albérlet felmondása


nandy # 2010.08.28. 18:07

A szokásos használatból eredő „felújítás“ a bérbeadó kötelessége,

Ezt helyesbítem azzal, hogy csak akkor igaz, ha a bérleti szerződésben nem állapodtatok meg másként.

nandy # 2010.08.28. 18:07

A szokásos használatból eredő "felújítás" a bérbeadó kötelessége, nehogymár ti fizessétek ki a festést!!! neki kell bizonyítania, hogy az áltagosnál jóval nagyobb mértékben "lelaktátok" a lakást.

Írjatok neki egy fizetési felszólítást, és ha nem adja vissza a pénzt, akkor közjegyzőtől lehet kérni a fizetési meghagyás kibocsátását.

Anonymus0127 # 2010.08.28. 17:42

Köszönöm a gyors válaszadást.
Semmilyen adósságunk nem maradt fennt, csak állítása szerint nem ugyanabban az állapotban adta ő akkor át mint, ahogyan most átvette. Tehát a festés+ tapétázás díját szeretné ránk verni, ami pont a 4 havi kaució díját lefedi, sőt még neki is pótolni kell állítása szerint (35nm-ről beszélünk). Első albérletem, tehát tapasztalatom még nem volt, és eddig hangsúlyozom, még nézeteltérés sem volt főbérlő és bérlő közt, kb fél év rendszerességgel fel is nézett, tehát tudta volna jelezni, ha neki nem tetszik valami. Bár nem értem, tényleg mindig rend volt. Fotókkal ő sem és mi sem tudjuk igazolni az akkori állapotot, nem szeretem az ilyet, de nagyon úgy néz ki peres útra kell vinni az ügyet, és mivel eddig sosem volt dolgom a bírósággal, fel szeretném mérni a terepet, hogy mi az ami mi mellettünk áll. Vagy még rosszabbul járunk és a behúzott kaució mellett még a perköltséget is ránk veri.

Ebben kérnék segítséget!

ui.: Mondjuk gondolom adózni nem adóott utánna

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 15:33

Ha nem maradtatok adósok semmivel - beleértve a kártérítést is - akkor a pénz visszajár. Ez tényleg kérdés?

Anonymus0127 # 2010.08.27. 15:26

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni.
4 év albérlet után úgy döntöttünk lakótársammal, hogy külön költözünk mindenki éli a saját életét, így felmondjuk az albérletet.
Ez a szerződésbe foglalt 30 napos felmondási idővel meg is történt. 4 havi kauciónk volt a lakásban, mindig időben és hiánytalanul fizettük a szerződésbe foglalt bérleti díjat és a rezsiköltséget.
Soha semmilyen probléma bérbeadó és bérlő közt nem volt, ám a kulcsátadáskor és a mérőórák állásának rögzítésekor a főbérlő kijelentette, hogy a kauciót majd csak akkor tudja visszaadni, ha a szolgáltatókkal rendezte a számlát, részletezőt kért, stb. El is telt már lassan 1 hónap. Nem keresett minket, nekünk kellett. Most úgy áll a helyzet, hogy nem hajlandó visszafizetni a kauciót, mert ő festet, meg tapétáztatni akar a pénzünkből. Állítása szerint a beköltözésünk előtt volt a lakás felújjítva, és mi lelaktuk.
Előttünk laktak a lakásban, így nem valószínű, hogy ott festés, tapétázás lett volna. Mi tisztább állapotban adtuk át a lakást, mint ahogy ezt átvettük, sajnos mostmár bánjuk, de foto eről nem készült. A szerződésben csak az foglaltatik, hogy a bérlő köteles a bérlemény állagát megóvni, és rendeltetésellenes használatból adódó károkat köteles megtéríteni. Emellett birtokba vételkori tiszta állapotba átadni. Nah most a tapétát nem rongáltuk, az hogy az idő alatt a szélei kezdenek felválni, szerintem természetes dolog, nem?
Továbbá a szerződésben az van, hogy a kaució összegét meg nem fizetett bérleti díj, rezsi költség vagy rongálási kárra fordíthatja.

