albérlet felmondása


egybeirom # 2023.08.01. 07:37

Tájékoztattam bérbeadómat, hogy nem ismerem el felmondásának jogosságát. Ő azt mondta, elmegy a közjegyzőhöz, intézni a közvetlen végrehajtási, kikötteti az áramot, a gázt, a villanyt. Rendőrt is hív, hogy elhagyjam a lakást. Nem partner semmiben. Eléggé nyugtalanító ez.

drbjozsef # 2023.08.01. 07:48

egybeirom,

Kellemetlen.
Mert neked ebből bajod lesz.

Egyfelől 10 nap alatt nem kötnek ki semmilyen közszolgáltatást, a rendőr nem fog kirakni, amíg birtokban vagy és érvényes bérleti szerződésed van - ami hivatalosan még nem járt le.

De ha a tulaj elindítja ezeket a folyamatokat, költsége és/vagy kára keletkezik (kikötés, visszakötés, elmaradt haszon, bármi), annak ellenére, hogy igazolhatóan szabályosan mondott fel, és nem volt eltérő megállapodásotok közösen, akkor ezeket utólag majd megpróbálhatja bevasalni rajtad egy fizetési meghagyással majd ha szükséges, perrel.

Tudod bizonyítani, hogy augusztus 10-ében állapodtatok meg kiköltözésre?

Egyébként egy talán jó hírem van a számodra : ha közjegyző ellenjegyzésével írtátok a szerződést, akkor a felmondást is a közjegyzőnek kell záradékolnia, csak úgy érvényes. Megtette ezt májusban? Ha csak most megy közjegyzőhöz, akkor most lesz jogszerű a felmondása, és MOST fog indulni a felmondási időd.

egybeirom # 2023.08.01. 10:09

drbjozsef
Telefonban állapodtunk meg aug. 10-ben.
Májusban nem volt a közjegyzőnél a felmondást záradékoltatni.
Köszönöm.

Alapos # 2023.08.01. 17:44

Azt a 9 napot már csak ki lehet bírni valahogy.

Viszont ha a leendő bérbeadód valahogy megtudja az előéltedet,a másik szék helyett a mellé ülhetsz.

Pl .kér egy ajánlólevelet az előző helyről... netán inkognitóban megnézi.
Habár ilyen szituáció csak komoly bérleteknél fordul elő.

Érdekes nekem mindig időre fizetnek a bérlőim.

A titka ? Az hogy nincs túlárazva a lakás.

Szomorú örökös # 2023.08.01. 18:48

drbjozsef

érvényes bérleti szerződésed van - ami hivatalosan még nem járt le.

Szerintem meg de, lejárt neki, mivel ez volt az első hozzászólásban:

A szerződésben szerepel mint rendkívüli felmondási ok, a késedelmes díjfizetés. A bérbeadó erre hivatkozva felmondta a szerződést még májusban, június 30. napjával.

Ahogy ez történt később, már nem mérvadó, mert mindezt eléggé nehéz lesz bizonyítani:

Ezután telefonon sikerült vele megbeszélni az augusztus 10-ét. Néhány napja azonban felszólított, hogy ürítsem ki az ingatlant és hagyjam el augusztus 1-én.

Ha erről a beszélgetésről nincs hangfelvétel, akkor hiába beszélték meg azt a bizonyos augusztus 10-ét.

drbjozsef # 2023.08.01. 18:52

Nem járt le : még nem telt el a határozott időtartam. Az augusztus 25.
Az, hogy közben felmondta a bérbeadó, az más kérdés. Egyelőre úgy tűnik, nem szabályosan.

drbjozsef # 2023.08.01. 18:54

A lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény kimondja, hogy ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt –a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet. Ha tehát bérleti díj nem fizetés miatt akarjuk a szerződést megszüntetni, és a bérlőt a lakáson kívül látni, először kötelezően fel kell szólítani a bérlőt a teljesítésre, enélkül nem szüntethető meg jogszerűen rögtön a szerződés!
Ha közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésünk van, és a bérlő nem teljesíti esedékességkor a bérleti díjat, közjegyzői okiratba foglalt felszólítással kell élni.

