Szocpol. áthelyezése másik ingatlanra


MajorDomus # 2017.06.23. 21:44

És nem állami támogatásból kellene uj lakést venni.

drbjozsef # 2017.06.23. 09:54

Inkább afféle szűkítés, ami elvileg érthető is, a támogatás, ahogy a régi neve is mutatja, szociális alapon (kellene) mennie, tehát ha valaki tud venni egy másik lakást úgy, hogy a régit nem kell eladnia (akár mert lottóötöse volt, akár örökölt, akár csak keményen dolgozott, szociális alapon tulajdonképpen ez tökminegye, habár erkölcsileg azért közel sem), az ne vihesse át a támogatást, hanem fizesse vissza. Vagy ülje ki a tíz évet, és addig forgassa a pénzét máshol.

Valszeg van, akinek ez valamilyen szükségszerűség, de a rendszer nem az egyéni mérlegelésre van kialakítva.

MajorDomus # 2017.06.22. 21:20

A 22-es csapdája

drbjozsef # 2017.06.22. 04:50

Nem a beköltözés a feltétel, hanem a 10 évig életvitelszerűen ott élés, mind az igénylő, mind a kedvezményezett(ek) tekintetében.

Ha másik lakást veszel, arra ez vonatkozik (új lakásos csoknál) :

Ha a támogatott személy a lakásigényét az új lakás cseréjével, vagy az új lakás értékesítését követően másik új lakás építése vagy új, illetve - az új lakás építéséhez vagy vásárlásához igénybe vett családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződés megkötését követő öt év elteltével - használt lakás vásárlása útján elégíti ki, a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig a támogatott személy - az 50. § (3) bekezdése szerinti bejelentés megtételét követő legfeljebb 60 napon belül benyújtott - kérelme alapján a járási hivatal - a (9) bekezdésben foglaltak kivételével - felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

Nomost ez ugye arról szól, hogy a meglévő szocpolos lakásodat elidegeníted, és másikra átjegyezteted a szocpolt. De olyat nem ír sehol, hogy mi van, ha a szocpolost nem idegeníted el. Pedig nem életszerűtlen, hiszen a szocpolos lakásnak anno megfeleltél, aztán pl. örökölsz, és tudnál nagyobba költözni, de nem akarod eladni a régit.

Explicite nem tiltja a törvény, hogy másikat vegyél, és arra átjegyezzed a szocpolt. De ha az átjegyzés csak a fenti szabály szűk értelmezése szerint lehetséges, akkor meg implicite benne van, hogy el kell idegenítsed.

MajorDomus # 2017.06.21. 20:48

Nem megy.

ixix # 2017.06.18. 22:26

A CSOK (gondolom a régen a SZOCPOLé is) feltétele a lakásba való beköltözés. Esetleg később tovább akarunk költözni, de a megvásárolt lakást megtartanánk.

drbjozsef # 2017.06.17. 17:58

Ha nem adod el, mi a fenének tennéd át egy másikra?

ixix # 2017.06.17. 13:26

Üdvözlet!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha felvesszük most a CSOK-ot egy új építésű lakásra, akkor a későbbiekben a CSOK áthelyezhető-e egy másik, később megvásárlandó lakásra anélkül, hogy az eredeti lakást eladnánk.

Válaszokat előre is köszönöm!

Laci

varady73 # 2016.08.08. 08:59

Jó napo kívánok , a kérdésem az lenne hogy,2009-ben vettük fel a szocpolt egy meglévő és egy megeleőlegezendő gyermek után, a kérdés átlehet-e vinni egy uj építés alatt lévő házra és mi a menete?
tisztelettel Várady Tamás

emma # 2012.02.20. 16:12

1. Két bejegyzéssel korábban erre a kérdésre már válaszoltak. A visszafizetett hitel összege levonható az eladott laklás értékéből.

2.Ha szétköltöztök, külön vesztek lakást, mindenki a tulajdoni hányadának megfelelől támogatást (szoc.polt) viheti tovább a következő ingatlara, és az eladott-vásárolt ingatlan közötti értékegyezetés is ennek megfelelően számítandó.

