Kié lehet a haszonélvezeti jog?


Cs.Judit # 2004.04.08. 12:56

A "vendégfogadással" az a baj, hogy sajnos egy igen kicsike városban élünk. Ahol mindenki ismer mindenkit, mindenki tud mindenkiről mindent. Állíthatnám éppen, hogy ő csak a vendégem, de ez túl átlátszó lenne egy ilyen helyen ahol élek.
Egyébként ez megszívlelendő tanács.
Köszönet érte Zoltán György.

Cs.Judit # 2004.04.08. 12:46

Megszokásból maradt a megszólítás, hogy "férj". Elváltunk, külön is élünk. Volt férjem a gyerekek apja. Természetesen nem akarok senkit belekeverni, így a volt férjemet sem. Szeretnénk viszont újból megpróbálni, szeretnénk ha újra egy család lehetnénk. /15 évig boldogan éltünk./
Ha volt férjem magatartása nem úgy alakulna, nem erőltetném az együttélést, bármikor elküldhetem. Viszont ha múltjából mégis előkerülne valamilyen tartozása, nem szeretném ismét elveszíteni mindenünket. / élettársi viszony nem tudom mit vonhat maga után/
Ezért akarnék a lakásvásárlásba úgy belevágni, hogy valamilyen módon az otthonom biztosítva legyen, ne veszíthessem el újra.
Ezért fordultam itt a fórumban segítségért, tanácsokért .

Laikusként nekem is az merült fel először megoldásként, hogy a gyerekek nevére vásárolom a lakást, vagy haszonélvezőként teszem meg őket.
Az örököseim egyébként is ők lesznek majd, legjobb megoldás az lenne ha az ő nevükre vásrolhatnám meg.
Csak ebben az esetben igényelhetem-e a szoc.pol. támogatást, ha a hitelkérelmet én írom alá?

Zoltán György # 2004.04.08. 11:52

A férj az csak megszokásból maradt megszólítás?
Gyerekek, apja az aktuális? Vagy EX!

Zoltán György # 2004.04.08. 11:50

"Elváltunk. Ennek 3 éve." Nincs közös vagyon!

Külön vagyon, a gyerekek nevére! Mint törvényes képviselő akáírhatod a hitelszerződést, viszont kell az érintett gyámhivatal beleegyezése!
Gyerekek a tulajdonosok, TE az adós. Vendéget meg akkor fogadsz, amikor akarsz.
Ne keverj bele senkit!

the big cat # 2004.04.08. 11:13

A férj adóssága a házassági vagyonközösség adóssága, tehát a feleség nevén lévő, akár a különvagyonába tartozó ingatlan is fedezetül szolgálhat rá. Vagy nem?

Zoltán György # 2004.04.08. 00:37

Várjunk csak! A férjed adósságát nem terhelhetik az én házamra!
A tiedre sem!!!

Persze, hogy elárverezheti a Bírósági Végrehajtó, és mindenkinek mindent vissza kell fizetni! Kölcsönt a banknak, szoc-polt az Államkincstárnak!
Bukni, bármikor, bármekkorát lehet!

Cs.Judit # 2004.04.07. 13:45

Köszönöm Z.György a választ.
Egy kérdés maradt még, amire keresem és ez idáig nem találtam biztató választ. Veszélyeztethetné-e végrehajtás a lakást, amíg banki és állami terhelés-elidegenesítési tilalom van rajta? (hitel-szoc.pol után)

Jó Isten ne adja, de jobb felkészülni a legrosszabbra is...amire nagyon remélem soha nem fog sor kerülni. Volt férjem bevallása szerint nem kell félnünk semmitől, rendezte az életét, nincsenek tartozási. De megtanultam sajnos bizalmatlan lenni.

Minden jó tanácsot várok, és köszönök.

Zoltán György # 2004.04.07. 12:49

Ezzel a lakcímmel megleptél, ha nincs semmilyen lakcímed, akkor jelentkezz be abba a lakásba, amit megveszel.

Zoltán György # 2004.04.07. 12:47

Bocsi, de nem csak a Magyarkozlony.hu-n, hanem az otp.hu-n is megtalálható az idevonatkozó jogszabály, példákkal, magyarázatokkal, kiegészítésekkel és ami a legfontosabb érthetően!

Cs.Judit # 2004.04.07. 12:37

Keves Zoltán György!
Köszönöm tanácsodat.

