Hitellel terhelt ingatlan eladása


Vivi81 # 2010.11.16. 19:17

Bocs, ezt a másik témában kérdeztem....

Tehát az első mégegyszer. A közös házból ki kell fizetnem a férjemet. Ezen a házon hitel van, de a kifizetésére is hitelt kell felvennem. A férjem kiszáll a hitelből, új hitelszerződésem lesz,de már nagyobb összeggel, hogy őt is ki tudjam fizetni, de ehhez új adóstársat kell bevonnom. Mivel az új adóstárs pénzt is ad a kifizetésbe, szeretném, ha a fél házrész az ő nevére kerülne. Ez lehetséges? A másik dolog, hogy ő is szeretné az előző házára igénybevett szoc.pol.t továbbvinni, itt érvényesíthei erre a fél házrészre? És ha ezáltal fél házrészhez jut, adóznia kell utána? és mennyit? Mert igazából emiatt erőltetném ezt jobban, de érdemes ezzel próbálkozni , csak , hogy ne kelljen a 600.000Ft szoc.pol.-t visszafizetnie?

MajorDomus # 2010.11.16. 21:34

Ket dolog biztos, a vzghonszerzesi illetéket nem tudod ki,kerülni, valamint a bank beleegyezése nelkul nem tudsz lépni.
Ajánlatos ügyvédnél kezdeni.

malalajka # 2012.06.05. 08:31

sziasztok!
érdeklődni szeretnék,hogy hitellel terhelt házat miként lehet eladni?
illetve van e olyan lehetőség hogy ha nem veszik meg annyiért mint a hiteltartozás akkor a fennmaradó hitelt én fizetem ki de akkor a bejegyzés nem kerül át a vevő nevére

Dr.Attika # 2012.06.05. 09:54

Mit jelent az, hogy hitellel terhelt? Jelzálogjog, vételi jog ? Van elidegenítési és/vagy terhelési tilalom?

ObudaFan # 2012.06.05. 10:23

van e olyan lehetőség hogy ha nem veszik meg annyiért mint a hiteltartozás akkor a fennmaradó hitelt én fizetem ki de akkor a bejegyzés nem kerül át a vevő nevére

Ha megfelelő pótfedezetet tudsz biztosítani a bank számára, akkor nyilván hozzá fog járulni.

Nosferatos # 2012.07.05. 12:48

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni egy elég bonyolult ügyben.

Van egy közös tulajdonú lakásunk a testvéremmel 1/3-2/3 arányban. (Enyém az 1/3)
Önkormányzati lakás volt, hárman vásároltuk meg testvérek - miután szüleink meghaltak. Nővérem felvett hitelt a vásárlás után, hogy rendezze a lakásügyeket, bátyámat ki is fizették, így nővérem lett a 2/3 tulajdonos. Én akkor még nem tartottam igény a részemre, fiatalkorú voltam. Viszont a rám eső pénzt elköltötték. Az ügy pikantériája, hogy ezen a jelzálog hitelen én vagyok a kezes. Azóta én már elköltöztem, nem tudtam, hogy mi folyik ott, mígnem elkezdett hívogatni a bank, hogy tartozás van a lakáson, rendezzen. Mint kiderült, több havi lakáshitellel el vannak maradva, továbbá sikerült összehozni 1.000.000 Ft-os közüzemi tartozást is, és sógorom részéről tovább nőtt a jelzálog rész is. Ő felvett egy másik ingatlanra jelzálogot, de nem fizette. Azon nővérem a kezes - lévén férj-feleség, így nővérem lakására terhelték. Én ezekről mit sem tudtam.
Ezen felül most kiadták a lakást albérletbe, mely szerződésen szintén nem szerepel az én aláírásom...

Menekülni szeretnék már ebből a helyzetből, mert a végén a testvérem sok milliós hitelét is velem fogják kifizettetni. A lakást áruljuk, de ha megvennék, szinte semmi nem maradna a pénzből a hitelek kifizetése után.

Van-e lehetőség legalább annak a maradék pénznek a megkaparintására, vagy még azt is elosztják 1/3-2/3 arányban?
Illetve hogyan lehetne minél többet kihozni pénzben, ha valaki megveszi?

Várom kedves válaszukat.

