Nem ad kulcsot, stb.


Bubó # 2004.04.27. 22:09

Kedves ZSZS!
Azt írtad: „az öreg úr lánya úgy gondolja, hogy mivel övé a nagyobb rész, ezért minden felett ő rendelkezik.
Miért nagyobb az 1/2 rész, mint a 2 x 1/4 rész?
Ugye, keletkezett egy jogerős és végrehajtható közjegyzői hagyatékátadó végzés? Abban le van írva, hogy mi az öreg lányáé, mit örökölt, van-e teher az ingatlanon.
Utólag nem alapíthat követelést olyan beruházásra, amit nem ő végzett el, arra a hagyatéki eljárás során lett volna lehetősége.
Én úgy gondolom, a bírósági végrehajtói irodához is lehetne fordulni az örökösöknek (vagy képviselőjüknek) a közjegyzői határozattal.
Üdv.

Zoltán György # 2004.04.27. 15:34

Hajjaj!
Azt írtad, "jelképes összegért".

ZSZS # 2004.04.27. 09:05

Ha jól tudom, ez a következőképpen alakult.
Akkor az öreg úr (16 évvel ezelőtt) 600e forintért vette meg a ház 50%-át. Az ingatlan most kb. 5-6 millió Ft körüli összeget ér. Ez nem biztos, hogy "feltűnő" értékaránytalanság. Jól gondolom?

Zoltán György # 2004.04.27. 08:45

Csak és kizárólag Bíróság!
Ne vacakolj, nem érdemes!
A szerződés érvénytelenségének megállapítását kérjétek, feltűnő értékaránytalanságra hivatkozva!
Birtokvédelem a BIRTOKOST, illeti meg.
Nem vagy birtokban.

Vagy bemész a saját házadba két rotival, vagy nem.

ZSZS # 2004.04.27. 08:12

Köszönöm a választ. A helyzet az, hogy ez a másik fél egy hihetetlenül indulatos és fájdalmasan buta. Az ügy arra a pontra jutott, hogy sem szépen, sem csúnyán nem lehet vele beszélni. Igy csak és kizárólag a jogi út maradt. Ezért vetődött fel a birtokvédelmi jog kérdése, mert ez teljesen hivatalos lenne. Ha pedig ezt nem érvényesíti, akkor további szankciókra számíthat. (Ettől a nőtől még a saját apja is félt, annyira nem normális).
Az erőszakos birtokba vétel csak rontana a jelenleg sem túl rózsás helyzeten.

Az ügyhöz tartozik még az is, hogy 13 éve a házon szinte semmilyen állagmegóvási munkálat nem lett kivitelezve. Az utóbbi egy évben pedig semmi. Ebből következően az ingatlan értéke jelentősen csökkent. Több vevőjelölt is megemlítette, hogy "elég lomos" az udvar. Követelhető az értékcsökkenés a másik féltől?

Abban kérnék segytséget, hogy jogi úton miket lehet még tenni?

Zoltán György # 2004.04.26. 18:22

Az értéknövelő beruházás számlával igazolt részének 50%-át kérheti.
Viszont ki kell fizetnie az elmúlt egy éves időszakra a bérleti díjat, el kellene számoltatni, a hagyatékkal...Stb.
A saját tulajdonomba pedig bemegyek, amikor akarok,
Zárat cseréltetek és most én nem engedem be egy évig!!!!!!!

Ráadásul az eredeti adásvételi szerződést az öregúrral megtámadtatom a Bíróságon feltűnő értékaránytalanság címén!!!

Ez az alap!
Aztán az utcáról vitázhat!

ZSZS # 2004.04.22. 05:03

Adott egy kertes családi ház, három tulajdonossal. Röviden felvázolom a ház tulajdonviszonyának alakulását.
A házat egy férj és feleség építette kb. 40 évvel ezelőtt. Az férj halála után automatikusan a két lányukra szállt a ház 50%-a. Az idős hölgy, valamivel később élettársi viszonyt létesített egy idős úrral, aki eladta az addigi házát, és egy \"jelképes\" összegért megvásárolta a két lánytol a tulajdonukban lévő 50%-ot. Miután az idős hölgy is elhalálozott, a két lány ismét hozzájutott a ház 50%-ához, de most az anyai részhez. Az idős úrnak élete végéig szóló haszonélvezeti joga volt a házra, de nem egészen egy évvel ezelőtt az öreg úr halálával ez a jog megszünt. Ekkor lépett a képbe az öreg úr lánya, aki megörökölte az úr tulajdonrészét. Minden jogi procedúra lezajlott, és a jelenlegi állápont szerint a tulajdoni lapon 1/2 résszel az öreg úr lánya, 1/4 résszel az idős hölgy egyik lánya, 1/4 résszel a másik lánya rendelkezik.
A probléma itt kezdődött, ugyanis az öreg úr lánya úgy gondolja, hogy mivel övé a nagyobb rész, ezért minden felett ő rendelkezik. Hozzá kell tenni, hogy a két lánytestvér véleménye és szándéka 100%-ban megegyezik, tehát a kettőjük szavazati és döntési joga is 1/2-résszel ér fel. A másik fél nem hajlandó kulcsot sem adni az ingatlanhoz többszöri kérés ellenére sem.
Továbbá követel még 500.000 Ft is, mert az öreg úr, az élettársa halála után bevezettette a gázt az ingatlanba. Más dolog, hogy az idős hölgy halála után mi történt annak takarékbetétkönyvével, és az akkor ott levő háztájival és egyebekkel.

Kérdésem a következő lenne:

  • Ebben az esetben alkalmazható a birtokvédelmi jog? A jegyző felszólíthatja a felet, hogy adjon kulcsot a többi tulajdonosnak?
  • Jogosan követelhet-e, a tulajdoni viszonyok megállapítása után majdnem egy évvel, bármiféle összeget (pl. gáz bevezetése) az ingatlannal kapcsolatban?