Majordomus # 2023.08.01. 19:39

Hát ezért tartok én mindig bérlő castingot!

Bemutató negyedóránkénti váltásban,majd kiválasztjuk a nyertest.
Ma adtam át az egyik lakást az új bérlőnek.

Esetünkben a jövő hétig ki lehet húzni a költözést.
.
Mekkora a lakás és mennyi a bérleti díj?

Nálam most 3.500 ft/m2 a bérleti díj.

Albi # 2023.08.11. 18:26

Kedves Fórumozók!
Irdatlan nagy segítségre lenne szükségem. Sajnos most az ügyvédet nem engedhetem meg magamnak, így abban reménykedem hogy TI tudtok nekem segíteni, esetleg hátha akad itt ügyvéd aki szívesen segítene. Ne haragudjatok, de hosszú lesz, bízom benne hogy elolvassátok és tudtok érdemben segíteni. Ez az utolsó reményem. A kálváriám a következő.

Aláírtam egy albérleti szerződést ami határozott időre, egy évre szól. Viszont fel szeretném mondani. Abban bízom, hogy van rá esélyem hogy rendkívüli felmondással éljek.
Kivettem egy albérletet június 15-tel.
Számos problémám akadt, nem voltam elég körültekintő. Igen tudom, hogy én csesztem el, de bízom benne, hogy valahogy megoldható a dolog.

Van egy határozott idejű albérleti szerződésem ami egy évre szól. Csak rendkívüli okkal lehet idő előtt felmondani.
Körülbelül egy hónapja lakok a lakásban.
A lakás közösköltségének összege nincs feltüntetve a bérleti szerződésben. Mielőtt beköltöztem említett egy ,,X" összeget a tulaj, azóta közölte hogy áremelés történt, persze írásban ezt nem jelezte, csak szóban, amit neki kellene fizetnem.A közös költség valós összegéről semmilyen bizonyítékot nem kaptam sem korábban, sem most. Azóta megtudtam, hogy minden társasháznak van egy közgyűlési jegyzőkönyve ami ezt tartalmazza. Ennek utána olvastam, ha jól értelmeztem, mivel határozatot hoztak hogy emelnek a közös költségen, így azt ki kellene függeszteniük nyolc napon belül a társasházba. Nincs ilyen kifüggesztve.

Az hogy kinek kell fizetnem a rezsit, nincs feltüntetve a szerződésben, hogy a közműveknek vagy a tulajdonosnak.
Kérdésemre azt a választ adta, hogy egyik sem. A lefotózott méróraállások alapján az egyik itt lakónak kell elküldenem, kiszámolja és neki kell utalni, aki valószínűleg nem közös képviselő. Nyilván ez a személy esetleg vissza is élhet ezzel.
Az hogy ő közös képviselő e, valahogy utána kellene járnom. Viszont ha el kezdek kérdezősködni, akkor lehet pórul járok.
Valószínűsíthető, hogy a tulajdonos adózni sem fog a bérbeadott lakás után. Főleg hogy az elején külön megkért, hogy a továbbiakban ne írjak közleménybe semmit a lakbér utalásakor.

