kerítés "jog"


Dr.Attika # 2013.05.04. 09:37

Mint a gyerek esetében? A kerítésnél is meg a gyermeknél is van valami "balkézről" vagy "jobbkézről" jött szabály.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.04. 08:44

Aki csinálta, azé.

glez # 2013.05.03. 13:32

Egy gyors kerdesem van, ha mar meglattam ezt a temat:
azt honnan lehet megtudni hogy a telek koruli keritesek kozul melyik kie? Tehat melyik epitese/karbantartasa az en felelossegem, melyik a megfelelo szomszede?
Tulajdoni lapon emlekeim szerint nincs ilyen informacio.

matthiasi # 2013.05.03. 13:22

morta, morta !
Részben igazad van, de csak részben.
Pl. az egyszintes ház az a földszintes, a kettőszintes ház meg az egyemeletes : van egy földszint és van az első emelet, az annyi mint kettő szint.
A kutyát mindig be kell zárni, nemcsak a kerítés bontáskor. Vagy megkötni !!
Írod, hogy rossz a kerítés, tehát a veszély eleve fenn áll mások testi épségének a veszélyeztetésére .
Az értékeiteket el kell zárni. Itt a jó alkalom, hogy minden mellékhelyiségre zárat tegyetek.
Aztán a másik ellentmondás :
balodali a kerítés, akkor az a társaházé, ami abból is világossá válik, hogy
Szóban tájékoztattak, hogy a társasház költsége a kerítés karbantartása, és két hét múlva kicserélik ” a palát viszont ti erősítettétek rá, mivel nem szívesen látjátok a kedves szomszédok ábrázatát.
Kár méltatlankodni, mert még valakinek eszébe jut hogy apala erősen egészségkárosító hatással jár, aztán nektek akkor annyi.
Ki kell bírni azt a kettő vagy 3 hetet !

amelyre önkormányzati engedélyel már vagy 20 éve palát erősítettünk. (legalább a földszinti lakókat ne lássuk” nem merül fel az a kérdés ,hogy most 20 év múltán a lakóközösség újra megengedi ,hogy a kerítésükre egy veszélyes anyagot azt az ómínózus palát erősítsék ?? A privát véleményem persze az, hogy annyira azért nem veszélyes az a pala, de ha ügy lesz belőle akkor azzá válhat !!
Egyébként én is hadban állok a szomszéd asszonnyal, nálam is van pala akerítés közelében szerencsére a mama azt nem tuggya, hogy az veszélyes.

morta # 2013.04.30. 10:46

Kedves Cím!
Némi, segítséget illetve útbaigazítást kérnék.
Egyik tulajdonosa vagyok egy osztatlan közös tulajdonú házrésznek. A másik tulajdonossal remek a kapcsolatunk.
Az enyém az utcafronti házrész másik tulajé a kert végében van, szolgalmi utat biztosítunk részére.
Mellettünk a bal oldalról 16 lakásos 1 szintes függőfolyosós társasház van.
A társasházi és osztatlan kertulajdont kerítés választja el, amelyre önkormányzati engedélyel már vagy 20 éve palát erősítettünk. (legalább a földszinti lakókat ne lássuk, ha már az emeletet muszály a kertben tartózokás alkalmával:))
Az évek "vas" foga tönkretette az ominózus kerítés tartóoszlopait, megdölt stb. szóba került a cseréje.
Szóban tájékoztattak, hogy a társasház költsége a kerítés karbantartása, és két hét múlva kicserélik és zárjam be a területünkön szabadon tartott németjuhász kutyámat 3 napra. Tervük, hogy a kerítést lebonják és két hét alatt újra láthatóvá lesz az alsó szomszédok népes serege. (itt megjegyezve 1,5 szobás társasházi lakásokról van szó, ami önkormányzati tulajdonban is van meg magán tulajdonban is)
Szóban 20-án beszéltünk erről és tegnap levelet kaptam a közös képviselőtől, hogy május 2-án kezdik a munkát.
kérdéseim:
Hol a két hét?
Mi lesz azokkal az értékekkel fűnyiró, bicikli, szerszámok, ami a területünkön nem zárható építményben van és elbontják a kerítést!?
Mit tegyek eb ügyben? Hogy zárjam el? Köteles vagyok? (Nálunk mindenki dolgozik, szabadságot kell kivennem, hogy otthon legyek!) Ráadásul lomtalanítás lesz május 6-i elvitellel! Mivel megszüntetnék a kerítést, szabad átjárás van hozzánk tőlük, este is napközben is, a társasházi kapu gyakran van tárva nyitva!
Mi van ha ellopnak valamit a kerítés lebontása és felhúzása között! Vajon fizet majd a mi biztosítónk?
Kérhetem ideiglenes kerítés felhúzását?
Köteles vagyok elfogadni azt, hogy kijelölnek egy dátumot?
Kérhetek időpont egyeztetést, ami nekünk is jó?

