Hitellel terhelt ingatlan eladása


Dr.Attika # 2012.08.09. 08:44

Az a pénz is adóköteles.

lajcsó # 2012.08.09. 08:15

Ha ajándékozás helyett adásvételi írtok akkor az bűncselekmény: közokirat hamisítás és csalás halmazata.

MissLujzika # 2012.08.09. 06:36

3 millió forint lenne a vételár. Kb 4 milliót ér, de a jelzálog miatt csak 3 milliót "adunk érte". Nem rég volt az esküvőnk (tényleg) és azért ott kaptunk ajándékba ennyi pénzt.

Dr.Attika # 2012.08.09. 06:31

Nincs akadálya az adásvételnek és a zálogjog szempontjából is közömbös. Viszont egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál problémát jelenthet, hogy miből van a vételár

MissLujzika # 2012.08.09. 06:15

SOS segítség kellene!!!
Apukám nagynénjének van egy ingatlanja ami pótfedezetként be van vonva egy hitelbe (Apukám tesójánál).A hitel rendesen van fizetve, szóval ezzel semmi gond. Apukám nagynénje nekünk szeretné ajándékozni a házat, amibe a bank bele is menne,természetesen a jelzálog megtartásával. Szóval csak a tulajdonos személye változna, más nem. A kérdés a következő: Ajándékozás helyett eladás szóba jöhet e? Természetesen ezekkel a feltételekkel. (Megmarad a jelzálog rajta stb) Ez csak azért fontos,mert nem kevés illetéket spórolnánk meg ha nem ajándékozási, hanem adásvételi szerződést írnánk.
Előre is köszönöm a segítséget!A gyors válasz nagyon fontos lenne! MLujzika

Ormiki # 2012.08.04. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

El akarjuk adni lakásunkat, és családi házat venni. El tudjuk úgy adni a lakást, hogy jelzálog van rajta? Van arra lehetőség, hogy a jelzálogot átíratnánk a megvenni akart családi házra? Erről gondolom megállapodási szerződést kellene kötni, igaz?
Válaszokat előre köszönöm!

MajorDomus # 2012.07.18. 18:58

Gondolom a vételárból mentesítenék az ingatlant

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 07:36

Ha jelzálog van, akkor valószínűleg elidegenítési tilalom is van. A bank pedig nem járul hozzá az eladáshoz, ha nem kapja meg a vételárból a teljes követelését.

Arra továbbra sem kaptunk választ, hogyan vállalhatott a kérdező kiskorúként kezességet.

MajorDomus # 2012.07.18. 07:13

Nem.
A hitel meg a vételár két különböző dolog.

A lakás 9 milliós árából 6 millió ft a nővéredé.ebből .
fizesse ki a 8 milliós adósságát,a 3 millió ft a tied
Az már testvéri beszélgetés témája lesz,hogy s saját részét miből egészíti ki a 8 milliós adósságára,illetve ha a te részedből fizeti ki,akkor te azt hogy kapod meg tőle.

Legyen annyi eszed,hogy azzal a feltétellel írd alá a szerződést,hogy a vevő neked fizet,te ntézd a hitelek kifizetését,hiszen a te börödre megy a játék mint kezes, így a maradék pénz a kezedben marad,s a.növéred tartozik két millával neked,

Nosferatos # 2012.07.17. 13:54

Köszönöm a hozzászólásokat.
Sajnos azóta több dolog is kiderült.
Nővérem a saját 2/3 részére még jobban megterhelte az ingatlant - erről nem tudtam.
Tehát a lakás értéke 9 M Ft. A lakáshitel - melyen én vagyok a kezes, 6 M a kamatokkal együtt. Ezen kívül 2,5 M Ft további hitel, mely elvileg nővérem lakásrészére van terhelve.
Tehát ha sikerül eladni, a hitelek, ügyvédi költségek stb. után marad jó esetben 1 M Ft.
Az lett volna az eredeti kérdésem, hogy ez a maradék 1 M Ft-ot is el kell osztanom nővéremmel 1/3 - 2/3 részben, mivel így osztódik a lakástulajdon, vagy megoldható, hogy legalább ez a pénz az enyém legyen?
Elnézést, ha kissé csapongóan írtam le a problémát.