Most mi a teendő?
Bebuktunk 150e Ft-ot?
Azt állítja a festetés díja ki se jön, még majdnem mi fizessünk rá nem?!
Meg, hogy a lakás üres, közben meg szárító állvány az erkélyen, tehát csak laknak ott...

Segítsetek mit tehetünk?!
Mi áll mi mellettünk?

Előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2010.08.22. 16:18

giraffee !

Hát amennyben ez igaz, nagyon megszívtad.

De talán nem az van hogy átalányra vagy beállítva és a havi átalány lényegesen több mint a tényleges fogyasztás. Ilyenkor szokott lenni az un. túlszámlázás mintha az óra kevesebben állna mint aleszámlázott mennyiség. De ez korrigálható. Vagy anno az átadáskor néztétek többnek az állást.
Ki kell deríteni a pontos okot !!

giraffee # 2010.08.22. 09:56

Zoltanuss
Köszi a gyors reagálást. Sajnos nem ellenőriztem rendszeresen, mert nem ott lakom. Nem is gondoltam ilyesmire, mert nem idegenek. Január óta vannak benn. Az órán 1000 Kwh-val kevesebb van mint beköltözéskor. Az nem kevés!

Zoltanuss # 2010.08.21. 19:53

giraffee -nak !

Ügyes dolog, ritka de még van ilyen mérő !
Ez az amikor visszafelé lehet tekerni. Én ilyent saját szememmel láttam - igaz jópár éve.
A próbléma csak akkor van, ha a mohó csaló a tényleges fogyasztásnál visszább tekeri az órát. Pl. havi200 kW órát gogyasz és 250 -nel tekeri vissza. De főleg télen ah fűtenek is az árammal kapásból lehet fogyasztani 6 - 700 kW órát is kéthónap visszatekerésénél már jelentős az összeg. De ez már a múlt, az újabbmáérőkben van egy zárszerkezet ami ezt a műveletet megakadályozza- meg amúgy a szolgáltató hamar rájön az ilyen turpisságra.
Mit lehet tenni?

Várni a jószerencsére. Ha a jelenlegi állás már utóléri az előzőt, van esélyed a megúszásra, ha nem egy gyors fogyasztással utólérni. De mit lehet nyáron tenni - fűteni nem.
A példa : volt anno 18300 kWó az állás és most x idő után csak 17600 kW az állás, azaz minusz - tehát vissza tekerték.

Amúgy hány hónapig boldogítottak a csalók ?
Nem tünt fel, hogy nincs fogyasztás ?

Sok a kérdőjel !!!

giraffee # 2010.08.21. 19:25

Üdv Mindenkinek!
A következő a problémám:
Kiadtam a házam, önálló közüzemi mérőkkel. Nem ellenőriztem rendszeresen az óraállásokat. Most megjött az éves elszámolás és kiderült, hogy mindkét villanyóra kevesebbet mutat mint amikor beköltöztek. Mindkét mérő nem valószínű, hogy elromlik. Ma megnéztem, mér rendesen. Szerintem csináltak vele valamit. A szerződésbe beleírtam, hogy a bérlő felel a mérők műszaki állapotáért. Attól félek, ha bejelentem a szolgáltatónál az órahibát és megállapítják, hogy jók, akkor engem fognak megbüntetni, mert az én nevemen vannak. Mit lehet ilyenkor tenni?

rap69 # 2010.08.21. 19:04

Köszi.Végül is megállapodtunk irásban is ,amibe eddig szóba,csak nemtudopm miért csinálta a feszültséget....Köszi a hozzászólást.Üdv

MajorDomus # 2010.08.21. 18:11

Szo elszall...
hivatkozz a megallapodasra,a penz ki van fizetve. Kerd a szamlat is.

rap69 # 2010.08.21. 10:57

Bocs,de az ingatlan bérleti díj szept.12.ig ki van fizetve.Ő jul.22.én adta a felmondást 30 napos határidőre,ami ma jár le.De szóban megegyztünk,hogy én szept 1-vel elhagyom az ingatlan és elszámolunk.Erre tegnap jön,hogy ma este jön a ház átadására.Ez a gond...

