Alapító okirat módosítása.


Zoltán György # 2004.04.15. 21:33

Igen!

nagrol # 2004.04.15. 08:44

Kedves Zoltán,
Köszönöm a választ. A tetőtér jelenleg semmilyen közös célra nem szolgál (még teregetésre sem :-)). Teljesen üres.
Beépítés céljából szeretnénk megvenni.
Tehát akkor eladható 2/3-dal?
üdv
Roland

Zoltán György # 2004.04.15. 04:46

A Földhivatal nem hoz határozatot az alapító okiratról, csak a bejegyzéséről.
Az alapító okiratot már ti magatok modosítottátok.
Elvileg mint közös célra szolgáló helyiség (régebben teregetni jártak fel), nem.
Ha a szerződésben a tetőteret, mint egyéb helyiség veszitek meg, akkor igen. Ez esetben autómatikusan bejegyzésre kerül.

nagrol # 2004.04.14. 16:06

Tisztelt Jogi Szakértők,
Társasházunk módosította alapító okiratát (SZMSZ stb). A legfontosabb változtatás a ttv. 3.§ (2) szerinti felhatalmazás beillesztése volt (ez nem szerepelt az AO-ban azelőtt). Az alapító okiratot minden tulajdonos aláírta, minden oldalon szignózta.
A közös tulajdoni részek felsorolásába a földhivatal valószínüleg bele fog kötni.
Kérdésem: Eladhatja e a társasház a közös tetőteret 2/3-os többséggel, mielőtt a földhivatal határozatot hoz az alapító okirat módosításáról.
üdv
Roland

Zoltán György # 2004.04.08. 11:57

Szerintem az ő megállapodásuk rád hatálytalan.
Próbálj beszélni velük, hátha működik.
Mindenkinek ugyanannyit kell fizetni, hisz ugyanaz a közös költség oszlik el a négyzetméterek arányában.

Szonja # 2004.04.08. 10:04

Mivel én új lakó vagyok a házban (csak néhány hónapja költöztem ide), a többi őslakos engem tekint az 1. közellenségnek.
De úgy tűnik ezek szerint bármit megtehetnek, jobb lesz tovább költözni.

"Ahol laktam régebben, a közös képviselőnek többször volt címezve, Ptkány jelzővel levél a hirdetőtáblán. Aláírás nélkül!
A válasz sem volt különb!"

Nekem is van egy ismerősöm, ahol ez a falra kiírogatás a szokás.(A jó ötlet könnyen elterjed.) Kiírják azok nevét aki semmit sem csinálnak. Csak anyázás nélkül.

Szonja # 2004.04.07. 17:38

"Az egy hét takarítási időt te pénzben váltod meg. Ez korrekt megoldásnak tűnik."
Talán, ha nem takarítottam volna, (csak senki nem látott) és ha nem 6000Ft lenne az egyszeri nemtakarítás díjja, akkor esetleg.

Zoltán György # 2004.04.07. 11:40

Ahol laktam régebben, a közös képviselőnek többször volt címezve, Ptkány jelzővel levél a hirdetőtáblán. Aláírás nélkül!
A válasz sem volt különb!

Újvendég # 2004.04.07. 10:05

Az egy hét takarítási időt te pénzben váltod meg. Ez korrekt megoldásnak tűnik.

Szonja # 2004.04.07. 09:41

A társasházakról szoló törvényben olvastam olyat, hogy nem lehet pl a közös hirdetőre kiírni, hogy ki nem fezetett közös költséget.
Ezért érdekelne, hogy más sértő megjegyzéseket ki lehet -e írni.

Szonja # 2004.04.07. 09:38

Úgy értettem, hogy csak az általam fizetendő közös költség mértékét növelik.
Monjuk olyan indokkal, hogy szerintük nem takarítottam. Vagy nem tudom milyen indokkal, de megtehetik ezt?

Zoltán György # 2004.04.06. 16:48

Mivel változott a Társasházi törvény, ennek alapján elkerülhetetlenek az Alapító okiratok módosításai, egyes dolgokat SZMSZ-ben, kell szabályozni, ennek megléte kötelező!
Már miért nem írnád alá? Jobb neked a vita, pláne ha értelmetlen?
Mivel emelkednek az épületek fenntartási költségei is, (takarítószerek és eszközök, világítás...Stb.) értelemszerű, hogy emelik a Közös költséget.
A közgyűlés elfogadja, mert egyértelmű, akkor az rás is vonatkozik.

Szonja # 2004.04.06. 15:17

Társasházunk most módosítja az alapító okiratát. Sajnos rossz viszonyban vagyok a közös képviselővel, és nem járok lakógyülésre. Származhat belőle bármi hátrányom, ha most sem megyek el, és nem írom alá? Származhat -e ebből a többi lakónak valami hátránya, vagy szükséges időnként a módosítás? Más:
Lakásunkban a lépcsőház takarítást a lakók végzik, minden héten más. Megteheti -e a közös képviselő, hogy kiírja a hirdetőre, hogy szerinte ki nem takarított elmarasztaló megrovással párosítva?
Megváltoztathatja -e a lakógyülés az általam fizetendő közös költség összegét a távollétemben? Van ehhez bármi esetben joguk? Mit tehetek, ha ez történt?

Zoltán György # 2004.03.19. 10:16

DE!

nagrol # 2004.03.19. 08:05

Sziasztok,
A mi társasházunk éppen most módosítja az alapító okiratot. Van ügyvédünk, de mégis felmerült egy kérdés, amit szeretnénk tisztázni.
Az eredeti alapítóban, még az állam volt a tulajdonos (rendszerváltás). Kérdésem, hogy a módosításban fel kell e sorolni minden külön tulajdonnál (örök egység) hogy ki az aktuális tulajdonosa? Szerintünk, ez hátrányos lesz, ha valaki el akarja adni majd a lakását (a vevő esetleg azt hiszi hogy módosítani kell az alapítót is, ami ugye elég macerás). Nem elég felsorolni a tulajdonosokat a módosítás végén, ahol az ellenjegyzés és az aláírás történik?
üdv
Roland

Zoltán György # 2004.03.11. 18:32

A jelen pont végrehajtására vonatkozik a meghatalmazása.
Alapító okiratot kötelesek kiadni! Tartsd vissza a vételár egy részét, ha ez már nem lehetséges, akkor a közös képviselőtől, illetve az Önkormányzattól kérj!

A Földhivatalnál, mint tulajdonos bármikor kérhetsz, csak sokba kerülhet!

gyandor # 2004.03.10. 06:40

Jó reggelt !

Új társasházi lakás adásvételi szerződésébe bekerült, hogy a "Vevő felhatalmazza továbbá az Eladót arra, hogy amennyiben ez szükséges, a Társasház Alapító Okiratát helyette és nevében módosítsa a közös képviselet jelen pontban foglalt ellátása érdekében"
Ennek mi az időbeli hatálya? Gondolom, nem a végtelenségig. Azért is kérdezem, mert a birtokbaadáskor arra hivatkozva nem kaptam Alapító Okiratot, hogy még módosítás alatt áll. Úgy tudom, hogy a módosításhoz a összes tulajdonos belegyezése szükséges. Ezek alapján azt gondolnám, hogy a birtokbavétel után már nem járhat el helyettem az eladó hanem a módosításhoz mindenképpen szükség van a birtokon belül levő lakók aláírásához is. Tévedek?