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 05:44

Nyilván rosszul tudja, és dologi kötelezett. Plusz egyes közüzemi díjakért, a közös költségért tulajdonosként köteles helytállni.

lajcsó # 2012.07.05. 18:41

Nekem az nem világos, hogy kiskorúként hogyan lehettél kezes?

pazs # 2012.07.05. 14:40

Én akkor még nem tartottam igény a részemre, fiatalkorú voltam. Viszont a rám eső pénzt elköltötték.
Milyen részről és pénzről van itt szó? az 1/3 lakásrészeden felül van még valami?

A kezességtől nem tudsz szabadulni, de amit kifizetsz, követelheted a nővéredtől.

MIért osztoznának 1/3-2/3 arányban a nővéred és a bátyád a te részeden? Milyen maradék pénzre gondolsz?

Illetve hogyan lehetne minél többet kihozni pénzben, ha valaki megveszi?
Úgy, hogy minél többet fizet érte? Vagy mire gondolsz?

Nosferatos # 2012.07.05. 12:48

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni egy elég bonyolult ügyben.

Van egy közös tulajdonú lakásunk a testvéremmel 1/3-2/3 arányban. (Enyém az 1/3)
Önkormányzati lakás volt, hárman vásároltuk meg testvérek - miután szüleink meghaltak. Nővérem felvett hitelt a vásárlás után, hogy rendezze a lakásügyeket, bátyámat ki is fizették, így nővérem lett a 2/3 tulajdonos. Én akkor még nem tartottam igény a részemre, fiatalkorú voltam. Viszont a rám eső pénzt elköltötték. Az ügy pikantériája, hogy ezen a jelzálog hitelen én vagyok a kezes. Azóta én már elköltöztem, nem tudtam, hogy mi folyik ott, mígnem elkezdett hívogatni a bank, hogy tartozás van a lakáson, rendezzen. Mint kiderült, több havi lakáshitellel el vannak maradva, továbbá sikerült összehozni 1.000.000 Ft-os közüzemi tartozást is, és sógorom részéről tovább nőtt a jelzálog rész is. Ő felvett egy másik ingatlanra jelzálogot, de nem fizette. Azon nővérem a kezes - lévén férj-feleség, így nővérem lakására terhelték. Én ezekről mit sem tudtam.
Ezen felül most kiadták a lakást albérletbe, mely szerződésen szintén nem szerepel az én aláírásom...

Menekülni szeretnék már ebből a helyzetből, mert a végén a testvérem sok milliós hitelét is velem fogják kifizettetni. A lakást áruljuk, de ha megvennék, szinte semmi nem maradna a pénzből a hitelek kifizetése után.

Van-e lehetőség legalább annak a maradék pénznek a megkaparintására, vagy még azt is elosztják 1/3-2/3 arányban?
Illetve hogyan lehetne minél többet kihozni pénzben, ha valaki megveszi?

Várom kedves válaszukat.

Üdvözlettel:
Nosferatos

ObudaFan # 2012.06.05. 10:23

van e olyan lehetőség hogy ha nem veszik meg annyiért mint a hiteltartozás akkor a fennmaradó hitelt én fizetem ki de akkor a bejegyzés nem kerül át a vevő nevére

Ha megfelelő pótfedezetet tudsz biztosítani a bank számára, akkor nyilván hozzá fog járulni.