MajorDomus # 2010.08.21. 10:45

Kihivod a rendorseget,mert meg 30 napig a felmondasi idot toltod az ingatlanban, s a berleti dij arra az idore is ki van fizetve. Napra pontosan szamold ki a dijat, s utald at a kulonbozetet.
irj egy levelet,hogy a felmondast tudomasulveszed, x szeptember 1 -re kikoltozol,addig a berleti dijat rendezed, s kered az elszamolo szamlakat a kifizetett berleti dijrol.aug.31-el bezarolag kiadni.
ha karigenyed lesx, ezzel tudod bizonyitani a jogviszony fennallasat.
ne tarts attol hogy hetvegen kitesz a lakasbol.

rap69 # 2010.08.21. 08:30

Köszönöm a választ!Irásbeli felszólítást nem kaptam.De mit tehetek ha nemtudok ma vele megállapodni és akkor este ideállít egy pár markos emberrel? Köszönöm.Üdv

ObudaFan # 2010.08.21. 08:17

Ehhez így nincs joga, sőt, ha a felmondás előtt nem szólított fel a fizetésre írásban, akkor a felmondás sem jogszerű. Először próbáld megértetni vele, hogy tetemes kárigényed lesz.

rap69 # 2010.08.21. 07:48

Üdv! Segítséget kérnék a következő problema megoldásához:
Van egy ház bérlése amit a mult hónapban /a fiz határidő minden hó 12.nap/de a bérbeadóval való szóbeli egyeztetés
után 22.-ig kaptam haladékot a fizetésre.Ezt nem sikerült csak 23.-án megtennem amit banki utalással meg is tettem. Ugyanekkor átutaltam a következö havi bérleti díjat is.Ő azonban átadott 22.-én egy felmondást nem fizetés miatt 30 napos felmondási határidővel,ami a mai nap jár le,de én akkor azt nem vettem át hanem Ő mivel személyesen hozta el két ismrősével aláiratta /mint tanu/és otthagyta.Én másnap közöltem vele,hogy erre az időpontra nem tudjuk elhagyni az ingatlant,de szept1.re igen.Ez szóban megbeszéltük azzal,hogy az a pár nap nem sok. Tegnap megjelent,hogy akkor ma este adjam át az ingatlant kiköltözve különben jön és kirakja -kirakatja-a cuccainkat az utcára./erre a hónapra is ki lett fizetve a bérleti dij még múlt hó 23.án!!/

Mit lehet ebben az esetben tenni?
Vin e joga ehhez?
Hogy tudom ezt megoldani?
Ha kihivom a rendőrséget akkor az milyen álláspontot kévisel?

Köszönöm a segítséget előre is.Üdv

huncutka73 # 2010.08.21. 06:38

Szép napot!

Albérletben lakunk,ahová a tulaj bekötötte a digi tv-net-telefont.miután nem müködött emailben kérte a szolgáltatás szüneteltetését.most kiküldött a digi 40-ezres számlát márc 29-töl.ezt persze velem akarja kifizettetni.megteheti, muszály fizetnem?? a szolgáltatás az ö nevén volt!

Titiána # 2010.08.20. 20:47

MajorDomus
erről az oldalról van.
http://ingatlan.com/berles.php
Ez a mondta az egyik pont bekezdése, ezzel kezdődik. A jegyzőkönyv a kiadás végére vonatkozik.
Szóval, akkor hagyjam így a mondatot vagy írjam úgy, hogy visszaadás napjától vagy hangyjam ki? Annyira egyértelmű, hogy ha elköszöntünk tőle, akkor már a bérlő viseli a terheket.
Az is lehet, hogy feleslegesen körmölök itt... :(

Zoltanuss # 2010.08.20. 18:56

Titiána !
Ez a mondat általában a tulajdonosra vonatkozik. Valaki mechanikusan átmásolta valahonnan.

Mint ahogy az emberek nagyrésze nem tudja mi a bérlet, mi az albérlet, Ki a tulaj ki a bérlő ill. a főbérlő.
Ilyen eccerű !