Üdvözlettel:
Nosferatos

pazs # 2012.07.05. 14:40

Én akkor még nem tartottam igény a részemre, fiatalkorú voltam. Viszont a rám eső pénzt elköltötték.
Milyen részről és pénzről van itt szó? az 1/3 lakásrészeden felül van még valami?

A kezességtől nem tudsz szabadulni, de amit kifizetsz, követelheted a nővéredtől.

MIért osztoznának 1/3-2/3 arányban a nővéred és a bátyád a te részeden? Milyen maradék pénzre gondolsz?

Illetve hogyan lehetne minél többet kihozni pénzben, ha valaki megveszi?
Úgy, hogy minél többet fizet érte? Vagy mire gondolsz?

lajcsó # 2012.07.05. 18:41

Nekem az nem világos, hogy kiskorúként hogyan lehettél kezes?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 05:44

Nyilván rosszul tudja, és dologi kötelezett. Plusz egyes közüzemi díjakért, a közös költségért tulajdonosként köteles helytállni.

Nosferatos # 2012.07.17. 13:54

Köszönöm a hozzászólásokat.
Sajnos azóta több dolog is kiderült.
Nővérem a saját 2/3 részére még jobban megterhelte az ingatlant - erről nem tudtam.
Tehát a lakás értéke 9 M Ft. A lakáshitel - melyen én vagyok a kezes, 6 M a kamatokkal együtt. Ezen kívül 2,5 M Ft további hitel, mely elvileg nővérem lakásrészére van terhelve.
Tehát ha sikerül eladni, a hitelek, ügyvédi költségek stb. után marad jó esetben 1 M Ft.
Az lett volna az eredeti kérdésem, hogy ez a maradék 1 M Ft-ot is el kell osztanom nővéremmel 1/3 - 2/3 részben, mivel így osztódik a lakástulajdon, vagy megoldható, hogy legalább ez a pénz az enyém legyen?
Elnézést, ha kissé csapongóan írtam le a problémát.

Köszönettel.

MajorDomus # 2012.07.18. 07:13

Nem.
A hitel meg a vételár két különböző dolog.

A lakás 9 milliós árából 6 millió ft a nővéredé.ebből .
fizesse ki a 8 milliós adósságát,a 3 millió ft a tied
Az már testvéri beszélgetés témája lesz,hogy s saját részét miből egészíti ki a 8 milliós adósságára,illetve ha a te részedből fizeti ki,akkor te azt hogy kapod meg tőle.

Legyen annyi eszed,hogy azzal a feltétellel írd alá a szerződést,hogy a vevő neked fizet,te ntézd a hitelek kifizetését,hiszen a te börödre megy a játék mint kezes, így a maradék pénz a kezedben marad,s a.növéred tartozik két millával neked,

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 07:36

Ha jelzálog van, akkor valószínűleg elidegenítési tilalom is van. A bank pedig nem járul hozzá az eladáshoz, ha nem kapja meg a vételárból a teljes követelését.

Arra továbbra sem kaptunk választ, hogyan vállalhatott a kérdező kiskorúként kezességet.

MajorDomus # 2012.07.18. 18:58

Gondolom a vételárból mentesítenék az ingatlant

Ormiki # 2012.08.04. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

El akarjuk adni lakásunkat, és családi házat venni. El tudjuk úgy adni a lakást, hogy jelzálog van rajta? Van arra lehetőség, hogy a jelzálogot átíratnánk a megvenni akart családi házra? Erről gondolom megállapodási szerződést kellene kötni, igaz?
Válaszokat előre köszönöm!

MissLujzika # 2012.08.09. 06:15

SOS segítség kellene!!!
Apukám nagynénjének van egy ingatlanja ami pótfedezetként be van vonva egy hitelbe (Apukám tesójánál).A hitel rendesen van fizetve, szóval ezzel semmi gond. Apukám nagynénje nekünk szeretné ajándékozni a házat, amibe a bank bele is menne,természetesen a jelzálog megtartásával. Szóval csak a tulajdonos személye változna, más nem. A kérdés a következő: Ajándékozás helyett eladás szóba jöhet e? Természetesen ezekkel a feltételekkel. (Megmarad a jelzálog rajta stb) Ez csak azért fontos,mert nem kevés illetéket spórolnánk meg ha nem ajándékozási, hanem adásvételi szerződést írnánk.
Előre is köszönöm a segítséget!A gyors válasz nagyon fontos lenne! MLujzika

