osztatlan tulajdon


ObudaFan # 2007.10.09. 18:59

Szerintem jobban jársz, ha saját magad próbálod eladni, mint ha árverésen megy el. Ez utóbbi esetben egyrészt jóval alacsonyabb áron fog elmenni, másrészt a végrehajtási költségek is terhelni fogják.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.09. 17:35

Ha elárverezik a tulajdonrészedet, hova mész?

Magyar1 # 2007.10.09. 17:26

Egyéb megoldás nincs?
És hová menjek a családommal?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.09. 11:58

Próbáld meg gyorsan eladni a tulajdonrészedet a tulajdonostársaknak, és a bevételből kifizetni a tartozást. Vagy engedd át a tulajdonrészt a tartozás fejében.
Esetleg beszéld meg a hitelezővel, hogy fizetési haladékot ad a per lezárultáig.

Magyar1 # 2007.10.09. 11:39

Akkor szerinted mit tegyek?

Magyar1 # 2007.10.09. 11:38

Bocs az elírásért 2/4-ed

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.09. 11:37

Az utca-házszám számozást nem szabad összekeverni az ingatlannyilvántartással. Az az ingatlan minden valószínűség szerint egyetlen helyrajzi számon szerepel, és teljes egészében osztatlan közös tulajdon.

Lehet kérni a használat megosztását, a közös tulajdon megszüntetését - de ha megegyezéssel nem megy, akkor csak a bíróságtól. Az meg időbe telik, a hitelező annyit aligha vár.

Magyar1 # 2007.10.09. 11:31

Rettenet!

Én is osztatlan közös tulajdonban lakok? Vagy csak az udvar tartozik az osztatlanság közé? Segítsetek léci!

Jelzáloghitelt szeretnék felvenni lakrészemre, ami sürgős lenne, mert már a Faktoringnál van az adóságom. A bank adna kölcsönt, de "kedves" szomszédom nem hajlandó aláírni a használati jog megosztásáról szóló ügyvédi megállapodást.
A Faktoring pakolja a számlához a kamatokat, a térkép és egyéb papírok lassan lejárnak.......

Ez a közös tulajdonú ingatlan 4/2-ed részben enyém, és 1/4 - 1/4-ed részben másik két családé. A birtokviszonyokat mindenki tudja (régi megállapodás szerint). A ház, 3 lakrészként, 1/a, 1/b, 1/c- ként van feltüntetve is(természetesen a közös udvarról külön-külön bejárattal).
Mit tehetek? Bírósági végzét kérjek? És ha addig a Faktoring elárverezi a házat a fejem felől?
Sürgős lenne a válasz!!!!!!!!
Köszönöm!

ObudaFan # 2007.10.07. 08:28

Elsősorban közös megegyezéssel jó lenne egy használati megosztási megállapodást kötni valamennyi tulajdonostárssal, vayg legalább szótöbbséggel jó lenne hozni egy határozatot a megosztásról. Amennyiben ez nem megy, akkor bíróságtól lehet kérni a használat megosztását, és ugyanebben a perben lehet kérni, hogy a többi tulajdonostársat az ilyen zavaró magatartástól tiltsa el a bíróság.

monalisa1 # 2007.10.06. 18:35

Csupán a tűzgyújtással kapcsolatban: meg kell nézni a helyi önkormányzati rendeletben mi az előírás/tiltás az avarégetésre vonatkozóan.

linda7 # 2007.10.06. 15:30

Az alábbi problémával fordulok hozzátok:

Két éve élünk egy kis családi házban. Osztatlan közös területen. A területen három ház található, az egyikkel nincs probléma, a használatában lévő terület el van kerítve. A két ház amivel probléma van a következő. A két ház előtt két kis kert van, amelyek nincsenek elkerítve.
A probléma:
A szomszéd a saját családi házából csinált három lakást, melyből egyet már eladott. Az elvileg az ő házához tartozó kertet, amely a mi ablakunk alatt van, így már az új szomszédok is használják - ez nem igazán kedvez a nyugalmunknak. A kérdésem az, hogy ezzel a három lakássá átalakítással, hogyan változnak az osztatlan közös használatbavételi szabályok, mikor az eredetiben az van, hogy a szomszéd használatában van. Akkor most mi a teendő, hogy a kert ne egy átjáróház legyen.
Még egy kérdésem lenne? Hogyan lehet megállítani a hangoskodást, állandó tűzgyújtási mániáikat?
Legális megoldásokat várok :)) !

ObudaFan # 2007.09.24. 17:25

Hát akkor kérdezz tovább.

Vásárló # 2007.09.24. 13:44

Nem mondanám, hogy sokkal tisztábban látok a kérdésben, de mindenképp köszönöm, hogy próbáltatok segíteni.
Vsrl

ObudaFan # 2007.09.21. 15:10

Csak azért nem idejétműlt, mert az ingatlantulajdon különösen hajlamos arra, hogy újra és újra osztatlan közös tulajdon alakuljon ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.21. 09:52

Ennyire zürös dolog ez az osztatlan tulajdon? Kiforratlan a szabályozása, vagy éppen túl régen lefektettett és idejétmúlt?
Egyik sem. A természetéből adódik. Már a rómaiak is megállapították, hogy "a közös tulajdon viszályok forrása".