3.Ha már egyszer igényeltél szoc.polt, az új támogatási formát nem veheted igénybe. Kivéve mondjuk, ha új ingatlant veszel, új gyermeked születik. Vagyis egy gyermek után csak egyfajta támogatási forma vehető igénybe. Nem lényeges ebből a szempontból, hogy a régi szoc.pol teljes összege visszafizetésre került.

4. Adásvételi szerződés, adó-és értékbizonyítvány. Öröklött ingatlanra nem vihető tovább a szoc.pol. A jogszabály egyértelműen csak adásvétel/csere esetén engedi meg.

Tamás_cf # 2012.02.20. 14:12

Lenne pár kérdésem.

  1. Jól értem ha szocpol áthelyezésnél a vásárolt ingatlan ára kell hogy megegyezzen a korábban eladott ingatlan árával függetlenül mennyi hitel van rajta? Ellenkező esetben arányosan kevesebb pénzt kapok vissza a letéti számláról.
  2. Ha a feleségem és én külön lakásba költözünk tehát 2 ingatlant vásárolunk akkor a kettő összege összeadódik?

(ugye most 50-50%-ban vagyunk tulajok és amit vennénk mindketten 100%-os tulajok lennénk).
3. 2012-ben megint lehet "szocpolt igényelni. Ha az eladott lakás után visszafizetjük és lemondunk róla akkor fel lehet venni egy új lakás vásárlásánál újra?
(úgy emlékszem régen ez kizáró ok volt de ki tudja hátha...)
4. A vásárolt ingatlan értékét mi alapján számolják?
adásvételi, értékbecslő stb. Mert mi van akkor ha örököltünk egy ingatlant és így szereztünk ott tulajdonjogot, ez is számít?

Előre köszönöm a választ.

fellegvar1 # 2011.01.31. 11:59

Köszönöm a választ. Ettől féltem. Mi hülyék visszafizettük tavasszal a fennálló hiteltartozásunkat :-(
Nem a HM a munkáltatóm :-)))

lewho # 2011.01.31. 11:53

12/2001. Korm. rendelet 21. §

(6) Ha a lakás tulajdonosa a (4) bekezdés szerinti határidő lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja (az adásvételi vagy csereszerződés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt - csökkentve a (16) bekezdésben foglaltakkal - számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség az eredeti határidő lejártáig terheli. A kedvezményt, az adó-visszatérítési támogatást, a megelőlegező kölcsön időszaka alatt az állam által fizetett ellenszolgáltatásokat, illetőleg a fiatalok otthonteremtési támogatása visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzője intézkedik. A megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálogjog újabb ingatlanra történő átjegyezhetőségéről a hitelintézet dönt és intézkedik.

(16) A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető

  1. a lakásértékesítésből származó bevétel után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
  2. azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását, bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,

de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett közvetlen támogatások együttes összegének kétszeresét.

Ha a befolyt vételárból csak 10misit használsz fel, akkor 10/12,9 arányban fogod visszakapni a pénzed.

/megoldás az lehet, ha az új lakás szerződésénél az szerepel, hogy a saját erő legalább 12,9 milka. Ezt sok féleképpen meg lehet oldani, dolgozzon meg az ügyvédet a pénzéért:)/ fogadjunk, hogy a HM a munkáltatód!

fellegvar1 # 2011.01.31. 11:42

Nem.

lewho # 2011.01.31. 09:00

Az eladott lakással kapcsolatban nem fizettél vissza hitelt?

fellegvar1 # 2011.01.31. 08:22

Tisztelt Fórumozók!

2011. januárban eladtuk lakásunkat, amint szocpol volt. A szocpol összegét elhelyeztük a MÁK letéti számláján. Most egy másik lakást vennénk, aminek értéke nagyobb, mint az eladott lakásé. Kérdésem az lenne, hogy az eladott lakás teljes értékét vissza kell forgatni az új lakásba?
Konkrétan: 12,9 MFt-ért adtuk el. Most 20 M-ért vennénk egyet úgy, hogy 10 Mft önerő, 5 Mft munkáltatói vissza nem térítendő támogatás és 5 MFt hitel. Ezt így lehet? Vissza tudjuk így helyezni erre a lakásra a szocpolt, ill. visszafizetik így nekünk a szocpol összegét?

Köszönettel: fellegvar1