltalán?
Ha átmegyünk államiba, és mindent végigcsinálunk, és esetleg mégse lesz, akkor vissza kell e fizetni?
Egyébként a vizsgálatok, a gyógyszerek, és a Pestre járás mind olyan sokba van, hogy a 2 milliót már rég ráköltöttük a babatémára.

lewho # 2010.12.14. 08:34

Szia!

Az IVF számáról:

49/1997. (XII. 17.) NM rendelet
a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról
2. § (1) A meddőség kezelése körébe tartozik

  1. az emberi reprodukcióra irányuló különleges beavatkozások közül

ca) a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés (R. 1. számú melléklet 1. pont, 4. pont, 5. pont),
cb) ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés (R. 1. számú melléklet 2. pont),
cc) embrióadományozással végzett embrióbeültetés (R. 1. számú melléklet 3. pont), valamint
cd) a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer (R. 1. számú melléklet 6-7. pont)
körében legfeljebb öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás - ideértve a felsorolt eljárások során keletkezett, fagyasztva tárolt embriók beültetését is, ha azok a korábbi eljárások során kerültek fagyasztásra (R. 1. számú melléklet 8. pont) -, illetve
ce) a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel végzett mesterséges ondóbevitelből (R. 1. számú melléklet 9.1. pont) legfeljebb hat,
cf) adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitelből (R. 1. számú melléklet 9.2. pont) legfeljebb hat
beavatkozás.

Nem tudom, hogy a magánklinikás beleszámít-e, szerintem nem, ha nem a köt. egészségbiztosítás keretén belül veszed igénybe.

Ha nem jön össze, de kimerítettétek az 5 lehetőséget, akkor vissza kell fizetni a megelőlegező tőkeösszegét, a kamtatokat nem.

Sok sikert a próbálkozásokhoz!

Kraken # 2010.12.19. 01:17

Üdv Mindenkinek
Sajnos én is a szocpolt felvett de elvállók táborába kerülök hamarosan.
Két gyerekre vettük fel 5 éve a hitelt , amiből 1 gyereket teljesítettünk is. Amikor elválunk vissza kell fizetni a hitelt, de ha jól értem nem az egészet csak amennyit az 1 nem teljesült gyerek után kell, az állam által adott támogatás kamataival megnövelve.
A tapasztalatok érdekelnek, milyen kamat lábbal számol a bank, és az állam? Mire számítsak mennyit kell vissza adni 5 év után ha kettőböl 1 gyereket teljesítettünk?

monalisa1 # 2010.12.19. 15:25

Nem sokkal lentebb lewho 2010.08.03. 15:14-kor beidézte azt a jogszabályt ami téged is érint.

Kraken # 2010.12.19. 18:56

Sajnos értetlen vagyok, elnézést, de az ajogi szöveg nekem magas!

  1. Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni. E kölcsöntartozás visszafizetésének kamatfeltételeire, valamint kamattámogatására a 13. § szabályai az irányadóak azzal, hogy a támogatásra való jogosultság maximális időtartamát a megelőlegező kölcsön folyósításának napjától kell figyelembe venni.

Tehát a 13 asban van leírva a mi mennyi :

(13) A (11) bekezdés szerinti megelőlegezés időtartama alatt az állam által megfizetett ellenszolgáltatásokat a folyósító hitelintézethez benyújtott igazolás alapján a központi költségvetés fizeti ki az adós helyett. Az igazolást az IVF kezelést végző intézmény által kiállított igazolás keltétől számított 60 napon belül, de legfeljebb a megelőlegezésről szóló szerződésben vállalt határidő leteltéig lehet benyújtani. Ha az igénylő az igazolást az igazolás keltétől számított 60 napon túl nyújtja be, úgy a bejelentéstől számított 60 napon belül a hitelintézeten keresztül köteles visszafizetni az igazolás dátuma és a bejelentés időpontja közötti időtartam alatt az állam által kifizetett kamatot, költséget és kamattámogatást.

ezt vagy én nem értem vagy ebben nincs leírva a válasz!

13. § (1) Kiegészítő kamattámogatást vehet igénybe a 30 millió forintot meg nem haladó összegű - a telekár nélkül számított - az áfa összegét is tartalmazó építési költségek vagy vételár esetén a 12. § (1) bekezdésének b), valamint e)-f) pontjaiban foglalt feltételek mellett új lakás építésére vagy értékesítés céljára felépített új lakás megvásárlására a házaspár, ha legalább egyikük támogatott személy, vagy a gyermeket nevelő támogatott személy.