Múlt héten az egyik lakó önkényesen elzárta a vizet az alsó emeleten, így egész nap nem volt víz a lakásban. Erről a tulajdonos tudott, azonban nem értesített előre. Állítólag egy szomszédot kért meg erre, de szerintem neki kellett volna ezt közölnie.
A házban csatorna gondok vannak, így a lakásban is. A wct és a zuhanyzót nem lehet megfelelően használni, ugyanis nehezen megy le a víz, ami higiéniai szempontból nem megfelelő. Gondolok itt arra, hogy a wc nem húzható le megfelelően, illetve zuhanyzásnál rendszeresen bokáig áll a víz, ami igencsak bosszantó főleg menstruáció során. Nem sima dugulásról van szó.
Amikor beköltöztem, akkor vettem észre hogy milyen állapotban van a wc és a zuhany.
Jeleztem egyből a tulajdonosnak, hogy abszolút nem lehet lehúzni, konkrétan sem a vizelet, sem a széklet nem ment le. Első körben ragaszkodott ahhoz hogy elég azt kitakarítani.Mivel azt hittem hogy dugulásról van szó, próbáltam elhárítani vegyszerekkel de hatástalan volt.A tulajdonos aznap este végig kopogtatott a házban mindenhol, hogy egy wc pumpát kölcsön kérjen valamelyik szomszédtól. Az egyikük meg is jegyezte, hogy üljön be a kocsijába és vegyen egyet. Hiába mondtam neki, hogy ez valószínűleg nem csak egy egyszerű dugulás. Szerintem ezt már ő akkor tudta, azért sem akart vizest hívni.Ezek után késő este miután közöltem vele hogy ez a lakás így lakhatatlan és használhatatlan, utána hívott ki egy vizest. A problémát ideiglenesen oldották meg, a vizes mondta hogy a wct fel kell szedni és alátámasztani, hogy lejtsen, mert anélkül nem fog működni. A zuhannyal is ilyen probléma van. Nem egyszerű dugulásról van szó, alapvetően nem csak a lakásban, hanem az egész épületben nem működik megfelelően a szennyvíz lefolyása. Ezért is volt elzárva az alsó emeleten a víz, így itt sem volt a lakásban kb. másfél napig, amiről ugye nem szólt, pedig tudott róla.
Csak pár nappal ezelőtt közölte nagy nehezen hogy tulajdonképpen nem csak az általam bérelt lakással van a probléma. Hanem az egész épületben! Ha ezeket tudom az elején, akkor nem költözök be!!!! Állítólag valamikor meg fogják ezt a problémát oldani, de nyilván nem szeretnék ki tudja meddig ezekkel a problémákkal küzdeni.
Azt gondolom, hogy nem kötelességem ezt tűrni, mert az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére nem alkalmas. És ami a legfontosabb, hogy ezt eltitkolta előttem és ennek tudatában biztos hogy nem vettem volna ki. Abszolút elismerem, hogy nem voltam elég körültekintő, de amikor valaki kivesz egy lakást, sztem mindenre gondol csak arra nem hogy kipróbálja a wct (hogy lemegy e benne aminek le kell mennie) és a zuhanyt.

Ezekről a problémákról a bérbeadás előtt nem tájékoztatott a tulajdonos. Állítólag fognak majd dolgozni rajta, hogy az egész házban megfelelően működjenek a dolgok de az időpont még kétes. Illetve valószínűleg a vizet is el fogják akkor újból zárni amiről vagy értesít a tulajdonos vagy nem. De korábban se sikerült neki, hanem állítólag egy szomszédot kért meg erre.
És ugye ha az alattam levő emeleten megint probléma lesz, akkor ugyanúgy el lesz zárva a víz és itt nem lesz. És akkor sem ha esetleg elkezdik az egész házban próbálni megjavítani ezt a szennyvízelvezetéstt.
Ha meg is csinálják valamikor, nyilván nem garancia, hogy nem lesz ez állandó probléma továbbra is, mint ahogy kiderült, már hosszabb ideje vannak ezek a gondok. És ki tudja hogy lett össze eszkábálva az épület, tekintve hogy a kivitelező lelépett.

Szerintetek:
Van lehetőségem rendkívüli okkal felmondani a bérleti szerződést? Ha igen, visszakaphatom a kauciót vagy megtarthatja?
Laikusként én azt mondanám hogy ilyet nem tehet. De sajnos egyre több ilyen ember van a világban, hogy kicsesznek jóhiszemű emberekkel. És mint említettem, tudom hogy én nem voltam elég körültekintő, de eszembe nem jutott ilyen dolgokat lecsekkolni. Igazából nem is találkoztam még ilyen jellegű problémákkal. És azt se gondoltam volna, hogy ilyen gátlástalan emberek vannak, akik elhallgatnak ilyen információkat.

osztap # 2023.08.11. 20:51

Albi,

A leírtak alapján rendkívüli felmondással szerintem akkor élhetsz, ha a lakás alapvető dolgai (WC, fürdő) nem működnek, Te tértis levélben, rövid, de észszerű (mondjuk kézhezvételtől 5 napos) határidőt tűzve felszólítod a javításra, és az a határidő eredménytelenül eltelik, a Ptk. 6:344. § a) és 6:154. § (2) b) alapján. Akkor a kaució visszajár (persze, lehet, hogy fizetési meghagyás vagy per kell hozzá, hogy visszaadja).