Volt férjemnek nem adhatom át , nem mondhatok le a javára a szolg.lakás bérletéről. Ezt munkahelyem nem engedné, kizárólag saját dolgozóinak adja, másrészt mi 2 éve elváltunk, azóta külön élünk.
Sajnos nincs hová költöznöm a gyerekekkel, amíg a lakásvásárlás lebonyolódik. Ez ez egyetlen lakhatási lehetőségünk. Lakhatásunk egyébként szerződés szerint eseményhez kötött, vagyis ha orvosnak lenne szüksége a lakásra (mivel ez orvos részére fenntartott lakás), akkor nekem 1 hónapon belül ki kell költöznöm. Tehát a lakhatásunk bármikor veszélybe kerülhet.

Hivatalosan viszont még nem vagyok bejelentkezve ide, vagyis lakcímváltoztatást még nem kértem. Így tulajdonképpen lakcím nélküli vagyok.
Ebben az esetben megkaphatom-e a szoc.pol. támogatást? Gondolom, a pénzintézet nem fog utána nyomozni, hogy valójában hol lakom. Ez jelenthet-e valamilyen gondot, esetleg ideiglenesen jelentkezzek be egy rokonomhoz?

Tanácsodat előre is köszönöm.

Zoltán György # 2004.04.07. 11:35

Ha a jegyző hozzájárulásával elidegenítésre kerül az ingatlan, az eladási árból vissza kell fizetni a felvett támogatás összegét. Másik lakás vásárlásnál viszont visszaadják!
Lemaradt.

Zoltán György # 2004.04.07. 11:32

Kedves Bubó!
Köszönöm a lelkesítésed, jól esett!

Cs.Judit!
Ha van valamilyen lakásbérleti szerződésed (lakhatási lehetőséged), akkor nem ad mégegyet az Állam, tehát az semmiképpen nem maradhat a neveden.
Ha segíteni akarsz a volt férjednek add neki, illetve mondj le a javára.
A tulajdoni lapon csak (és kizárólagosan) TE legyél bejegyezve, mint tulajdonos!
A férjed, ha segíteni akar, lehet Adós, Adóstárs, Kezes..., De tulajdonjogot ne engedj!
Egyszer már megégetted magad, ne kockáztass, már csak a gyerekek miatt sem!
Gondolod 11. évesen meg tudja védeni magát mások hülyeségétől?!

Cs.Judit # 2004.04.07. 10:25

Mindenki segítségét nagyon szépen köszönöm! Tehát ha jól hámozom ki a hozzászólásokból, akkor mindenképpen csak a saját nevemre tudom megvenni a lakást. A szoc.pol. támogatást mindenképpen igénybe szeretném venni a gyerekekre, e nélkül nem is tudnám a szükséges önerőt igazolni. Másrészről a lakást hitel felvételével tudom csak megvásárolni.

Ezek szerint a tulajdoni lapon egyszer lesz banki zálog és elidegenítési tilalom, és állambácsi által bejegyzett tilalom is? Ha jól értelmezem, akkor igen.

Mostmár a kérdés csak az, elég-e vajon ha ezek a tilalmak rajta vannak a t.lapon? Így kerülhet-e bármikor is végrehajtás alá, amíg e tilalmak a lakáson vannak? Tehát védettnek érezhetem-e mindaddig a lakásomat, amíg a tulajdoni lapján a bank és állam bejegyzése szerepel?

Vagy haszonélvezőknek bejegyeztethetem gyerekeimet, és ezzel jobban védve van az otthonunk?
Sajnos ezek még mindig nem egyértelműek számomra. Mi is lenne akkor a legjobb megoldás.

Zoltán György: köszönöm a figyelmeztetést a szolg. lakás ,miatt. Átnéztem a szerződést. Nem szerepel benne külön olyan kikötés, hogy a lakást a munkáltatóm a munkaviszonyomhoz kötné. A lakást akkor kérvényeztem illetve kaptam meg, amikor elveszítettük az otthonunkat. Akkor már 8 éve voltam alkalmazásban. Nem kötötték tehát a munkaviszonyomhoz. Azért utána járok még ennek a kérdésnek. Esetleg ha valaki tudna ez ügyben is segíteni, kérem írjon.

Mégegyszer köszönök minden segítő hozzászólást.

the big cat # 2004.04.07. 09:16

Nem idegeníthető el, de vajon vezethető-e rá végrehajtás?

Bubó # 2004.04.07. 07:54

Kedves Zoltán György!
Jó, hogy nagy gyakorlati tapasztalatoddal hozzászólsz, mert csak a paragrafusok ismerete sok felvetett probléma megoldásához kevés, szükség van a széles látókörödre, figyelmességedre is.