MajorDomus # 2010.08.20. 16:30

Lenyeges lenne a szövegkörnyezet is. Egyébként feltétlenül értelmes mondat mert a terhekért a bérbeadó felel. Más kérdés hogy ezt tovább terheli a bérlőre

Titiána # 2010.08.20. 14:45

Keresgéltem átadás-átvételi jegyzőkönyv mintát, hátha a bérlőnk most beváltja ígéretét, legyen mit előkapnom hirtelen a zsebből.

Ezt olvasom: A bérbeadó az ingatlan "birtokba adásának napjától" kezdődően köteles viselni az ingatlan valamennyi terhét, illetve szedni annak hasznait.

Értelmes ez a mondat? Úgy értem, nem inkább "visszaadásának napjától" kellene oda? Hiszen, a bérbeadó attól a naptól kezdődően visszakapja az ingatlan és most már az övé az ingatlan vmennyi terhe.

SolnesM # 2010.07.31. 13:43

polly79 !
Ha 2 hónap a felmondás akkor annyit kell fizetned (mint modták ), persze mehetsz előbb is: És ha neked mondanának fel gondolom méltánylatalankodnál !!

nandy # 2010.07.31. 09:30

Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen?

De igen.

A túlfogyasztást viszont nem értem. Miért csak most derült ki? És egyáltalán hogyan állapították meg?
Hiszen ha van vízóra a lakásban, akkor az alapján külön számláz a Vízművek (vagy a Díjbeszedő). Rosszul olvastátok le az órát?
Vagy nincs is vízóra, hanem átalányt fizettek? De akkor végképp nem értem a túlfogyasztást...

polly79 # 2010.07.30. 22:43

A következő kérdésem lenne: kb. 2,5 éve lakunk jelenlegi albérletünkben. Amikor megkötöttük a bérleti szerződést a főbérlővel, abban egyértelműen rögzítettük, hogy a havi bérleti díj: 40.000 Ft bérleti díj + 28.000 Ft rezsi díjat tartalmaz. Így minden hónapban 68.000 Ft-ot fizettünk neki (számla nélkül) albérlet címszóval. Majd ez év januárjában jelezte, hogy rosszul számolta ki a rezsi díjat, és az albérlet ezentúl 72.000 Ft lesz. Erről már szerződést nem írtunk… Majd februárban újból jelentkezett, hogy a Lakásszövetkezettől jelezték neki, hogy túlfogyasztás van főleg melegvíz tekintetében ezt ki kell fizetni egészen 2008-ra visszamenőleg (2010-et írunk) ez valószínű, hogy közel 200.000 Ft lenne. Ezt azóta nem erőltette, így eltelt 5 hónap ilyen „csendes“ hallgatásban. Most viszont úgy döntöttünk, hogy elköltözünk és felmondom az albérletet, viszont vannak félelmeim, hogy mit követelhet rajtam. A bérleti szerződésben volt egy olyan pont, hogy szerződést bármelyik fél felmondhatja 2 hónapos felmondási idővel. Ez mit jelent? Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen? Követelheti – e rajtam a „túlfogyasztásból“ származó összeget? Szerintem nem, hiszen nem azt írtam alá,hogy minden hónapban 40.000 + 28.000 + túlfogyasztást fizetek. Ami még fontos, hogy fizettem neki 68.000 Ft kauciót is. Kérem segítsen célravezető tanácsával!!!

babar24 # 2010.07.30. 19:36

Tisztelt Segítségadók!

Olyan problémám van, hogy az albérlőnk nem hajlandó távozni a házunkból. Több hónapja nem fizet albérleti díjat, nem fizeti a közüzemi számlákat. A szerződésben foglalt módon felszólítottam a távozásra, de a megbeszélt időpontban nem volt hajlandó elmenni. Fenyegetőzni kezdett, minősíthetetlen módon viselkedett. A rendőrség állásfoglalása az volt, hogy az albérlő nyugodtan maradhat az ingatlanban, mert oda van bejelentve a lakcíme. Ha kidobom, akkor feljelenthet önbíráskodásért.
Mit tehetek??? Sajnos nincs pénzem ügyvédet fogadni és bírósághoz fordulni. Tehetetlennek érzem magam, miközben egy idegen éli világát az én házamban!

Segítségüket előre is köszönöm!