Ezzel párhuzamosan, lehetsz "kellemetlen bérlő", és eléred, hogy közös megegyezéssel az egy év lejárta előtt szüntessétek meg a szerződést. Legyél pedáns: a lakbérátutalásba igenis beírod, hogy "Kukutyin, Macska u. 3. 2023. 09. hó lakbér". Ragaszkodsz ahhoz, hogy először megmutatja a jegyzőkönyvet, amiben a közös költség összegét meghatározó közgyűlési határozat van. Nem találja? Nem mutatja meg? Nem fizeted a közös költséget. Rezsi? Bemutatja a számlákat, azokat Te egybeveted az óraállásokkal. Ha meg kell osztani több lakás között, magad is végigszámolod. Csak utalással vagy hajlandó fizetni, és csak a bérbeadónak, hacsak papíron (nem email, pláne nem szóban!) másra fel nem szólít. Nem mutatja meg? Nem fizeted a rezsit, ellenben tértis levélben rögzíted, hogy kérésedre sem mutatta meg, ezért nem fizetted. Kikötik az órákat? Lásd a rendkívüli felmondást mint fent. Közben minden kommunikáció írásban, a teljesen napi dolgok kivételével tértis levélben, papíron.

Nem tetszik neki? Hát javasold neki, hogy köszönjetek el egymástól közös megegyezéssel. Mert senkinek nem jó ez így, az meg pláne nem, ha levelet kéne írnod a NAV-nak, költségvetési csalást gyanítva. Ami alapesetben akár két év a Hotel Belügyben, jobb, ha tudja.

Pofa kell a fentiekhez? Igen. De aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni...

akkor lehet pórul járok.
Még ennél jobban? Hát azt hogyan?

Majordomus # 2023.08.11. 20:59

Hát jó nagy marhaságot csináltál az biztos.

Az a tény hogy a tulaj adózik e a bevétel után,nem tartozik rád.

Mi akadálya hogy megkeresd a közös képviselőt és megkérdezd a szükséges információkat?

A rezsifizetés minden társasházban a közüzemi szolgáltatók számlái alapján történik.
.
Az més kérdés hogy ezt a társasház osztja szét vagy a szolgáltató közvetlenül számláz a tulajnak.

Na,ezeket tisztázd le a közös képviselővel és jegyzetelj!

Jelen esetben nincs lehetőséged a felmondásra. Ahhoz viszont jogod van hogy a bérlemény rendeltetésre alkalmas állapotban legyen.

Ez lehet felmondási ok,de a kauciót nem fogja visszaadni.

Én szt tenném jogy addig nem fizetek mig minden nem működik normálisan.

Húzd az időt közben keress uj lakást.

Ha lelaktad a kauciót,költözz át,de ott már legyél figyelmesebb.