Dr.Attika # 2012.08.09. 06:31

Nincs akadálya az adásvételnek és a zálogjog szempontjából is közömbös. Viszont egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál problémát jelenthet, hogy miből van a vételár

MissLujzika # 2012.08.09. 06:36

3 millió forint lenne a vételár. Kb 4 milliót ér, de a jelzálog miatt csak 3 milliót "adunk érte". Nem rég volt az esküvőnk (tényleg) és azért ott kaptunk ajándékba ennyi pénzt.

lajcsó # 2012.08.09. 08:15

Ha ajándékozás helyett adásvételi írtok akkor az bűncselekmény: közokirat hamisítás és csalás halmazata.

Dr.Attika # 2012.08.09. 08:44

Az a pénz is adóköteles.

Balogh_Adam # 2012.08.09. 09:44

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi probléma megoldásához kérnék segítséget, ötleteket!

2012 márciusába megegyeztem szóba a szomszéddal, h megvásárolom ingatlanjukat, amelyen rengeteg tartozás volt. Megegyeztünk 3 Milló Ft-ban, ezt az összeget az ügyvédemnél letétbe is helyeztem, elkezdtük kifizetni belőle a tartozásokat ( 3 végrehajtó, közüzemi díjtartozások, faktoring..stb )több mint 1,7 milliót fizettünk ki 1,2 millót elvitt az eladó, az eladó az ingatlan 1/2-ed részével rendelkezett, a másik 1/2-ed rész hagyatéki eljárás alatt van, ők az örökösök ( tehát ezzel nincs baj )1/2-ed részről írt is ügyvédnő adásvételi szerződést, az a része rendbe is van, a másik 1/2-ed részre hagyatéki hitelezői igényt nyújtottunk be, na itt a kérdésem, ugyanis további hitelezők is nyújtottak be igényt ( OTP Faktoring, nyugdíjfolyósító igazgatóság ) de ezek nincsenek bejegyezve a földhivatalnál közel 900 e Ft
Nem szeretném ezt a 900 eFt-ot kifizetni, de a közjegyző nem engedi, h a többi hitelező semmit se kapjon. Mi tévő legyek?

MissLujzika # 2012.08.09. 11:04

Szóval nem túl szabályos,értem. A pénzről meg annyit, hogy ha jól tudom 150ezer forint alatt nem kell adózni?!Lehet, hogy rosszul tudom... Amúgy bejelentett munkahelyünk van, és spórolósak vagyunk,ezért gondolom,hogy 4év alatt nem lehetetlen 3millió Ft összegyűjtése, úgy, hogy a szülői házban lakunk,így minimális költségünk van.

Dr.Attika # 2012.08.09. 11:15

Kedves Lujzika!
Valószínűleg nem volt még érintve ingatlan vételét követő vagyonosodási vizsgálatban. Ezek az érvek úgy lepattannak az adórevizorról, mint a sicc.

pazs # 2012.08.09. 11:31

MissLujzika: de legalább döntsétek el, hogy összespóroltátok a hárommilliót vagy a násznép adta...

MissLujzika # 2012.08.09. 12:08

Rosszul fogalmaztam.. Ez a pénz nem kamu. Van. A násznép is adta ill. spórolásból is van. Szóval a második hozzászólásom az elsőhöz kapcsolódik és így értettem, hogy nem lehetetlen ekkora összeget összeszedni,úgyhogy jöhet az ellenőrzés! :) Bocsánat, ha értelmetlennek tűnt, visszaolvasva nem csak tűnt, az is volt.

MissLujzika # 2012.08.09. 12:25

A válaszokat utólag is köszönöm,mert megtudtam a lényeget :) Még egy kérdés: akkor a spórolt ill. ajándékozásból összejött pénzt nem költhetem el anélkül,hogy attól kelljen cidriznem h mikor támad be a NAV? Ez nekem nagyon fura még,24éves fejjel,mikor 18éves korom óta bejelentett munkahelyeken dolgozok,hogy nem spórolhatok ill. kaphatok a lagzimra pénzt (és ezt nem gyűjtikézhetem tovább). Mivel várja a NAV az alátámasztást, hogy ez valóban azért van meg ez a pénz,mert nem elbulizom,elruházkodom amit megkeresek,hanem félreteszem,mert fontosabb, hogy egyszer jussunk 1ről a 2re?