Az építési költségek, illetőleg a vételár kiegyenlítéséhez felvett hitelintézeti kölcsön vagy biztosítóintézeti jelzáloghitel (a továbbiakban együtt: kölcsön) összege legfeljebb 15 millió forint, amely kamatainak megfizetéséhez az állam 20 évig nyújt támogatást. A kiegészítő kamattámogatásos kölcsönnel érintett ingatlanban a jogosult igénylőknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. A kölcsönösszeg nem haladhatja meg az igénylő, annak élettársa, az eltartott gyermekek és családtagok együttes tulajdoni hányadával arányos építési költségeket (vételárat). Ha a méltányolható lakásigénynek megfelelő lakás építési költsége (vételára) meghaladja a 30 millió forintot, úgy a méltányolható nagyságot meg nem haladó tényleges szobaszámra meghatározott építési költséget kell a felső határként alkalmazni.

(2) A kiegészítő kamattámogatást csak olyan kölcsönszerződéshez lehet igénybe venni, amelyben a hitelező vállalja, hogy a támogatás időtartama alatt a kamat és a törlesztés folyamán - a szerződésszegést, valamint jelzáloglevéllel történő finanszírozás esetén az előtörlesztési díjat kivéve - bármilyen címen felszámított költség és egyéb ellenszolgáltatás együttes éves mértéke nem haladja meg

  1. a változó, illetőleg a legfeljebb egy évig állandó kamatozású kölcsön esetén az ÁKK Zrt. által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 12 hónapos névleges futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagának 110 százaléka 4 százalékponttal növelt mértékét,
  2. az egy évnél hosszabb időszakra állandó kamatozású kölcsön esetén az ÁKK Zrt. által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott ötéves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagának 110%-a 4 százalékponttal növelt mértékét,
  3. az ÁKK Zrt. által havi rendszerességgel közzétett, az elsődleges forgalmazók árjegyzési kötelezettsége alapján kereskedési naponként számított és közzétett referenciahozamoknak a közzétételt megelőző három naptári hónapra vonatkozó számtani átlagának 110%-a 4 százalékponttal növelt mértékét, amennyiben az érintett futamidőre az a) és b) pontban meghatározott módszer alapján átlaghozam nem számítható.

(3) A kiegészítő kamattámogatás a (2) bekezdés a) és b) pontjai szerint számított állampapírhozam 60%-a, vagy a (2) bekezdés c) pontja szerint számított referenciahozam 60%-a. A támogatott kölcsön adósának törlesztési terheit csökkentő ezen kamattámogatás havi összege legfeljebb az ügyleti vagy üzleti év kezdetekor fennálló még esedékessé nem vált tőketartozás után számított összeg 1/12-ed része. A kölcsön részfolyósítása vagy 1 havi törlesztőrészletet meghaladó előtörlesztése esetén a kamattámogatás a fennálló még esedékessé nem vált tőketartozás után számított összeg havi időarányos része.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott kamat- és költségmértéket a kölcsön kamatainak változásánál, és a hitelező által választott ügyleti vagy üzleti év fordulójának napján, az akkor fennálló tőketartozásra kell alkalmazni. A (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - állampapír átlaghozamot, valamint a (2) bekezdés c) pontja szerint számított referenciahozamot az ÁKK Zrt. az internetes honlapján minden naptári hónap harmadik munkanapjáig közzéteszi. Az e bekezdés szerinti állampapírhozamok, vagy referenciahozamok alapján megállapított, a (2) bekezdés szerinti ügyleti kamatot, költséget és egyéb ellenszolgáltatást, valamint a (3) bekezdés szerinti kamattámogatást a közzététel naptári hónapját követő hónapban kell alkalmazni.

(5) Ha a hitelnyújtó által alkalmazott mérték a (2) bekezdésben meghatározott kamat és költség mértéket legfeljebb fél százalékkal haladja meg, akkor a kamat mértékét nem kell módosítani. Egy évnél hosszabb időszakra állandó kamatozású hitelek esetében a támogatás, a kamat és a költség mértéket csak a szerződés megkötésekor és az állandó kamat meghatározott időszakának lejártakor kell alkalmazni.

(6) A kiegészítő kamattámogatással érintett kölcsön adósát a támogatás időtartama alatt ügyleti kamat és a törlesztés folyamán - a szerződésszegést, valamint jelzáloglevéllel történő finanszírozás esetén az előtörlesztési díjat kivéve - bármilyen címen felszámított költség és egyéb ellenszolgáltatás jogcímén terhelő fizetési kötelezettség együttes mértéke nem haladhatja meg a (2) bekezdésben meghatározott mértéknek a (3) bekezdés szerinti támogatással csökkentett mértékét.