Albi # 2023.08.11. 22:01

Köszönöm a normális válaszokat! Sajnos igen, hülye voltam, de gyorsan kellett költöznöm. És eszembe nem jutott volna hogy ezeket a dolgokat lecsekkoljam. Most úgy ahogy lehet használni a wct meg a zuhanyzót, de kb. két hete csinálták meg és már nem úgy folyik le a víz ahogy kellene.
Ki van plakátolva a házban is hogy az alsó szinteken eldugulhat a wc, azért is zárta el a vizet múltkor az alattam levő gondolom. Hallottam ahogy valakivel veszekednek és hogy áll bokáig nála a zuhanyban valami. De sajnos ennél jobban is tudom cifrázni a sztorit. Költözés előtt elvesztettem az irataimat. És ide úgy jöttem hogy nem volt probléma nekik, hogy utólag majd pótolom őket. Már voltak előre utaló baljós jelek, csak hát az idő sürgetett. Aki feltette a hirdetést, annak van egy külön Facebook profilja a lakáshirdetésekre. Amikor telefonszámot cseréltünk, akkor mondta hogy ezen a számon nem mindig lehet elérni mert csak a lakáshirdetésekhez használja. De azzal magyarázta a dolgot, hogy nem szeretné hogy zaklassák. Valahol ez is érthető, benyaltam. Szóval aki megmutatta a lakást, az nem a tulaj volt, hanem a megbízottja. A tulajjal csak később találkoztam. Én marha örültem neki hogy így is kiadtak nekem egy lakást. A szerződésen rajta vannak az adataim, meg a tulajdonosé. Az enyémnél hiányoznak az okmány számok. Aláirtam mind a két példányát a szerződésnek, viszont a tulajdonos aláírása még nincs rajta illetve a a lakás helyrajzi száma sem. Illetve egy tanú írta alá, a csaj aki megmutatta a lakást. Ha jól olvastam ez nem annyira törvényszerű mert a tulajdonosnak jelen kellett volna lennie és kellett volna egy másik tanu is. Nyilván a tulajdonos a saját példányát alá tudja írni, csak az igazolvány számomat nem tudja ráírni. Tudom, tudom...f*sz voltam. Azt hiszem ezt fogják tanulópénznek hívni. Ami a pláne hogy egy havi bérleti díjat annak kellett utalnom aki megmutatta a lakást, a kauciót meg a tulaj nak. Plusz még fél havi lakbért mivel július közepétől indult. A csaj fullra ki volt akadva H beírtam közleménybe utaláskor hogy albérlet jutalék, a tulajnak meg hogy lakbér és kaució. Valószínűleg ő is feketén kapja így a pénzeket a lakáskiadások után. Amikor első alkalommal átjött a tulaj késő este, pofám leszakadt hogy rohangál és kopogtat egy pupmpáért végig a házban. A srác aki megjegyezte neki is hogy inkább üljön be a kocsijába és vegyen egyet, azzal a sráccal beszéltem később. Ő már nem lakik itt és mondta hogy ne szerződjek le a tulajjal,de akkor már késő volt. Amikor a tulaj többször említette hogy nem muszáj itt lakni és megtartja a pénzem, mérgemben mondtam neki hogy valaki azt ajánlotta hogy nem kéne vele leszerződnöm. Na ez olaj volt a tűzre, akkor közölte hogy van egy hetem elköltözni, nem írja alá a szerződést és megint elmondta hogy megtartja a pénzem. Aztán két perc múlva meg hirtelen megint alá akarta írni a szerződést, csak hát ugye okmány számom nem volt.Úgyhogy nem is mertem vele azóta még jobban komfrontálódni. A kauciómról már kezdek lemondani. Illetve nyilván oda van.Ha meg is van egy új lakás, akkor is kérdés hogy mi van akkor ha a hátralevő részt ami szerződés szerint egy év, azt követelni fogja. Elkezdhetek fenyegetőzni, de lehet csak rosszabbul járok. És kérni követelni fogja az egész éves lakbért. Az egyik ismerősöm azt mondta H lehet hogy a kivitelező állítólag lelépett, de nem lehet kizárni, hogy itt van még a háttérben, csak a lakás tulajdonosai változtak név szerint. A mérő órák egyébként úgy működnek hogy a társasháznak van egy főmérője. Aszerint fizeti az egyik itt lakó a számlát. A lakásokban meg almérők vannak és az alapján kell fizetni a rezsit. Eddig nagyon úgy néz ki, hogy mindenki csak aki itt lakik csak bérlő. Egyszer elkaptam egy beszélgetést, hogy akinek fizetni kell a rezsit nem közös képviselő még. És hogy állítólag csak annyi a ,,jutalma'' hogy ő nem fizet közös költséget. Ezt a vonalat szerettem volna valahogy ,,meglovagolni'', mert túl sok a kérdés az ügyben. A közös megegyezés szerintem esélytelen vele. Már csak egyetlen egy fogást szeretnék rajta találni, nehogy csak a kauciómat bukjam. Azt se tudom, hogy télen mi lesz itt, de nem is szeretném megvárni. Amíg ipari áramot használtak, addig 90 ezres rezsiköltségek voltak. Az egész házból elköltöztek elvileg. Főleg hogy egy idő után se villany, se víz nem volt. Ez a rezsi dolog is olyan, hogyha egy kivitelező lelépett, miért ne léphetne le a rezsikből befolyó összegből az akinek utalni kell. Kizárt dolognak tartom, hogy valaki azért vállalná a macerát, mert jótét lélek és csak a közös költséget nem kell fizetnie. Ami egyébként megjegyzem hogy pitiáner összeg, meg amit emeltek rajta az is, de túl sok a megválaszolatlan kérdés. Ha nem bontja fel a szerződést akkor mi van? Irdatlan nagy barom vagyok.