Úgy tudom, Judit csak akkor veheti fel a kívánt szocpolt, ha a lakás a szülők nevére kerül. Igazándiból jelzálogjogra,(elidegenítési tilalomra?), haszonélvezetre a biztonság miatt nincs is szükség, hiszen a felvett szocpol miatt az állambácsi részére bejegyzés kerül a tul. lapra, a jegyző hozzájárulása nélkül bizonyos ideig (10 év?) egyébként sem idegeníthető el a lakás.
Üdv.

Zoltán György # 2004.04.07. 06:56

Bocsi, hogy beleszólok, de ezen a héten kezdtem a saját hasonló ügyem.
Ha a gyerekek nevére veszed meg a házat, akkor nem vehetsz fel hitelt, illetve nem ajánlhatod fel fedezetként. (18 év alatt)
Mi sajnos csak hitellel tudunk továbbköltözni.

Munkaviszonyhoz kötött szolgálati lakás bérleti jogával rendelkező személyek nem jogosultak Szoc-pol-ra, ezért erről elöbb le kell mondani. Lehetőleg megváltás fejében.

Nagyon nézz utána mindennek, légyszives!

the big cat # 2004.04.07. 05:04

A jó megoldás ebben az esetben nem a haszonélveztei jog engedése a gyermekeknek, hanem a gyermek legyenek a lakás tulajdonosai, és a gyámhivatal bevonásával (aki a gyermekeket képviselné az ügyben) kelle yg haszonélvezetről szóló szerződést kötni, amelyben a gyermekek nevében eljáró gyámhivatal a szülők, azaz a ti részetekre haszonélvezet enged, de olyan korlátozással, hogy az csak személyesen gyakorolható a lakásban való bennlakás útján, tehát az apa, nem tudja átengedni, nem tudja albárletbe kiadni, stb. Ezeket a korlátozásokat alaposan körül kell járni. Továbbá érdemes a gyerekek nagykorúságáig elidegenítési tilalommal is terhelni.

Ezek mind megnehezítik a ház elidegenítését, persze lehetetlenné így se válik de pl. a gyámhivatal is kell hozzá. Ez akkor probléma, ha mondjuk 5-10 év múlva költöznétek, macerás lesz.

Ha a ti tulajdonotokban maradna a lakás, azt elveszíthetitek, a haszonélvezet ugyan fennmaradna, de ha árverésen valami nepperféle szerzi meg, rá a jogi érvek nem fognak hatni. és láttuk mi megy Magyarországon lakásmafia ügyben. Legjobb, ha nincs is tulajdonban.

Cs.Judit # 2004.04.06. 21:55

Tisztelt Jogifórum!

Újonnan épült lakást szeretnék vásárolni (szoc.pol. kedvezménnyel). Kérdésem az lenne, hogy gyerekeimre (18 és 11 évesek) irathatok-e haszonélvezeti jogot? Lehetővé teszi-e ezt a törvény, tekintettel arra is, hogy a vásárlás a szoc.pol. igénybevételével történne? Illetve kiskorú gyerekre lehet-e haszonélvezeti jogot iratni?

Jelenleg szolgálati házban élek gyerekeimmel. Volt saját otthonunk, amit férjem miatt elvesztettünk. (játékszenvedélye miatt adósügyekbe keveredett) Elváltunk. Ennek 3 éve. Volt férjem kezelésen vett részt, 2 éve nem játszik. Szeretnénk együtt élni , remélve, hogy nem fog vissza esni, és normális családi életet élhetünk. Én viszont félek, ha mégis bekövetkezne és visszaesne, nehogy újból rámenjen az otthonunk. Ezért szeretném ha gyerekeimre haszonélvezeti jogot lehetne iratni. Így bármi történne, afelől nyugodt lehetnék, hogy gyerekeim nem maradnak otthon nélkül.
Kérdésem lenne még, ha a haszonélvezeti jog a gyerekeimé lehetne, akkor megtörténhetne-e esetleg, hogy bármi módon a lakást elvegyék? Gondolok pl. behajtásra. Elárverezhetnék-e a lakást, ha a gyerekeknek haszonélvezeti jogug van rajta?
Sajnos előző otthonunkat is így veszítettük el.
Nem szeretném mégegyszer ezt átélni, s főleg nem a gyerekeimet kitenni még egy ilyen krízisnek. De nagyon szeretnék nekik egy saját otthont teremteni.

Kérem aki tud bármi tanáccsal szolgálni, az segítsen.

Köszönöm előre is.