Ez nekem Kína! Milyen kamatot és egyéb költséget számol majd fel nekem a bank? Egyszerűen számokkal írja le nekem valaki legyen szíves! 5% mint egy jelzáloghitelnél vagy 30 % /év mint egy készpénzes hitelnél???

malvina01 # 2010.12.20. 19:41

Üdv Mindenkinek!

Lenne egy kérdésem, van egy személy, akinek a lakását el kell adni mert nem tudja fizetni tovább rá a hitelt, és van 2 gyermeke, akikre anno kapott szocpolt amit most vissza kéne fizetni,(mert nem telt el az 5év,csak 4,5 év) de nem tudja miből visszafizetni.
Kérdem, van e valami kiút, hogy ne kelljen a pénz visszafizetni, másik lakást nem tud venni. Valami olyan megoldás kéne, hogy elengedjék, lehetséges ez??

Köszi a választ!

MajorDomus # 2010.12.20. 19:55

nincs
aláírásának súlya van, ez most a nyakára nehezedik

a szerződéseket be kell tartani. Ha csak ugy ..elengednek¨ ebbol elne az ország.
Nem engedik el, s nem is lenne helyes. Ha valaki aláír egy szerződest abbol nemcsak elonye származhat, s ez a rossz lehetoseg is le volt ott irva sajnos.
Tudom , en is kénytelen voltam megkoplalni a hitelem kifizetését, mert a gatyam ráment volna az arfolyamkulonbsegre

hamzsa # 2011.01.17. 08:05

Van egy olyan problémám, hogy sajnos a feleségemmel nem működik a kapcsolat és van 3 gyerek hitel és szocpol. A szocpolt a már megszületett gyerekekre vettük fel. Én szeretnék kilépni a kapcsolatból úgy, hogy minden maradjon nekik, mivel a gyerekekért csináltam, csinálok mindent. Az járható út, hogy a lakás közös néven marad, így a hitel is megmarad, és a szocpol is? Nem szeretném adósságba verni őket, és magamat, van elég.

hamzsa # 2011.01.17. 08:59

Kérem válaszoljanak! Sürgős!
Van egy olyan problémám, hogy sajnos a feleségemmel nem működik a kapcsolat és van 3 gyerek hitel és szocpol. A szocpolt a már megszületett gyerekekre vettük fel. Én szeretnék kilépni a kapcsolatból úgy, hogy minden maradjon nekik, mivel a gyerekekért csináltam, csinálok mindent. Az járható út, hogy a lakás közös néven marad, így a hitel is megmarad, és a szocpol is? Nem szeretném adósságba verni őket, és magamat, van elég.

lewho # 2011.01.17. 09:16

Nem kell visszafizetned a szocpolt, ha a lakás tulajdoni viszonyai nem változnak.

hamzsa # 2011.01.17. 12:41

Köszönöm szépen a szocpolra vonatkozó választ.
De mi a helyzet a jelzálog hitellel, válás esetén nem mondhatja fel a bank a szerződést, ha csak egyikőnk rendelkezik jövedelemmel? A feleségem ugyanis főállású anyaságin van, aminek az összege a családi pótlékkal ugyan megnövekedik, de ha jól tudom ezek nem minősülnek jövedelemnek.

endy79 # 2011.01.18. 22:07

Segítséget szeretnék kérni.
Válunk a férjemmel. Van egy közös házunk szocpollal és hitellel.
Férjem maradt a házban, én a két gyerekkel elköltöztem. Hogyan lehetne megoldani hogy ne kelljen visszafizetnünk a szocpolt a két gyerekre?
Úgy tudom amennyiben a tulajdon viszonyok nem változnak, nincs visszafizetés sem.
De mi a helyzet akkor ha a két gyermek lakóhelye megváltozott, azaz az ingatlan már nem szolgál a kedvezményben részesült gyermekek lakóhelyéül?
Amennyiben mégis vissza kell fizetni, kinek lessz visszafizetési kötelezettsége? Fele-fele, vagy az egész az enyém?

Köszönettel: Endy

lewho # 2011.01.19. 07:06

Akkor sincs visszafizetés.

Ha az eredeti beköltözők közül már senki sem él ott, akkor kell visszafizetni, de ha az apa ott marad, és az elköltöző anya a tulajdonrészét nem idegeníti el, nem kell visszafizetni semmit.

Persze ez azt is jelenti, hogy az anya rosszul jár, de sajna ez van. Megoldást az jelenthet, ha az anya hányadát az apa megváltja, és a kapott összegért másik lakást vásárol az anya, így a régi lakásról a szocpol pl. fele átkerülhet az újra.