Zoltanuss # 2023.08.12. 04:54

Jó hosszú ez az Albi féle panasz. Ennek ellenére nincs benne, hogy mennyi is az albérleti díj.

Egyébként ki kényszerítette kivenni azt a használhatatlan lakást?

Az ott lakó egyéb tulajok hogyan viselik az embertelen állapotokat ?

Alapos # 2023.08.12. 06:56

Albi

Legközelebb ne albérletet keress , hanem lakásbérletet. A kínálat bőséges. A Hungária-Könyves..... Róbert Károly körúton jóval kijjebb, pl Vecsésen, Pécelen ........ stb.. Az árak is mérsékeltebbek arra felé.

osztap # 2023.08.12. 07:48

Albi,

A szerződés köztetek létrejött, és a leírás alapján érvényes.

A kaucióból a bérbeadó az elszenvedett kárát vonhatja le, a többit vissza kell adnia. Ha "megszöksz", az ő kára az egy évből hátralevő lakbér. Ha a kaució nem elég, a maradékot követelheti tőled, akár bíróság előtt is. Kérdés, hogy a valóságban hajlandó volna-e perre menni. Főleg, ha belengeted neki a NAV-bejelentést, és azt, hogy a leírásod alapján nem tűnik a jog ászának.

Egyezzetek meg, amint alább írtam. Közben meg csak írásbeli kéréseket teljesíts, és gyűjts mindenről papírt.

Szomorú örökös # 2023.08.12. 11:28

Főleg, ha belengeted neki a NAV-bejelentést,

És akkor a kérdezőnek máris repülhet egy feljelentés zsarolásért...

Albi # 2023.08.12. 14:04

Azóta kicsit kutakodtam. Nem tudom hogy ti mennyire értetek ehhez, bevallom őszintén hogy én semennyire. Mint ahogy korábban említettem a kivitelező lelépett. Beírtam a ház címét neten, és kidobott két céget is. Az egyik évekkel ezelőtti, már felszámolták. És kidobott egy másikat aminél azt írta hogy felszámolás alatt. Amit korábban megtudtam, hogy tavaly lépett le a kivitelező. Az időpont stimmel. Az mennyire normális hogy az a cég ami felszámolás alatt áll, arra a címre van bejegyezve ahol a kis társasházszerű épület van? Amiben konkrétan bérlek egy lakást. Ilyen létezik? Laikusként én azt gondolnám, hogy a lelépett a cég címe egyezik azzal az épülettel ahonnan elvileg lelépett az nagy gázt jelenthet. Ez normális egybeesés szerintetek?

Alapos # 2023.08.12. 15:01

Az építőiparban minden előfordulhat !

Majordomus # 2023.08.12. 19:08

De ez a te problémádat nem oldja meg.

A lényegről nem beszélsz:
1 mekkora a lakás m2
2 mennyi a bérleti dij
3 mennyi kauciót tettél le.

Albi # 2023.08.12. 20:47

2 havi kauciót tettem le. Szerintem már nem is nagyon vannak olyan albérletek ahol ettől kevesebb. Az hogy hány m2 és mennyi a bérleti díj az miért lényeges?

Alapos # 2023.08.13. 08:03

Miért is lényeges ?

Mert vannak túlárazott és alul árazott bérletek.

A méltatlankodást is ebben tükrében kell vizsgálni.
Van egy közeli ismerősöm. Kiad egy 56 nm -es kettő szobás lakást. Jó beosztás - a két szoba távol egymástól - jó közösségi közlekedés.BUSZMEGÁLLÓ 2 PERC,A VONAT 1 MEGÁLLÓ.

Talán 5,de inkább 6 éve nem emelt. Még most is 60 eft /hó. Az ismerősei és a családtagjai mondják neki, hogy milyen balek.
A környéken egy zárt garázs 36 ef/hó.

