Haszonélvezeti jog


Zoltán György # 2004.04.04. 01:03

Nekem ez faramucinak tűnik!
Ha a néninek nincs senkije, miért tartott volna igényt a tulajdonjogra?
Tegyük fel: Csak!
De akkor miért ad haszonélvezetet? Hogy bármikor az utcára tehessék, vagy albérletet fizessen?
Ez így teljesen logikátlan!
Légyszi nézd meg a tulajdoni lapot, mi is van rajta!

ftamas78 # 2004.04.03. 18:50

Pont ez az amit nem értek. Nekem úgy mondták, hogy haszonélvezeti joga van a két lánynak. A haszonélvezeti jog meg nem egyenlő azzal, hogy a halála után övék lesz a ház. A szerződést nem láttam. És ha esetleg úgy van a szerződése, hogy a halála után övék a ház, de nem foglalkoznak vele, akkor lehet esetleg valamilyen formában felbontani a szerződést? Vagy ilyen szerződés nincs is, mert ezt már végrendeletnek hivják?

Asus # 2004.04.03. 18:03

Véleményem szerint minden további nélkül a nénihez lehet költözni és elatartási szerződést is lehet vele kötni.
A tulajdonos az ingatlanával rendelkezhet.
A haszonélvezeti jog független a tulajdonjogtól,viszont továbbra is fennmarad,ha a tulajdonos személyben beállt változásra tekintet nélkül!
A két leánynak most is joga lenne használni a lakást,ami a halálukig fennmarad.Hacsak le nem mondanak a haszonélvezeti jogukról

ftamas78 # 2004.04.03. 17:47

A tulajdonjog a nénié. A testvérének a két lányáé a haszonélvezeti jog egy korábbi szerződés miatt amitől a néni azt remélte, hogy majd cserébe foglalkoznak vele. Csak az a probléma, hogy a néni rájött, hogy a két lány Õt csak ki akarja használni és a szerződés cserében nem foglalkoznak vele. Ezért szeretné ezt valahogy felbontani és velünk új szerződést kötni. Az önkormányzattól lett vásárolva a lakás de már teljesen ki van fizetve. A két lány nem lakik ott, nem bérlők. Õk máshol laknak. Csak a néni lakik a lakásban.

Zoltán György # 2004.04.03. 17:04

Nem a tulajdonjog a testvérének a két lányáé?
A néninek pedig haszonélvezeti joga van?
Az önkormányzattól vásárolták?
A bérleti jog helyett kapott egy erősebb, haszonélvezeti jogot!??

ftamas78 # 2004.04.03. 05:39

Tisztelt Jogi Fórum!

Van egy egyedül élő 60-hoz közeli nő, akinek nincs se férje, se gyereke viszont van egy lakása. Ennek a lakásnak egy régebbi szerződés miatt a haszonélvezeti joga az egyik testvérének a két lányáé. Viszont ez a két nő nem foglalkozik vele, régóta nem is találkoztak csupán a lakásra pályáznak. Ez az idős nő és barátnőm megbeszélték, hogy hogy odaköltöznék, fizetnénk a rezsit, a lakás folyamatosan felújítanánk (nagyon kevés nyugdíjat kap) illetve esetleg később majd idősebb lesz kötnénk vele eltartási szerződést. Ehhez ezt a haszonélvezetről szóló szerződést fel kellene bontani. Sajnos a szerződés részleteit jelenleg nem tudom de úgy tudom, hogy az van benne, hogy halála után övék lenne a lakás. A nő teljesen cselekvőképes nincs jelenleg semmi problémája sem testileg, sem szellemileg.

Fel lehet valahogy bontani ezt a szerződést?
(esetleg valamilyen kiskapu segítségével?)
Köszönöm előre is a választ!