lajcsó # 2013.04.08. 08:06

Mivel a kertés a tulajdonos telkén van, tehát a saját tulajdonát képezi, ezért azzal semmit nem tehetsz az ő engedélye nélkül. Ha van elegendő hely, ültess sövényt!

nanemaaa # 2013.04.08. 07:17

perdy
Elvileg rá nem, de elé tehetsz.

perdy # 2013.04.05. 14:24

Tisztelt forumozók!

Kerítés ügyben szeretnék tanácsot kérni: a szomszédunk sajnos elég fura alak, állandóan leskelődik, nagyon zavar minket. szeretnék a keritésre nádat tenni, h ne lásson át, de azon az oldalon az az ő kerítése. Tehetek rá vagy engedélyt kell tőle kérnem? vagy tehetek e a kerítés elé vmit?
Előre is köszönöm a választ!

Bubicku # 2013.03.27. 17:53

Tisztelt Hölgyem/Uram,

egy kerítés ügyben kérném a segítségét.
Alaphelyzet:
Az én házam jobbra helyezkedik el a szomszédé balra (a házakkal szembeállva), a kanyarban, (a ház oldala a kanyarban van), közöttünk egy szép hosszú kőkerítés. Most új tulajdonosa van a szomszédos ingatlannak.
A korábbi tulajdonos a kerítés tetejére cserepet rakott, a két udvar között volt egy kapu még korábban a közös kúthasználat miatt, ezt befalazta. A kerítés középső szakaszára kb 4-6 m hosszúságban a kerítést megmagasította így egy féltetőt alakított ki (korábban disznóól lehetett, ami a térképen szerepel.Ennek a fala két helyen igencsak megrogyott ui. a korábbi tulaj koszorú nélkül épített. Kértük javítsa ki mert veszélyes, ő azt válaszolta h. eladja az ingatlant. Az új tulajdonos pedig kimérette a területét és közölte h. az enyém a kerítés, jó oké hátrébb lebomlott a kerítés újraépítem. De kérdezem én a felépítmény alatt megrogyott rész kinek a felelőssége, ha megjavítom, mivel kőből épült bármikor összedőlhet, az új tulajdonos nem akarja megcsináltatni. Ha elkezdem javíttatni és lebomlik a féltetője én építtessem újra?

köszönettel és Üdvözlettel:

MajorDomus # 2010.10.14. 20:33

Nem veszelyes.a birosag hivatalbol nen kuld iteletet a foldhivatalnak, legfeljebb adatszolgaltatasra kotelezi.
Ezt az ugyvednek kellett volna megtennie. Az itelet jogerore emelkedett emiatt ne aggodj. Elozd meg az ellenfeledet. Sok sikert.

MajorDomus # 2010.10.13. 13:52

Javaolnam meg hogy aldozz ra egszeri 10000 ft-ot mert akkor a foldhivatal nem ul rajta hetekig, hanem soron kivul meg aznap megcsinaljak.
az a satani kacaj meger ennyit, mikor az elso targyalasra beviszed az azbapi terkepmasolatot hitekesitve persze, s a biro megkerdezi az elldnfeltol, aki errol meg nem tud, hogy akkor most mirol beszelunk?

sió # 2010.10.13. 09:56

A jogerős ítélet egyértelművé teszi a dolgot.

MajorDomus # 2010.10.13. 06:49

A per soran hivatkozzatok az eredeti iteletre,amely mindenkeppen jogerosse valt, akar figyeltetek akar nem. Ha csak egy fecnid van, amin rajta van a per szama, menj be a birosagra, kerd ki az iteletet, azt az ugyveded nyujtsa be a foldhivatalba, hogy a terkepen allitsak vissza az eredeti allapotot. Ez az elso targyalasig megtortenik. Pont.