Az illető azzal védekezik,hogy a Lajos milyen rendes mindig időre hozza a bérlet díjat.Naná, hogy rendes a Lajos ennyiért sehol sem kapna bérletet.

Bizonyos körök szuggerálják,hogy a bérbeadó eleve nem rendes ember.

Akárcsak a korai 50 -es években.

Akkor eleve a lakáshiány miatt önálló lakást bérelni(magánszemélytől )nem lehetett bérelni.

Volt az állami bérlakás nagyon alacsony lakbérért. Ha valaki olyan élethelyzetbe került (halál,válás stb. ) hogy nagy lett a lakás...annak egy részét kiadta igazi albérletbe. A főbérlőa bérleti díjat a hiány miatt jó magasra emelte,ilyen olyan drákói szankciókat alkalmazott az albérlőre. Tehette és a legtöbb megtette.
Na innen az hogy a magyari nem tudja megkülönböztetni a bérletet az albérlettől és viszolyog tőle.

Alapos # 2023.08.13. 08:23

Szerintem már nem is nagyon vannak olyan albérletek ahol ettől kevesebb.

Akad egykét szemérmes bérbeadó aki még a kettő havit is alig meri elkérni..
Akkor amikor ő egy 25 - 35 - 45 millás értéket bocsájt egy idegen rendelkezésére. (Mondhattam volna nagyobb számot is,de én is szerény ) vagymok.

Az első igazi szűrő a kaució. Aki ezen alkudozik.... az nálam nem nyerő.
Nincs hitele sehol. Se a szülőknél, se a testvéreknél, se a barátoknál nincs hitele, Akkor én minek hitelezzek neki?

Régi nagy 'klasszikusok" nyomták az antigonisztikus ellentétet a tőke és a munka között. Kibékíthetetlen.
na mostnálunk a bérbeadó és a bérlő között van antigonisztikus ellentét.-kibékíthetetlen.

Kulturáltan lehet csillapítani, de végleg eltüntetni nem lehet.... ezt a nagy igazságtalanságot.

Neki van, nekem nincs!

Ja a közhiedelem azt tarja,hogy kettő havi a 'kóció'.

Leírva még sehol sem láttam.

Albi # 2023.08.13. 10:53

Szerintem a mai világban sajnos egyre kevesebb embernek van félretett pénze. És természetesen mind a két oldalt meg lehet érteni. A bérbeadóit és a bérlőit is. Vannak olyanok akik kevesebbet tudnak fizetni albérletért mert hiába dolgoznak tisztességesen egyszerűen a fizetésük alig elég valamire. Ha nekem lenne lakásom én is inkább adnám ki kevesebbért valakinek aki vigyáz rá és mindig időben fizet, mint többért de bérelt lakásnak tekinti és nem mintha sajátja lenne. Egyébként szerintem hihetetlenül elszálltak a lakásárakkal. Mint ahogy mindennek is elszállt az ára jelenleg. Egyébként 22 m2 és 140 ezer forint. Kezdéskor adtam két havi kauciót, és másfélhavi lakbért.

Majordomus # 2023.08.13. 20:06

Albi
Aki nem tud letenni 2 havi kauciót mikor átvesz egy 30 milliós lakást,az ne béreljen lakást!
.
Akinek nincs annyi fizetése hogy ki tudja fizetni a lakbért az maradjon otthon a szülői házban.

Egyébként nem csak a lakásárak szálltak el.

Manapság 3-400 ezer ft-os fizetésekkel bérelnek párok egy lakást.

Azért kérdeztem az adatokat mert ezek szerint téged rendesen átvertek.

22 m2 140 ezer ft-ért???

A Rózsadombon van a lakás?

Hogy tudjál viszonyitani.

Én több lakást adok ki,valamennyi 35 m2 másfél szoba és darabonként 120 ezer ft.

Ráadásul nagyváros belvárosában.

Hol van ez a lakás?

Albi # 2023.08.14. 07:31

Budapesten ha megnézed egy szobát adnak jelenleg ki kb. 80ért. Átlagban 150 és 180 ezer között mozognak most a bérelt lakások ára. Rózsadomb? Dehogyis....undorító árak vannak itt Budapesten.