Vásárló # 2007.09.21. 08:44

Ennyire zürös dolog ez az osztatlan tulajdon? Kiforratlan a szabályozása, vagy éppen túl régen lefektettett és idejétmúlt?
Ha vásárolok egy tulajdonrészt nem rendelkezhetem azzal szabadon, mert korábban arról esetleg valaki már rendelkezett?
Laikusként nem látom tisztán, kérlek segitsetek.
Eddigi és ezutáni válaszaitokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 20:56

Keressetek másik lakást.

Vásárló # 2007.09.20. 18:28

Köszönöm a válaszod ObudaFan.
Még nem történt meg az adásvétel, még csak barátkozunk a lakással.Nem akarnak megtéveszteni sem, mert mindent elmondott és hát az ára még telek-használat nélkül sem rossz.
A szóbeli megállapodás jelen helyzetben kézzel fogható használati szerzödés nélkül a jelenlegi tulajdonosok között van, engem az érdekelne, hogy az általuk szóban megállapodott, vagy kialakult helyzet engem a jövöben mire kötelez, illetve milyen jogokkal ruház fel. Egy tulajdonosváltás kimeriti a "körülmények lényeges változása"-t?
Mivel jelen pillatban nincs használatjogi szerzödésük, gondolom az adásvételhez szükséges lesz, lehet-e ezt ugy alakitani, hogy a megvásárolni kivánt tulajdonrésszel arányos használati jog is legyen belöle?
Válaszaitokat, véleményeiteket továbbra is köszönöm.

ObudaFan # 2007.09.20. 16:46

A körülmények lényeges változására alapítva lehet keresetet indítani a használat megosztásáról szóló megállapodás ellen. Ha a körülmények nem változtak lényegesen, nem tudsz lépni, mert te azt szerezted, amit az eladó neked eladott. Ha ő megtévesztett, vele szemben léphetsz fel, nem a tulajdonostársaiddal szemben.

Vásárló # 2007.09.19. 20:56

Tisztelt Fórumozók,
a véleményeteket szeretném kérni.
Lakást szeretnék venni, lenne is egy kiszemelt egy négylakásos sorházban, ami osztatlan közös tulajdon.
1/4 tulajdonrészt adna el az egyik tulaj.
A lakók között nincs telekhasználat-megosztásról szerzödés, de a jelenlegi használati arányok nem tükrözik a tulajdoni arányokat. Az egyik lakó egy nagy részt (kb a teljes telek 1/3 - a), a többiek a lakások elötti kisebb elökertet (gk. beálló) használják. A tulaj szerint anno az adásvételiben aláirták, hogy átengedik a használatot a szélsö lakónak.
Kérdezném a véleményeteket arról, hogy a közöttük anno létrejött megállapodás kötelez-e engem bármire is, vagy az 1/4 tulajdonrész megvásárlásával annak használati joga is engem illet? (tulajdoni lapon semmi bejegyzés nincs)
Valamint ha a tulajdonosok az én elképzelésemet nem támogatják, nehéz ügy ennek az érvényesitése?
Már ha egyáltalán lenne bármi jogom a használathoz.
Válaszaitokat elöre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.28. 19:39

Hát én belevettem. Majd referálok.

ObudaFan # 2007.08.28. 17:51

Szerintem nem kell. (Sőt, sztem nem is lehet ezt alapító okiratba foglalni az új Thtv. hatályba lépése óta.)

Thtv. 9. § Az alapító okiratban meg kell határozni:

  1. a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket,
  2. a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető - a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó - tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját,
  3. a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását,
  4. az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt,
  5. a közösség közös nevét, amely egyéb megjelölés hiányában a társasház címe, a társasház megjelöléssel együtt.

Nem sorolja fel a közös tulajdon használatát.

Ezzel szemben:

23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.
(2) A közgyűlés a birtoklás, használat és hasznosítás módját meghatározhatja.

Amennyiben valamelyik tulajdonostárs méltányos érdekeit a többségi határozat sérti, bírósághoz fordulhat természetesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.28. 09:20

Bármelyik tulajdonostárs önállóan kérheti a birtokvédelmet.
A használat megosztása szerintem alapító okirat módosítását igényli, tehát valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása kell. (Illetve legalább a 4/5-üké.)

Sziló # 2007.08.28. 08:16

Kedves ObudaFan!
Köszönöm váalszodat. Ha a közgyűlésen ezt megszavaztatjuk, akkor csak a tulajdonosok 60%-ának jutna hely, nem mindenkinek, ez benne a pláne. Ha mindenkinek jutna, nem kerítette volna el a helyet. Ez meg ugye nem jogos szerintem.
akkor mit tehetünk? Ha a közgyűlés elfogadja, hogy a 60%-nak juttat helyet használatra, akkor is el lehet keríteni a helyet? Az már nem használat, hanem birtoklás/kisajátítás.
Lehet-e másik megoldásként az osztatlan közös tulajdont (udvart) egyben lekeríteni, hogy idegen, (nem ott lakó) ne használhassa ezt a területet?
A lakók hány %-ának kell kérnie a jegyzőtől a birtokvédelmet?

ObudaFan # 2007.08.28. 07:54

A társasházi közgyűlés dönthet úgy, hogy mindenkinek a tulajdoni hányadához mért arányban juttat egy udvarrészt használatra. Ilyen döntés nélkül ezt a lakó nem teheti meg, és a társasház a jegyzőtől is kérhet birtokvédelmet.