MajorDomus # 2010.10.12. 06:50

Inkabb pofatlansag,mert a jog vedi a magantulajdont.

MajorDomus # 2010.10.11. 20:43

A kirendelt szakerto birosagi megbizolevellel erkezik ot beengedem. Mast nem vagyok koteles.

nanemaaa # 2010.10.11. 17:34

Szerintem nincs.

sió # 2010.10.11. 16:19

Ha nem a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő, akkor nem köteles beengedni senkit semmilyen „földmérés” címszóval.
Nehogy már eltalálja bárki, hogy felméreti az én saját területemet, és még segédkezek is benne!
Majd ha kirendeli a bíróság, és hivatalos keretek között történik mindez.
Méresse fel a sajátját, ha tévedés van, akkor abból kiderül.

nanemaaa # 2010.10.11. 14:39

Ez így ebben a formában nem igaz. Köteles beengedni, legalább is előre egyeztetett időpontban. Az nem előre egyeztetés, hogy 8-kor szólok, hogy fél 9-kor jövök.
Szerintem kis cetli a kapura, hogy bocs, későn érkezett a távirat, így nem tudtam itthon maradni. Új időpont egyeztetése az alábbi telefonszámon......

sió # 2010.10.11. 12:06

Mérvadó az lesz, amit a bíróság által kirendelt szakértő fog megállapítani.
Lehet vinni ezer saját szakvéleményt is, azokat az egyoldalú megközelítés miatt, nem veszi figyelembe a bíróság. /csak korlátozottan,/
Magán szakértő nem utasíthat senkit arra, hogy engedje felmérni a területét. Nem köteles belemenni a földmérésbe, nem köteles együttműködni, és nem köteles beengedni a földmérőt.

nanemaaa # 2010.10.11. 11:58

A földmérő azt csinálja, amivel megbízzák. Őt nem érdekli a telek előélete, csak az, hogy a munkadíját megkapja.
Egyébként meg 5 cm-t aligha fog tudni bizonyítani. Szerintem még geodéziai szakértő sem, pedig az ő ceruzája igazán vastagon fog, ha számlát kell írnia. ;)

MajorDomus # 2010.09.10. 22:02

Arrol nem is beszelve hogy a patakmeder nem is a tied.

nanemaaa # 2010.09.10. 12:34

Nem kell rá engedély, így alap esetben jogod van bekeríteni. Ugyanakkor célszerű lenne e kérdést az illetékes építési hatóságnak és a vízügyi hatóságnak is feltenned. A helyi építési szabályzat ugyanis megtilthatja adott területen kerítés építését.
Ugyanez igaz a patak partra is, mely esetben viszont a vízügyi előírások tilthatják a karbantartási sávban bármely nemű építmény (beleértve a kerítést is) építését.

turanixx # 2010.09.08. 11:44

Arra válaszoljon nekem valaki, kérem, hogy külterületen lévő kert elnevezésű ingatlanomat bekeríthetem-e? Továbbá, mivel az egyik oldalán egy patak határolja, ott is építhetek-e kerítést a telekhatáron, illetve kell-e hozzá engedély bárkitől?

gitron # 2010.09.08. 07:43

Nem is kell. Az oldalhatáros építményeknél is annyi ablak nézhet át a szomszéd telkére, ahány helyiség van azon az oldalon.

Arra figyelj, hogy ha a kerítés tömör falként épül, a lecsorgó víz, ne a te oldaladra follyon, hanem az övére. Az is igaz, hogy nem lehet az egész kerítés tömör, minimum 30%-ban áttörtnek kell lennie.

Ez így hülyeség, ahogy írva vagyon, ilyen szabályo nincsenek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.09.07. 09:40

Nem is kell. Az oldalhatáros építményeknél is annyi ablak nézhet át a szomszéd telkére, ahány helyiség van azon az oldalon.

Arra figyelj, hogy ha a kerítés tömör falként épül, a lecsorgó víz, ne a te oldaladra follyon, hanem az övére. Az is igaz, hogy nem lehet az egész kerítés tömör, minimum 30%-ban áttörtnek kell lennie.