Dr.Attika # 2012.06.05. 09:54

Mit jelent az, hogy hitellel terhelt? Jelzálogjog, vételi jog ? Van elidegenítési és/vagy terhelési tilalom?

malalajka # 2012.06.05. 08:31

sziasztok!
érdeklődni szeretnék,hogy hitellel terhelt házat miként lehet eladni?
illetve van e olyan lehetőség hogy ha nem veszik meg annyiért mint a hiteltartozás akkor a fennmaradó hitelt én fizetem ki de akkor a bejegyzés nem kerül át a vevő nevére

MajorDomus # 2010.11.16. 21:34

Ket dolog biztos, a vzghonszerzesi illetéket nem tudod ki,kerülni, valamint a bank beleegyezése nelkul nem tudsz lépni.
Ajánlatos ügyvédnél kezdeni.

Vivi81 # 2010.11.16. 19:17

Bocs, ezt a másik témában kérdeztem....

Tehát az első mégegyszer. A közös házból ki kell fizetnem a férjemet. Ezen a házon hitel van, de a kifizetésére is hitelt kell felvennem. A férjem kiszáll a hitelből, új hitelszerződésem lesz,de már nagyobb összeggel, hogy őt is ki tudjam fizetni, de ehhez új adóstársat kell bevonnom. Mivel az új adóstárs pénzt is ad a kifizetésbe, szeretném, ha a fél házrész az ő nevére kerülne. Ez lehetséges? A másik dolog, hogy ő is szeretné az előző házára igénybevett szoc.pol.t továbbvinni, itt érvényesíthei erre a fél házrészre? És ha ezáltal fél házrészhez jut, adóznia kell utána? és mennyit? Mert igazából emiatt erőltetném ezt jobban, de érdemes ezzel próbálkozni , csak , hogy ne kelljen a 600.000Ft szoc.pol.-t visszafizetnie?

Vivi81 # 2010.11.16. 19:06

A volt férjemmel közös a ház 50-50%. Elváltunk, váláskor megegyeztünk, én maradok a házban, és kifizetem őt. Mivel ő lép ki a tulandonból a házépítésre felvett szoc.pol.kedvezményt, az ő részét, vissza kell fizetni. Szerződést írtunk közjegyző előtt a vagyonmegosztásról,amit váláskor a bíróság elfogadott. Ezzel kapcsolatban azt írtuk le, hogy az esetlegesen visszafizetendő szoc.polt én fizetem meg az államkincstár felé, de ő ígéretet tesz arra,hogy átviszi másik ingatlanra. Mert úgy tájékoztattak engem az államkincstárnál, hogy továbbvihető, és akkor nem kell visszafizetni. A férjem erről azt hitte, hogy én visszafizetem az államkincstárnak, és ő ezt újra megkapja, vagy a kezébe akarja kapni a szoc.pol.összegét, még a megállapodott kifizetendő vételáron felül. És hát nagyon valószínű, hogy nem fog segítőkész lenni abban, hogy nekem ne kelljen visszafizetni az államkincstárnak az összeget, merthát ezt én bevállaltam, de ő ígéretet tett a másik ingatlanra való továbbvitelben, de a jog mit tud ezzel kezedeni, lehet erre ez alapján kötelezni?

MajorDomus # 2010.11.16. 18:15

Na akkor megegyszer es érthetően

Vivi81 # 2010.11.16. 16:18

Kedves Fórumozók

Férjemet kell kifizetnem a közös ingatlanból, ami hitellel terhelt, az új hitelbe új adóstársat kell bevonnom, és az lenne a kérdésem, hogy ez a fél ingatlanrész kerülhet az ő nevére , mintha nem én, hanem ő venné meg?Illetve ő erre továbbhozhatná az előző házára megkapott szoc.pol.kedvezményt? Illetve érdemes -e ezt erőltetni, ez után kell adózni, ha valaki házrészt vesz hitelből,mert lehet így rosszal jár, mintha vissszafizetné a szoc.pol-t?

Köszönöm

MajorDomus # 2010.11.15. 21:11

Majd szamolj be mi lett.

PKKata # 2010.11.15. 07:12

Köszönöm szépen a segítséget!
Kata

MajorDomus # 2010.11.12. 22:58

Az legyen az eladó gondja, vagy adja vissza a penz dupláját